Elmérgesedőben a viszony a Google és az Apple között? (frissítve)

Hagyományosan jó volt a viszont a Google és az Apple között. Összehozta őket a Microsoft elleni harc, meg persze a némileg hasonló vállalatfilozófia is. Hogy a számtalan hasonló üzleti érdekről most ne is beszéljünk.

Nemrégiben azonban kezdett elmérgesedni a viszony, mikor az Apple hirtelen kitiltotta a Google Voice-t az AppStore-ból. A rossz pletykák szerint az Apple az egész történetben csak áldozat, és igazából az iPhone-forgalmazás partnercégének, az AT&T telefontársaságnak nem tetszett, hogy a Google megoldása olcsóbb percdíjakat kínál, mint saját csomagjaik.

Summa summarum, mára a feszkó odáig élesedett, hogy a Google vezérigazgatója lemondott az Apple igazgatótanácsában eddig betöltött tagságáról. Ezzel pedig egyértelműen jelezte az Apple-nek, hogy számukra elfogadhatatlan az a piaci magatartás, amit AT&T-s nyomásra mostanában magára aggatott az Apple.

Hozzáteszem, azért mindkét fél magatartása érthető. Hiszen az Apple+AT&T tandem nyilvánvalóan maga szeretne keresni az iPhone-felhasználókon. A Google szintén, pláne, hogy jobb percdíjakat tudnak adni a normál mobilos csomagénál.

Schmidt távozása az Apple igazgatótanácsából persze csak jelképes üzenet. Nem csinált ott ő semmit sem. Csak jelenlétével jelezte, hogy a Google számára szimpatikus az Apple, és szoros partneri viszonyra törekszik velük.

Most azonban a két cég világossá tette egymás számára, hogy haverkodni lehet, de ahol az üzleti érdekek élesen eltérnek egymástól, ott nincs pardon.

[frissítve] Az alábbiak szerint Steve Jobs kérte Schmidt távozását:

“Eric has been an excellent Board member for Apple, investing his valuable time, talent, passion and wisdom to help make Apple successful,” said Steve Jobs, Apple’s CEO. “Unfortunately, as Google enters more of Apple’s core businesses, with Android and now Chrome OS, Eric’s effectiveness as an Apple Board member will be significantly diminished, since he will have to recuse himself from even larger portions of our meetings due to potential conflicts of interest.”

Eszerint tehát az Apple elsősorban az oprendszerek (Chrome OS, Android) miatt parázott rá a Google-barátságra. És a Google Voice csak hab volt a tortán.

Címkék: google apple üzlet iphone
2009.08.03. 15:14. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyilván a GV is belejátszott, de azért talán annak a két apróságnak (Android, Chrome OS) is van köze a lemondáshoz, amit az Apple hivatalos sajtóközlemánye is említ.
@attilag78: pontosan. nem értem hh mire alapozta ezt a cikket, főleg, hogy már pár hete szó volt róla, hogy Eric elmegy.
Nem kérem, az nem úgy vót!

Az Apple és a Google kellemetlennek érezte Eric-et, amióta sokat cikkeznek a két vállalatban vállalt szerepe miatt, és kitervelték mi legyen a válóper a két cég között. Nem igazi válás ez, de arra elég, hogy a _világ_ számára világossá tegyék, hogy a Google-nak semmi köze már az Apple-höz. (Haha)

Egyébként ilyen sehol az égben nincsen, hogy valaki emiatt adjon föl egy jól menő vezetői széket.. Csak mondom. Jól meg volt ez tervezve.
A mindenkit jól megvezetve világ uralomra törnek a mocskok, könnyű átlátni rajtuk. De átlehet rajtuk látni.
Szerintem a Google ha meg akarja tartani a "don't be evil" imázsát, akkor jól teszi, hogy elhatárolódik az apple-től, mert mostanában elég evil intézkedéseket hoznak :)
És a Google új szlogenje:
Don't be Apple!
lol