És akkor most tényleg vége a blogkorszaknak?

Pollner odaát mereng azon, hogy vajon Steve Rubel váltásával vége van-e a blogkorszaknak. Rubel ősbloggernek számít. Nem csak régóta blogol, de nagyon sikeresen is. Nagyon népszerű és nagyon klassz blogot írt az elmúlt években. Nemrégiben megírta, hogy blogját, a Micro Persuasion-t lecseréli lifestreamre. Egészen pontosan platformot vált, és átköltözik a a Posterous motorja alá. Avagy: mikroblogolásba kezd. A jelenség korántsem egyedi. És ez még akkor is figyelemre méltó, ha majdnem biztosak lehetünk benne, hogy a Posterous és Rubel közt valamiféle üzleti kapcsolat is lehet.

Akkor nézzük is, hogy mi ez az egész, mi történik mostanában a népszerű blogok háza táján.

A lifestreamelés felé nyitás lehet, hogy új egy olyan, főként szakmai témákban blogoló ember esetében, mint amilyen Rubel. De Kottke az ékes példája annak, hogy már a blogkorszak hajnalán élt és virult ez a fajta tartalompublikálási irányzat.

Az újdonság nem ebben van, hanem a fent már emlegetett platformban. Pontosabban a platformok változásában. A Posterous a Tumblr-hez hasonlóan gyors és okos tartalommegosztásra alkalmas platform. És egyre több blogger érzi szükségét annak, hogy ilyen platformokon dolgozzon. Egyszerűen azért mert egyszerűbb, kézhezállóbb, jobban illeszkedik az "instant get" kultúrába.

Ha blogszolgáltató lennék (mint ahogy nem vagyok), biztosan elkezdenék nagy erőkkel fejleszteni egy gyors és egyszerű tartalommegosztásra alkalmas platformverziót. Egyszerűen azért, mert mint látható, a bloggerek (pontosabban: a tartalompublikálásra, -újramegosztásra hajlamos netezők) az elmúlt években a Twitteren szocializálódtak, és nekik már túlságosan fapados egy Blogger.com, egy WordPress vagy akár Blog.hu adminfelület.

Nem a szövegformázással, css-vakargatással akarnak naphosszat bíbelődni, hanem gyorsan, egyszerűen akarnak tartalmakat ide-oda kötögetni, újramegosztani, kommentelni, publikálni.

Blogjaikkal pedig már nem online újságok címlapjaira akarnak legelsősorban kikerülni, hanem jelen akarnak lenni a tartalomújraelosztás hálózataiban: Twitteren, Facebookon, Tumblr-repostokban.

Így 2009-re vált csak világossá, hogy mennyire alapvető hatással is volt a Twitter (és a Google Reader) a webes tartalommegosztásra. Szűk két év kellett ahhoz, hogy a tartalompublikálás a "webre átmentett akadémiai igényű blogolásból" könnyed tartalompublikálássá és tartalomújramegosztássá váljon a geekek számára. Is.

Mert (mint az már évekkel ezelőtt is nyilvánvaló volt) a blogolás legelsősorban a gyorsaságról, rendszerességről és a visszajelzések (párbeszédek!) generálásáról szól. És az új platformok éppen ezt támogatják nagyon erősen.

A blogkorszaknak tehát nincs vége. Csak átalakulóban van a platform, amin a netezők megosztják egymással a cuccokat. A platform, melynek segítségével kommunikálnak egymással. A platform, melyen kézről kézre járnak az információk. Akkor is ha értékesek és eredetiek, és akkor is ha unalmas szemetelések.

Pszt, Google Wave...

Címkék: blogok bloggerek blogmotor blogszolg tumblr posterous
2009.06.29. 16:08. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az esz nelkuli ujramegosztas es rebloggolas mar igy is akkora felesleges zajt general, h ember legyen a talpan aki koveti ezeket.

Tizbol nyolc ilyen mikroblog kb. szemet, semmi de semmi ertelmeset nem tesznek hozza a tortenethez.
Vagyis azt akartam mondani, h egy szepen rendesen irt, tartalmas blog szamomra sokkal nagyobb erteket kepvisel.
Nomeg ha mindenki hirtelen tartalom megosztásba kezd, tartalom előállítás nélkül, akkor mi a rákot is fogunk megosztogatni egymással?
@atomvillanas: Vagy bármi. Nem kell annak blognak lenni. Csak legyen jól megírva. Twitteren is lehet frankót tolni, meg ezeken a rebloggoló izéken is.

Amikről a régi harcooknak beugrik a "fwd: FWD: fwd: re: re: fwd: joke" subjectű e-mailek áradata.

Beállhatna már valami egészséges egyensúly a zenészek és DJ-k között.
@ern0: max gondolatebresztot lehet sztem ilyen meretekben tolni. De az emberek java nem gondolkodik, inkabb elolvassa amit leirnak neki szep hosszan :)
Nem tudom, nagy baj lenne azért ha senki nem foglalkozna webes dolgokkal, csak tweet egy szintig. A blogoszférát is elsősorban azért kezdték, kezdik ki sokan, mert tartalma nem elég mély, az infók és a bejegyzések felületek. Nem tudom próbáltatok-e már lehivatkozni blogbejegyzést tudományos értekezésben, vagy diplomában... Hiába blogol Chris Anderson, A long tail könyvet kell lehivatkozni, meg a Harward business review cikkeket. Ha a blogoszféra hiteles és véleméynformáló emberei megszúnnek tartalmatgenerálni rendesen, akkor cseszhetjük, hogy vlaha is komolyan vegyék a közösségi médiát (blog, wiki, facebok, akármi), mint hálozatos inteligenciát.


A,
@atomvillanas: igaz, a régi típusú blogolásnak az az előnye, hogy az ember jobban megszűri a tartalmat. Elvégre ha nem csak annyi, hogy megírom két sorban és kilököm a netre, hanem dolgozni is kell vele, akkor több idő van átgondolni, finomítani, kiegészíteni.

Amit hátrányként emlegetnek, hogy lassabb a blogos adminfelület, az szerintem éppen az előnye, hogy néhány lépcsőt át kell lépnie az embernek, amíg eljut a publikálásig. Ez összességében több hasznos tartalmat eredményez, mint az új típusú módi, hogy gyártsuk a szemetet garmadával, és linkeljük keresztbe-kasul, hátha valami értelmes is kijön belőle időnként.
A twitter miatt én sem írok we-tech news dolgokat már a blogma, marad pusztán csak szakmai hírek (de az meg másik twitteren is olvasható), szóval, a twitter nálam sokat hasít a látogatóimból. A bloggal alig foglalkozom, azért nem szűnik meg, mert a google szereti, meg vannak akik nem olyan tech-geek, hogy twitteren vagy tumbl-eren olvassanak: azoknak a blog is újdonság (Mo-on)...
Alapvetően én sem tartom túl értékesnek a nagyarányú újrapostolást, továbbküldést, stb, de ez nem is tartalomról magáról szól, hanem a tartalmak fogyasztási módjainak változásáról, tehát szerintem magát a tartalom előállítását nem érinti. Ettől még nem fog kevesebb ember kevésbé értelmes tartalmat előállítani, hanem - mivel egyszerűbb - többen fogják azokat megosztani másokkal. Az eredeti alkotások vs. remixekkel kapcsolatos parák egyébként már elég régóta jelen vannak, az egyik legjobb tudományos igényű mű ezzel kapcsolatban sztem Lev Manovich Remixelhetőség című szövege, egy elolvasást megér. Ő megmutatja, hogy ez nem csak a webbel vagy a zenével kapcsolatban lehet remixről beszélni hanem, hogy már sokkal korábban elkezdődött a modularitás.
Jó a cím, kellően bicskanyitogató a kommentgeneráláshoz. Azért mert megjelent egy új platform, még nem jelenti azt, hogy a másiknak szükségszerűen el kell tűnnie. Ahogyan a print média sem fog eltűnni, úgy a blogkorszaknak sem lesz vége az elkövetkező 10-20 évben, mert bőven megfér egymás mellett a blog és a mikroblog.
@Asszem: en azt gondolnam h lehetne ertelmes atmenetet talalni egy wp adminfelulet es egy posterous adminfelulet kozott. egyszeruen csak kevesebb ficsor, tobb tartalommegosztast tamogato eszkoz kell a blogszolgaltatasba. css hekkeles helyett szkinvalasztas, kezi trackbackek helyett megosztast tmaogato funkciok. es egy pofonegyszeru kezelofelulet.
Furcsa, wordpressben is tudunk emailben posztot bekuldeni, alapfeature nehany eve. Illetve van QuickPress lehetoseg is az admin feluleten, semmi ordongosseg, meg csak el sincs dugva. Csak valamiert ujra felfedezni a dolgokat mindig nagyobbat szol :)
Egy biztos, nagyon örülnék, ha nem lenne ilyen bonyolult a posztolás, a képfelrakás.

Miért nem lehet olyan egyszerűen beállítani a betűméretet a blog.hu-n, mint pl. a wordben?

Valamiért még mindig képtelen vagyok kitalálni például, hogy hogyan lehet embedolni a blogomba kisebb klippeket, videokat... többször kértem segítséget, még sem jött össze...

szóval jó volna, ha egyszerűsödne itt a blog.hu-n a posztolás, és mentesülni lehetne a css-től!
Letölthető/olvasható a "Restaurált szerelem" című regény itt: restauraltszerelem.ath.cx/ - remélhetőleg néhányaknak örömet fog okozni
"Blogjaikkal pedig már nem online újságok címlapjaira akarnak legelsősorban kikerülni, hanem jelen akarnak lenni a tartalomújraelosztás hálózataiban: Twitteren, Facebookon, Tumblr-repostokban."

Ez az, ami így nem áll meg.

A tartalom újraelosztás arra jó, hogy amit valaki megírt szépen, értelmesen de nem túl hosszan valahol, pl egy blogbejegyzésben, annak gyorsan híre menjen és sok olvasó érkezzen oda a fentebb említett hálózatok segítségével.

Összefoglalom a poszt lényegét azoknak, akiknek fontosabb dolgaik is vannak:

„És akkor most tényleg vége a blogkorszaknak? [...] A blogkorszaknak tehát nincs vége.”
Ezt a kereslet-kínálat úgyis eldönti!
basszus... még egy dolog, amibe túl későn kezdtem?
Itt szép grafkionon van ábrázolva magyarázó szövegekkel hogy egyszer még a blogolás is a háttérbe szorul ahogy ma sem a piacról gyüjtjük be az információt: www.baekdal.com/articles/Management/market-of-information/
@fraki: kösz, majdnem elkezdtem olvasni
Pontosan. Szívemet és véremet a tartalommegosztásért meg a real time életérzésért, de néha egy kis tartalom is jöhetne. Mondjuk itt, a Webisztánon.
@Ver Sacrum: Bocs, ez Merrasnak ment.
én személyesen még nem láttam értékelhető twitter blogot :/
oh, pedig már kezdtem ráérezni...:D mi is ez (persze lehet nem)
hülyeség, nincs vége. mondjuk nem is pont ezt mondta:

Q) Do you think blogging is dead?
A) No, I don't. However, the blog format needs a reboot.

www.steverubel.com/frequently-asked-questions-about-this-lifestr
A blog.hu kaparja is csak el magát.
2009-ben ennyire lassan (vagy sehogy) reagálni a közönség igényeire...
A blog.hu egyetlen előnye a blogketrecbe való bekerülés, anélkül az egész egy kétforintos művirág.
A szerkesztője, mint a word 1982 - már ha éppen nem döglött ki/tartják karban/sündörög.

Igen, a tumblr/twitter csak eszközt ad a data floodhoz, ami természetéből fakadóan felületes.
Nem hiszem, hogy ettől eltűnne a mélyelemzés, vagy az oknyomozás, vagy bármi ami több 140 karakternél. (akik eddig is ilyesmit toltak, azoknak maguktól van meg az igényük erre, nem valami siker-hajhászás végett)
Sztem bölcsebb lenne a dolgokat integrálni egymásba (de ez lesz a Wave, ugye) és akkor nem kell választani hanem lesz minden egyben, egy helyen.
Lesz hosszú post, sok hivatkozással, lesz twitt doboz, tumblr-tempó, miegymás.

Pl a webisztán sem tűnt el ugye.. :)
Miért lenne vége? Két másik műfajról van szó.
Annyira bírom ezt, amikor valami új dolog kerül a köztudatba, és a média egyként kapja fel a fejét miközben a butábbnál butább kérdéseit tesz fel: "vége a blogkorszaknak?",
"megszűnik a nyomtatott sajtó?",
"vége az olajkorszaknak?",
"nem eszünk többet kenyeret?"

Aztán minden marad a régiben.

A mikroblog egy teljesen értelmetlen periféria, számomra még mindig nem nyilvánvaló, hogy tulajdonképpen miért lenne szüksége erre bárkinek pár ultimate geek-en meg nagyobb cégen kívül.

Persze azért tudjuk honnan fúj a szél:) Barack Obama divatba hozta és akkor most itt is mindenkit agitálni kell rá, mer akkó leszel menő', ha betwitterezed, hogy mit ettél vacsorára.

Ez például különösen menő:
twitter.com/hacklabtoilet
Ki nevezte a tw-t és fb-t mikroblogolásnak? Különben hívhatjuk akárhogy, uborkának is, csetelés és/vagy hallgatózás, beleszólás, gyakran válasz nem várásos egymondatos. Én úgy szűrök és követek, hogy a web2, videó- és fotós-újságírás dumák jöjjenek le. És ezekben a témákban is szólok karakterkorlátosan, mindezt a blogom hasznára teszem. Miért? Mert éppen azt tanulmányozom, hogyan képes egy print újságíró és fotóriporter átcsúszni, átmentődni a ma is már legfontosabb médiába. Mielőtt valaki pol. felhangot hallana, a régebben üldözött és periférikus területen, autókról és motorokról és embereikről írtam. Szóval nekem és a fogyasztóknak kell a blog, ahol egy fotóhoz nem link vezet, hanem jó minőségben és nagy méretben is lehet látni.
mi a faszom az a microblog? és mitől real timeabb az mint egy sima blog?

ha valaki röviden akar irni mi a faszért nem ir 600.000 karakterrel kevesebbet...

mind1 akkor sem tudom mi a microblogg meg mitől annyival realtimeabb ez az egész ...
@gólhaj

hidd el, nem maradtál le semmiről.

a bloggerek nagy része csak kénytelen kelletlen postol. de ebbe most ne menjünk bele mert off.
Kertitörpe nickű csávó extra.hu-ra rakta fel 1998 körül az írásait, no design, no blog, csak ott volt a betű olvasható méretben - szénné röhögtük magunkat rajta.

Aztán eltelt pár év, beállt profinak, blogja van, agyament hülyeségek kiötlése helyett politikát kommentel igencsak karcosan, és huszonötezerszer annyian olvassák (nincsenek pontos adataim, nagyságrendileg kb.), de a lényeg maradt: írja a betűket egymás után, és jó olvasni, mert tud írni.

Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog, aki originál kontentet tol, az ha hegesztőpisztollyal belehímezi a Lánchídba, az olvasók meg nézik egy Dunai sétahajóról, úgy is jó.

Nincs könnyűzene meg komolyzene, ugye, hanem csak kétféle zene van: jó jazz, meg rossz jazz ( forrás: re.blog.hu/2006/02/27/diksnerri_j_mint_jazz )
Attól, mert néhány nagymenő blogról mikroblogra vált, még azért kérem, ne temessük a "hagyományos" blogolást!
Nagyon jó dolog a mikroblog, Twitter, meg miegymás. Na de mire? Arra, hogy 1-2 mondatos közleményeket, üzeneteket kürtöljünk világgá. Tartalmasabb közlendőkre a 140 karakter nagyon-nagyon kevés. Nyilván, akinekl csak annyiból állt egy blogposzt, hogy "Ma jó napom volt, nyert a kedvenc focicsapatom", annak pont kapóra jön a mikroblog. De ha valaki egy adott tematikus blogban egy igényes posztot akar publikálni, pl. a hétvégi focimeccsek elemzéséből, annak nem lesz elég 140 karakter. Vagy ha valaki a saját, személyes blogjában le akarja írni, hogy hogy telt a hétvégéje, általában az is hosszabb egy twitter-posztnál.
Tehát: van blog és mikroblog, mindkettő másra való. Az átlag netező meg nem az alapján fog szolgáltatót/publikálási formát választani, hogy pár nagymenő mit mond. Neki az a fontos, hogy a mondandóját az ismerősei számára eljuttassa, vagy az épp aktuális elemzését valahol közzétegye. Régebben jó eséllyel ezt a saját weboldalán tette, most meg blogol. Nyilván nem fog áttérni a mikroblogra, hacsak nem az említett 1-2 mondatból állna a poszt.
@józan': "Miért lenne vége? Két másik műfajról van szó.
Annyira bírom ezt, amikor valami új dolog kerül a köztudatba, és a média egyként kapja fel a fejét miközben a butábbnál butább kérdéseit tesz fel: "vége a blogkorszaknak?",
"megszűnik a nyomtatott sajtó?",
"vége az olajkorszaknak?",
"nem eszünk többet kenyeret?"
Aztán minden marad a régiben."

Na, ott a pont! :-)
kb 2 embert ismerek IRL aki tudná mi az a twitter. a blog szót már hallották, de igazából nem tudják mi az. hírportált szoktak olvasni ebbe beletartozik a blog is.
javaslom a kockafejűvé zsugorodott népnek a füvet, fákat, napfényt, állatokat, barátokat, családot, gyermekeket.
@assem: sőt, tiltsuk be a számítógépeket, hogy ne akadályozzák az ember és a természet kapcsolatát!
Majd ez is lecseng a népszerűségből, és megtalálja a helyét. Egyik sem tűnik el, csak idővel, a hipe után elfoglalja azt a szintet, ahová érdemes.
Ennyi.