Megérkezett a Street View Kelet-Európába, csak nem a Google-tól

Október vége felé írtam arról, hogy megjelentek a Google panorámaképeket készítő autói Bukarest utcáin. Ez pedig biztos jele annak, hogy hamarosan Romániában is lesz utcaszintű nézet a Google Mapsben.

Tegnap a Webisztán egyik olvasója küldött egy linket, melyből az derült ki, hogy nem is a Google autói, hanem egy bizonyos Norc nevű cég fotózta a román főváros utcáit, és készítettek is belőle egy Street View-jellegű mashupot.

Ma meg azt olvasom, hogy a Norc bizony tényleg meglátta a lehetőséget abban, hogy a Google késlekedik elkészíteni a nagyobb kelet-európai városok utcaszintű nézetét. Így Románia mellett a cseh, osztrák, lengyel és szlovák nagyvárosokról is készítettek panorámafelvételeket. Magyarország nincs benne a listában. 

Vagyis nem csak a Google, de a Norc sem érezte fontosnak, hogy magyarországi városokról is készüljenek utcaszintű panorámaképek.

Mondjuk az októberben lencsevégre kapott autóról én továbbra is azt gondolnám, hogy a Google-é. Hiszen a Google használja utcafotózásra Európában a fekete Opel Astrákat. (Lásd még.)

A képek amúgy viszonylag frissek. A kolozsvári Mátyás király-emlékműt mutató felvétel például éppen a tavaly nyári talapzatfelújításkor készülhetett:

Egyelőre érjük be azzal, hogy a román cégnek hála - Kolozsvár mellett - Temesváron, Jászvásáron és Nagyszebenen, sőt, Pozsonyban, Kassán, Besztercebányán és Nagyszombaton, vagy akár Bécsben is tehetünk virtuális sétákat.

Amúgy ha nézegetjük ezeket a panorámaképeket, feltűnhet, hogy a Google-hoz hasonlóan a Norc is rendelkezik arckitakaró technológiával

Címkék: google mashup térképalkalmazások street view
2009.01.23. 13:21. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudtommanl kambozsai városok utcáit sem járják a fényképezős autók.
Valószínű ugyanazt a céget bízta meg a Norc, mint akit a google szokott nyugaton. Emiatt ugyanolyan az autó.
Haverom médiaügyből kifolyólag találkozott a magyar guglisokkal, és az a mondás, hogy most a recesszió miatt a gugli azokra az országokra koncentrál, ahol már amúgy is nagyobb befektetéseik vannak, a későnjövők (mint Mo. is) meg most parkolópályára kerülnek. persze ez csak egy mondás, az is csak másodkézből
@ern0: nem vagy vicces. épp európát "szrítvjúsítja" a gugli és/vagy a fent említett cég. a kérdés az, ha MINDEN környező országot lefednek, akkor miért pont a nyugati szomszédjukat hagyja ki a román cég.
Na most mond, akkor legalább idejönnek a külföldiek, és nem a képernyőjükön kattingatnak. Persze lehet, hogy azért is idejönnének, hogy amit a képernyőn, azt inkább élőben.
@zahar: " a kérdés az, ha MINDEN környező országot lefednek, akkor miért pont a nyugati szomszédjukat hagyja ki a román cég."

Talán nem szeretnek minket valamiért.
Én múltkor a körúton a Royal előtt láttam egy fehér Ford Fiestát kamerákkal teli 'kupolával' a tetején.
Az kihez tartozhat vajon? Egyáltalán ilyesmire való, vagy tök más?
(Olyan kupola volt, mint a térfigyelő kameráké, csak persze ahhoz képest fejjel lefelé és akkor volt hogy a kocsi tetejét majdnem teljesen elfoglalta.)
streetview helyett élő képet (a forgalomról):

utv.hu
Ja hogy román cég. Hát ők persze hogy nem jönnek ide, utálnak minket. Biztos véletlen, hogy az összes környező országot fényképezik.. szóval ebből nem kell azt a következtetést levonni, hogy Magyarország a világ segglyuka, és ezért nem kapunk streetviewt.
miért szerinted ez vmi adomány vagy mi?
Na de fiugg, hiszen románia útjai rajta sincsenek a google mapsen! Akkor most mi a hasznosabb, a maps vagy a streetview?
"szóval ebből nem kell azt a következtetést levonni, hogy Magyarország a világ segglyuka, és ezért nem kapunk streetviewt."

nem. de attól még Mo tényleg a világ segglyuka...
"a Norc bizony tényleg meglátta a lehetőséget abban, hogy a Google késlekedik elkészíteni a nagyobb kelet-európai városok utcaszintű nézetét."

Mondjuk nekem az sem igazán világos, hogy mi ebben a nagy lehetőség, amit ez a cég kihasznál.

A streetview szép, meg jópofa, de nem egy olyan feature, ami nélkül nem lehet meglenni szerintem. Legalábbis én nem sokat használom más országokét, és a magyart sem hiszem, hogy sokat nézegetném, ha lenne.

Nálatok mi a streetview fő alkalmazása? Lakásvásárlásnál ezzel nézitek meg a környéket? Vagy ha mentek valahova, akkor körülnéztek előbb távolról, hogy odaérve megismerjétek az épületet?
@ga: Ja, meg is meglepődtem, mikor látom, hogy Romániát úgy ábrázolja a Maps, mintha csak átmenni lehetne rajta. Legfőbb útvonalak megvannak, de az egész országban sehol egy utca. Na, mondom, pedig a Webisztánon meg már a streeview-t gyártják, hol itt a matematika?
@andrisi: Én például akkor kezdtem el belemélyülni és nézegettem órákon át Párizsban a Street View-t amikor oda készültem. Fura volt, hogy a városban sétálgatva csupa ismerős helyeket jártam be pedig életemben először jártam ott :) Persze azért nem maradtam volna itthon a SW miatt.

@agyvihar: például utazás előtt megnézem a szállodát, hogy milyen (ugye a valóság általában más, mint a színes prospektusokban látható szarrá fotosoppolt képek), meg a környéket is. Így nem ér meglepetés, kivéve ha a kívülről gyönyörű épület belül rohad és patkányok szaladgálnak a szobákban :))
@csodarabbi: elég szomorú ha így látod, látogass el romániába, szerbiába, ukrajnába, vagy akár lengyelországba, hogy csak európai országokat mondjak. Nem itt a legjobb, de bőven nem olyan rossz, mint amennyire azt hisszük.
@Gery Greyhound // Megújult a bestofgyurcsany.hu >>: Én arra várok, hogy élő videostream legyen a maps-en az adott ponton, ami mindig az aktuális eseményeket mutatja. :)

Rá lehetne pl. kötni a térfigyelő kamerák képét, és egy algoritmussal elhomályosítani az arcokat.

Kíváncsi leszek, hány évbe fog telni, amíg ilyennel is kijönnek.
ez tetszik, elég nagy felbontás és kellemes kezelőfelület. csak elég lassú, gondolom az infrastruktúra miatt.
Bocs az OFFÉRT!! Az csak nekem új, hogy az Adsense-ben már van olyan lehetőség, hogy számlára utaljanak csekk helyett? Nekem megkönnyítette az életem. :)
@agyvihar: A sok idióta személyiségijogon siránkozó miatt soha nem lesz ilyen-

@tóbiás: Nekem is új, köszi az infót, azonnal át is állítom. Végre! Szerintem mehetne róla poszt.
@Gery Greyhound // Megújult a bestofgyurcsany.hu >>: Örülök, hogy örülsz. :) Csak átállítod, megadod a számlaszámot, ráutalnak egy kisebb összeget. Nekem 75 Ft-ot :D Azt beírod igazolókódként, és kész. :) Az egész 2 nap alatt megvolt. De sajna 15.-e után így lehet jön még egy nyamvatt csekkem. :(
@Gery Greyhound // Megújult a bestofgyurcsany.hu >>: Most is vannak élő webkamerák, amik utcákat is mutathatnak.
@tóbiás: A legutóbbi 145 dolláros csekkemet nem fogadta el 4 bank közül egy sem, mert más a lakcím a csekken mint a személyimben. Érdekes, az előtte levő 2 csekket elfogadta az OTP... Aztán letettem róla, most meg belépve az adsense-be örömmel látom hogy mivel lejárt a csekk és 250 dollár van az egyenlegemen mert jóváírták a lejárt csekk összegét, és most átutaltathatom a számlámra egyszerűen, ami amolyan talált pénzként így hirtelen nem jön rosszul :)

Az utcai kamerákat én is ismerem, de azért azok minősége kicsit más kategória mint a Street View. Eleve csak pár csomóponton van ilyen, 4 irányba néz leginkább fix fentről lefelé 45 foko szögben és elég silány minőségben.
@Gery Greyhound // Megújult a bestofgyurcsany.hu >>: A street view fénykép, míg a webkamerák mozgóképet továbbítanak. Ne számíts mozgókép továbbításra HD minőségben, neten (még), utcáról, kameráról.
"We are currently experiencing technical problems. Please come back in few minutes."

Én azt hiszem megvárom a Google munkáját...
@agyvihar: én például most imádtam végigsétálni a Długán és a Wrocławskán, ahol a barátnőmmel szoktam hazafelé menni, mikor nála vagyunk. De én már csak ilyen szentimetális vagyok.. :)
A legújabb Symbian-os Google Maps már támogatja a street view-t, ráadásul magyarul. Így már sokkal több értelme van a szolgáltatásnak.
Alig várom hogy Budapesten is megjelenjenek a Google fekete autói.
@Gery Greyhound // Megújult a bestofgyurcsany.hu >>: Nekem eddig a Budapest Bank váltotta be gondd nélkül. Kb. 1500 forintot vontak le kezelési költség stb... jogcímen. Nagyjából 10 perc alatt jutottam a pénzemhez. :) Csak van egy kis bökkenő. Január 28-tól vagy 29-től megszűnik a csekkbeváltás a BP Banknál viszont mivel 15.-e után állítottam át a banki utalásra ( Szerintem nem véletlenül aktiválták 15.-e utánra nálunk nah mind1), így az utolsó még csekken jön viszont nem tudom hol lehet még beváltani. Majd kiderül. :(
De, hogy a Tmához is hozzászóljak. Tegnap ment egy film a Discovery Channelen amiben szó volt a Guglis Street View-ról. Mutatták a kocsikat is kb. 30 autó, és nem egységesek voltak, hanem mindenféle típusú, és színű. Tehát sztem erre nem lehet adni, hogy csak HH által említett fekete Astrák fotózhatnak. Nagyon a technológiáról nem esett szó inkább az előnyeiről. :)
ki nem szarja le a románokat
Nem azert nem csinaltak fotokat BP-rol, mert valami bajuk lenne vele, hanem mert jol tudjak, hogy a google mar betette labat oda, es ilyen alapon, en sem fektetnek foloslegesen penzt az egeszbe. Masreszt a projekt meg egyelore beta allapotban van...ki kell varni a veget. Amugy szerintem tokjo a navigalas es a kepek minosege!
érdekes ez, a google nem védte volna le elég jól a streetviewt?
engem az lepett meg, hogy a norc képei sokkal jobb minőségűek... Párizsban, San Franciscoban pl. (mert csak ezeket néztem...) nagyon pocsék, alulexponált, kékesszürkés képek vannak. legalább megfelelő időben készülhettek volna. no meg az illesztések is pocsékok (törött cable car, cikcakkos golden gate???)
én azért látok ebben lehetőséget: turisztikai irodák, ingatlanügynökségek, navigáció, stb. nem egy mobilos nav. szoftver netről tölti folyamatosan a térképdarabokat, most meg divat a 3d navi, akkor miért ne lehetne eggyel tovább lépni? persze, ez pont ugyanannyira felesleges, mint a 3d navi, de attól még lehet eladható :D (geekek, amerikaiak..)
már itthon nyomják. Ma délben a Hajós utca környékén.
engem az Oktogonon kapott le az Astra 1 órája
norc.hu, bár még jó sok feldolgozás alatt van. szépek a képek :) persze itt is van pár ordító illesztési hiba, de összességében nem rossz.
Eh...Norc ide vagy oda...2010 van, Pécs lett Európa kulturális fővárosa, de egy fia kép nem készült róla. Bezzeg Hajdúszoboszló és a "csodaszép" Miskolc, rettentő fontosak voltak. A fejek meg csak azért ülnek a nyakakon, hogy legyen mire rakni a sapkát. Elkeserítő! :(