Ismeretlen ismerősök-ismerősei

Hetek óta figyelem a Facebook "People you May Know" szekcióját (ami ugye kábé az iWiW "kit ismerhetek" funkciójának felel meg), és azt vettem észre, hogy olyan távoli ismerősöket ajánlgat be kilószámra, akiket tuti, hogy nem ismerek. De legalábbis nagyon kicsit a valószínűsége, hogy 286 ismerősöm ismerősei (vagy azok ismerősei) közt létezik még olyan ember, akit nem ajánlott a rendszer, mégis ismerem.

Sokkal jobb lenne, ha az ismerősajánlgatásban lenne valami olyan algo, ami figyeli, hogy kik az újonnan belépő potenciális barátok (ismerőseim ismerősei), valamint kik azok, akikkel sok közös ismerősöm van. Plusz lehetne súlyozni aszerint is, hogy hol dolgoztam korábban, milyen fanpage-eket vettünk fel közösen, stb, stb. Nyilván ez belassítani a rendszert, de szerintem megérné.

Persze az is lehet, hogy a Facebook magyar közösségében is kifullad lassan az ismerősbejelölgetés. Vagyis a 200 ezres magyar közösség mára feltérképezte magát, nincs már nagyon kiket bejelölgetni. Úgyhogy következhetne a különféle érdeklődési körök szerinti aktivizálódás. Csakhogy erre a Facebook - a fanpage-ek kivételével - nem sok lehetőséget ad...

Ja, de: lehet még twitterezni. Akarom mondani: státuszüzeneteket firkálni.

Merthogy szerintem egy jó közösségépítő szájtnak 2009-ben nem csak arra kellene lehetőséget biztosítania, hogy összeszedhessem az ismerőseimet, hanem arra is, hogy ismeretségi körömből (vagy azon túl) új embereket is megismerhessek. Ez lehetne 2009-ben az új ígéret a social network szájtok számára.

People you should know...

Címkék: social network filozomatika facebook
2009.05.15. 11:43. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az a helyzet, hogy a régi wiw (2005 előtt) rendszere, bár valszeg nagyon erőforrásigényes volt, a legjobb ilyen rendszer volt.

A másodszintű kapcsolatokat adogatta ki, de nem véletlenszerűen, hanem a másodszintű kapcsolat létrejöttekor azonnal, egy pointer meg mindig tudta, hogy kiket láttam már, kiket nem. Gyakorlatilag teljesen jó volt, mert egy bizonyos logika (ezt persze lehet bővíteni, de igazából nem érdemes) összes kapcsolatát mutatta szépen, sorban.

Amióta ez megszűnt, én tiltakozásból nem is jelölök be senkit, és meglepő módon, más is csinált ugyanilyet.
Egy idő után tényleg eljut oda az ember, hogy nem talál már új ismerősöket. Én régen sok külföldi ismerősöm találtam meg de magyarokat nem igazán, mára azonban alig használom a facebookot, nem tud újat mutatni. :S
ó, rengeteg kellemetlen volt kollegát / exnőt kínálgat a facebook... viszont érdekes bug, hogy ha kiixeli az illetőt az ember, akkor (legalábbis Chrome alatt) egy pillanatra feltűnik a neve, majd eltűnik, s csak a fotó marad.
Azt érdemes megnézni a listázásba, hogy hány közös ismerősötök van. Evidens ha minél több annál nagyobb az esélye, hogy ismerheted. Persze a fészbúkon lévő kit ismerhetek gyorsnézet max des elemnek megy el. A használható része az ahol mindenkit kilistáz akit ismerhetsz, és részletesen. Tehát Gergő ezentúl ne pazarold a retina összehúzódásodat a jobb oldalon lévő PYMK blokknak. :)