Hogyan fog felépülni a Google közösségi hálója?

Amint a TechCrunch megzenésítette, várhatóan közösségi funkciókkal bővül az iGoogle. Ahhoz, hogy megértsük, mennyire fontos lépés is ez, előbb vegyünk sorra az előzményeket. 

Egyrészről a Google jóideje egységesíti a kontaktlista-kezelést. Mint minden Google felhasználó tudja, a Gmail kontaklistája össze van fűzve például a Google Readerre, az Orkuttal és a Friend Connecttel is. 

A Google-on belül a kontaklistahálók alapvetően a Gmailben/Google Chat-ben keletkeznek, hiszen itt automatikusan ismerősként definiálódik minden kétoldalú kommunikáció. Azzal pedig, hogy a Google ezt a kontaklistát felhasználja például a Google Reader-ben vagy a Friend Connect-ben hálózatépítésre, már előrevetítette azt, hogy lesz egyszer egy olyan felület, ahol az összes Google-ismerősömmel kapcsolatos publikus történést mutatni fogja. Csak éppen a kontaklistából Open Social profillista lesz.

A mostani hír szerint az iGoogle-ban fognak megjelenni először az ismeretségi hálót aggregáló közösségi funkciók. Már csak egy social feed kell bele, és kész is a Facebook rivális. 

Hozzáteszem, én mind a mai napig azt gondoltam, hogy ez az egész közösségépítő vonal a Gmailen belül fog megjelenni először. Képzeljük csak el azt a Gmail-felületet, melyben egy külön fülön láthatjuk a Google-barátaink aktivitását. Éppen úgy, mint a Facebook esetében. (Lásd az illusztráción.)

Akármi is lesz a vége a Google social app projektjének, az már most látszik, hogy a lassú, de szisztematikus integráció eredménye a nem is távoli jövőben egy erős, aktív közösségi tér lesz. És lehet, hogy a Facebooknak és a MySpace-nek éppen ez jeleni majd a legnagyobb kihívást 2009-2010-ben. 

Címkék: google gmail social network filozomatika igoogle
2009.01.20. 14:03. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát őszintén, alig várom, hogy minden percemről tudomása legyen azoknak, akik rajta vannak a címlistámon.
@d(-_-)b: valszeg ugy lesz, mint a friend connectben, hogy kulon meg kell erositened h melyik kontaktod az ismerosod, es melyik nem.
Gyakorlatilag ezzel nem nagyon marad olyan web 2.0-s terület ahova ne próbáltak volna meg betörni. Ha összejön és működik...meglátjuk.
Nem igazán értem, miért kell tudnom (default beállítás szerint), hogy a Facebook ismerőseim kinek küldtek egy pusszantást, kit jelöltek be ismerősnek, milyen agysérült mexikói salsaegyüttes rajongói lettek.

A facebook értelme a klubok/gazdakörök lennének, ahol közös eseményeket lehet szervezni, közös érdeklődésű emberek egymásra találhatnak, nem pedig a minden ismerősöm állapotfrissítésének megnézése. Ez össznépi amatőre-reality show szerintem elég taszító. Persze ilyen a demokrácia: ez is csak egy vélemény a sok között.
@hírbehozó: Ez akkor is csak úgy lenne elfogadható, ha legalább 3-4 "nyilvánossági szintet" állíthatnék be, tehát lehetne szabályozni, hogy ki mit lásson. Ezt már az új profiloldallal kapcsolatban is elmondtam nekik: nem ugyanazt a profilt akaro mutatni a knol-olvasóimnak, mint a barátaimnak, vagy a kollégáimnak.

Így simán azt érik el, hogy lesz egy fícsörük, amit 1általán nem használok. Az új profillapra is beírtam egy tetszőleges nicket oszt kész. Nem állíthatom be, ki milyen adatomat láthatja, akkor nem láthat senki semmit.
iGoogle?
Hányan használják? Szinte a legismeretlenebb szolgáltatásuk, aki használná, az soros olvasásra a Readert, párhuzamosra meg a Netvibest használja, az iGooge-t pont senki.

Persze lehet, hogy ezzel a konfettiszórással akarják a juzert a Netvibesről és a Friendfeedről a saját, nem túl látogtottt oldalukra vinni.

Meg az is lehet, hogy megint lemaradtam valamiről, és sutyiban már mindenki iGoole-használó.
Szerintem annyi tortenik, hogy a 'kozossegi portal' mint olyan szep lassan megszunik. Mert valojaban ilyen nincs is. Az ismeretsegi halo (illetve annak a kezelese) az egy klasz eszkoz, amit egy sor alkalmazasban fel lehet hasznalni, de nem tobb. Vagyis a kozossegi portalok fejjel lefele nezik a vilagot: az ismeretsegihalo-szovest tekintik alapnak, es arra akarnak mindenfele szolgaltatast raepiteni, az pedig nem megy. Ennek mindig az a vege, hogy elkezdik berangatni az egesz internetet az ablakon (belso forum, belso levelezes, belso fotoalbum, belso randi, belso anyamkinja), kulon kis internetet epiteni a keritesen belul. Ez nem szokott osszejonni, bar ugyes torekves ra a beepitheto alkalmazas, de meg ugy is nagyon korlatoltak a lehetosegek.

Az egesz ismeretsegi halozashoz - ahhoz, hogy minden alkalmazasban elerheto legyen - eleg lenne egy OpenID szeru megoldas, illetve talan maga az OpenID is hasznalhato igy (a Liberty, amirol koppintottak szerintem igen). Az OpenID szervered megmondana az adott alkalmazasnak, hogy x@y-t az ismerosodkent kezelheti-e, vagy sem, es kesz. Ez persze nem akkora biznic, mint a facebook.
Én alapjaiban nem értem ezt az egész social networkinget amúgy. Valaki egyszer felvilágosíthatna, hogy miért is jó az nekem -ahogy azt az elöttem szólók némelyike már megjegyezte, hogy Gyuri barátom hógolyócsstát vív Gézával, Judit pedig virágot nevel. Továbbmegyek, még arra sem vagyok kiváncsi, hogy melyik a kedvenc sorozata, ha nem tudtam ezt róla eddig is, akkor meg is érdemlem.
Kapcsolattartásra sem igen használom, nem facebookon fogom megüzenni neki, hogy "Este foci!" és várni a válaszára - inkább felhivom.
A klubbokba tömörülésnek is csak halvány értelmét látom, de talán még ez az egyetlen értelmes dolog benne.
Az applikációktól rendesen rosszul vagyok.

Én maradtam le ennyire a világtól és vagyok antiszociális, vagy ez az egész egy hirtelen hype? (Bár már elég régóta tart..)

Azthiszem ez egy újabb értelmetlen featúra lesz, a kapcsolati háló feltérképezése és birtoklása viszont biztosan nagy biznisz! (pedig nem vagyok paranoid)
@atleta.hu: Jó irányba gondolkodsz, de az OpenID-t önmagában arra találták ki, hogy ne kelljen minden oldalon új loginnév és jelszó párossal regisztrálnod. Az OpenID semmi mást nem csinál, csak biztosítja, hogy bizonyíthasd belépéskor, hogy egy adott URL hozzád tartozik.
@KGyST: Fantáziátlan vagy. Ez lehet akár egy OpenSocial app, amit HH is kitehet ide a FriendConnect doboz mellé. Ha egy cikk témája miatt rákeresnék kapcsolódó könyvre akkor azt megtehessem. Jönnek az ismerőseim és ők meg láthatják a dobozban, hogy én melyik könyvet tettem el, illetve ismerősi hálójuk között melyik volt a legnépszerűbb könyv. Innen csak egy lépés, hogy azt a könyvet megvételre kínálja, vagy a mellette lévő másik reklám dobozban egy hasonlót ajánljon.
szerintem jó lesz... és idővel OpenIDvel is kapcsolva lesz, és akkor lesz majd igazi NyitottKözösségi oldal, (vagy mi).. :D
@HDCase: > Továbbmegyek, még arra sem vagyok kiváncsi,
> hogy melyik a kedvenc sorozata, ha nem tudtam ezt róla
> eddig is, akkor meg is érdemlem.

Na errol beszeltem. Nem latszik a faktol az erdo :). Amirol te beszelsz, az egy-egy (butuska) alkalmazas, ami SN alapra epul. Mindegyik megoldhato nelkule is. A kapcsolati halot (foleg, ha lesz neked olyan fuggetlen es egysegesen kezelheto formaban) leginkabb arra tudod jol hasznalni, hogy hozzaferesi jogosultsagokat osztogass (a peldadnal maradva, hogy ki lathatja, hogy melyik a kedvenc sorozatod). Ebbe persze az is beletartozik, hogy aki nem az ismerosod, az nem kap jogokat. Pl. egy olyan alkalmazasnal, amivel helyzetet tudjak mobilon es weben lekerdezni az emberek, ennek van ertelme. Gyakorlatilag az osszes kommunikaciora es kapcsolatra epulo alkalmazasnal eljatszod ujra a kapcsolati halod felepiteset. A leg alapabb ugye az e-mail es a telefon, de rengeteg helyen elkepzelheto ugyanez (pl. privat blogok, fotoalbumok, zart forumok, stb.)
@Horváth János: Az OpenID reszleteit nem ismerem, azt latom, hogy ma mire hasznaljak, meg azt, hogy elegge hajaz a Liberty nevu eleg messzire elvitt SSO speckora. Ha jol latom profilozas is van, pszeudonimitas viszont nincs. Ha van profil tamogatas, akkor afole pl. lehet kapcshalot epiteni. Ha nincs, akkor persze kulon megoldas kell, de az azonositod akkor is lehet az OpenId-d. Bar az e-mail cim termeszetesebbnek tunik, mint a URL.