Mit adott a magyar online médiának a Twitter?

Lévén külföldön voltam, nem nagyon tudtam követni, hogy végül hogyan sült el az Index választási twitterezése. Amit tegnap késő este láttam belőle, valamint mások beszámolói alapján abszolút sikersztori lehetett a Twitter EP-közvetítésbe integrálása.

Amennyire hallottam, kifejezetten jól működött a twitekben megjelenő félhivatalos infók átszivárgása a fősodorba. A helyszínről betwitelt félmondatok hamar eljutottak a magyar média szerkesztőségeibe, és hírré, értesüléssé erősödtek.

A média szempontjából pedig pont ez is a lényege ennek az egésznek. Igaz, ez volt a lényege már két évvel ezelőtt is. Jut eszembe, jó látni, hogy olyan újságírók is lelkes twitelőkké váltak, akik néhány hónapja még kiröhögték ezt az egészet. Igaz, ugyanők jópár évvel ezelőtt ugyanígy kiröhögték a blogokat, meg a blogolást. (Azóta lelkes bloggerek, szinte kivétel nélkül.)

Valószínűleg kell néhány év, mire a merev elutasításból lelkes próbálgatás lesz. De még mindig jobb, ha így történik, mintha nem történik semmi. Merthogy elnézve a többi online médium EP-közvetítését, nekik nem nagyon sikerült érdekessé tenni az amúgy hagyományosan nem túlságosan nagy közérdeklődésre számot tartó európai választást.

Az Index twitteres közvetítésébe persze nem is az volt a legjobb, hogy a korábban a Twittert mereven elutasító újságírókat sikerült valahogy rávenni arra, hogy barátkozzanak meg ezzel a kommunikációs eszközzel, hanem az, hogy az Index megint beljebb engedte egy kicsit az olvasótáborát.

Az, hogy a címlapra bárki (szinte) bármit kipostolhat a Twitteren keresztül, szerintem sok twitterelőt ingerelt arra, hogy foglalkozzon a választásokkal. És ez itt a lényeg, ettől jó és fontos ez az egész. Ha ránézünk a #epi09 hashtag alatt összegyűlt infóáradatra, láthatjuk, hogy viszonylag sokan voltak nagyon aktívak a témában. Olyanok is, akik amúgy nem nagyon szoktak politikával foglalkozni. EP-választással meg még annyira sem.

Szóval a moderált twitek alakították, részévé váltak a hivatalos hírfolyamnak, ami fontos fejlemény, és csak reménykedhetünk benne, hogy a Twitter bekötése a hivatalos közvetítésekbe nem egyszeri eset volt. (Hogy mást ne mondjak, a mai WWDC is kiváló lehetőség lenne arra, hogy a twitterező magyar Apple fanboyok is kikerülhessenek a híradásokba.)

A Nagy Twitter Verseny, vagy a Golden Blog "twitter szekciója", illetve a mostani indexes Twitter-bekötés is azt mutatja, hogy idehaza 2009-nek kell lennie a mikroblogolás évének.

Még akkor is, ha a turulcsiripes statisztikák szerint a mostani indexes akció nem hozott nagy számban új twitterezőt. Új látogatót is csak valamivel több mint 200-at. Csupán a meglévő felhasználóbázist tudta aktivizálni egy politikai témában. De ez sem kis eredmény így elsőre.

Címkék: média magyar twitter
2009.06.08. 10:09. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éljen, éljen! Éljen soká a Tvitter!

Alig várom, hogy a híroldalak csak tvittekből álljanak! Az igazi, hiteles hírszolgáltatás végre elérkezett! Mindenki mindent tegyen fel a Tvitterre, mert nagyon jó, ha mindenki mindent tud rólunk!

Hurrá! Hurrá! Hurrá!


Na, így jó lesz?
@-d(-_-)b-: ha figyelted, a twitek beemelese nem kivaltotta, hanem kiegeszitette a tudositasokat.
Már jó ideje próbálkozok a twitterrel, próbálom megszeretni, és látom is benne a fantáziát.
Viszont nekem annyira hiányzik a threadek kezelése, hogy az már fizikailag fáj. Hiába vannak betagelve a twittek, ez nem mond semmit. Nem egy hozzászólás érkezett valamire, hanem valaki bekiabált valamit (ami 1-2 esetben hasznos is Lehet). Kérem szépen ha épp azt olvasom az egyik tudosítótól, hogy kirúgták a székházból őket, akkor miért kell 45 twiten átverekednem magam, mire megtalálom az ehhez kapcsolódó új hozzászólást? (nem, nem szeretném Őt követni, hogy lássam mi történik vele, engem az a SZÁL érdekel)
Ugyanez a probléma a beszélgetéssel. Turulcsiripen ugye nagyjából követhetem, hogy mire jött a válasz, de csak addig amig nem csiripelt egy újabbat a kérdező. Így csak kommunikálni lehet, információt kinyerni Nem.
Pontosan ez az szerintem (és remélem) amivel a google wave rendelkezni fog, és megreformálja a twittert (mint ahogy az emailezéssel is tette).
A twitter tök jó, de lehetne sokkal jobb is. Vagy csak én gondolom így?
@Kamela: tok jogos. remelhetoleg a google wave tenyleg megoldja a threadkoveteses problemakat.
@Kamela: ugyan ez a problémám. én általában belelkesedek, elkezdek twitterezni, aztán abba marad, mert nem látom értelmét egy idő után. elvesztem a fonalat :/
@Kamela: Csatlakozom a reményhez, hogy a Google Wave megvált majd minket, és kiszabadít a lineáris Twitter-pokolból.

Mindenesetre a google szerint van megoldás. Ha rákeresel a twitter és thread szavakra, akkor kidob néhány oldalt, amelyek próbálkoznak megoldani a problémát.

Ha van itt vállalkozó kedvű ember, aki tesz velük egy próbát, akkor kommentelje majd be legyenszíves, hogy mennyire használhatóak.
szerintem ennek egy-két ilyen alkalomkor van csak jelentősége, mikor percről percre változik a helyzet

amúgy én pl. utálok ilyen rövid híreket olvasni és inkább elemzéseket és hosszan, részletesen megírt cikkeket olvasok el (persze csak ha ígéretesnek indul)

amúgy meg azt prognosztizálom, hogy a sok újságíró is meg fogja unni, hogy így pörögjön, tehát mikor majd rájön, hogy nem keres 1 Ft-tal se többet attól, hogy még twittel is, viszont iszonyat fárasztó állandóan 1000-rel pörögni, abba fogja fejezni
@GYUSZI BACSI: A Twitter-rel kapcsolatban szerintem félreértés, hogy pörögni kell. Sokan persze így csinálják, aztán ráunnak a folytonos frissítésre.

Pedig lehetne naponta csak egy tweet-et írni. Ha az valami hasznos infót hordozna, akkor többet érne, mint a másik, aki ír naponta 30 értelmetlen dolgot, csak hogy pörögjön.
@hírbehozó: Jó, hát kicsit túlhálypoltam. De remélem, a jövő ilyen lesz!

Éljen! Éljen! Éljen!
A tegnap este olyan volt, amilyen.

A negatívumok: állandóan előjön az a számomra teljesen érthetetlen probléma, hogy mért nem lehet 2009-ben több, külön kijelzőre optimalizált indexet csinálni, amik között egy javascript dönt a kpernyőfelbontás alapján. (ja, persze, akkor azt már koncipiálni is eszerint kell). Ha az IE6-ra van kapacitás, erre mért nincs? Egyet mobilra, egyet 800px-re, egyet meg 2048-ra, pl.
Mert tegnap este az volt, hogy volt a képernyő közepén egy 800px széles csík, ennek a nagy részét a kétszeres betűméretű, nem túl könnyen navigálható tweetek tették ki, amik vagy a moderáció, vagy más miatt nem folyamatosan, hanem "ömlesztve" frissültek. Mellettük be volt nyomorítva egy kevés kép+szöveg, zavaróan szűk helyen.
A szájt meg folyamatosan lehalt.

A pozitívumok: egy ilyen szekunder választás pont a kísérletezgetésre való, tehát összességében így is megérte, mert az ötlet nagyon jól sült el, a (nem túl nehezen megoldható, főleg technikai) problémák ellenére élvezhető volt.
Az index egy lépés előnybe került a többiekkel szemben. Jó lenne a dologba hasonlóképpen az indafotót is bevonni legközelebb, az is produkálhat értelmes tartalmat.

@Kamela:
A Twitter egyszerűsége kompromisszum. Így lehet bármilyen eszközről használni, elsősorban mobiltelefonról, SMS formájában. Minden "bonyolítás" kiüti ezt a lehetőséget.

Egy éve volt a Plurk-őrület, sokkal jobb, színesebb, szagosabb volt, mégsem terjedt el, mert nincs mindenkinél mindig gép+Wifi. Mobiltelefon van, háborúkban, katasztrófahelyzetben is gyakran. A Twitter konkurensei pont ezt áldozzák be a kényelmi szolgáltatásokkal. A Wave is, valószínűleg.
@KGyST: "A Twitter konkurensei pont ezt áldozzák be a kényelmi szolgáltatásokkal. A Wave is, valószínűleg."

A Wave egy protokol elsősorban, úgyhogy nem a default kliensből kell kiindulni, amit a videón mutattak.

Lehet arra akár Twitter-egyszerűségű klienst is írni, nem kell minden feature-nek benne lennie, amit elvben bele lehetne tenni.

@hh említette a posztban a mai WWDC-t. Az eseményeket a kűlföldi blogokból (gizomodo,engadget,etc.) macpróbálom közvetíteni szinte folyamatos jelleggel a #wwdchun tag alatt.
Nekem pl. az a problémám a beszmac és az appleblog live írásaival,hogy lassan,másfél-2 percenként frissülnek. A twitteren ugye meg gyorsan meg lehet osztani információkat...
Képeket persze töltök föl twittpic-re közben.
Üdv,@tothur.
én csak a saját irományaimat szoktam linkelni twiterre, utána jön pár látogató, ennyi értelme a twitternek szerintem

meg esetleg ha találsz olyat aki csak neked tetsző dolgot ír

ezen kívül már csak azoknak jó, akik a bulvárt is szeretik, hogy mit iszik reggel bocskor meg az ilyenek
@KGyST:
Az egyszerűség tényleg hasznos, és szerintem lehet olyan user interface-t tervezni, amely lehetőséget ad a szálak követésére, mégis egyszerű.
Amúgy a googletől elvárható, hogy az xboxtól kezdve a szifonig mindenre optimalizálja a megjelenítését (ha van rá igény).
Biztos, hogy vannak, akik számára nagyon hasznos szolgáltatás, az újságírókat tipikusan ilyennek gondolom.

Én nem nagyon kedvelem, mert túl sok figyelmemet, energiámat vonja el. Valahogy számomra kényelmesebb az információt nagyobb darabokban feldolgozni meg az sem tetszik, hogy nehezen tudom kiszűrni a fontos infót a zajból.

@KGyST: Én is pont ezen gondolkodtam, hogyan nézne ki egy választási HD felbontású dashboard. Eredmény grafikonok, index hírek/twittek-karcok, index-indavideo élő, szerkesztőségi-indafoto képek.
Elegem van! iGoogle-ben 9 hírből 5 Twitterről szól!
Mindenhol rá akarnak beszélni, hogy milyen jó. Pedig nem.
@ADAMEX: Ez olyan, mint a holdjárótalpú cipő. Egy ideig egy csomó nő ilyenben járt, aztán mindenki rájött, hogy milyen ciki, és utána már senki sem hordta.

Remélhetőleg a Google Wave hamar kijön, és szebb és kényelmesebb cipőnek fog bizonyulni. :)
@All:
Persze, mindenből mindent ki lehet hozni, a kenyérpirítón is lehet netezni, csak akarni kell. (Azt speciel nagyon)

A Google Wave, mint protokoll, tudja reprodukálni a Twittert, ez igaz, és benne is van. DE: az, hogy ez a fejlesztőknek rögtön az elején nem jutott eszébe, mutathatja azt is, hogy, szigorúan fogalmazva, nem értenek meg mindent a mai világból.
Még pontosabban, a Google úgy képzeli el a világot, hogy majd mindenütt lesz broadband, addig meg fél lábon is kibírjuk. A Twitter sietett, nekik nem volt erre idejük, "addig is" csináltak egy áthidaló szolgáltatást. Működik.

A Wave-ről egyre inkább az a véleményem, hogy potenciálisan minden benne van (legalábbis amit én bele látok), de ismerve a Web2.0 hanyatlását, ebből sem lesz semmi más, mint egy nagy chat, de ne legyen igazam.

A Twitter szálait követni, ez szó szerint egy jó user interface lenne, mert a protokol tartalmi korlátai miatt másra nincs lehetőség. A Turulcsirip szvsz valami hasonlót csinál.
nekem is túl fapados sajnos a twitter, nem igazán látok benne sok fanziát, pedig aztán pár millió juzer használja
arra jó volt ez az idő, hogy legalább regisztráltam, próbálgatom, hátha később bejön
@StarZ3r0: használd és aztán nem szabadulsz!
A Twitter mi most kezdtük el használni, meglátjuk mennyire jön be a dolog.

www.twitter.com/CasualGameStore
Ha hemzsegne a Webisztán a nyelvtani és helyesírási hibáktól, akkor szóvá sem tenném (nem is olvasnám), de mivel aránylag ritka, ezért:
"Lévén külföldön voltam": ilyet nem mondunk magyarul. Mivel külföldön voltam. Mivel hogy külföldön voltam. A lévén és a van együtt már túl sok a létigéből, olyan, mintha angolul így mondtad volna: having been I was abroad...