Fejlesztők, fejlesztőcégek és a sok meló

Nem tudom, ki mit tapasztalt, de az én úgy vettem észre, hogy a hazai fejlesztőcégeket nem annyira éritnette a válság, mint például a hazai online média- vagy ügynökségi piacot. Az év során sok helyről rendszeres munkaerőfelvételről, növekedésről hallani a fejlesztőcégek háza tájáról.

Persze biztos vannak kivételek, ahol a fontosabb megrendelőket gyengítette le a válság, és ezért ez visszahat a fejlesztőcégre is. Nem tudom mi lehet az arány. (Majd a kommentekben átbeszéljük, kinek mi a tapasztalata.)

Néhány szakterületen kifejezetten elkeseredetten próbálnak a fejlesztőcégek új munkatársakat találni. Az egyik ilyen téma a mobilfejlesztés. Androidra és iPhone-ra fejlesztő emberek iránt nőtt meg a kereslet. Általában projektekre, de vannak, akik állandóra is keresnének ezeken a platformokon dolgozó mobilfejlesztőket.

A hét végén a Twitteren ezzel kapcsolatba ment is körbe egy thread, és létrejött a facebookos iPhone fejlesztői csoport. Ide elsősorban a fejlesztők és a potenciális megrendelőket várják.

Hozzáteszem, hasonló állás/projektbörze jó lenne php és java, sitebuilder és dizájner vonalon is. Elsősorban azért, hogy a fejlesztők könnyebben rátaláljanak a munkaadókra, projektgazdákra.

Másodsorban mindennek az is az üzenete szerintem, hogy a mai tizen-huszonéves fiatalok legyenek bátrabbak, figyeljék a trendeket, és egy-két programozói területen próbálkozzanak meg magasabb szintre eljutni.

Majdnem biztosak lehetnek benne, hogy ha elég jók, fognak állást találni a következő években. Legalábbis elnézve a keresletet idehaza is könnyebben fognak boldogulni sok társszakmában dolgozó emberhez képest.

Címkék: dev mobil it java php magyar iphone állás android
2009.12.14. 13:51. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Php-hoz itt van egy: weblabor.hu/munka

Mondjuk itt van mindenféle más webes munka is.
Nekem az az érzésem, hogy az iPhone-os és Android-os ember még viszonylag ritka mint a fehér holló, ezzel szemben php-s és java-s embereket foglalkoztató projektéhes cégekből Dunát lehet rekeszteni.

Emiatt egy java vagy php projektbörzés oldalból csak egymás fején való taposás kerekedne.
Én tudok olyan fejlesztő céget, ami január óta kb 300 embert vett fel, a válság annyiban érintette őket, hogy hozzánk hoztak át több projektet is.
Ha valaki tud normális C++ közösségről, jelezze már.
Aki jókor válaszolt, az felerkült a képre, ráadásul az első sorba :)
300 fejlesztő? Magyarországon?
@a_laco: Valaki megint megnyert egy projektet amihez csak papíron voltak erőforrásai. :)
és ugyanez a cég vett egy irodaházat is :)
A korábban hasonlóképpen alapított Magyar Minialkalmazás-fejlesztők csoportja közösségben nincsen túl sok aktivitás. Vagy van akik onnan találtak egymásra?

Ebbe hétvégén futottam bele: builditwith.me/

Ahol meg fejlesztőt lehet érdemes keresni az a stackoverflow.com/ ahol látszik ki mennyire penge (reputációs pontok) és ahol bevezették nemrég a CV feltöltés lehetőségét.
Én a saját területemen ezt nem tapasztalom... szóval ha valaki C#+Linq/Winforms/Asp.net/WebService/MSSQL bedolgozásokat tud (cég, számlaképesség van) az ne tartsa vissza magat :)
Nalunk a melok szama az nem csokkent, sot, el vagyunk havazva. Viszont annyiban erintette a valsag az ugyfeleinket, hogy a fizetesi hajlandosag eleg kemenyen lecsokkent, a havidikakert szabalyosan konyorogni kell, egy honappal kesobb, amikor mar a kovetkezo lenne az aktualis...
Én azt hadd kérdezzem meg akik ezen a pályán vannak ,a végzettség mennyire befolyásolja a dolgok menetét ? Nemnagyon találtam konkrét választ rá mindenki csak ferdített eddig.
@Pozo: semennyire. max kulfoldi meloknal. de ott se ez a lenyeg.
Kapva kaptam az alkalmon és létrehoztam egy Web Developer Hungary klubbot fészbukon. Csatlakozzatok, hátha valami jó kisül majd belőle! :)

www.facebook.com/pages/Web-Developer-Hungary
@kisPocok: lemaradt: Vélemények jöhetnek!
PHP -VAGY- Java?
Mert nem egy kategória. A jó PHP programozók vigyázzanak, mert úgy járnak, mint a Visual Basic programozók: aki már látott számítógépet, az azt mondja magáról, hogy Visual Basic programozó. Még akkor is, ha gányolni tud csak.

Ugyanígy, PHP-ből is rengeteg a gányoló ember, és kevés a jó. Sajnos túl könnyű megtanulni a nyelvet.
@kisPocok: Meg nekem a link sem működik, így már igen viszont :
www.facebook.com/pages/Web-Developer-Hungary/202315326686

@Pozo: Nem feltétel nálunk, de mondjuk a legutóbbi projektnél a megbízó végigkérdezte, hogy akik a projektben részt vesznek, azol hol tanultak, mivel ketten BME Infón voltunk annó, így meg volt győzve... de eddig nem sokszor kellett.
Nem egyszerű egy jó ötlethez megfelelő embereket találni főleg ha még te magad sem állsz olyan szinten amit elvárnál a másiktól. Ilyenkor mit tennétek hogy beindítsátok a dolgot? (itt most nem nyílt forrásra gondolok, ott nyilván egyszerűbb a helyzet)
php-t könnyű tanulni, annál nehezebb színvonalas, jó minőségű OOP-s kódot írni benne, mert -habár az ötösben már eléggé kifejlett, de még mindig nem eléggé- nem túl erős az OOP támogatása. Sorról sorra programozni meg a 21. században nem járható út szvsz.
@Pozo: PHP-ben dolgozom külföldre és ebből élek, nincs szükség diplomára, viszont tudni azt kell.

Egy megbízható, gyors és türelmes iPhone fejlesztőt én is keresek, itt a hangsúly a megbízhatóságon van. Nem fulltime, de relatív sűrűn vannak megbízások.
@PathosVerdesIII: Valami freelancer oldalon keresztul, vagy van fix melohelyed?
@Lzolcsi: Egyetértek.

Kevesebb cég kér ajánlatot, és nagyobb cégek is sokszor döntenek inkább az 1-2 fős cégek olcsóbb ajánlata mellett a rizikó ellenére, amit ezek a cégek jelentenek.

A fizetési hajlandóság pedig rettenetes, akár állami, akár magán cégről van szó. Amíg csak tudják, húzzák az átvételt, és utána is késnek a fizetéssel.

Márpedig a csődöknek pont az elhibázott likviditáskezelés a leggyakoribb eleme. Mégis, a fejlesztő cégeknek nagyon sokat kell finanszírozniuk mostanában.

Persze az érem másik oldala, hogy szintén a válság miatt nagyon könnyű fejlesztőket találni. Egy hirdetésre régen 3-4, most 15-20 jelentkezés érkezik. Vannak persze gyakran elszállt fizetési igények, de könnyebb korrekt embert találni.

Szóval el tudom képzelni, hogy bizonyos területeken több projekt van, de összességében tuti kevesebb a fejlesztés. Akik nem tudják finanszírozni a cégüket legalább 2011-ig, azok csődbe fognak menni, vagy nagyon összezsugorodnak. Nekem van ismerős cég, akiknek egy nagy ügyfél nem akart fizetni, és addig ment a vita, hogy végül fizetésképtelenné váltak, és be kellett zárniuk a boltot.
@Pozo: Mi általában J2EE-re, vagy Linux admin-ra felvételiztetünk. A végzettség nem elvárás, de döntő tényező két hasonló kvalitású jelentkezőnél.

A tapasztalat (nem az előítélet) azt mutatja, hogy a ELTE progterv-mat-tal, vagy BME Info/Villamosmérnöki végzettség egy elég jó tárgyalási alap és referencia. Mindenféle kollégánk van, és az ilyen, vagy ehhez hasonló végzettségűeknél meg spórolhatod a betanítási idő egy elég jó részét.

A válság minket szerencsére csak mérsékelten érintett, viszont a jelentkezők számán meglátszik. Ez nagyon megnőtt, viszont pl egy rendszergazda/adminsztrátor állásra jelentkezésnél az "adminisztáltál-e már szervert?" kérdésnél a jelentkezők fele elhullik.
@PathosVerdesIII: Cégre van szükséged, vagy mindenképpen ember kell?
Én is otthonról tervezek és kivitelezek. Eddig még bevállt, de azt kell, hogy mondjam, rengeteg hely van, ahonnét még válaszra sem méltatják az e-mailt. Olyan is volt, hogy gdocs-ban linkelem a referenciám és a cv-m és kapom a visszajelzést, hogy hol a cv-m.

Szóval a humánerőforrás menedzsment megszégyenítői azok, akik nem veszik a fáradtságot, hogy értesítsék a jelentkezőket.
@Lzolcsi: freelancenek indult, most már állandó.

@Ernő (WebSEO): perpill mindegy hogy cég vagy ember, csak időben szolgáltasson és legyen rugalmas. Kisebb-nagyobb iphone app készítés, illetve a meglévők javítása, továbbfejlesztése zajlik.
@PathosVerdesIII: Megkérdezhetem, hogy milyen freelancer oldalakat ismersz ami - mondhatni - megbízható és/vagy volt vele tapasztalatod? Köszönöm.
@kisPocok: pl a getafreelancer.com amit már használtam, az egyik legnagyobb és normális.
@PathosVerdesIII: Kösöznöm a választ, ismerem én is, bár még nem próbálkoztam munkát találni ott. Majd most! :)
Munka válság idején is van, csak keresni kell.
A jó szakembereket most sem könnyű megtalálni, pedig sok embert bocsátottak el 2009-ben.
Több olyan ügyfelem van, aki azért fordul hozzám, mert hiába nagy a választék, rossz a minőség.
Jómagam 10 évig szoftverfejlesztésel foglakoztam, mielőtt IT fejvadász lettem.
Oda-vissza tudom, miről szól a történet:

spillerlaszlo.wordpress.com/

Számomra csak az a szomorú, hogy a magyar személyzeti tanácsadó cégeknél, alig akad olyan szakértő tanácsadó, aki szót ért egy szoftverfejlesztővel, vagy informatikussal egy állásinterjún.

Sajnos ez a szakma is eléggé elnőiesedett, akár csak a tanári hivatás.

Üdv:

Laca