Rossz helyre tette a Google az új menüpontjait

A Google kiélesítette a Gmailben az új menürendszert. A "Move to" menüpont a fő újdonság. Ez az akció valójában egy ősi vitát (címkék vs. mappák) kíván feloldani. A Gmail alapvetően a levelek címkézését támogatja, ám valószínűleg ők is tapasztalhatták, hogy sok olyan felhasználó, aki korábban más webmail szolgáltatást használt, nehezen boldogul a címkézéssel.

Merthogy azért általában a webmail szolgáltatásokban mappák vannak. Na de mi a mappa és a címke között a különbség? A mappás rendszerben egy levél csak egy mappába kerülhet. A címkés rendszerben meg egy levélnek akár több címkéje is lehet. Ez tehát a címkézés mellett érv.

A mappás rendszer mellett meg az szól, hogy egyetlen mozdulattal lehet kitakarítani az inboxot. Azzal, hogy egy mappába mozgatunk egy levelet, egyszersmind az el is tűnik a beérkező levelek közül. Ezt a címkerendszerben két egymást követő akcióval lehetett eddig elérni: felcímkézem a levelet, majd archiválom. Nos, a Gmail friss menüjében a "move to" menüpont ezt egyetlen akcióban tudja. Vagyis: mappázza a levelet.

Jól láthatjuk mindebből, hogy a címkézés jobb megoldás, mint a mappázás. Hiszen a címkézés magában foglalja a mappaszerű levélkezelést, míg fordítva ez nincs így.

Plusz jóság, hogy a címkézés és levélmozgatás a drop-down menüben prediktív címkekereséssel egészült ki.

Ezzel együtt sokkal fontosabb lett volna szerintem a Google Readerben megoldani végre a hasonló problémákat. A Google feedolvasójának talán az egyik legnagyobb gyengéje, hogy lehetetlen nagy mennyiségben átnevezni, átcímkézni, egyáltalán: szortírozni a feedeket.

Az új menüpontokat és akciógombokat tehát a Reader sokkal jobban szomjúhozza, mint az - amúgy navigációban kifejezetten profi - Gmail. Mint korábban is jeleztem, szerintem a Google nagyon jót tenne a Reader felhasználóival, ha a gmailes navigációs megoldásokat egyszerűen implementálná feedolvasójába.

Merthogy navigációs/funkcionális szempontból mi is a különbség egy email és egy feedelem, illetve egy emailfeladó és egy feedforrás között? Semmi.

Címkék: google gmail google reader
2009.02.04. 09:58. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siman nem vettem eszre az uj menuket a cikk olvasasaig :)
thx
Nem tudom mi az a nagy különbség a mappázáson szocializálódottaknál amiért érdemes szétválasztani a két funkciót, ha az ember csak egy címkét használ, akkor máris csak névben különböznek egymástól. Mellesleg a címkézésé a jövő, ha jól tudom az új ubuntu nem is mapparendszerben hanem címkézéssel gondolkdik. Érdekes kérdés, hogy a szervezettség megtartásához mennyi az optimális tag-ek száma pl. delicious-ben, láttam már 6-ot és 6000-et is. És hogy a Reader is rászorulna pár új gombra az nagyon igaz, nem tudom hányan és mekkora sikerrel használjátok ott a tagelést...
@O'Seamus: Van informatikus ismerősöm, aki gmailt használ, és nagyon szidja a mappákat.

Azt mondja, hogy a mappáknál bele tudja tenni a levelet a mappába, címkézésnél meg nem.

Hiába próbáltam neki magyarázni, hogy a lényeg ugyanaz, szerinte nem. Kicsit bizonytalan vagyok, hogy ő nem fogta-e fel a dolog lényegét, vagy én nem értek valami alapvető dolgot a mappázásban, amit ő igen...
Két Firefox ablakban van nyitva ugyanaz a gmail címem, az egyikben még a régi menü látszik, a másikban már az új. :-)
Nekem nagyon fontos volt ez a frissítés, mert sok címkém van, és régóta zavart, hogy a címkéket ugyanott kell kiválasztani, ahol a többi műveletet, és ezért sokat kellett görgetni. Ráadásul van több olyan címkém, aminek az első néhány karaktere megegyezik, de az új gombnál elég a különböző részt elkezdenem írni, úgy is megtalálja a kívánt címkét. Tehát nekem jó.
Azért a Posta honlapja most éppen még jobban szétesett.
A posta.hu automatikusan átirányításra kerül a posta.kerdoiv.kirowski.com/?prvtof=8b2VkUqfXDeNyhtK%2Bwd%2Fcw%3D%3D címre, aminek a domain foglalása úgy néz ki, hogy éppen most járt le.
Kínos kicsit...
Észre se vettem ezt a menürendszert. Amúgy a google biztos készül valami nagy dobásra, mert egy ideje már csak a google-ról szól a webisztán...
Azért azt még hozzá tenném, hogy a mappák lényege, hogy hierarchikusan rendezhetők, legalábbis jobb esetben. Sajnos van ahol nem. :D
Ha már a címkéket is lehet hierarchikusan rendezgetni, akkor valóban mindenben többet tud majd. Nem mintha a címkézés ellen lennék, sőt, csak a korrektség kedvéért.
Ja még annyi, hogy ezzel a kis aprósággal a mappázósok nem gyengén hülyének vannak nézve, persze jogosan. Mert így kaptak egy lebutított címkézést. :)
Ajánlom "informatikus" (muhaha) ismerősöknek is ezt a cikket a Gmail címkéiől:

knol.google.com/k/gravit/gmail-labels-and-filters/2h6zrj0o93leu/1

Angolul van, szólok előre.
@Lexand: lehet szavazni erre a dologra (lépcsőzetes címkék):

mail.google.com/support/bin/static.py?page=suggestions.cs

itt szavazz arra, hogy
"Hierarchy of Label system (i.e. sub-Labels)"
én észrevettem, főleg, hogy az "L" shortcut-tal lehet címkézni. szuper, erre vártam!

amúgy a címke vs. mappa vita a Gdoc-ban is jelen van, ott azzal a (szerintem) jópofa megoldással oldották a _feszültséget_, hogy a dokumentumok ráhúzhatók a címkékre, mintha egy mappába dobnánk. szép és fincsi megoldás, gondolom Gmail-ben is lesz majd.
Lehetne egy Google Labs a "Move to" gomb eltüntetésére...
A hierarchikus címkék helyett jobban hangzana a címkecsoportok, amelyekhez különböző címkéket lehetne rendelni, és segítené a címkék rendezését.
De egyelőre annak is örülnék, ha a címkéknek lenne egy rövid listája, hogy a ritkábban használtak egy gombnyomással távolabb kerüljenek, a gyakoribbak ezáltal pedig könnyebben elérhetővé váljanak.
egyébként az miért olyan lehetetlen megoldás, hogy a tisztelt júzer beállíthatná, hogy mappázni vagy cimkézni akar? nem hiszem hogy meghaladná a gugli programozóinak tudását..
nem tudom, hogy jól értem-e a problémát, de szerintem a címkéket lehet hierarchikusan szervezni a gmailben.
csak egy folders4gmail greasemonkey script kell hozzá, vagy, ami még jobb, a bettergmail2 extension, amiben más hasznos funkciók is vannak.
Félreérthető a poszt címe, azt vártam, hogy a Gmailben van bajod az új gombok helyével.

Kezdetben én sem értettem azt, hogy mit nem lehet érteni a címkézésen, de a drag and drop és a címkék hierarchikus elrendezése tényleg nem megoldott (egyelőre). Márpedig van, akinek ez sokkal jobban megy.
Mondjuk én azt tapasztalom, hogy csupán a rend kedvéért, és kizárólag filterezés alapján címkézek, kézzel szinte sosem, mert ha keresni kell valamit inkább beírom a keresőbe, hamarabb megvan, mintha ráböknék egy címkére, hogy végignyálazzam aleveleket szemmel.

Amit én nagyon szívesen látnék labs featureként, az a címkéket tartalmazó oszlop dinamikus rendezhetősége, pl. olvasatlan levelek sorszáma alapján rendezés, vagy a csak olvasott leveleket tartalmazó címkék eltüntetése egy dropdown menü mögé, hogy 100 címkénél a Z betűs labelhez ne kelljen scrollozni.

@Lexand: A hierarchia az fastruktúra. A címkézés gráfstruktúra. Gráffal fát is le tudsz írni, a különbség annyi, hogy mappák esetén egyetlen merev fastruktúra létezik, míg címkéket használva bármilyen "dinamikus fastruktúrában" nézheted a cuccaidat attól függően, hogy éppen melyik címkétől indulsz el.
@agyvihar: gráffal leírt fát vizuálisan hogyan tudnál megjeleníteni? Ha egy levélnek több címkéje van, akkor az adott címke alá betoldva látszódna, hogy milyen más címkék is tartoznak hozz?
Se a Gmail nem tetszik, se a Citromail, mi lesz itt? Az Indamail a király, mert Gmail koppintás? :)
@Asszem: a del.icio.us ezt már kitalálta, ott megnézheted.
@agyvihar: igen, az már majdnem hiararchia, de tudsz-e tag bundlesben hat szint mélységbe ágyazni?

@bla:
Ez a "ráhúzás" csak akkor érdekes, ha kb. 10 címkéje van valakinek. De nekem pl. több száz van, húzogathatnám én azt estétől-reggelig:)
Én ma reggel vettem észre a nagy változást, rendkívül tetszik a címkézési újítás. Már nem csak az első betűt lehet beírni, hanem folytatva szűkül a lehetséges lista, s nagyon hamar kiválaszthatjuk, ami kell.
Én mindenképpen a címke mellett teszem le a voksomat, sok évig mappáztam, látom a különbséget a kezelhetőségben, a gyorsaságban.
a citromail is vipmail engine (gondolom a korábbit adták el a sanomának), meg az indamail is; mindkettőnél összevissza késnek a levelek és az indánál félévente elveszik az összes levelem is :)
@-d(-_-)b-: Kösz! Megtettem. Habár nekem nincs rá szükségem, nem azért írtam. :) De azért másnak jól jöhet.
@agyvihar: Na persze, meg tudod csinálni, de akkor neked kell fejben tartanod, hogy hogyan is épül fel a hierarchia. Mondjuk nem egy egetverő probléma.
@Lexand: nem kell a hierarchiát fejben tartanod, csak azt kell tudnod, hogy hol helyezkedik el (milyen címkék vannak rajta), de ugyanezt fastruktúránál is kell tudnod, hiszen egyébként hogyan találnád meg a fában?

A különbség annyi, hogy fastruktúrában csak egyféleképpen érheted el a helyet (követned kell a fa ágainak a sorrendjét), míg címkékkel éppen úgy, ahogyan eszedbe jut.


Vagyis a project->aktuális->munka elemet a fában csak így érheted el, címkékkel viszont lehet pl. munka->aktuális->project is a bejárás, és ugyanoda jutsz.
egyébként nekem még az hiányzik, hogy levélírás közben tudjam címkézni a kimenő levelet.
Hogy lehet huzogatni vagy sem az UI kulonbseg. A mappa es a cimkezes kozott elsosorban (ahogy mar szobakerult) az a kulonbseg, hogy az egyik (mappa) eredendoen a hierarchikus rendezest tamogatja, mig a masik nem. Mindkettovel megoldhato minden itt felmerult elvaras, csak az egyikre termeszetesebben kepzodnek le bizonyos elvarasok, mint a masikra.
Nah, végre!
Már csak annyi kéne,hogy ki lehessen a cimkéket pakolni a menübe. Mint ahogy a Spam címke is kint van... :)
@agyvihar: És mi alapján rajzolná ki a google a címkék gráf struktúráját, ha nincs hozzá eszköz? Mappáknál ez alap.
Egyébként meg egyetértünk. Másrészt nem annyira fontos ez, az alap címkék nekem teljesen jók, nem kell ennél több.
@agyvihar: Mégjobban átgondolva neked van igazad, tényleg frankón be lehet úgy címkézni, hogy kb legyen egy hierarchia benne. Nem úgy, ahogy én gondoltam, de ez teljesen jó. És nem kell hozzá semmi feature.
A Google szép lassan fejlődik, és így néhány éves késéssel bevezet néhány alapvető funkcionalitást, amit az ember elvár egy úgynevezett email-szolgáltatástól.

Pölö lett IMAP. Aztán még pár év, és íme, már be lehet állítani alapértelmezettnek a tisztán HTML verziót, nem kell minden egyes kényszerből elkövetett webes bejelentkezéskor szopni az ajaxos rémület kézi leirtásával, az idegbaszó kontaktmenedzserrel, és a kikapcsolható, de el nem tüntethető chattel.

2011 körülre teszem, hogy majd rájönnek: jé, a népek agyában egy csomó minden hierarchikusan helyezkedik el, nem is ártana ezt leképezni, hogyan is hívják ezt, jabazmeg, mappa.

És akkor mintegy 10 év alatt építettek egy olyan szolgáltatást, ami minden szükséges alap featúrával bír.
@tallian.miklos: Hát nagyon remélem, hogy nem lesznek mappák. Az hatalmas visszalépés lenne. Inkább egy sokkal vizuálisabb címkerendező kellene. Bazmeg.

IMAP: mégis ez hol máshol alap? A Jahúnál még a POPért is fizetni kell.

Aztán meg ha nem tetszik, minek használod, ugyebár.

És végül: "FEATÚRA"!!!!! Eszem azóta is áll és egy helyben pörög.