Fekete háttérre vált az Index, az Origo meg az iWiW. Izé, miért is?

Azt hittem, ez csak valami médiahack. Pár napja jelent meg a hír, hogy az Origo és az Index is "energiatakarékos üzemmódba" vált a természetvédelmi világnapon, és fekete háttérrel jelenik meg. Aztán ma kaptam egy másik közleményt, mely szerint:

Természetvédelmi Világalap (WWF) kezdeményezésére - a globális felmelegedés elleni összefogás jegyében - egy órára elsötétül a Föld. Az akcióhoz csatlakozott az Origo Zrt. is, így ezen a napon piacvezető internetes szájtjai, az [origo] és az iWiW címlapjai energiatakarékos üzemmódban, fekete alapon jelennek meg.

Kész. Ülök a gép előtt, és kiakadt bennem a process a döbbenettől.

Az egész fekete hátteres történet ("Blackle") ugye évek óta tart. A hipotézis szerint ha a Google a szokásos fehér helyett fekete háttérrel jelenne meg, akkor a netezők monitorai kevesebbet fogyasztanának. És - a Google népszerűségét figyelembe véve - ezzel rengeteg áramot lehetne megspórolni.

Csakhogy, mint kiderülta fekete hátterű nyitóoldal valójában nem energiatakarékos, sőt, még többet is fogyaszt, mint a fehér.

A témában számos kutatás készült, és még a legengedékenyebbek is arra a következtetésre jutottak, hogy nincs kimutatható különbség a fekete vagy fehér hátterű honlapok energiafogyasztása között. Amúgy erről anno maga az Index is beszámolt. Úgy látszik, mindhiába.

Our own analysis as well as that of others shows that making the Google homepage black will not reduce energy consumption. To the contrary, on flat-panel monitors (already estimated to be 75% of the market), displaying black may actually increase energy usage. Detailed results from a new study confirm this. (Bill Weihl, a Google zöldenergia-ügyi vezetője, Google blog)

Energiát spórolni tehát nem azzal lehet, ha sötétre váltják a szájtok háttérszínét. Hanem például azzal, ha a lámpalekapcsolás órájában lekapcsolják a szervereket is.

Bár a fekete háttér projekt inkább a sötétség egy másik jelentését juttatja eszünkbe, azért a közleményben értelmes projektekről is szó van:

Hamarosan korszerű, takarékos rendszer vezérli majd Magyarország legnépszerűbb közösségi szolgáltatása, az iWiW szervereit: a terhelés szerinti le- és felkapcsolás segítségével csökkenthető az áramfogyasztás. A [freemail] esetén a két évnél idősebb, elavult és kis kapacitású háttértárolók korszerű, nagy kapacitású eszközökre történő cseréjével is jelentős fogyasztáscsökkenést fog elérni az Origo Zrt.

És valójában ez is lenne itt a lényeg. Persze csak akkor, ha nem egy feketébb, hanem egy zöldebb világ a valódi cél.

 

Címkék: iwiw index origo fail
2009.03.27. 12:25. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jézus atyaúristen, milyen szép vizuális lenyomata ez a sötétség terjedésének... :(
Hátdehát ha lekapcsják az áramot akkor nem fogják nézni az indexet sem meg semmit sem...
Az egészben nem látjátok az értelmet, pedig van!

A fene se tudna a Föld Órájáról, ha nem lennének ilyen akciók.
Az egész Föld Órája dolog nem arról az egy óráról szól, hanem arról, ami mögötte van.
Energiatakarékosság! Környezetvédelem! Természetvédelem!

Szinte semmi, amit az alatt az 1 óra alatt 1 ember meg tud spórolni, de összességében már világszinten sok!

Azzal, hogy elsötétül az Iwiw sokan nyúlnak majd a Google után és keresik meg, hogy miért is fekete. Ezáltal hozzájuk nem csak Krisztike iwiw üzenete jut el, hanem a Föld Órájának üzenete is.

Már elérte a célját az Index, az Origo, a Föld Órája... azzal, hogy téma lett. Itt és máshol is!
harzol, egész pontosan mit spórolsz meg világszinten? az energiahálózat nem úgy működik, hogy ha van benne 100 egység, és csak 90-et vesznek ki, akkor másnapra marad 10...
@harzol: Én is kb ezt akartam írni. Több értelme van mint amennyit a cikkíró feltételez. No offense:)
@iPeti: @harzol: figyelem, a post NEM a szandek jogossagarol ("alljunk az energiatakarekossag ugye melle"), hanem a felhasznalt eszkoz (fekete hatter) hatekonysagarol szol.

ha valaki a szemeteles lelkes ellenzoje az helyes es tamogatando. de ha kozben olyan eszkozzel akarja ezt hirdetni (pl szorolapszoras repulobol), ami szemetel, akkor az epic fail.
Ha nem szóltok róla, akkor nem is vettem volna észre.

A Readerben az RSS feed háttere nem lesz fekete. :)
Valóban, az LCD-k akkor is ugyanannyit esznek, ha fekete vagy ha fehér képet kell előállítaniuk, ez szokott a plazma mellett az egyik érv lenni.

Ha úgy is az a cél, hogy ne fogyasszon áramot, miért nem kapcsolják le a szervert?

Egyébként egy egész portál feketére alakítása több energiát visz el a cégben, mintha nem engedik dolgozni a szerkesztőket arra az egy órára.
@hírbehozó: a szándék jogosságáról is szól, ha kiírják, hogy miért 'sötét" a háttér.
Valóban van alapja a fekete háttérnek!
Fejlődő országokban, CRT monitorok fogyasztása pár watt mínusz, LCD monitorok öregedése, fogyasztása minimális.
Itt, inkább az otthoni gépek, szerver hálózatok és a többi cuccos, odafigyelő összerakása, üzemeltetése lenne jogos.
Viszont ez nem jelenti azt, hogy mindenki lapos gépet vegyen magának - utálom őket -, mert az kinek szüksége van rá, az állandóan használja, kitermeli vele a 'hasznát', árát.
@blog.sancho.hu: A plazma, viszont rendesen 'kajál'!
Ezért kínlódnak az OLED típusú megjelenítőkkel.
a monitor fenyereje csokkentesenek (es nem a hatterszin sotetitesenek) van energiamegtakarito hatasa. ugyhogy ha feher a szajt hattere, akkor alacsonyabb fenyerovel is jobban olvashato. +1 a feher hatter mellett.
Csak én kapok agyf@aszt ettől az egésztől? Nem, nem jut el az üzenet az emberekhez, aki eddig simán eldobta a szemetet, az ezután is elfogja, aki meg eddig is óvta a környezetét, az ezután is fogja. Nehogy már azért mert lekapcsolja valaki a világítást joggal érezhesse hogy ő most tett valamit a Földért, a lószart! Márpedig ez a kezdeményezés ezt hivatott elhitetni, és a lámák el is hiszik.
@gomzol: Ez csak a pillanatnyi terhelés ingadozásról szól, ami viszont jogos!
Ezért nem kellene időhöz kötni a dolgot.
Gondolati szinten, viszont jogos az emlékeztetés.
@hírbehozó: Akkor, most minden CRT tulajdonos kezdjen el Gamma-t állítani, utána Focus-t? Majd, a változatosság kedvéért színintenzitást.
Az elektronágyú valóban végig pásztáz, de egy ugyanazon teljesítménnyel -itt cáfolnám is önnönmagam -, ugyanakkor a fluoreszkáló részre kevesebb teljesítmény jut és kevésbé terheli a környezetet!
Bocs az Off-ért.
biztos írták már. nem spórolunk semmit a fekete háttérrel, de ennek a lényege a figyelemfelkeltés. hoppá, fekete a "ziwiw"? hámámé?

azé.

védjed. a környezetet. így jutnak el az üzenetek manapság.
"Energiatakarékosság! Környezetvédelem! Természetvédelem!"

Magyarországon inkább: Gázártámogatás! Minél többet fogyaszt valaki, annál több támogatást kap!!!

Éljen!!
Szerintem az országban már így is lekapcsolták az értelmet.
Ha takarékoskodni akarsz kapcsold ki a csili-vili képernyővédőd, használd a monitor kikapcsoló gombját. Torrent közben minek legyen készenlétben.
"A [freemail] esetén a két évnél idősebb, elavult és kis kapacitású háttértárolók korszerű, nagy kapacitású eszközökre történő cseréjével is jelentős fogyasztáscsökkenést fog elérni az Origo Zrt."

Az a pár tíz-száz kg hulladék kifejezetten környezetbarát...
Én úgy fogom fel a fekete hátteres dolgot, hogy :

1: ez egy reklám az ésszerűbb áramfogyasztás mellett (a figyelemfelkeltő dizájnnal, és nem csak egyszerű bannerekkel és cikkekkel)

2: a résztvevő honlapoknak remek alkalom új stíluselemek próbálgatására, közvetlen a teljes olvasóközösség bevonásával - mivel egy egész napig rengetegen látják, lesz véleményük a dizájnról is, amit lehet, meg is osztanak majd.
--> Ez segít pörgetni egy kicsit a hazai internetes médiát, amit egyébként offline lehetetlen / nehézkes lenne véghezvinni, szóval jó pont mindenképp, ha jó, ha rossza megítélése. Hangsúlyozzátok inkább azt, hogy ez egy figyelemfelhívás, ne ettől várja senki a megváltást. Sztem jobban jártok.

Na csá.
fekete nyitólapok-->felhívás a wwf kampányra, vagyis oltsd le a villanyt 1 órára-->felhívás a környezetvédelemre

hogy forogjon a téma továbbra is a világban, mert lassan itt a klíma katasztrófa...vagy nem...de ez már egy másik vita
vagyis azt akartam mondani, hogy nem feltétlenül ezekkel az akciókkal kell energiát megspórolni, hanem égetni a népek fejébe, hogy ez fontos.

Tökmindegy, mennyivel fogyazt kevesebbet, nem cseszteti annyira a szememet, eleve fekete alapon olvasgatok.

Ha csak a figyelmet hívja fel a dologra, már nyert ügyünk van. Ja, még valami sokszázezerszer 1-2 watt az nagyon sok watt összesen.
én egész évben takarékosan bánok a villannyal, a vízzel stb.
ma este kapcsolja le a villanyt az akinek két annya van, mert én biztos nem. a tököm fog üldögelni sötétben monitor és tévé nélkül a lakásban 1 óráig. idiótaság.
zárjon be pl az összes tesco 1 órát, kapcsolja le a szervereit az összes netszolgáltató, stb, ezt támogatom, de az idomított majmok táborához nem csatlakozom.
@eszpee: > az energiahálózat nem úgy működik, hogy ha van
> benne 100 egység, és csak 90-et vesznek
> ki, akkor másnapra marad 10...

Dehogynem. Ha kilencvenet fogyasztasz, akkor csak kilencvenet taplalnak bele (plusz halozati vesztesegek). A maradek tiz meg persze nem a halozatban kering holnapig, hanem a gaztarozokban meg az uranbanyakban :). De abban egyetertunk, hogy sporolni evente egy oranyi vilagitasmegvonassal pont 0%-ot lehet.

Amugy a feketites szerintem is egyertelmuen reklam az egyebkent is figyelemfelkelto celu akcionak. Viszont hh morgasa is jogos: aki komolyan akarja venni magat (es nem csak onreklamot csinalni az egeszbol) az lojje le a szerverparjat egy orara es hagyjon ott egy db. szervert amin egy nginx egy db statikus html oldalt szolgal ki. Azon el lehet magyarazni azt, hogy mirol van szo.
Az bizonyos, hogy a fekete háttér nem fog kevesebbet fogyasztani, mint a fehér. De ugye miért is problémás a magasabb fogyasztás? Mert akkor több szenet kell elégetni, ami az áramot szolgáltatja közvetetten. Szóval így több hő szabadul fel, meg növekszik az üvegházhatást okozó gázok mennyísége. És az utóbbin van a hangsúly. Szóval a fekete meg a fehér sugárzás esetében ugyanannyira járulunk hozzá a klímaváltozáshoz. Viszont a fehér háttér valószínűleg (nem feltétlenül, de nagyon valószínű) nagyobb intenzitással sugároz, mint a fekete, így ezzel pluszban hozzájárultunk a globális felmelegedéshez :)
Olyan érdekes, hogy mindenki viszonyleg szépen oldotta meg a dolgot, de a wiw megint alulmúlta magát. Egy ízléstelen szutykot csinált.