Vége az email/cset korszaknak, jön a Google Wave

Először is nézzük meg együtt a (nagyon hosszú) videót, aztán majd jól le is írjuk, mit gondolunk a Google újabb nagy dobásáról...

Az emailt máskor és másra találták fel, mint a csetet. Ám az online kommunikáció az elmúlt években olyannyira életünk részévé vált, hogy szinte már többet kommunikálunk ezekkel az eszközökkel, mint amennyit telefonálunk vagy irl beszélgetünk.

Ezért is volt forradalmi, mikor 2004-ben a Google kijött a Gmaillel. A levelező interfészén már akkor látszott, hogy az online kommunikáció nem más, mint threadkezelés: nem érdekes, hogy valami cset vagy emailváltás, az a lényeg, hogy követhetőek legyenek a párbeszédfolyamok.

Eljött tehát az ideje annak, hogy az online kommunikációs eszközök kövessék az online kommunikációs szokások megváltozását. A Google a Wave-vel megkísérel eggyel tovább lépni a Gmail filozófiáján is...

A Wave nem csak az email és a cset feletti párbeszédkezelés, de egyben egy wikiszerű közös tartalommegosztó közösségi eszköz is.

És vegyünk észre még valamit, miközben a demót nézzük: a Google-nak az elmúlt években nem sikerült Facebook-killer szolgáltatással előállnia. Viszont a Gmail kontaktlistáját sikerrel fűzték be egyre több szolgáltatásukba. Gondoljunk csak a Readerre, Latitude-re, de ott van például a Google Friend Connect-kezdeményezés is.

Egyértelmű volt, hogy a Google ezzel a kontaktlistával akar majd valahogy a Facebook és a MySpace után indulni, hogy legyőzze őket a közösségépítő szájtok piacán. Most már azt is tudjuk, hogyan...

A jövőben nem emaileket fogunk írni vagy csetablakokat nyitogatni. Hanem "hullámokat" (vagyis topikokat) indítunk, majd ahhoz rendelünk tartalmakat és embereket és megjelenési felületeket. És mindez azonnal, élőben történik. Vagyis miközben megírjuk, hogy nyaralni voltunk, ebből keletkezik egy beszélgetés mondjuk a családtagjainkkal meg a barátainkkal, és eközben máris ott lesznek a megosztani kívánt képeink és videóink.

Egyes képeket a barátainkkal, másokat a családtagjainkkal osztunk majd meg, miközben az egész nyaralásos "hullám" egyetlen topikként jelenik meg a felületen. A hullám egyes részeit (szövegeket, képeket, videókat, linkeket) pedig akár azonnal postolhatjuk is blogunkra. A tartalmat egy helyre visszük fel, a csatornákat pedig, amiken megosztjuk, ott és akkor választjuk meg. Mint ahogy a megjelenítés módját, és az ismerősi kört is.

Így fogunk tehát kommunikálni 2010-ben...

Címkék: google videó social network google wave
2009.05.29. 11:36. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tetszik, éjszaka a videón is átrágom magam
addig néztem amíg oda nem kaptam a fejem, hogy 1óra 20 perc :)
nem lehetne úgy mint ahogyan megcsinálják pl. a star wars-t 1 percben?
Nah, én rápillantottam, elsőre vmiért másfél percesnek láttam, majd kb a 3. percnél leesett, h benéztem... :)
Fel is adtam hamar...

Azért ez megragadt az oldalukról: "People can communicate and work together with richly formatted text"

Sokan az MSN szmájli-nyáltengernek sem tudnak ellenállni, akkor itt ez még fokozottabban lesz jelen... pfff.

"Any participant can reply anywhere in the message, edit the content and add participants at any point in the process."
Akarom-e?
Nekem egy ismerősöm nincs, aki a Google Talk-ot használja, nyilván mindegyik bányaló. Ebből az upgrade-ből én kimaradok.

PS. jó lenne odáig eljutni Magyarországon, hogy nem mindenki faxolni akar.
Csipázom, végre valami jóság a messengerrel szemben.
Egy újabb csillivilli semmi.
Nagyon hasznos és ötletes dolognak tűnik!
ezt írta

"Sign up for Google Wave updates

Thanks for signing up for Google Wave! "

ok, de hol érem el?
nem értem, orba szájba reklámozzák, de még sehonnan nem lehet letölteni?
Hát, érdekesnek tűnik. Kíváncsi vagyok mennyire terjed majd el.
Engem nagyon tud irritálni,amikor MSN csetpartnereim a legtöbb betű helyére smiley-t raknak. :(
De szerintem ez is egy lufi. Én amondó vagyok,hogy a jövő az egyszerű,fapados dolgoké lesz. Mintahogy a mobilt is arra használjuk már,amire feltalálták: telefonálás és SMS. Hiába van a Facebookon meg a Myspacen millió kis plugin,engem inkább irritál,mint felvillanyozz. Oda is csak levelezni járok,semmi több.
@Anim: "Google Wave will be available later this year."
Nagyon szép és nagyon jó, de kétlem, hogy el fog terjedni. Én legalábbis értelmét nem látom.
OK még egy faszság. Az e-mail nem tűnik el, ahogy a postai levél sem tűnik el. A korlátoltság magas példája ha azt hiszik az okosok hogy az ember ha gyorsan e-mailt akar küldeni majd valami webes felületen szarakodik... Szerintetek nem gyorsabb a tettszőleges levelezőprogramban 2 mp alatt beírni h kovacs.janos@xy.hu mint "hullám"-okat nyitogatni?? Kb. annyira hasznos a mindennapi életben, mint az iwiw, vagy a facebook. Várom azok jelentkezését akiknek a facebook vagy az iwiw az életében bármilyen hatalmas változást hozott. Ja mielőtt, állítólag én szakmabeli lennék, kocka-programozói oldalról. Azt elismerem hogy egy nagy cégnél jó ha motiválhatóak az alkalmazottak azzal, hogy az egyedi ötleteiket megvalósíthatják, na de azért ettől még nem hal ki az e-mail. Ez pont olyan mint amikor egyesek azt hitték a fényképpel kihal a festészet. Nem történt meg, viszont fotózni minden hülyegyerek tud, festeni meg nem sok. Értelem szerűen 100x annyi ember fotózik, mint amennyi fest. Az újságokkal sem halt ki a könyvnyomtatás, az internettel sem halt ki az újságnyomtatás. Na megyek warcraftozni.
@Kültelki Vagány:


Ez egy hülyeség, ez a wave. Azért fog csak menni, mert google.

iwiw: nem irogatok azóta se telefonszámot, se címjegyzéket, aki számít ott van. (90%)
@HalivudEstevez: nekem meg az outlookban, és azon át a telefonomban. most akkor melyik a praktikusabb, hamár telefonszámról van szó.
Mind szep es jo de mi van azokkal akik privat beszelne, nem pedig a nyilvanossag elott dumalnak hulyuesegekrol, azer tmeg mindig ok vannak tobben nekik ez tok felesleges. Kb mint a twitter
Kültelki Vagány: ha jól veszem étre pont olyan bonyolult hollámot nyitni, mint levelezőt: lévén mindkettő webes alkalmazás.
Huuuhh de szaga van..

1) Nem nagy dolog az egész.
2) Hogyhogy a bemutatón FIREFOX-ot használnak :))))))))))
elismerik hogy a chrome szar vagy hogy is van ez .
nm fog csak azért menni mert Google. túl sok ilyen van már
hát mégegy helyen profilt csinálni, képeket töltögetni, státuszt megosztani bla bla bla... biztosan nem fogok. Elég a FB.
Viszont a google profil önmagában tökjó, és akinek van flickr accja, annak a képei megjelennek a levél alján. Irtó pofás :)
Én azt szeretném, ha gmailben lehetne gdocot csatolni és nem csak fordítva (azaz a gdocsbol csatolva küldeni dokumentumot). Elintézed nekem?
És ez kiirtja a spamet? Vmi olyan kéne már, ami jobb mint az email, és nincs hozzá spam.
biztos jól mérték föl a piacot, és az emberek többsége munkanélküli exhibicionista kommunikáció-virtuóz, akik eddig gondban voltak a felhalmozódott mondanivalójukkal az e-mail és cset eszköztelensége, a közösségi oldalok hiánya miatt és gondban voltak a felhalmozódott házipornó-felvételeikkel, mert nem tudták azokat elég hatékonyan közkinccsé tenni.
óriási siker lesz.

"anyu, lektorálnám a barátnődnek írt leveled, miközben lerajzolod nekem a vargabéles sütésének a módját, közben, ha akarod, megnézheted, hogy dugunk az új barátnőmmel. mindezt egyszerre, vágod, muter?!"

csúcslézer usaturbó
szerintem okos dolog ez. Azt nem gondolom, hogy az emailt, vagy a facebookot fogja kiszoritani a piacrol. Inkabb valamifele csoportmunkat (tagan ertelmezve a munkat) segito kommunikacios csatornakent latom ertelmet. Ami viszont tetszik, hogy eloremutato, a webkettes online-social-akarmi hatarokat tagitja. Szerintem ezzel a G megint eloljar valamiben amit a tobbi webkettes cucc is kovetni fog majd, ha nem is szo szerint de iranyaban valoszinuleg
Érdekes, hogy sokan anyázzák, pedig szerintem ebből nagy dolog lehet.

Chat-et simán kiválthatja, és az oda-vissza email-eket is.

Sőt, blog helyett is el tudok képzelni egy ilyet, minden bejegyzés egy wave, és lehet hozzászólni (gondolom lesznek nyílt wave-ek is, amikhez nem kell külön meghívó).

Fórum dettó. Nyitja az ember a topikot, és lehet hozzászólni. A különböző wave-eket összegyűtjve egy helyre ott van a fórum.

És az egész ugye egy platform, úgyhogy lesz lehetőség sokkal jobb dolgokat is kitalálni rá, mint amilyen demókkal a google előjött.

Az egészben az a nagyszerű, hogy simán rá lehet húzni az eddigi különálló alkalmazásokat, amelyek innentől kezdve már nem elkülönült térben élnek, hanem keresztbe-kasul lehet öszefűzni őket.

Friendfeed a köbön.

@agyvihar: ezt a plurk már mind tudja, abszolút multimédiás és interaktív, docot ugyan még nem lehet csatolni de gondolom már csak idő kérdése az is.
@syssssssss: nagyon egyszerű és megmagyarázható oka van, hogy firefoxot (is!) használnak: egy böngészőben egyszerre csak egy google accounttal lehet bejelenkezni. és nekik több kellett, hogy tudják demonstrálni a wavet. erre azért elég könnyű rájönni.
ahogy teszteltem és megértem mi, utána érdekel közelebbről a dolog...
Akinek volt ideje/türelme végignézni a videót, az mondja már meg: van benne szó arról, hogy ha ez a hiperszuper wave kiváltja az emailt, akkor mondjuk hogyan fog együttműködni egy POP/IMAP klienssel? Vagy egyáltalán, más email szolgáltatókkal? Mert én pl a telefonomról emailezek, és nem minden ismerősöm gmailes (gtalkot meg még azok se használnak).
@Rékuc: A különbség az, hogy a Wave nem csak azt tudja, ami a videón van. Az csak egy demó. A wave egy platform, amire rá lehet építeni mindenféle alkalmazást, amit az emberek kitalálnak majd.

A plurk ezzel szemben maga az alkalmazás, és annyi.
A Google minden termékének annyira zavarbaejtöen ergy a logója, hogy már-már koncepcióra gyanakszom. Ez a wave logó is micsoda hányinger!
@archieanderson: Mivel twitterbotot már csináltak rá, ezért gondolom egy gmail bridge-et (vagy általános email bridge-et) sem lesz lehetetlen csinálni, amin keresztül lehet kommunikálni azokkal, akik pl. gmail-t használnak.
A google docs már most jobb közös dokumentum szerkesztésre mint a változáskövetett doc/odt köröztetés (de van mit javítani a gdocson is :) Namármost ez a wave az ilyen jellegű közös munkára még jobb lesz. Nem kell kitenni a nagyvilágnak okosok, csinálhatsz saját wave szervert is akár (pl. a vállalati intraneten) aztán máris lehet közösen brainstormingolni: viop telefon/skype/google talk közben pedig lehet jegyzetelni, rajzolgatni, dokumentációt, specifikációt írni.

Eddig ezt elég féloldalasan lehetett csinálni, én várom, jelentkeztem is béta teszternek :)
A videót nem néztem meg, de a leíarások alapján kb. egy üzenőfal köré épített közösségi oldalra hasonlít. El fog terjedni, de szerintem közel sem olyan széles körben, mint azt ők remélik.
Arról beszélni, hogy ez majd kinyírja az e-mailt, egyszerűen marhaság. Miért is?... Ez egy Google-központú szolgáltatás. Tehát az ő szervereiken tárolódik minden. Az e-mail viszont egy decentralizált rendszer, számtalan szolgáltatóval. Utóbbi már széles körben elterjedt, és nyilván nem fognak tömegesen leszokni az emberek az emailezésről. Hiába csillivillibb, szebb, stb. a wave, nem lesz megoldható, hogy XY intézmény (vagy cég) a hivatalos (vagy félhivatalos) e-mailt a wave-"fiókomba" küldje. Az meg nyilvánvaló, hogy nem fog a világon mindeni wave-t használni. Ennél fogva ha nagyon siekres lesz, legfeljebb akkora lesz a sikere (na jó, kicsit nagyobb, nemzetközi mértékben ;-)), mint az iwiw-üzenőfalnak. Sokan használják e-mailezés mellett (sőt, helyett is), mégsem szoktatott le az e-mail használatáról. (Főleg, hogy - mint minden központosított szolgáltatásnál - ha lehal a szerver, gyakorlatilag az egész világ adott csatornán való kommunikációja megbénul.)
(De ha valamit rosszul értelmeztem, akor bocsi, nem méztem végig a videót. :-D)
@TBC: Ez is decentralizált lesz. Csinálhatsz saját szervert.
@TBC: van google apps for your domain, vagyis cégek is használhatják a google szolgáltatásokat, a kicsik ingyen, a nagyobbak pénzért: email (POP/IMAP/WEB), google docs, naptár, stb. Előbb utóbb a wave-t is bele fogják passzírozni. A nyílt forrást én úgy értelmezem, hogy a wave feltehető lesz saját szerverre is, legalábbis az elég jó lenne :)
Ennek mi a jó fasz értelme van. Csupa olyan dolgot tud, amire semmi szükségem: képmegosztás, formázott üzenetek, twittermifasz, fészbukmifasz, mifaszmifasz.

Egy jó van benne, hogy _minden_ kibaszott adatodat felkúrhatod a gogle szerverére - mer hisz minden [kommunikáció] a szerveren van -, hogy ha eddig volt esetleg olyan morzsa, amit nem tudtak rólad, azt is végre megtudhassák. És kaphassál még célzottabban mégfaszább reklámot.
Ez nagyon tetszik! Méghozzá azért, mert aki a kontaktom Gmailben, azzal általában tényleg kommunikálok és nem csak visszajelölgettem a FB-on. Így létrejöhet egy exkluzív, vibráló, finom tartalmi gombóc egy-egy közös témában, amit együtt gyúrunk szépre és nagyra - külső tekintetek nélkül, a saját kis csoportunkat erősítve. És nem kell kilépni más site-okra. Egyre kevésbé kell majd, aminek nagyon örülök. Már a Twittert is inkább Gmailben használom. Na mindegy. :)
Azér lenne még jó vévet rakni a céges szerverre, mer akkor még annyit se kéne dolgozni két ivivezés meg gmélezés meg indexezés között.
@ZaZie: Nem kéne inkább találkozni az ismerősökkel, mint hogy közös finom tartalmi gombócot gyúrtok? :)
TBC,

miért ne lenne megoldható, hogy emailt fogadj wave-n keresztül? A videóból kiderül, hogy a twitter-t is nagyon jól integrálták.

Amúgy szerintem zseniális rendszernek tűnik, én végignéztem a bemutatót, meggyőző volt. Mi egy kis szerkesztőségben dolgozunk (14 fő), a mi munkánkat jelentősen leegyszerűsíti majd. De akármilyen más csoportét is.
@zila: oké, akkor a centralizáltság hátrányai ejtve. (Már amennyiben ingyenesen, nyíltan elérhetővé teszik.) Azt azonban ne felejtsük el, hogy valahogy el is kell ennek terjedni. Fentebb már felvázoltam... Ugyanz a helyzet, mint a Google Talk-nál. Szerették volna felváltani az MSN-t/Yahoo messengert vele, és igaz, nagyon ötletes, hogy integrálták az e-mail fiókkal, mégsem váltottak rá az MSN-partnereim. Vajon miért?...
Vagy hasonló a helyzet, mint az iwiw-vel. Sokan hangoztatták, hogy ezzel feleslegessé vált az e-mail. Csak mondjuk próbálj meg iwiw-vel üzenni valakinek, aki nincs fent rajta...
Mivel nem arról van szó, hogy a meglévő e-mail-rendszerre épülne rá ez az egész - tehát pl. nem tehetem meg, hogy Thunderbirdből egy e-mailt küldön XY wave-fiókjára - addig az e-mail felváltásáról felesleges beszélni. Kb. annyira fogja felváltani az e-mailt, mint ahogyan tette azt az iwiw, a facebook, a twitter... és még ki tudja, hány - az e-mailtől alapjaiban eltérő jellegű - szolgáltatásról gondolták azt.
@zila:"A nyílt forrást én úgy értelmezem, hogy a wave feltehető lesz saját szerverre is, legalábbis az elég jó lenne :) "

Aha. Sőt holnaptól saját Google keresőt is üzemeltethetek, nem?

(Ezt a nyílt forrást hanyadik percnél mondták? Nincs kedvem megnézni az egészet.)
@The Welsh: ha megoldható, hogy e-mailt fogadjak wave-n, akkor nyilván nem halt ki az e-mail. ;-) Csak köréhúztak egy csicsás felületet...
TBC,

olyat én nem is mondtam. az email, meg az sms még velünk marad vagy 20 évig legalább.
Greg: But Lars! I'm living next door! xD

Szóval ez valami olyasmi lesz, mintha integrálnánk a Facebookot, a Bloggert, a Google Talk-ot, a Gmail-t, a Google groups-t és Google Docs-t. Javítsatok ki ha tévedek.
lehet nemvok trendi, de én 10 éve e-mailt és icq-t használtam, ma e-mailt és msn/skype-t. Hova ez a rohanás?
@sourcerror: A nyílt forrást rögtön az elején mondja a faszi. (persze, hogy ez mit jelent, azt nem tudni, lehet, hogy csak behallucináltam a saját wave szerver dolgot :)

Saját google keresőt meg már évek óta üzemeltethetsz, kis 1u magas szerverként lehet vásárolni, betolod a rack-be, webes felületen beállítod, hogy mit indexeljen a céges hálódon aztán csókolom, teszi a dolgát...

@TBC: ha pl. munkára használod, akkor annyi kell hozzá mint egy google docs megosztáshoz: bepötyögöd a meghívandó ember email címét aki kap egy meghívót. Ennyi. Nem kell ehhez telepíteni semmit, böngészőben fut. Szóval nem értem miért kellene ennek elterjednie ahhoz, hogy te vagy én, vagy aki tud róla elkezdje használni? Ehhez egy dolog kell: el kell készülnie :)
@Anim: "nem értem, orba szájba reklámozzák, de még sehonnan nem lehet letölteni? "

Ezért hívják developer preview-nak.
@sourcerror: Mivel ez egy platform, azt integrálsz amit akarsz, saját alkalmazást fejleszthetsz rá, java és python kliens API van hozzá, google appengine-en leet kérni homokozót, aztán indulhat a kódolás. Tehát nem csak FB, blogger meg egyéb cuccokat használhatsz, ezeket csak a googleék megírták demónak.
A Google feltaláta a CVS-t (subversiont). Mondjuk már 20-30 éve van ilyesmi. De már online közösségi dokumentumszerkesztő is sok van, az egyiket úgy hívják Google doc. A Google kezdi utolérni a Yahoot. Két-három-négy párhuzamos fejlesztés célozza ugyanazt a funkcionalitást. Persze ha belső piaci versennyel csinálják, akkor nem baj, de most akkor majd elhalasztják a doc-ot, ha ez bejön?
@The Welsh: akkor kb. hasonlóan látjuk a helyzetet. :-) Sőt, én megkockáztatom, hogy 20 évnél jóval tovább maradnak ezek a szolgáltatások. (Persze közben változhatnak, pl. az e-mail is sokat változott az elmúlt 10 évben, elég csak a legszembetűnőbb dologra: a HTML formátum elterjedésére gondolni... )
Csak az nem tetszik, amilyen roppant szenzációhajhász módon bejelentik, hogy most aztán kiirtanak magukon kívül mindent...
Amúgy az e-mail már csak azért sem fog eltűnni, mert túl sok minden épült rá. A Gophet eltűnhetett, mert alig volt interneteő akkor, amikor a virágkorát élte. A chat népszerűsége jócskán megcsappant, (főleg a web-chat-re gondolok) de sok minden nem épült rá, ezért ez könnyen megtörténhetett. Az azonnali üzenetküldőket (gy.k. pl. msn) és az e-mailt nehezebb megszorongatni. Azért az MSN-t (vagy Live Messenger-t...) használja majdnem mindenki, mert egyszerűen minden ismerős ezt használja. Hiába van Google Talk, miegymás, komplett szociális hálót kellene átköltöztetni egyik szolgáltatásról a másikra ahhoz, hogy a felhasználók azt használják is, és ne csak beregisztáljanak. Az e-mail meg a sok rá épülő alkalmazás és szolgáltatás miatt (is) tartja biztos helyét. Gondolhatunk itt a levelezőprogramokra, a különböző weboldalak és fórumok regisztrációjakor megadandó e-mail címre, de a hivatalos(abb) szférában is általános a használata. De akár azt is megemlíthetjük, hogy sokan a "egér jobb gomb/küldés" mozdulattal szeretnek csatolt fájlt küldeni...
@zila: "ha pl. munkára használod, akkor annyi kell hozzá mint egy google docs megosztáshoz: bepötyögöd a meghívandó ember email címét aki kap egy meghívót. Ennyi. Nem kell ehhez telepíteni semmit, böngészőben fut."
Nyilván a főnököm nagyon meg fog dícsérni, hogy az általa várt formátum (e-mail) helyett csak egy meghívót küldtem neki. Nyilván a szervízes munkatárs is örülni fog, amikor a rendelési lista helyett egy meghívót talál a postaládájában.
"Szóval nem értem miért kellene ennek elterjednie ahhoz, hogy te vagy én, vagy aki tud róla elkezdje használni?"
Azért, mert ahhoz, hogy értelmesen kihasználjuk a lehetőségeit, nem elég, ha csak én vagyok tagja a rendszernek. A meghívóimmal meg sokaknak tele lesz a ***ük, ha azzal nyaggatom őket. :-D Nyilván aki megszokta az e-mai használatát, nem fog csak a két szép szemedért váltani egy olyan szolgáltatásra, ami ugyanarra való, mint amit eddig használt. (És ami mellett ugyanúgy folytatnia kell az e-mailezét IS, mivel nem fog mindenki - sőőőt... - átállni wave-re.
egyébként 10-15 év kemény munkája után már a magyar vállaltvezetők agyába is sikerült besúlykolni, hogy legalább a vállalaton belüli kommunikációban fogadják el az e-mailt hivatalosnak, és ne papíron, aláríva küldözgesség egymásnak a memokat, utasításokat.

de ilyenkor életbevágó, hogy 99% felett garantáltan meglegyen, hogy mi lett elküldve, mi nem. az elküldött e-mail, ha már hivatalos, akko rnem módosítható. pont ez az egyszerisége az érték.

ez nem a Wave ellen szól. ez arról szól, hogy az e-mail ne haljon el, mert van olyan funkciója, ami sem a Google, sem a wave fejlesztői nem gondoltak végig. a kommunikáció nem mindig kollaboráció, sokszor pont az benne a jó, hogy megvan a három hagyományos pillére: feladó, címzett, üzenet.
@is: én sem a wave ellen beszélek - bár lehet kissé úgy tűnt -, hanem hogy korai még temetni az e-mailt. Főleg a hivatalos, intézményi kommunikációban. De még a hétköznapi emberek körében sem kell leírni. Lehet, hogy más szolgáltatás - wave - is kiszakít egy részt a kommunikációs szolgáltatások világából - mint ahogy az MSN népszerűsége is az e-mail rovására ment -, de van, ahol pont az e-mail a legelőnyösebb választás.
@TBC: szerintem túlzásba viszitek ezt az email felváltása a dolgot.

A Google sem hiszi nyilván, hogy mindenki ezt fogja használni 1 éven belül kizárólag email helyett.

Ez az email-es példa szerintem csak arra szolgált, hogy akik lusták megnézni az egyórás videót, azoknak legyen valami halvány fogalmuk arról, hogy miről fog kb. szólni ez a dolog. Tudják mihez hasonlítani. Ez csak marketing.

A wave nem fogja eltörölni az emailt, viszont valószínűleg lehetőséget ad majd olyan újszerű kommunikációs formákra, amelyek bizonyos esetekben praktikusak lehetnek email helyett. Vannak dolgok, amire sokan ma emailt használnak (pl. dokumentumok küldözgetése oda-vissza, javítgatás). amire lehet, hogy praktikusabb lesz a wave. Ez a lényeg.
A sok nagyokos közül valamelyik mondja már meg nekem, hogy ki és mikor mondta azt - a kommentelőkön kívül-, hogy az e-mail ki fog halni?

A Google csak azt mondta, hogy meg fog változni a használat módja. És persze nyilván nem kötelező jelleggel, és mindenkire kiterjedően...

Aki nem nézte meg a videót és igazából gőze sincs a doogról az meg minek okoskodik?

Akkor pár pontban azért:
- Nyílt forráskódu fejlesztés
- Készíthetsz saját szervert
- Több szerver is összekapcsolódhat (ezt egyébként be is mutatták)
- Ez nem egy termék (az is, de nem csak az), ez egy platform, amin keresztül egyszerűbben tudsz kommunikálni.
- A fentiekből következik, hogy nem kell hozzá meghívó sem és google account sem... A 'hullámokat' nyilván ki lehet majd küldeni mezei ímélcímekre is... (ez nem volt benne, de nem hiszem hogy bonyolult featúra lenne...)
- Nem nyilvános! A 'hullámokat' csak azok látják, akiknek megengeded. És a 'hullámokon' bellül is meg lehet szabni, hogy egyes komenteket ne lásson minden résztvevő...
- Ahhoz hogy valaki bekapcsolódjon a hullámba, nem kell feltétlenül regisztrálva lennie, erre a twitteres modul jó példa, vagy a blogposzt kommentálás!

Teesék már kicsit informálódni és gondolkodni, mielőtt okoskodunk...

(ui.: valószínűleg @hírbehozó választott szerencsétlen címet, ezért hitte minden nagy okos azt hogy a google kitörli az ímél fogalmát még a történelemkönyvekből is...)
Desiré: te nem vagy egy hülye ember.
Bírom az ilyen hülyéket akik(hez szóltál) azt hiszik, hogy ha van egy fb és egy msn accountjuk akkor már a rendszer működési elvét gyenge pontjait stb is értik, marha nagy marketingesnek hiszik magukat, amellett, hogy a megmondóemberek is ők, akik "ki merik mondani"(Bár ne tennék). A google-os srác azt mondta: az volt a kérdés, milyen lenne az email, ha most alkotnánk meg, a mai elvárásokra és a mai lehetőségek kihasználásával. Pedig nekem nem tűnik bonyolultnak megérteni
@Kültelki Vagány: nekem két órával ezelőtt tette tönkre a párkacsolatom. előtte sem bírtam ezeket az oldalakat, most meg pláne nem
lehet, hogy jó dolog lesz, de valszeg kénytelen leszek kimaradni belőle, mint a legtöbb google dologból. van kb több, mint 100 ismerősöm, ebből egészen pontosan 2(!) darab embernek van gtalk-ja, és van képbe úgy a dolgokkal. az összes többinek egyszerűen fogalma sincs arról, hogy az msn-en kívül van más IM protokol is, (azt sem, tudják mi az a protokol) szóval annyi a lényeg, hogy az msn szó ekvivalens az IM szolgáltatással, egyszerűen nincs más nekik. továbbá a google náluk nem több, mint egy kereső, kész. fogalmuk sincs róla, hogy kb az elmúlt akár 5 év óta a net mit változott. mindenki freemailt meg ilyen szarokat használ, doksikba meg a böngészőbe gyűjtik a bookmarkokat az online kezelés helyett...mindegy nem megyek bele. ilyen emberekkel körülvéve, hogy próbálhatnék is ki ilyesmit?
@b4ker: Majd kipróbálod itt velünk, amikor elindítják a Webisztán wave-et. :D
@b4ker: létezik Jabber/XMPP MSN(Live) átjáró...

Így aki MSN-t használ, elérheti a Jabberes usereket és fordítva.

Telepíthetsz magadnak is (nyilvános szerver is van egy-kettő), GPL alatt van a kód.
Ehh, ezek lenyúlták a diplomamunkám. :( Én is ilyesmit csináltam, csak ők azért tovább vitték, mint én. :) Bár elvileg 2 éve találták ki, én meg csak 1.
Van az az elmélet, hogy általában az újdonságok egyszerre több embernek is eszébe jutnak a világon különböző helyeken, lehet igaz. :P
Ez szerintem nem csak a mailt tolhatja háttérbe, de magát a hagyományos web-et (personal website-ok, tematikus fórum site-ok, stb.).

A reltime translite-nál elsírtam magam :D

És nem bízzák a véletrenle, rögtön iphone és android kliens is.

Rég láttam ilyen izgalmas és szép munkát, kíváncsi vagyok mi lessz a végén belőle.
@charlie: ez most, hogy jött le, hogy nem tudok róla? amúgy én nem akarom jabber alól elérni az msn-eseket. ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor windows alól éred el az ext3-as partíciót commanderből :) kösz, de nem :) ők meg azt sem tudnák, hogy miről beszélek ha ezt felvetném.

btw, lehet csinálok egy átfogó kérdőívet így a mindennapi nethasználatról, lényeg, hogy minél több olyan emberhez kéne eljutnia akiről tudjátok, hogy nem egy power user. kíváncsi lennék, hányan ismerik/használnak rss-t, online bookmarkolást, online backup-ot, stb. stb. nemtom, most ez így érdekelne, pl. egy ismerősöm nem régiben azt sem tudta, hogy mi az az rss, és szerencsétlenje naponta olvasgatta át a 15 oldalt...szóval lehet, csak fel kéne nyitni az emberek szemét ezekről a lehetőségekről. na mindegy, ha lesz kedvem megcsinálni majd belinkelem valahova vagy valami.
@b4ker: ezek a gatewayek azért vannak, hogy megkönnyítsék az átállást. előbb sírtál, hogy mindenki MSN-t használ, ezért nem tudsz Jabbert használni. Van rá megoldás, hogy jabber hálózatból elérd ICQ/MSN/AIM/stb. hálózatot is, transzparens módon, így nem kell MSN-t használnod közvetlenül.

Ha jól értem, akkor a Google most feltalálta a fórumot.
@Ver Sacrum: Nem tudom ők miből indultak ki, de 1 éve én abból, hogy hogyan lehetne ötvözni az e-mail, chat és fórumok jó tulajdonságait, és valami hasonlóra jutottam, mint ők.
@TBC: Képzeld el, hogy a vállalatod intranetjén van egy wave szerver (ilyet lehet csinálni, megnéztem a videot végig), az email rendszereteket integráljátok a wave-be, a munkalap és hibakezelő rendszert is. A szervizes és a főnököd is örülni fog, hiszen egy-egy ügy nem 200 emailből összeszedett információ morzsákból áll össze, hanem egyetlen wave-ből. Ebben látszódhat a teljes munkafolyamat, bejött a megrendelés, belekerül a raktáron lévő tételek listája, belekerül a hiányzó téteekre a beszállítónak kiküldött megrendelés, annak visszaigazolása, a kommentek amit a munkatársak hozzáfűztek, a főnök visszanézheti a folyamatot, ki, mikor mit tett hozzá, bizonyos pontokba a megrendelőt is be lehet vonni, ő is kap visszajelszést az megrendelése állásáról. Ilyen alkalmazásokat is lehet fejleszteni a wave-re. Ez az egész korántsem csak a social networkről szól. Abban igazad van, hogy ha elterjed akkor sokkal jobban kihasználható lesz (vállalatok egymás közötti együttműködése sokkal gördülékenyebb lehet a wave használatával), hiszen azokkal tudsz ilyen módon könnyedén együttműködni, akiknek van wave szerverük. De rengeteg olyan alkalmazást el tudok képzelni, amihez nem feltétlenül kell mindkét oldalon wave-nek lennie. Nyilván ha nincs wave a másik oldalon akkor neked mint wave használónak kell némi fejlesztést csinálni, hogy integráld a saját rendszeredbe a dolgokat. Pl. két vállalat könnyen teremthet összeköttetést a saját belső rendszereivel a wave-vel, anélkül, hogy ismerniük kellene egymás alkalmazásait. Bárki telepíthet saját wave szervert ugyanúgy mint egy smtp szervert. A két wave szerver pedig simán tud beszélgetni egymással.

Hihetetlen lehetőségek vannak ebben, megyek is igénylek egy sandboxot :)

@Ver Sacrum: nem jól érted.
@Ver Sacrum: Rosszul érted. Ez jóval több annál. Nézd meg a videót.

A videóban mellesleg elég idegesítő, hogy minden apróság miatt félpercenként tapsoltatják a közönséget ("klassz, mi?" taps "thank you") Egy idő után nagyon fárasztó.
@Désiré: köszi, hogy leírtad a CVS specifikációját, itt többeknek nem lehetett világos, amikor ezt írtam. az informálódás tényleg segíthet megérteni pl. a back-end fogalmát is.
@is: Működésében lehet, hogy hasonló (ugyanaz?) de felhasználását és megvalósítását tekintve teljen másról van szó.

Gondolj csak arra, hogy ma kik és mire használják a CVS-t. Ha viszont a wave télleg elterjed, akkor egység sugarú userek is a hétköznapjaik részévé tehetik, úgy hogy gőzük sincs arról, valójában hogyan működik.

Meg azért van pár olyan lehetőség a rendszerben, ami nem része a CVS-nek. Pl a live fordítás, és a sok kis alkalmazás, amit könnyedén rá lehet majd építeni a rendszerre.
Ehh, ezt már mióta tudja a poinn.com...
Megint nyúl a gugli. :)
Várható volt, hogy valaki megpiszkálja az infokezelés (és az infokinyerés) technikáit. A különböző csatornák egybegyúrása mellett ez lenne a nagy dobás, persze ha a userek is így gondolják majd.

Dehogy kiváltaná az emailt? Google accountal talán. És a többiek? Lock-in, lock-out.
Azt a problémát sajnos a Google Wave sem oldaná meg, hogy beesnek emberek egy bejegyzéshez, és nem olvassák el az addig elhangzottakat, csak beírják, ami éppen az eszükbe.... :)
@bazalttufa: Az én ötletem ponthogy az, hogy nem kiváltani az e-mailt, hanem e-mailes alapokra helyezni ezeket a plusz szolgáltatásokat. A threadkezelés amúgyis megy az e-maileknél, miért ne lehetre felruházni többletszolgáltatásokkal. Ezesetben csak egy közös speckó kell, és minden e-mail szolgáltató olyan felületet ad, amilyent akar.
Btw, érdekel egyáltalán valakit, amit írok? :)
@Totesz: ha publikus a diplomamunkád szívesen elolvasnám...
@Totesz:

Több értelme lenne, bár itt a threadkezelésen is sokat fejlesztettek (aztán a userek eldöntik hogy megfelelő irányba). Googlenak viszont, a rizsa ellenére nyilván nem az email kiváltása a cél, hanem egy komplett social megoldás, facebook, twitter, etc ellenében.

A threadkezelés, meg egyáltalán az információ -kinyerés, -kezelés szerintem ma a fórumoknál, blogkommenteknél a legproblémásabb, egy mérethatár felett, metakeresők ide, vagy oda rettenetesen időigényes, átlag usernek riasztó.

Ennek a megoldásán én is agyaltam már :)
@zila: Azert csak varjuk ki a veget. A videoban az a bizonyos "masik wave server" egy karakteres szornyeteg, amibol azt sejtem (ne legyen igazam) hogy csak a platform ami opensource, a wave kliens az nem. Kb mintha a gmailnel a mailserver os lenne de a webmail progi az nem. Tehat, hogy a peldad megvalosuljon telepited a waveservert, aztan meg fejleszthetsz ra IM-t, ticket kezelot, raktar meg stb progit. Persze idovel szepen lesznek majd ilyen letoltheto appok, amiket lehet majd hasznalni, dehat az meg egyik sem pont olyan mint amire szukseg van, es majdnem ott vagy mint most, hogy ha kell valami turod a sourceforge-ot egy progiert ami kb tudja azt amire szukseged van. Persze meg igy sem lebecsulendo, es a lehetosegeket ez nem csokkenti, mert egy nagytudasu platformra nagytudasu progikat lehet alapozni viszonylag gyors fejlesztessel. A legnagyobb plusz, hogy ugyanaz az alapja mindnek igy az appok kozotti komunikacio trivialis lehet (ami azert nagy dolog, de nem akkora, hogy kifoduljon a vilag a negy sarkabol tole)

De az is lehet, hogy nem igy lesz :)
@zm: A Google Web Toolkit-ra épülő kliens is open source lesz. Mondták a videóban.
@agyvihar: egyébként éppen ott mondták, ahol a karakters klienst mutatták
Megnéztem, tetszik, várom, kiváló felület az AdWords hirdetéseknek ;)

Szerintem rosszul tette a Google, hogy kirakta ezt az 1 óra 20 perces videót. Rengeteg ember lusta megnézni, vagy egyszerűen nincs ideje. Sokkal jobban tették volna, ha kitesznek egy 5-10 perces lényegretörő animált bemutatót.

Ehhez hozzájön itt a webin egy kicsit tényleg félresikerült cím (nincs vége az email korszaknak, csak tovább lép egy szintet) és meg is lett az eredménye: a kommentelők 2/3-ada úgy fikázza a Wavet, hogy gyakorlatilag semmit nem tud róla, félinformációkból és sejtések alapján mondanak orbitális baromságokat.

Ez nagyrészt a google hibája mint mondtam, rakjanak ki egy normális bemutató videót róla! Ugyanakkor az itteni kommentelők is hibásak. Elhiszem, sőt tudom hogy nincs mindenkinek 1 óra 20 perce az életében arra hogy ezt végignézze, de akkor legalább legyünk már annyira bölcsek, hogy csöndben maradunk amíg nem informálódtunk jobban a témával kapcsolatban!
@pandorf: Még nem védtem meg, szóval még nem publikus, de ha dobsz egy e-mailt, átküldhetek egy kivonatot belőle.
@bazalttufa: Egyetértek, egy komplett social megoldás. Hiszen arra van igény. Viszont milyen jó lenne, ha mindez áthidalná a szolgáltatókat, és valamiféle globális rendszert építenének.

Ahogy az e-mail is specifikált, és áthidalja az e-mail szolgáltatókat, úgy ezek a közösségi szolgáltatások is lehetnének specifikáltak, és minden szolgáltató (esetünkben az e-mail szolgáltatók) eldöntheti, hogyan, és milyen felülettel implementálja azt. Mindezt ráhelyezve az e-mailre, mint infrastruktúrára, kész van az e-mail 2.0. Szerintem. :)
Amíg várunk a Wave megérkezésére, addig ajánlok egy videót a kollégáknak. :)

www.youtube.com/watch?v=6dOS9z72ECA
2005-ben megírták a moonedit nevű csodát... az kb megfelelt a karakteres wave kliensnek :) amíg nem volt google docs, az egyetemen azt használtuk kollaborálásra; azóta szinte el is felejtettük.
ez a wave pedig egyszerűen telitalálat.

a fikázók / nem áttérők meg így jártak :D ő bajuk.
(ja, GTalk: pidginem van, úgyhogy nemtom pontosan az arányokat :P, de asszem már több a kontaktom mint msn-en. nem a felvett, hanem az élő.)
@zm: A karakteres wave kliens csak azt demózta, hogy nem csak webes kliens valósítható meg, hanem akár karakteres is.(3 kliens volt látható a videoban: a google wave, az acme wave (ezek rendes webes kliensek voltak) valamint az initech karakteres kliense... Az acme és az initech nem google szervereken futó wave-t voltak hivatottak reprezentálni.

@bazalttufa: miért lenne lock-in, ha egyszer _bárki_ csinálhat magának wave szervert és klienst is? A google accont csak ahhoz kell, hogy letöltsd az api-kat, a doksit és a Federation protokoll specifikációt (majd később a referencia implementációt).
@zila:

Persze, nyílt API, de egy Google API felhasználása a versenytársaknak attól még valamilyen szinten kiszolgáltatottságot jelent. (Facebook sem igyekszik az opensocial szárnyai alá). Egy webes API és egy operációs rendszer között nem kevés párhuzamot találunk. A ráépülő alkalmazások pl ugyanúgy lock-in helyzetbe kerülnek és az OS piac egyik legnagyobb tanulsága, hogy ez elsősorban az OS gyártójának hajtja a legnagyobb hasznot.
én is úgy gondolom, hogy rengeteg lehetőség van ebben, sajnos a google megint elkeni mindenki száját...
@bazalttufa: ezen az alapon soha nem lehetne semmilyen nyílt szabványt bevezetni, mert az lock-in lenne.

A lock-in az, amikor az API és az alatta futó implementáció zárt, és ha megírtál rá valamit, akkor más cégnél nem tudod futtatni. A Google Appengine az lock-in.

De itt a protokol publikus lesz, úgyhogy bármelyik cég implementálhatja, és ha nem tetszik X Wave szolgáltató, akkor átmehetsz majd Y Wave szolgáltatóhoz.
@agyvihar:

Igen. Wave szolgáltatótól wave szolgáltatóhoz. De kétlem, hogy az API feletti befolyást a Google versenytársai eldobnák maguktól.

Tény hogy ez most még csak a fejekben és nem a bevételekben döntő tényező, és nem biztos hogy valaha is meghatározó lesz a bevétel szempontjából, de amíg a közgazdasági tételek szerint, a platform fölötti befolyás a legbiztosabb recept a hosszútávú sikerre, addig én úgy saccolom ez a felfogás marad a CEO-k fejében is.
@bazalttufa: pénzt nem fognak kérni, érte, nem lesz jogdíj, ez már olvasható a wave oldalára.

A protokol fejlesztését gondolom valami közösségi alapra fogják helyezni, különben ők is tudják, hogy sohasem terjed el, márpedig ezt szeretnék.
Esetleg a találgatások helyett érdemesebb inkább a "tényeket" szemügyre venni:
http://www.waveprotocol.org
http://wave.google.com

Ha valaki lusta lenne végigolvasni a publikus információkat, ime a lényeg:
"Wave is an open network: anyone should be able to become a wave provider and interoperate with the public network.
Wave is a distributed network model: traffic is routed peer-to-peer, not through a central server"
nem tudom ki a halált érdekel még a google újabb és újabb forradalmi f*szságai...
most, h vegigneztem a videot... igazan nem talalok olyan indokot, hogy miert is ne lehetne a vallalati kommunikacioban normalisan hasznositani. Rengeteg olyan napi problemara kinal alapbol megoldast, amiket a klasszikus eszkozokkel nem lehet megoldani.

Egyszeruen zsenialisnak gondolom az otletet es a megvalositast is. Kerdes, h mennyire fogjak hasznalatba venni az emberek/cegek ezt. Hiszen hasznalni konnyu, de a mukodeset megerteni nem feltetlenul.

Itt fent tobben felvetettek, hogy az emailben az a jo, hogy visszakovetheto, nem valtoztathato. Ha figyeltetek volna, akkor itt sem veszik el az eredeti statusza a dokumentumnak. Olyan mintha revision-ok lennenek az egyes kommunikacios "hullamokbol". Ez azert erdekes elgondolas, mert a verzio koveto rendszerek hasznalata nagyon sok embernek okoz gondot. Egyszeruen nem is ertik, h mire valo.
mert it hamarab be lehet lépni a csetre