A Binghez húznak a "minőségi" újságok

Ugye a múltkoriakban azt írtam, hogy

Eljátszhatunk a gondolattal, hogy mi történne, ha a Google.hu-ban nem találnánk meg a 10 legnagyobb magyar nyelvű online tartalomelőállító szájtjait. Vagy: ha ezek a szájtok mondjuk csak a Bingnek adnák oda a tartalmukat... sok-sok pénzért.

A feltevés persze abból indul ki, hogy az átlag netező átlag keresése nem a long tailre, hanem az általános hírtartalmakra, népszerű információkra irányul. Akár így van, akár nincs, bizonyosan erősen sérülne a Google brandje, ha a top 10-ek kimaradnának belőle. És komolyan erősödne az a kereső, mely képes lenne megállapodni velük exluzív indexálásról.

Jöttek is reakciók erre a felvetésre. És úgy tűnik, hogy egyre több olyan amerikai újság van, aki megérezte az üzleti modellt abban, hogy tartalmát pénzért biztosítsa egy keresőnek. Még akkor is, ha ez a kereső nem a Google, hanem a Microsoft feltörekvő reménysége, a Bing.

Címkék: média google keresők bing
2009.11.26. 11:36. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

már múltkor is akartam írni, de jobb későn mint soha:

Ki akar a keresőben híreket keresni?
(újságírón kívül)
@kulcsarb: A hírarchívumban akarsz keresni. Mondjuk kíváncsi vagy a pár évvel ezelőtti augusztus 20-i nagy viharra. Rákeresel a googleban, de ott nem találsz index, origo, nol.hu, mno.hu stb. híreket csak kisebb lapok tudósításait vagy blogokat.

Ez szerintem nettó userszopatás, ezentúl majd két helyen kell keresgélni. :-(
@Én építem az internetet: az "egyre több olyan amerikai újság" linken
HH, azért én egy hírügynökségi anyag alapján írt Index-cikk alapján nem mennék ilyen messzire:)
Az, hogy a Dallas Morning, vagy Denver Post "fontolgat" valamit, még nem jelent forradalmat. (Ruppert papa persze nyilván kavar, a Microsoft pedig szívesen élne za alkalommal, de ez nem megy ilyen gyorsan.)
1. Arra nem gondoltatok, hogy ezzel elkezdték beverni a Bing koporsójába aza első szöget. Jó indulás után elkezdik visszafelé fejleszteni.

2. Egy előbbi kommentem eltűnt. Vász?
[Még egyszer]
@Cook kapitány: Én használom a Google-t, és szinte soha nem megyek onnan az indexre.
Ami nem is meglepő, mert a többség először átlapozza a "nagyokat", és amikor már mindent tud a máról, akkor megy a finom részletekre.
@kulcsarb: asszem 15-20%a ezeknek a hirsite-oknak a talalata a google-tol jon. Ami nem keves (sima kereses vagy google news nem tudom).

A Bing fizet a hirekert verzio kartelezestol kezdve M$ reszvenyeseken keresztul sok buktatoja lehet.
Amugy ha par nagy "kiiratkozik" a google-tol, jon helyette kismillio, ugyanazt a hirt kismillioan megirjak. Ha meg valaki egy konktret ujsagra kivancsi az ugysem kereson keresztul oda keveredni
@Cook kapitány:

"Mondjuk kíváncsi vagy a pár évvel ezelőtti augusztus 20-i nagy viharra"

nem túl életszerű példa,
de ha mégis max nem a szenzációhajhász cikkeket találom meg,

nagy érvágás lenne
Ez azért érdekes, mert én pl keresőben nem keresek hírt. Hírportált talán, de az sem jellemző. Amúgy meg ki nem sz..ja le, hogy amerikában, melyik lap érhető le keresőben? De én mondjuk az itthoniakat is le... Bár én nem átlag kereső vagyok, de ha hír kell (vagy teszt, publikáció, stb) akkor az adott lapra megyek, kereső nélkül.
@Lezuzius: Gabriel Stricker és Shar VanBoskirk fején találta a szöget. szerintem.
Szerintem az eseményekben az előző generációs média látványos öngyilkosságát figyelhetjük meg.
@yscik: egyetertek. Manapsag amikor vannak mukodokepes online modellek, film, zene, jatekok terjesztesere, ilyesmivel foglalkoznak.
Közben egy hozzászólásom elveszett valahogy, de megírtam hosszabban "otthon"
mediablog.hvg.hu/200911261.aspx
Kétségbeesett blöff. Mondjuk a blöffnek szokott lenni valami kockázatos, de nem kizárt pozitív kimenete, amit itt nem lehet felfedezni.
De ha mégis kapna a Bing kizárólagosságot, hány nap kéne, amire valaki fejleszt egy olyan oldalt vagy böngésző-kiterjesztést, ami a Google találatok mellé rendezi a Bingből az érintett találatokat?
Azokat a csökevény lapokat meg végképp nem értem, akik a tartalmaik fizetőssé tételével egyidőben kívánják meglépni a murdochi blöfföt: mégis kinek hiányoznak majd a Google-ből azok a találatok, amelyek 3 sor után arról tájékoztatnak, hogy a cikk megtekintéséhez fizessünk ide vagy oda?
Breaking news updatekre keresnek ra az emberek. ott van az egyetlen lehetoseg hogy penzt keressenek mivel ott a legnagyobb igeny a hirre. Egy 10soros kis szines a kutyat nem erdekli.

Itt viszont az a problema hogy ma mar olyan gyors az informacio aramlas, hogy az ujsagirok se tudnak "pozicioba" kerulni egyszeruen nem tudnak odaerni a helyszinre olyan gyorsan mint a veletlenul ott levo emberek akik siman csinalnak par kepet az okostelefonjukkal es twittelnek kettot es kesz a breaking news. Annak az ujsagnak van helyzeti elonye aki meg tudja gyozni a publikumot hogy erdemes oda feltolteni a cuccot, marpedig ha szivozol mindenfele fizetos tartalmakkal, vagy csak ugy altalaban rosszarcu mediag*** fejed van ugy nem tudom hogy gyozod meg a huszoneves usert hogy a kepet a te emailcimedbe dobjad be. A googlenek ebbol a szempontbol sokkal jobb brandje van mint az MSnek vagy a News Corpnak.

BTW: Az Evening Standard Londonban ingyenes lett. Es a tulaj szerint sokan fogjak meg kovetni.