Jabbear - magyar csetalkalmazás, kevés hozzáadott értékkel

Nos, már elérhető a weben a VIP Solutions új webes csetalkalmazása, a teljes mértékben Jabber-alapokon készült Jabbear. Az alkalmazás nagyjából azt tudja, amit a Meebo: egy felületen kommunikálhatunk GTalk-os, MSN-es, yahoos vagy ICQ-s ismerőseinkkel.

Miért jobb, mint a Meebo vagy a Pidgin? Nagyon hosszan nem tudnám sorolni az előnyöket. A Jabbearnek van wines asztali kliense, ami mindenképpen említésre méltó.

Bár azt is meg kell jegyezni, hogy a regisztrációs folyamat és az első használat nem intuitív, az átlag internetező számára valószínűleg csak nehezen értelmezhető.

A probléma abból fakad, hogy nem a regisztráció során elkért felhasználónévvel és jelszóval kell bejelentkezni a kliensbe, hanem egy, a felhasználónak létrehozott jabberes azonosítóval. Vagyis a felhasználónév után oda kell írni, hogy "@jabbear.com". Ez pedig csak azok számára egyértelmű, akik elolvasták a telepítés során az apróbetűs részt, vagy ismerik a Jabber-alapú kommunikációs megoldások működési elvét.

Nekem is hosszú percekbe telt, mire be tudtam állítani az összes chates accountomat. Pedig azt gondolnám, hogy ennek a folyamatnak végtelenül egyszerűnek és intuitívnak kellene lennie ahhoz, hogy a netezők tömegei legalább egyszer az életben próbát tegyenek vele. Érdemes lett volna legalább a Pidgin asztali kliensének telepítési/regisztrációs folyamatát lemásolni.

A legnagyobb probléma a Jabbearrel persze nem is ez, hanem, hogy nincsenek jól artikulálható, markáns előnyei a konkurens szolgáltatásokhoz képest. Érdemes lett volna termékfejlesztés oldalon jobban átgondolni a cuccot. 2009-ben egy csetalkalmazás csak akkor tud sikereket elérni, ha valóban képes a jelenlegi megoldásoknál jobbat, mást nyújtani. És ilyen szempontból tök mindegy, hogy mi a technológiai háttér. Az maximum a hasonló területen mozgó fejlesztőket érdekli.

A Jabbeart egyébként az a VIP Solutions fejlesztette, amely a Citromailt és az Indamailt (korábban: VIPmail) is jegyzi. Nyilván a Sanoma és az Index webes szolgáltatásai számára is fontos lenne egy saját IM-megoldás.

Úgyhogy gondolom a Jabbear valamilyen formában hamarosan megjelenik majd egy-két magyar online szolgáltatásban. A siker fokmérője ebben az esetben is az lehet, ha a terméket újragondolva képesek lesznek egy könnyen használható, valóban hasznos (vagy legalább érdekes) online kommunikációs eszközt odatolni a szkeptikus magyar netezők orra elé.

Címkék: chat magyar jabber jabbear vip solutions
2009.09.20. 14:04. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A screenshot alapján magyarul sem beszél?
Sztem én megmaradok a Pidginnél.
Nem teljesen ertem a dolog letjogosultsagat, millio-egy ilyen szolgaltatas van mar, windowsos kliens is, es webes alkalmazas is, tul sok ujat mar kitalalni se nagyon lehet szerintem.
@Lzolcsi: en mondjuk pl egy facebook (connect) tamogatason elgondolkodtam volna.
@hírbehozó: Mondjuk ez jogos, lehetne akkor pl. MSN statusz uzenetnek kiirni azt amit epp legutobb FB-ban irtal.
Vegulis igaz, uj otletek mindig vannak/lesznek :)
@Lzolcsi: igy van. szerintem a valos ideju kommunikacio temakorben egy csomo dolgot vegig lehetne gondolni.
@hírbehozó: csethasznalat kozben egy csomo olyan informacio keletkezik, amit fel lehetne hasznalni okosan.
A kevésbé szerencsések kedvéért pár kérdésem azért lenne. Pölö a webes felületet hol is lehet elérni? Miért írja az online partnerekre is,h offline? :S
Hat, nem az elso web+desktop IN kliens, ott van pl. az uj Trillian, az Astra. Annak meg native iPhone kliense is van :)
Volt egy Odigo nevü messenger, kár hogy már megszünt. Annak voltak jó funkciói, pl user keresö radar, ilyet nem láttam azóta egyikben sem, pedig jó dolog volt :)
(picit off)

Apropó: tudtok valami jó msn klienst ajánlan win alá?
Elegem lett a messengerből...
a protokoll neve XMPP és nem Jabber.
Pidgin van win, linux és osx alá is. Multiprotokol támogatás, stabil, asztali kliensek.

Ez a legjobb: www.pidgin.im/
"Nyilván a Sanoma és az Index webes szolgáltatásai számára is fontos lenne egy saját IM-megoldás."
Nyílván halott dolog lenne. Így is túl sok IM szolgáltatás van, a kis magyar user bázist már agyon fedték ezek a szolgáltatások.
@kow: @poTomek: A Pidgin is jo, ha szoftvert akarsz, vagy a meebo.com is jo, ha nem akarod a registry-t ujabb es ujabb programokkal telefosni. Szvsz en wines rendszeren a Trillian Astra-t szeretem hasznalni, ezert en azt ajanlom, de nyilvan mindenki szereti a sajatjat... www.trillian.im/
pardon, kow-nak nem akartam valaszolni, azt kerem tekintsetek targytalannak :)
www.miranda-im.org
nagyon dúrván testreszabható kis cucc, évek óta ezt használom.
nekem is tökéletesen megfelel a 'galamb' már évek óta, azért olyan hosszú percekbe nem telik beállítani azt a pár accot
Egyebkent en Adiumot hasznalok, az is nagyon jo, nagyjabol az egvilagon mindent kezel, ami kellhet.
Csak ha jol tudom, akkor nincs win ala.
@kokoro: Itt a webes részről van szó. A pidginnek szerintem nincs olyan.
@Lzolcsi: az adium egy pidgin fork.