Képkezelési problémák a Facebookon

Napok óta eléggé nehézkesen jeleníti meg a Facebook a feltöltött képeket. Egyelőre csak magyarországi felhasználóktól kaptunk/olvastunk ilyen jelzéseket. (Az amerikaiak elsősorban a képfeltöltés akadozására, illetve képeik "eltűnésére" panaszkodnak mostanában.) A magyarok viszont egyre többször találkoznak ilyen és ehhez hasonló felületekkel: 

A Facebook - akárcsak az iWiW - esetében a képfeltöltés és -megosztás az egyik core funkció. Úgyhogy ennek kiszolgálása kritikus feladat. A Facebookon naponta átlag 14 millió képet töltenek fel az emberek, ami éves szinten ugye valahol 5 milliárd körül van. Ez persze nem mentség, inkább csak kontextusba helyezi, hogy vajon mekkora feladat is lehet a Facebook üzemeltetése. A költségekről nem is beszélve.

Talán az sem véletlen, hogy a Facebook éppen a feltöltött képek melletti felületeken forszírozza a grafikus hirdetések megjelenését. Summa summarum, ha a Facebook meg akarja tartani a "világ legnépszerűbb képmegosztó szolgáltatása" plecsnit, nem fog ártani kicsit ránézni a rendszerre.

A hivatalos tájékoztatás szerint amúgy a múlt pénteki szoftverfrissítés miatt nem elérhető a képek 10-15 százaléka. Az már nem annyira megnyugtató, hogy a Facebooknál egyelőre nem nagyon értik, hog mitől állt elő pontosan ez a "nagyon ritka" hibajelenség.

A rémhírekkel ellentétben azonban egyetlen fénykép sem veszett el.

Címkék: képmegosztók facebook fail képmegjelenítő
2009.03.10. 10:30. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lehet, hogy ez jelzésértékű, hogy ahogy egyre több ember szabadul rá a netre, és egyre több multimédiás tartalmat pakolnak rá, úgy egyre húzósabb lesz a skálázhatóság.

Amíg az emberek főleg csak szövegeket írogattak, addig elment, de ha tömegek elkezdenek fényképezni, meg kamerázni, és ezt egyre többen fel is töltik a netre, akkor az radikálisan új megközelítést igényel majd az adatmendezselésben, mint amikor a fő szám a szöveg volt.
kiakadt egy 32 bites integer egy programban (2 milliárdnál) :-)
Na és most mi a hír? Az hogy a sok unatkozó ember ezekkel a szarokkal foglalkozik ahelyett hogy értelmesen töltené az idejét.
@MP: mire gondolsz? pl kommentezni blogokon? :P
Akinek van esze, az nemcsak unaloműzésre használja, sőt, csak arra nem.
>>>A rémhírekkel ellentétben azonban egyetlen fénykép sem veszett el. (by hírbehozó)

Azért ez nagyon merész kijelentés volt így, bár tudom, hogy nálad a facebook a nagyon menő. De csak ez alapján én nem mertem volna ezt így közölni.

Kíváncsi lennék egy hasonló iwiw-es sztori esetén mi volna a szöveg...
megmutatták neked az összes képet? vagy honnan tudod ilyen biztosan hogy nem veszett el egy sem?:)
@gabesas: gondolom korbeordibalta volna mar a netet, ha valakinek elvesztek volna a kepei. masreszt a facebook sem merne allitani h nem veszett el, ha nem tudna biztosan. ezek legalabb ervek. ah "elveszett" mellett mit lehet felhozni? :)
Azért kicsit erős a képállomány 10%-át hardverhiba miatt elveszíteni...
Ez nem egy vincseszter vétlen formázása, ehhez egy egész szerverfarmot kellene megsütni