Abaqoos a Vaterán

Már egy ideje lehet az Abaqoos-szal, vagyis a "magyar PayPallal" is használni a Vaterát. Aztán most jött egy sajtóközlemény, ami szerint az első 2000 olyan vaterás eladónak, aki regisztrál a Vatera Abaqoos promócióra, 1000 forintot jóváírnak a befizetéseiből. (OTPdirekt only.)

Az aukciós oldalak esetében nyilván kitüntetett fontossága van a micropaymentnek. Magyarország viszont micropayment témában továbbra is inkább ugar.

Lévén nem szoktam nagyon sokszor vásárolni/eladni a Vaterán, nem tudom pontosan, hogy a mostani abaqoosos integráció mennyiben segíti majd az ottaniak életét, de majd ti jól elmesélitek a kommentekben... :)

Az biztos, hogy a csekkbefizetéses korszaktól illene már elbúcsúzni a magyar weben is. Ehhez pedig egy könnyen, egyszerűen működő micropayment-rendszernek kellene elterjednie. Ahogy az amerikaiaknál egyértelmű, hogy a dombornyomott bankkártya mellett mindenkinek van PayPal accountja is, úgy kellene itthon is pörögnie az online fizetésnek.

Nehéz megmondani, hogy mi a gátja a fejlődésnek: nem elég érettek még a magyar netezők az online fizetési rendszerekre? Esetleg az online fizetési rendszerek túl bonyolultak? Túl nagyok a tranzakciós díjak? Fene tudja.

Címkék: aukció vatera abaqoos micropayment
2009.04.27. 17:58. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szerintem a bankkártyás fizetésről a magyar netezőnek a hitelkártya-csalások jutnak az eszébe.

aki meg szeretne elfogadni bankkártyát (akár online, akár offline), annak meg a bonyolult procedúra és a hatalmas költségek ugranak be.

siralmas. :(
szerintem az egyik ok, hogy egyelőre csak az OTP áll mögötte. ami tapasztalataim szerint az egyik legkevésbé ügyfélbarát bank.

másik oknak meg egyszerűen a lassú elfogadást mondanám. ahogyan a bankkártyás fizetés is nehezen terjed(t), ez már végképp túl "modern" a hazai átlagnak.

valószínűleg van még egy elég nagy tábor, akit továbbra sem sikerült még meggyőzni a tranzakció biztonságosságáról.
elsősorban az a baj, hogy bonyolult, pláne, hogy nincs is magyarosítva
Valaki össze tudja foglalni egy mondatban, hogy ez miért jobb nekünk, mint a Paypal? Vagy ez is olyan dolog, mint az iwiw vs Facebook?
ezt én sem értem, már rég lehet használ paypalt magyarországon, akkor hol itt a bökkenő?
Igazából ahhoz képest, hogy Mónus Ádámék szolgáltatása mekkora buktának tűnt a windowsos szoftverével meg az OTP-hez kötöttségével, az abaqoos ma már egész jó szoftver.

A csapat pedig megcsinálta a szerencséjét, ha csak a fele igaz abból, amiket mondtak, hogy mit terveznek még - de hát ez ugye a két sör utáni NDA világába tartozik :)

Kéne tudi egy statisztikát, de az OTP egy elég nagy ügyfélkörű bank, és a vatera törzsközönsége biztos hamar rá fog kattanni a virtuális számlára.

@Pettyes Zebra: a szolgáltatások csak kulturális kontextusukban értelmezhetőek jól, banki szoftvereknél pedig a jogi szabályozás is erősen bejátszik. Japánban bármely mobilstartupba simán adnék pénzt, itthon jópár tuti bukás. A legtöbb magyar webes tanácsadó ott rontja el, hogy túl sokat nézi a "külföldi adókat" és csak klónoz pl. Aztán meg mindenki csodálkozik, hogy miért nem jött be...
@Pettyes Zebra: A PayPal nincs a Vaterába integrálva. A PayPal Buyer/Seller protection-je sem működik nálunk. És ha az árakat nézzük, akkor a jutalékok kedvezőbbek, mint a PayPalnél.
A legnagyobb baj talán az, hogy nem működik (nekem) az otpdirekt vonalon csak annyit tudtak mondani, hogy ez még így is lesz egy jó pár napig, természetesen elnézést kértek illetve közölték, hogy Én nem hibáztam. Mindez csak 20 perc telefonba került. Ebben a pillanatban sem működik még. Pedig már 11.-én regeltem, azóta nem tudom aktiválni. :(
Aadaamnak abban igaza lehet, hogy egy szolgáltatás hasznosságának a megítélésében a helyi adottságokhoz való alkalmazkodás sokat számít. A Vatera és az Abaqoos együttes használatának számos előnye van a helyi piacon. Azon kívül, hogy magyarul elérhető, a biztonságosságot és a gyorsaságot érdemes leginkább kiemelni. Gyors, mivel minden tranzakcióról azonnali értesülést kapnak a felek a nap 24 órájában – beleértve a hétvégéket, ünnepnapokat is. Biztonságos egyrészről, mert nem kell megadni a pénzügyi/személyes adatait se a vevőnek, se az eladónak. Biztonságos másrészről, mert a letéti szolgáltatás révén az eladók úgy tudnak meggyőződni a vevők fizetési hajlandóságáról, hogy a vevő sincs teljesen kiszolgáltatva annak, hogy esetleg az eladónak már nem lesz annyira sürgős a terméket küldeni, miután a hagyományos banki átutalás keretében megkapta a pénzt. A jogtalan vevői reklamációk ellen pedig az eladókat védi a szolgáltatás. A letéti szolgáltatás védelméről a blog.abaqoos.com oldalon lehet többet olvasni. Még egy pici előny az lehet – ha valakinek számít -, hogy az Abaqoos nem számol fel 90 forint alapdíjat tranzakciónként és a díjsávok is meredekebben csökkennek, mint a PayPal esetében. Az biztos, hogy hazai viszonylatban az Abaqoos olcsóbb, mint a PayPal.
A Vatera és az Abaqoos szolgáltatást igyekszünk a jövőben is minél inkább integrálni, hogy a vaterás adásvételeket egyre hatékonyabban tudják lebonyolítani a felhasználók. A Vatera fórumokon számtalan olyan eset leírása olvasható, amelyeket a két szolgáltatás együttes, körültekintő használatával el lehetett volna kerülni.
A multibankos megoldáson jelenleg is dolgozunk. Annyit előre lehet tudni, hogy több bank ügyfele között is valós idejűek lesznek a pénztárcák közötti elszámolások. Reméljük, hogy minél hamarabb már látható eredménye lesz ennek a fejlesztésnek is.

Na hát ezért tuti nem fogok OTP számlát nyitni. Ennyi bajom van csak vele :)
@Abaqoos: örülnék, ha úgy elterjedne itthon, mint külföldön a paypal. Ha nem is feltétlenül a vaterán, de szívesen használnám. Viszont addig a közelébe sem mennék, amíg az OTP-hez kötődik, örülök, hogy végre megszabadultam tőlük.
"Nehéz megmondani, hogy mi a gátja a fejlődésnek: nem elég érettek még a magyar netezők az online fizetési rendszerekre? Esetleg az online fizetési rendszerek túl bonyolultak? Túl nagyok a tranzakciós díjak? Fene tudja."

NEM! Egyszerűen Magyarországon a BANKOK nem óhajtanak nyitni! Miért van az hogy még mindig csak az OPT ügyfelei élhetnek ezzel a lehetőséggel, holott az induláskor is arról volt szó hogy hamarosan a többi bankszámával is elérhető lesz. Ebben előrelépés az évek alatt nem történt. Az meg mégsem várható el hogy valaki ezért nyisson OTP számlát. Egyszerűbb akkor már PayPal accountot létrehozni, még annak is aki nem beszélni jól angol.
@Aadaam: A fejlesztéseket folytatjuk. A következő egyik nagy lépés az mindenképpen az, hogy több bank ügyfele tudja használni a szolgáltatást.
@aspe: Kérlek küld el a help@abaqoos.com emailcímre az Abaqoos felhasználónevedet vagy a 14 jegy Abaqoos azonosítót? Utánna nézünk.
Heti szinten vásárolok onlány. lassan már csak neten veszek dolgokat. Plusz ott az AdWords. Kb. 3 perc és megérkezik a kampányra a befizetés, szóval sokat használom a kártyámat bár netes célra külön kártyát csináltattam, (CIB Internetkártya) és a főkártyáról csak annyit emelek át rá amennyi az adott rendelés költsége lesz. Az ördög nem alszik... Szóval a Vatera engem vásárlás szempontjából nem érint azt nem használom, de online boltokat sűrűn. Magyart, és külföldit vegyesen. Eddig nincs rossz tapasztalatom a magyarokkal szemben sem. Bár bizonyos termékeknél, vagy ha egy új helyről rendelek, és van utánvétes lehetőség akkor először azt választom. Aztán ha korrekten megjön a dolog, és minden ok akkor megkockáztatom a következő alkalommal a netes fizetést is. De mondom eddig még nem volt gondd. Szimpatikus, és gyors megoldásnak tartom.
ottrohaggyon mindkettő..
@GayBears: Nem karikacsapásra megy, az nyilvánvaló. De halad előre. Az első és a második bankot a legnehezebb integrálni. De amint már két bank együtt tud működni, akkor a következő bankok már sokkal egyszerűbben csatlakoznak. Ez nem Abaqoos specifikus. A bankkártyák piacán is így volt. A folyamat felgyorsításában az is tud segíteni, ha a bankok ügyfélszolgálatát a saját ügyfeleik kérdezik, hogy náluk miért nincs ilyen szolgáltatás. Lassú víz partot mos..
ezzel csak az a gáz, hogy nem paypal. én oda regeltem, ebayezek sokat, mellette vaterázok is. tuti nem fogok regelni erre. pláne hogy csak otp...

otp-nél csak azok maradtak akiknek nem sikerült elolvasni még egy másik bank ajánlatát sem...
@tóbiás: a letéti szolgáltatás ezekre az esetkre lett kitalálva, amikor a vevő még nem ismeri az eladót. Így egyszer sem kell kockáztatni. Nem is beszélve arról, hogy az eladó is nagyobb biztonságban van, ha egy nála először vásárló felhasználó, legalább letétbe teszi a pénzt. Az igaz, hogy aukciós eladásoknál a kockázat nagyobb, mivel nagyszámú eladó kerülhet pénzügyi kapcsolatba még nagyobb számú vevővel.
eszre kellene venni, hogy Magyarorszagon total egyszeruen es kenyelmesen lehet ATUTALNI.

igy nincs szukseg pl paypalra.

amerikaban az aututalas a cegek specialis jateka, maganember szamara a csekk es a bankkartya letezik, utobbival nem lehet maganember reszere fizetni, elobbivel meg maceras.

vajk
Szerintem az igazi kérdés hogy olcsóbb-e. Ha olcsóbb és később több bankal is pattentos lesz akkor hajrá.

Mérnem találok egy tarifatáblát a honlapjukon? Én vagyok nagyon hülye? Vagy ahoz előbb regelni kell?
aki az otp-vel szovetkezik az egyeb mas gazembersegre is kepes lehet es sikeres sem lehet.
@horiginal: ajánlom figyelmedbe az alábbi google keresést: "forint site:abaqoos.com"
van egy csomó találatom, nekem nem érdekes, szóval válogasd ki, ha érdekel :-P
A webáruházunkban is jól jönne ilyesmi. A bankkártyás fizetés működik, csak kicsit magas a jutalék és kicsit lassan írják jóvá az összeget. Amúgy a megrendelők egyre nagyobb hányada fizet bankkártyával... Postai csekk opció is van, na az a legrosszabb (nekünk), az ezt választó megrendelők fele nem vásárol végül (mondjuk az árut úgyis csak akkor küldjük, ha megjött a pénz, de itt jellemző a "vásárló meggondolta magát").
Ismét egy reklámcikk...rövid történet a vaterától. Letiltottak, mert nem fizettem. Miért is nem: mert a fizetési módnak ebpp.hu-t állítottam be, csakhogy oda nem hajlandók küldeni elektronikus számlát - többszöri kérésemre sem...küldték a pénzbehajtókat, akiknél reklamáltam és azóta (kb. fél éve) nem hívtak vissza, vajon miért...ezek után tuti, hogy nem fogok egyéb elektronikus szolgáltatásukat igénybe venni, arról nem is beszélve, hogy a Vatera évek óta nem képes biztonságos kommunikációs csatornát kialakítani, so inkább ebay vagy egyéb normális szolgáltató, még ha drágább is...
Nekem régebben is szimpatikus volt az Abaqoos, már amikor a netpincéren bevezették akkor is. Akkor kerestem, hogy hogy lehetne használni, ott derült ki, hogy sajna only OTP, akiktől én is megszabadultam szerencsére évekkel ezelőtt (lévén az egyik legdrágább bank).

Akkor még nem tetszett, hogy telepíteni kell, de ha jól tudom most már van böngészős (a la paypal) megoldás is. Nekem van PayPalom is, az Abaqoos tényleg olcsóbb, a letéti szolgáltatást viszont drágának találtam (igaz én ált dvd-ket adok el 500-1000 forintért, oda annyira nem fontos, meg valószínű nem is erre lett kitalálva).

Viszont a banki átutaláshoz képest még mindig drágább (egyik számlámról fix 40 forintért utalok, másikról ingyen). Eladóként meg szeretem további költségek nélkül megkapni a pénzt (tudom a paypal sem ilyen). Ezt ellensúlyozza, hogy azonnali, de erre sztem ritkán van szükség, ált. ki tudom várni azt az egy napot :) Viszont ha már azonnali, akkor a VIBERhez képest eszméletlenül olcsó :)
@halaloszto: A banki átutaláshoz képest annyi előnye van az Abaqoos pénztárcának, hogy a hét minden napján 24 órában értesül az eladó, hogy pénze érkezett - akár emailben is. Ez még nyilvánvalóbbá fog válni, amint több bank ügyfele is tud fizetni egymásnak. Továbbá a letéti szolgáltatás az, ami biztonságossá teszi az online vásárlást.
@Abaqoos: hat igen. Egy korrekt leteti-kozvetito szolgaltatas az erhet valamit. Kerdes, hogy lesz-e sablonemail kuldozgetesen kivul szolgaltatas mogotte? Vagy egyszeruen letiltjak aki problemazott, es kesz.

vajk
@horiginal: a blog.abaqoos.com oldalon van tarifatáblázat is.

Mennyibe fog kerülni a Vateráról indított Abaqoos átutalás a promóciós időszak lejárta után?
A szállítási költséghez hasonlóan az eladó döntheti el, hogy az átutalás díját ő vállalja-e vagy a vevőt terheli vagy pedig megegyeznek.

A jutalék levonása a tranzakció bruttó értéke alapján, tranzakciónként történik. Az alábbi értéksávok alapján történik a tranzakciós jutalék kiszámolása (a minimum tranzakciós díj 1 forint):

1 – 20.000 HUF között:.............3,99%
20.001 – 100.000 HUF között....3,49%
100.001 – 250.000 HUF között...2,99%
250.001 HUF-tól........................1,99%

A PayPal díjai összehasonlításképpen:
www.paypal.com/us/cgi-bin/webscr?cmd=_display-xborder-fees-outside&countries
0 HUF - 700,000 HUF........3.9% + 90 HUF
700,001 HUF - 2,500,000 HUF........3.4% + 90 HUF
2,500,001 HUF - 12,500,000 HUF........3.2% + 90 HUF
12,500,001 HUF - 25,000,000 HUF........2.9% + 90 HUF
> 25,000,000 HUF........2.4% + 90 HUF

De most a vatera felhasználók közötti fizetés nemcsak ingyenes, hanem pénzt is kap, aki 2009. június 14.-éig próbálja ki.

1.) Az első 2000 vaterás eladónak, aki most kipróbálja az Abaqoos pénztárcát, jóváírjuk a Vatera szolgáltatásokért fizetendő díjakat 1000 Ft-os határig, beleértve a kiegészítő szolgáltatások használatát (pl.: Vatera galéria, termékkiemelések díjai, Hirdesd+ bannerkészítő), illetve a listázási díjat is. Az ajánlat 2009. június 14-ig érvényes.

2.) 2009. június 14-ig nem kell banki átutalási díjat fizetni, a Vateráról indított Abaqoos átutalások után. Az átutalás teljes mértékben - annak értékétől és számától függetlenül - INGYENES.
További információ az akcióról: www.vatera.hu/abaqoos/index.php

@Abaqoos: A letéti szolgáltatás valóban ad némi biztonságot. Mégsem a főkártyáról terhelődik az összeg, és ha lepucolnák illetéktelen kezek akkor csak annyit nyúlnak amennyi letétben van. Tehát így már más a dolog. :) Persze alapvetően vásárláskor nem így állok hozzá, hogy okés utalok, de úgy is lenyúlják.
@halaloszto:
Így van, az utalás általában másnap reggelre megjön.
@Delakin:
1.) Most már tényleg nem kell telepíteni semmilyen szoftvert.
2.) A letéti szolgáltatásért nem kell pluszban fizetni. Az része az átutalás díjának. Ha az 500 forintos DVD-ket nézzük, akkor az Abaqoos átutalás díja 20 forint. Ráadásul beállíthatja a Vatera oldalán, a postaköltséghez vagy a hagyományos bankszámlás utaláshoz hasonlóan, hogy a vevő fizesse az átutalás díját.
@Tibi bácsi: Az Abaqoos letéti szolgáltatás arra is jó, hogy Ön meggyőződjön a vevő fizetési szándékáról és a vevő is garanciát kapjon, hogy tényleg megkapja a megvásárolt terméket. Kérem küldjön egy levelet a paperwork@abaqoos.com emailcímre és el tudjuk küldeni a szerződés terveztetet.
@Abaqoos: Öö, akkor valamit félreértettem, azt hittem, annak külön díja van. Elnézést a hamis információ miatt :)
@halaloszto: a letéti szolgáltatás úgy került kialakításra, hogy se a vevőnek, se az eladónek ne érje meg visszaélni a másik bizalmával.
@Delakin: Ilyen a kommunikáció. Az üzenetnek mindig csak egy rész ér el a másik félhez. :)
@Csak egy autós: Az ebpp-től sokkal ügyfélbarátabb szolgáltatást igyekszünk kialakítani. A vatera felé fizetendő díjakat pillataok alatt ki tudja egyenlíteni. Sőt 2009. június 14.-éig 1.000 forinot azonnal jóvá is írunk - azaz azonnal visszakapja.
No, átfutottam mégegyszer a leírást és nem tudom honnan vettem, hogy külön díja van... Lehet, hogy kezdek fáradni :) Nos mindenesetre én biztos kipróbálom, ha az Erste banknál is lehetővé teszik a használatát.
@tóbiás: Igen, senki nem szereti még az ekülönített összeget sem "elbukni". Az Abaqoos pénztárcán nemcsak el tud különíteni egy összeget, hanem azt is garantálja a szolgáltatás, hogy a kifizetett pénzért meg is kapja amit vett. És azt is, hogy alaptalnul nem lehet az eladóval szemben fellépni.
Nahát, dübörög a gerillareklám.

Vatera sux.
hajrá abaqoos!

engem az érdekelne, hogy mennyibe kerül egy ehhez hasonló pr-cikk a webisztanon.

válasz jöhet privátba is, kösz ;-)
abban az esetben lehet h regelnék, ha összekapcsolnák a cuccot a paypallal és simán érvényes lenne az accom mindkét helyre.

amúgy én csak vásárloni szoktam paypallal szal nekem így is ingyen van. ha meg eladok vmit vaterán és postázni kell küldeni átutaltatom és akkor is 1-2 nap alatt megjön a pénz a számlámra.
Ezt a körülményes izét magyar Paypalnak titulálni elég erős túlzás.
@mizie: Ami a vaterás adásvételeket illeti. Az Abaqoos pénztárcán keresztüli fizetés révén még biztonságosabbá tehető a tranzakció. Bukósisak nélkül is lehet motorzni, de veszélyes. :)
Nem értem miben lesz jobb nekem, ha nem utalok (ami egyébként a bankszámlám díjcsomagjában benne van korlátlanul és ingyenesen), hanem regisztrálok ebbe az Aba izébe, ami külön macera, plusz az OTP -t amúgy is utálom?

Mitől biztonságosabb, ha nem kell bankszámlaszámot megadni? Egy puszta bankszámlaszámmal nem igazán lehet visszaélni, a legtöbb cég a weboldalán is feltünteti a számlaszámát...

Egyébként volt már egy online fizetési micsoda a vaterán, azzal is csak a gond volt az EBPP, azon kívül hogy lassú és bonyolultabb mint a sima kártyás vagy átutalásos fizetés annak sem láttam sok hasznát.

Szerintem ,ha egyszer a PayPal -t lefordítanák a pórnépeknek az jelentené az igazi áttörést az online mikrofizetésekben.
@pandorf: Teljesen publikusan el lehet mondani: nem került semmibe. Beszélgettünk az Abaqoosról HH-val, de nem pénzért írta a bejegyzést.
@Abaqoos: Volna egy fejlesztés módosítás ötletem/kérésem. Meg tudnátok csinálni, hogy a bejelentkezés hasonlóan működjön, mint a gmailnél? Arra gondolok, hogy a gmailen az első kettő login próbálkozásnál még nincs captcha, csak utána. Ez egy nagyon jó feature, már 99%-ban úgyis elsőre jól gépelem be a jelszavam, és nem kell fárasztanom magam hülye képelemzéssel.
@Martinicske: A hagyományos bankszámlák közötti átutaláshoz képest a virtuális pénztárcához igényelhető letéti szolgáltatás. Ez két szempontból teszi biztonságossá a vaterás adásvételt: 1.) Az eladó azonnal meg tud győződni a vevő fizetési hajlandóságáról. Így a lehető legrövidebb időn belül tudja postázni a terméket. 2.) A vevő pedig biztosítékot kap arra, hogy az eladó a megígért terméket küldi el neki.

@Martinicske: Még egy dolog. A blog.abaqoos.com oldalon van egy videó bemutató arról, hogyan működik az Abaqoos pénztárcával történő fizetés. Abból jól látszik, hogy nincs hasonlóság az ebpp-vel.
@Gilderoy: Persze minden hasonlat sántít. De az Abaqoos nem igazából körülményes. Banki oldalon meg kell adni egy felhasználónevet és egy jelszót és megnyomni egy gombot. Innentől aktív a szolgáltatás. Ha valkinek nem használ online banki szolgáltatást, akkor nem ezzel fogja kezdeni, az igaz. De aki használ, annak ez nem lehet akadály. Amin jelenleg is dolgozunk, hogy minél több bank ügyfele tudja ezt a szolgáltatást használni. De az OTPdirekt ügyfelek addig is tudják használni.
@Abaqoos: Köszi! Azért is lenne jó, mert ezzel nem csorbulna az eredeti elképzelés, amivel a robotokat tartanátok távol, de a legitim felhasználók életét nagyban megkönnyítenétek.
minek "magyar PayPal" ha van PayPal?
@smidgen: Vannak azonosságok, de az Abaqoos nem azonos a PayPal-lel. De nemcsak a pénzügyi szolgáltatásokban vannak külföldi és hazai hasonló szolgáltatások. Ahogy az Amazon mellett vannak magyarországi online könyvesboltok is, amelyek több szempontból jobban megfelelnek a hazai igényeknek.
sokan csetelésre használják a twittert, viszont ahhoz meg kurva lassú, egy egy chat alkalmazáshoz képest
Készült egy fizető rendszer ami ugyan nem hasonlít a paypal-ra de legalább magyar, és a joomlások nagy hasznát vehetik. A komponens a Cib Bank rendszerét köti össze a virtuemarttal. Joompay a neve.
@Abaqoos: Köszönöm a gyors és kielégítő választ. Remélem a jövőben is fog működni a help.
@aspe: Bocs! ....így fog működni a help.
@Martinicske

Biztató:
domain: paypal.hu
domain-használó: PayPal, Inc.
cím: Hamilton

...de sajna isten malmai lassan őrölnek:
regisztrálva: 2005-06-14 23:00:17
Ez fasza, ha jól értem, akkor ha valamit eladok mondjuk 15000-ért, akkor abból 6% a vaterának megy 4% az abaqoosnak? Szép lehúzás...
@halaloszto: Hát már nemazér, de Németországba egy átutalás alaphangon 2000 forint, paypallal meg majdhogynem ingyenes...
@Abaqoos: Hamár a paypallal hasonlítgatunk össze, akkor kérdezném, hogy Németországba utalni is ugyanennyi? :) Könnyű példálózni egy nemzetközi átutalási rendszerrel hazai szinten.
@Pannako: A joomlához készítünk mi is olyan plugint, aminek segítségével könnyen elérhető lehet tenni az Abaqoos fizetést.
@Körömcsiga: Ezek olyan költségek, amelyek az online értékesítésnek velejárói. Ha offline boltban valaki el akar fogadni kártyás fizetést, az is 2% és 3,5% között van - forgalomtól függően. De a készpénzzel történő fizetésnek is megvan a maga költsége. Abaqoos esetében az 1,99%-3,99% közötti jutalékért azonnal megkapja a pénzt az eladó. Plusz a virtuális letéti kiegészítő szolgáltatásként, a vevők bizalmát is erősíti. Külön díjat pedig ezért nem kell fizetni. Ha pedig az eladó nem akarja vállalni a költségeket, akkor ugyanúgy elkérheti az átutalás költségét a vevőtől, ahogy a postaköltséget elkéri - vagy ahogyan a fapados légitársaságok felszámítják a fizetés díját az utasoknak.
@Körömcsiga: a Vatera és az Abaqoos jelenleg Magyarországon működik. Terveink között szerepel a nemzetközi megjelenés is, de azelőtt még vannak fontosabb feladatok. Egyik ilyen feladat, hogy minél több bank ügyfele érje el itthon a szolgáltatást.
@aspe: Mindent megteszünk érte.
"Ezek olyan költségek, amelyek az online értékesítésnek velejárói."

Ja, persze!
Közben viszont én a CIB-es bankszámlámról NULLA azaz 0 Forintért tudok utalni.

Na, EZZEL versenyezzetek!
Abaqoos:
"1 – 20.000 HUF között:.............3,99%
20.001 – 100.000 HUF között....3,49% "

Innentől kezdve: vicc!!
Ahogy mar masok korabban irtak, amig zart, es csak az OTP szamlajahoz kapcsolodik, addig egy vicc. Ha bankfuggetlenne valik, akkor majd ujra ranezek, addig hasznaljak csak az OTP Bankos luzerek.
@Bit Rot: Nem kötelező használni csak lehet. Eldöntöd, hogy ha egy tök ismeretlentől veszel valamit Vaterán 100000 Ft-ért, akkor ingyen átutalod a bankodból és kockáztatod, hogy lelép 100000 Ft-oddal, vagy megéri a 3500 Ft-ot, hogy ha nem teljesít, akkor visszakérhesd. Amúgy meg a költséget megoszthatjátok, vagy fizetheti ő is. Szerintem ez így korrekt, nem lett kötelezővé téve, hanem egy plusz szolgáltatás, amit ha akarsz igénybe veszel, ha nem nem. Nyilván 500 Ft-nál nem sokat számít az egész.
@Bit Rot: @Delakin: Ez pont úgy igaz, ahogy Delakin mondja. Ha a bankszámlás átutalás megfelel, akkor azt érdemes használni. A barátok egymás közötti fizetés esetén nem letétbe fogják tenni a pénzt.

Továbbá egy esetben érdemes még Abaqoost használni letéti szolgáltatás nélkül, banki átutalást helyett: ha fontos, hogy a pénz érkezéséről minél hamarabb szeretne online értesülni az eladó. Így hamarabb vagy esetleg azonnal - például letöltés - tudja az eladó a terméket küldeni a vevő részére. A valós idejű fizetéseknek, mint például kártyás fizetés, mindig van díja.

itt ki lett osztva a juzereknek hogy az otpt fikázni kell, az abaqoost fikázni kell a paypalt meg isteníteni?

btw ügyfélbarát bankokról: 2009ben a CIB-nél ha kpt akarsz egy ügyfél számlájára befizetni (én egy átutalásos, 10e alatti számlát akartam bankipénztáran kifizetni épp) akkor bemész, kitöltesz vagy kitölti az ügyintéző KÉZZEL hogy kinek, milyen számlaszámra,miylen közleménnyel és mennyit akarsz, kézzel ráírod a neved, címed, személyiigazolványszámodat, ezt ő bepötyögi a gépbe és kb 20 perc alatt kész is egy egyszerű befizetés.
ugyanez otpnél odamész, bediktálod a számlaszámot, az összeget, a közleményt, kapsz egy papírt és mehetsz isten hírével, max 3 perc.
Melyik is az ügyfélbarát bank?
@gabesas:
A CIB a jo, az OTP a szar.
A penzbefizetesben igazad van, de en nem veletlenul vittem at 2 magan + 1 ceges szamlat a CIBhez. Azota se banom, hogy otthagytam az otp-t!
@Abaqoos:
Ok, fogadjuk el, hogy ezekben igazad van.
De ha vegignyomogatsz egy ebay-paypal vasarlasi folyamatot, es egy vatera-abaqost, latni fogod, hogy melyik a gordulekeny, es melyik a nyogvenyelos! Annyira el van bonyolitva a folyamat, hogy szerintem a felhasznaloknak is gondjai lesznek!!
@gabesas: Ugye azt te is tudod, hogy hulyeseg amit irtal. Vagy ha tenyleg igy van, akkor az OTP jogszabalyellenesen jar el. Ugyanis 2 eve van egy jogszabaly, amely szerint meg a sajat szamladra torteno keszpenzbefizetes eseten is hivatalos dokumentummal kell magad azonositani.
@Bit Rot: Abaqoos - Vatera fizetési folyamat. 1.) A vevő a megvásárolt áruk listában vagy a Vatera által küldött értesítő emailben rákattint az Abaqoos fizetésre (a Vatera automatikusan megadja az adásvétel adatait - érték, eladó Abaqoos azonosítója, termék leírás). 2.) A vevő megadja az Abaqoos oldalon a felhasználónevét - jelszavát. 3.) A vevő hozzáadhat a tranzakcióhoz szállítási költséget és igényelhet letéti szolgáltatást, majd a tranzakciót jóváhagyja az Átutalás indítása gombra való kattintással. 4.) Az eladó kap egy email, hogy megjött a pénze.

Ennyi az egész. Ettől egyszerűbben az eBay-PayPal sem csinálja.
@Abaqoos: > A valós idejű fizetéseknek, mint például kártyás
> fizetés, mindig van díja.

Bankon belul nincs. Legalabbis van ahol nincs (pl. CIB), es szinte kizartnak tartom, hogy lenne olyan hely, ahol nem fix dijas. Es amig csak az OTP-vel altok szerzodesben, addig ez nem mas, mint az OTP-n beluli utalgatas piszok dragaert.

De amugy az egesz arkepzeseteket nem ertem: te irod, hogy a POS terminalos fizetes 2-3.5%, erre ti uj versenyzokent kisebb mukodesi koltseggel (a fejlesztest most nem szamolom ide) magasabb arakat hataroztok meg? A POS fizetesnel kell egy terminal, kellenek bankkartyas ugyfelek, kell telefonvonal, kell behivo kapacitas. Ezeknek minimum egy reszet a bank allja, tovabba bazi nay hatalmuk van. Ezt mind beleszamolva vesznek le X-re, ti meg ezek nelkul Y>X-re? Eleg furi. Ja igen, es a kartyas fizetesnel minden bank kartyaja ervenyes fuggetlenul attol, hogy az elfogadohely kivel szerzodott.

Nem vitatom a jo szandekot meg a szakertelmeteket, es tudom, hogy a bankok ultra mocsadekok (ill. hat van nem pici erejuk, amit hasznalnak is a pozicioik vedelmere), de akkor sem ertem amit csinaltok (lasd meg nativ kliens korabban). OK, lehet, hogy az araitokat a partner banknak koszonhetitek.
@atleta.hu: A vaterás vásárlások utánni Abaqoos fizetés esetében nem a "nyers" átutaláson van a hangsúly, hanem azon, hogy plusz szolgáltatásként a vevő letéti szolgáltatást is igényelhet. Tehát nem az a fontos, hogy a pénz átmegy A-ból B-be, hanem azon, hogy az áru átadása-átvétele során az eladó és a vevő is védve van. A blog.abaqoos.com oldalon olvasható, hogy miről szól a virtuális letét által nyújtott védelem. Nem a spanyol viaszt találtuk fel. Részben hasonló módon a PayPal is így védi az eBayes felhasználókat.

A többi bank bevonásáról meg már írtuk, hogy mi is fontosnak érezzük és dolgozunk rajta.
@Abaqoos: Ertem, a leteti szolgaltatas hasznos, en is napi szinten hasznalok ilyet, de en nem is erre reagaltam.

Te ezt irtad: "Továbbá egy esetben érdemes még Abaqoost használni _letéti szolgáltatás nélkül_, banki átutalást helyett: ha fontos, hogy a pénz érkezéséről minél hamarabb szeretne online értesülni az eladó. Így hamarabb vagy esetleg azonnal - például letöltés - tudja az eladó a terméket küldeni a vevő részére. A valós idejű fizetéseknek, mint például kártyás fizetés, mindig van díja."

Erre irtam, hogy ez majd akkor lesz igaz, ha tobb, mint egy bankkal altok kapcsolatban, addig nem. A leteti szolgaltatas mas kerdes es a kettot te valasztottad szet.
@atleta.hu: Világos. A hagyományos folyószámla utalással szembeni gyorsasági előny tényleg marginális jelenleg. Ez is fog idővel változni. Igyekeztem is ezt jelezni. A hangsúly a letéti szolgáltatáson van.
@Abaqoos: Tudom, nincs jelentosege, de tovabbra sem ertem, hogy hogy vagytok gyorsabbak. Nem ismerem az OTP-t, de azt gondolnam, hogy bankon belul ma mar mindenhol azonnal megtortenik az utalas.

Egyebkent ha a hangsuly a leteten van - ami ingosagok adasvetelenel hasznos lehet - akkor szerintem ezt jobban kene hangsulyoznotok, mert pl. ebbol a postbol sem ez jott le a hozzaszolasok tanulsaga szerint (tul sokat kellett magyarazkodnod :) ).
@atleta.hu: Az látszik, hogy a post az nem egy fizetett hírdetés volt. :) A szolgáltatásról szó sincs benne. Inkább egy gondolat indító bejegyzés.

Ami az átutalás gyorsaságát illeti. Több, sőt a legtöbb hazai bank esetében a számlarendszer csak a banki nyitvatartási idő alatt üzemel. Így bankon belüli átutalás sem teljesül mindig azonnal. Az OTP Bank esetében sem működik esténként és munkaszüneti napokon a számlarendszer. Viszont Abaqoos esetében 7/24-ben működik a fizetés/átutalás. Így ha most utalnék pénzt neked (május 1.), akkor azonnal látnád, hogy jóváírásra került a pénz. Viszont ha bankszámláról utalnék, akkor csak hétfőn jönne az értesítés. Ennek akkor lehet értelme, ha azt szeretném, hogy már a hétvégén csomagold be az árut és hétfőn reggel munkába menet/előadás előtt add fel nekem. Ez még látványosabb lesz ha már több bank tudja használni, mert nem kell a bankközi átutalásra várni. De jelenleg nem ezen van a hangsúly.
@halaloszto: "eszre kellene venni, hogy Magyarorszagon total egyszeruen es kenyelmesen lehet ATUTALNI."

Mint bármely más országban. Ezért nem használ épeszû ember PayPalt *belföldön*. Olcsóbb az átutalás, és ugyanolyan egyszerû.

"igy nincs szukseg pl paypalra."

Ez viszont hülyeség, nemzetközi viszonylatban a PayPal megkerülhetetlen. Nincs az a marha, aki egy kisebb vagyont fizetne a banknak egy nemzetközi utalásért. Ehhez viszont jó sok partner kell, mert ezen a piacon kihalnak az olyan belterjes megoldások, mint az Abaqoos.
@Hrzrasn: A poszt arról szól, hogyan lehet a Vaterán vásárolt termékeket nagyobb biztonásggal és hatékonyabban kifizetni az Abaqoos pénztárca segítségével. Tehát a nemzetközi utalással nem érdemes összehasonlítani, mivel a Vatera kapcsán eleve csak belföldi adásvételek jöhetnek szóba.

A reális alternatíva a folyószámla átutalás vagy a postai "rózsaszín csekkes" átutatlás lehet. Viszont ezek és az Abaqoos fizetés több ponton különböznek. A leglényegesebb különbség, hogy az Abaqoos virtuális letéti szolgáltatás segít abban, hogy a vevő az általa kifizetett termékhez, az eladó pedig a pénzéhez jusson.
@Abaqoos: > Több, sőt a legtöbb hazai bank esetében a számlarendszer
> csak a banki nyitvatartási idő alatt üzemel. Így bankon
> belüli átutalás sem teljesül mindig azonnal. Az OTP Bank
> esetében sem működik esténként és munkaszüneti napokon
> a számlarendszer.

Ez durva. Mondjuk en mar azt sem szoktam erteni, hogy a GIRO 2009-ben miert olyan megkotottsegekkel mukodik, amilyenekkel, de hogy nemely bankok szerverei is nyolc orat szorakoznak aztan nyolc orat pihennek minden nap (+ hetvegek), azt nem gondoltam volna. Nekem a CIBnel vannak szamlaim, es - ha epp nem tartanak karban, ami azert nehanyhetente kihagyhatatlan, bar elore bejelentett - akkor azonnal teljesulnek az atutalasi megbizasok. Igen, hetvegen ejszaka is. de hat akkor nektek van itt egy piaci res. OTP-seknek megerheti, hiszen kapnak cserebe valamit.

@Hrzrasn: > Ez viszont hülyeség, nemzetközi viszonylatban
> a PayPal megkerülhetetlen. Nincs az a marha, aki egy kisebb
> vagyont fizetne a banknak egy nemzetközi utalásért.

Azert az legenda am, hogy a PayPal-lel kulfoldre utalgatni olcsobb, mint bankon keresztul. Legalabbis nagyobb osszegek eseten. A Paypal is levesz kb. 4%-ot a rendszerbe bekerulo penzekbol, csak ezt mondjuk ha egy uzleti szamlas felhasznalonak fizetsz, akkor nem latod, mert formailag o tole vonjak (gyakorlatilag nyilvan be van arazva a termekbe, amit vasarolsz). Ha nem uzleti szamlara megy, akkor ha kintrol jon a penz (bankszamlarol vagy kartyarol) akkor toled - a feltoltotol - vonjak.

A bankok is mocsadekok, mert draga a kulfoldre utalas, a CIB-nel pl. 10 EUR + amit a kozvetito bank levesz. Ez utobbirol meg azt hazudjak, hogy nem tudjak, hogy mennyi, mert nem is tudjak, hogy merre fog menni a penz. De azert csak odatalal valahogy. Na mindegy. Gyakorlatban Europan belulre 10EUR plusz a fogadonal a banki koltseg (ezt alapbol o fizeti, CIBnel 2 EUR), USA-ba meg 10EUR + 25USD-re jott ki. Na az mar durva. Viszont ha nem mikrofizetsz, akkor 250-300EUR folott a bank az olcsobb Europaba, USA-ba pedig kb. 1000 dollartol.
Kár a PayPalt (főleg az eBay-t) isteníteni amúgy, ők sincsenek ingyen. PayPalnél annyi, hogy ott mindig az eladó fizet (kivéve, ha külön felszámolja neked). Annyi van, hogy egy bizonyos éves összeghatárig lehet olyan accod, ahova ingyen fogadhatsz pénzt.