Google Nexus One: 100 ezer forintért egy független szupertelefon

A Google ma jelentette be saját telefonját, a Nexus One-t. A hardvert a HTC hozza. Íme a végleges technikai specifikáció pár fontosabb eleme: 

  • 800 x 480 pixeles, 3.7 colos kijelző
  • Video: 720x480 px, 20 fps vagy magasabb
  • 5 megapixeles kamera, led vaku
  • HSDPA 7.2Mbps
  • wifi, bluetooth
  • Qualcomm QSD 8250 1 GHz proci
  • Android 2.1 OS
  • tárhely: 512MB Flash, 512MB RAM, 4GB MicroSD (32 GB-ig bővíthető)
  • AGPS
  • Accelerometer
  • minijack, micro usb csatlakozó
  • TETHERING!

A telefon egyelőre csak az USA-ba, Nagy-Britanniába, Szingapúrba és Hong Kongba rendelhető. A független telefonkészülék ára 530 dollár, azaz kb. 100 ezer forint. Európában az első szolgáltató elvileg a Vodafone lesz. De az ígéret szerint hamarosan újabb országok és szolgáltatók is csatlakoznak.

A Nexus One néhány érdekesebb tulajdonsága: a telefonkönyvbe integrálható a Facebook kontaktlista, a fotótár autoszinkronizálható a Picasával, és minden alkalmazásra működik a hangalapú szövegbevitel. Emailt, twitet, blogot is írhatunk úgy, hogy bediktáljuk a telefonnak a szöveget.

Szóval akinek már most kell, csörögjön rá amerikai vagy Britanniában élő ismerősére. Amúgy nektek hogy tetszik?

Címkék: google mobil android nexus one
2010.01.05. 20:06. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mi az a tethering? (Ezt a heringfajt nem ismerem.)
@Csabosz: a mobiltelefon netmodemként való használata.
Az 530 USD, mire Magyarországra ér, inkább lesz 200k HUF, de ne legyen igazam.
@KGyST: mondom akkor az optimista hozzaallast: amerikai vagy britanniaban elo ismeros elhozza neked repulon.
Nah..viszont a 2.0-s SDK óta támogatott multitouch benne van ebben is, csak a gyári alkalmazások nem használják(apple szagot érzek) viszont a fejlesztők saját programjukban kihasználhatják...
@EvilHedgehog: igenigen. ez volt a bejelenetes egyik meglepetese szerintem is.
ejj, de szivesen vasarnek egyet
@hírbehozó: @KGyST: fél év múlva megyek USA-ba, bár addigra lehet, hogy itthon is lesz.
@hírbehozó:
Ugye, a repülőnek is van költsége, a vámot és az áfát meg ő sem ússza meg (tisztességes magatartást feltételezve, nem ezt a káeurópai mutyisztánit)

@keseruimre:
Kösz a gáláns ajánlatot, addigra remélhetőleg Magyarországon is lesz, már most is felvillantották, hogy további országok is jönnek. Én egyelőre a T-Mob Pulse-ot figyelem, ha lesz kettes Androiddal, és nem annyira silány (fagy), mint amennyire a többek első tapasztalatai szerint, akkor arra repülök rá.
nagyon jó kis telefon, ez lesz a következő telefon amit megveszek.
de mikor is??
Ha felmegy rá a bódiguszti csengőhangnak, ötvenér' elviszem
ugyan mar, szurkeimportban megjelenik hamar itthon, ugyanugy, mint a hero. a speedshopban 120 rugo a hero, a nexus one pedig listaaron olcsobb a heronal, ergo itthon se lesz 200 rugo.
A hardware nagyon ütős lett, a software a bemutatók alapján kifinomult, a design pedig eleinte nem annyira tetszett, de ahogy egyre többet láttam, úgy tetszett meg egyre inkább. Én február közepét tippelem, mint a hazai elérhetőség kezdő dátumát, addig még eldőlhet, hogy árulni fogja-e valamelyik szolgáltató. A tethering meg leginkább az amcsi piacon nagy szó, nekem az összes 2005. után vett telefonom tudta, csakhogy Amerikában a szolgáltatók szeretik lezárni a telefonnak ezt a funkcióját.
Amcsiknál húzzák a szájukat, hogy méééér GSM-mel kezdik az árusítást és hogy a CDMA verzió miért késik.....
Nem tudom miért pattognak...ott van nekik a Droid.

Arról meg ne is beszéljünk hogy gyakorlatilag mindegyik szolgáltató más technológiát használ náluk....
remélem leveri az árakat. Olcsóbb mint a piacon minden, és klasszisokkal jobb
Engem mondjuk nem zavar a kártyafüggés, ha nem kell valami abszurd előfizetést aláírnom. Viszont az óceán túlpartján azt számolgatják az ubergeekek, hogy megéri csak adat-előfizetéssel vásárolni, és Skypein / Skypeouttal használni, az jóárasabbra jön ki, így okosba'.
A specbe becsúszott egy hiba. Nem mini USB, hanem MICRO USB van rajta. Nem is kapok hozzá értelmes áron kábelt sehol Magyarországon :(

Még apróságok:
- van rajta Google navigáció
- több google account egyszerre történő kezelése
- kellemes akkumlátor élettartam
- stb.
A nyers leírás valóban lenyűgöző, de nekem még mindig vegyes érzéseim vannak.

Nem tetszik a Google account-hoz kötés. Gmailt használok, de én az Outlook-kal akarom szinkronizálni a kontaktjaimat és a naptáramat, és nem szeretném, ha felkerülnének a google-hoz ezek az adataim. Nem akarok állandóan online lenni. Emellett az a nyavajás trackball sem jön be. Félő, hogy zsebbenhordásnál szép lassan elkopik, vagy összeszedi a szöszket és lehet szétszedni, mint a régi egereket. Tokban viszont nem akarnám hordani. Nincs esetleg egy Hero felhasználó, aki megosztaná ezirányú tapasztalatait?
@chabba: A google account az valamilyen szinten kell, viszont a szinkronizációt kikapcsolhatod.

A trackballal eddig nekem nem volt gondom sem a G1-en sem a Nexus One-on.
@chabba: gears support biztos lesz benne, hogy ne kelljen online lenni mindig
"Q: Why is there a US limitation on multitouch.
A: HTC Droid Eris supports multitouch in the US. But we leave the option open, it’s a software thing. We’ll consider it."

Ez ugye valami rossz vicc ?

Cserélhető lesz az aksi ?

A diktálás vajon magyarul is fog menni ? (tuti nem)

Nem szeretek a telefonomnak beszélni, ettől eltekintve nem rossz, de így látatlanban nem merném megvenni.
@schnee: najó, akinek már vannak Nexus One-os tapasztalatai :) Egyébként köszi az infót, így már csak a magyar forgalmazást kell kivárnom.
Mindenképpen bizakodva vártam a telefon megjelenését, de sajnos _semmilyen_ igazi újdonságot nem tudott hozni, ezzel csak egy újabb ((iPhone majmoló)) okos telefon a piacon.

Félre ne értsetek, őszintén nem szeretnék iPhone-android vitát indítani, de tényleg nem látom e telefon piacra dobásának értelmét. :(

Amúgy igen, iPhone-om van.
@millAh: az iphone majmolásról annyit, hogy azért valljuk be elég nehéz más formát, megoldást kitalálni (talán nem is lehet).

a piacra dobást illetően viszont szerintem nagyon is volt jelentősége. nem csak, hogy a google elkezdett hardvert árulni de egy másfajta disztribúciós csatornát is alkalmaz mint az iphone

(jegyzem meg a 1Ghz-es proci azért nem rossz)
nagy harc lesz az idén
@hh még mindig nem tudom, honnan vetted, hogy van benne tethering. Ugyanis _még_ nincs. Check: live.gdgt.com/2010/01/05/live-google-nexus-one-launch-event-coverage/#11-10-31-am
@gyorsiro: Az aksi cserélhető (1400 mAh), de eddig használat mellett (wifi + gsm) átlag 2 napot kibírt
@eszespeter: pont ezért lesz az iPhone mindig egy lépéssel a vetélytársak előtt, amíg a többiek ki nem találnak valamilyen forradalmi újítást. Pontosan ezt hiányolom a Nexusból, semmi nincs ami arra sarkallna, hogy vegyek egyet. 20 millió iPhone tulajdonos gondolom hasonló véleményen lehet, de az ő nevükben nem nyilatkozatom :)

1 Ghz proci tényleg kecsegtető, de ha pl ha az engadgeten megjelent videót megnézed, hogy milyen a görgetés a böngészőben, akkor én azért egy kicsit csodálkozom. Többet ki lehetett volna ebből hozni biztosan.
Én nem ismerem a technikai hátterét de miért csak a-gps van benne? Más kis kézi gps kütyük teljesértékű gps-ek, ez 1ghz-es processzorral nem tudja feldolgozni a jeleket? Jó lenne egy olyan mobil ami önmagában is működik, igaz a google elve a "minden a szerveren" szinonímája.
@RandomHunter: a GPS adatkapcsolat - SIM kártya - nélkül is működik. Így itt nem tudom pontosan mit jelent. E mellett elég érzékeny is, mert "vasbeton" házban is viszonylag gyorsan fixálja a poziciót.
@millAh: nade en pl. messze elkerulom az apple haza tajat (okkal). igy az iphone szoba sem johet. google rengeteg cuccat hasznalom, szeretem. telefonban is bizom.
es a 20 millio ipohone useren tul vagyunk meg par milliardan
@millAh: abban én is tuti biztos vagyok, hogy egyetlen iphone tulaj sem fog váltani, de abban is biztos vagyok, hogy nagyon sokan fognak esetleg inkább ilyet venni mint iphonet. olcsóbb és könnyebben elérhető, kártyafüggetlen

mondjuk azt nem értem, hogy a google miért nem épít jobban a saját szolgáltatásaira de hát mindegy ezt meg ők rontották el
@eszespeter: Mit értesz azon, hogy nem épít a szolgáltatásaira? SZVSZ az egész telefon arra épül :)
Mondjuk N900ban gyarilag 32GB van, es 16al bovitheto. Ami nem openGL az kicsit ugyan beszaggat6 - 800x480, de lejatszik minden szoszt a netrol, 1-2 napot bir offline, mint fenykepezo. Outlook es gmail szinkronizal, toltoje ugyanugy cipeld magaddal micro usb...
Meg gps,bt wlan is van benne... Arm linuxra meg csak ra lehet hekkelni a gOSt, ha nagyon hianyzanak az android appok.
@schnee: jó persze :) de például arra, hogy nincs benne adatforgalom nélküli navigáció, nem engedi letölteni a youtube videókat holott az övé

ezekről ugyan nem tudok de van egy olyan sejtésem, hogy tökre kihagyták:

gtalk
reader
wave
analytics
blog
books
scholar
Ha akartok rendelni, meg tudjuk szerintem oldani a szallitast innen Londonbol. (Non-profit felajanlas!!!) Csak beszeljetek ossze, mindenki rendel a cimemre, en meg elkuldom egy nagy csomagban az osszeset egy szemelynek, aki szetdobja otthon. Igy olcso is, es mindenki orul, mert hamarabb megkapja, mint ahogy megjelenne kishazankban (en azert, mert segithettem). Velemeny?
Ők hazaküldik, szinte ingyen: idealer.hu/
@45C11M03: nekem tetszikaz otlet. idealer is erdekes..
Nekem tetszene, hogy itthon a voda forgalmazná, szerintem biztos csinálnának valami normális android csomagot :) Valamint a 100k függetlenül egy ilyen masináért elég jó, de sajnos tapasztalatok szerint (iphone) nem 100k lesz mire ideér.
miez a nagybetus "TETHERING!" felkialtojellel. ennyire nem nagy szam, es kozel sem ujdonsag.

lehet nem csak az ustream-ot, meg a sepc-et kellett volna megnezni.
tudni illik tethering (usb-n) eddig is megoldhato volt barmelyik mas androidos mobilon. sot ha netan rootolva is van, akkor a wifi tethering sem akadaly.
@hírbehozó: majd az egesz spec lista szolhatott volna neki: kijelzo meret+tipus+felbontas, proci, ram, kamera. es meg csak a hw-t neztuk meg.
bar jon meg ezen a nyaron is iphone.
@r-n-r: idealder nekem is megbízhatónak tűnik, rendelünk? :)
@hírbehozó: Ha kerdesem lenne feled, akkor melyik email cimedre irjak? (mert eddig 2 levelet kuldtem a webisztan at gmailre es nem nagyon jott valasz, talan a spam filtered aldozata lettem...de az is lehet h nem mellekeltem a nickem es a manualis szuro vegzett veluk :P)
Mi ujsag a Flash supporttal? Ertekelnem, ha vegre a G1emhez is lenne vegre...
Teitheringet itt (USA) letoltotta a T-mobile. Pedig volt anno, raadasul kabel nelkul, kb. wireless routerkent uzemelet a telo.
Masik fajo pont G1en: Skype szinten tiltva, csak szoveges (gepelos) cset. No audio calls! Dogoljetek meg, Nokian meg van? Haho T-mobile!
Amiben a Nexus jobbnak tunik szamomra (igy elsore, latatlanul) az a minijack.
G1: Kiforrrottan atalakitoval oldjak meg. Mert van rajta mikorfon? Aha. 2*1.5 meter kabel van koztunk! Es cserebe? Se hangeroszabalyzo, se hanghivas az egyetlen gombbal (ami a zenet inditja el)
FM radi sem olyan rossz, barmilyen trendi is a netradio.
Native Office support! Eleg olvasni, de hogy a Blackberrykkel szemben 29 dollar egy nayavajas WordToGo program ra...
Rem gaz!
HTC az mindig is jó volt, továbbra is csak androidos telefonban gondolkodom, talán még fél év múlva valami HTC-variációban. Várom már a pusztán hang-vezérelt telefont :)
HTC felhasználó vagyok már vagy két éve, baromi jó cuccokat csinálnak ezeket. Tegnap este azt nézegettem, hogyan lehetne Androidot telepíteni Touch HD-re, de sajnos egyelőre eléggé hekkelős megoldások vannak csak...
ELADÓ NEXUS ONE MOBILTELEFONOK!!!!

- kártyafüggetlenek
- 1 év garancia
- szállítás 7-10nap

Ár: 150.000 Ft

0670503-5360
nem tom, nekem a G1-emen is van pinazoom, voice commands, Eclair csengőhangok... :)
@schnee: én gps-re azaz műholdas helymeghatározásra gondoltam, nem gprs-re azaz adatkapcsolatra.
Több fórumon is kérdezik, eddig még nem világos. Elvileg az a-gps olyan gps ami szerveres segítséget is igénybe vesz adatkapcsolaton át, így a kezdeti pozícionálás több percről néhány másodpercre rövidül, ami nyilván hasznos volt az egyszerű, gyenge processzorú mobiloknál. Ha nincs adatkapcsolat akkor visszalép "standalone" módba és a mobil maga számolja ki a pozíciót teljes értékű gps-ként. Viszont van olyan a-gps mobil ami nem tud standalone módot, adatkapcsolat nélkül nincs gps.

Persze az is igaz hogy egy ilyen okostelefon már nem sokra lenne jó adatkapcsolat nélkül és ma már nem megabájt után fizetünk, tehát mindegy hogy az agps plusz forgalmat generál...
Heh jönnek a keselyűk a dögre. Megveszi 100'000-ért, eladja baráti áron 150'000-ért. Telónként 50e haszon ehheh. Frappáncs. Ahogy a 4 esküvőben volt: "I'm not *THAT* desperate!"
Amúgy iPhone vs Android vitában nekem számít, hogy open platform-e, megvan-e a full SDK, szabadon tudok-e rá free vagy akár saját applikációt feltölteni.
Én egyáltalán nem vagyok az iPhone-omhoz kötve, csak egyszerűen tetszik, ennyi. Nagyon esélyes, hogy csere lesz, ha Magyarországon megjelenik. Tetszik ez a NexusOne.
RandomHunter: Kicsit olvass után az A-GPS-nek. Nem csak a pozíció kiszámításában segít, hanem lekapja a holdak aktuális pozícióját NET-ről. Ezt az adatot a holdak is sugározzák, de ha ez kell a vevőnek, akár 5-6 percbe is telhet, mire leszedi.
Szóval ha van A-GPS-ed, az soha nem hülyeség...
A telefon tetszik, a helyesírásod kevésbé. :) "USA-ba"...
nekem az iphonenon tökéletesen megy a tethering (3.0 frissitéstöl asszem)
olyan kár hogy semmi de semmi extra nincs ebben a telefonban
a kornak megfelelő hardveres tudása van
és ennyi
itt a vége

szoftveresen ugyanaz a szar, mint a többi
tucattelefon és borzalmasan izléstelen az iphonehoz képest

:(
@fingerbangs:
olyan kár hogy semmi de semmi extra nincs ebben a hozzászólásban
a kornak megfelelő applefan duma
és ennyi
itt a vége

objektivitásban ugyanaz a szar, mint a többi
tucatkomment és borzalmasan komolytalan másokéhoz képest

:(
@EvilHedgehog: :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

köszönöm!! két perce fetrengek :DDD

nekszuszvan fo prezident!
nem tudom miért tud valaki amúgy ennyire elvakult lenni egy márka iránt. én is iphone user vagyok, de utálom steve bácsi kitalált korlátozásait.

a google gondolkozása ilyen tekintetben sokkal szabadabb, és geekesebb, örülök ennek a nexus one-nak, bár egy egy-az-egyben androido touch hd-nek jobban örülnék :)
a google search óta az első dolog ami google és tetszik. mondjuk más kérdés, hogy nincs benne igazi újdonság. a mobilok világában a nokia és az apple szerintem vitathatlanul a piacvezetők.
szerintem nem kell elvakult applefannak lenni ahhoz, hogy a nexus1 ne vigye át a lécet, tényleg a szotveres részen vérzik el mindenki (kivétel az apple sajnos)
megnéztem a videót, és az érintésre hullámzó felület nálam is kibaszta a biztit :D ez már 5 éve is gagyi volt
de tény, hogy vannak rossz ízlésű emberek akiknek ez is tetszik...
@EvilHedgehog: Belőled jó kínai lenne :D azoknál divat ez a gondolkodás
Egykis gondolkodás pedig nem árt!
Tehát hamarosan itt az apple tablet nagy valószínűséggel hasonló opp rendszer fog futni rajta mint az iphon-on tehát sokan a hardveres előnyei miatt inkább azt fogják választani mint az iphone-t de még kb fél év és itt az új iphone aminek akárhogy is nézzük házon belül is nagyot kell szólnia hogy azokat az embereket is vásárlásra ösztönözze akiknek már van tabletük 3gs-ről nem is beszélve
énszerintem ez olyan mint a forma1 várjuk ki a végét mi lesz mert felesleges 100ezret erre költeni ha júniusban meg szidjuk magunkat miért nem tudtam fél évet várni?
@andras101: sztem az uj szifon hardware ugyileg nem lesz erosebb, fejlettebb ettol, raadasul biztos, hogy nem 100 palca korul lesz fuggetlenul, igy varjon akinek 2 anyja van ;)
(tabla meg nekem nem kell..)
Újabb lehetőség a magyarisztánból történő vásárlásra... és még olcsóbbnak is tűnik mint a 150ezres ajánlat:
news.nexus-one.co.uk/post/329073525/how-to-get-your-hands-on-a-nexus-one-if-you-live
@EvilHedgehog: te valami gugli ugynok vagy?
@wiener: Nem...csak a 150ezret kicsit pofátlannak találom ... :D
Mindig csak arról van szó, hogy melyik pártnak mi a programja, de az
embereket nem kérdezik meg, hogy valójában ők mit szeretnének. Ezen az oldalon bárki leírhatja, hogy mit vár el a jövendőbeli kormánytól.

http://ajanlomneked.webege.com/content/választás-2010-mit-kíván-magyar-nép
Nexus One megrendelési folyamata:

Szolgáltató kiválasztása:
kephost.hu/image-AC71_4B700AE7.jpg

Egyedire formázás:
kephost.hu/image-9D6C_4B701D0A.jpg

4. lépés: login, majd megrendelés...
@hírbehozó: Az az igazság, hogy nagyon, de nagyon szemezek vele. (mármint nem a webisztán feliratossal :P). 150-ért semmiesetre sem venném meg, ezért felkerestem pár angol kontaktom, hátha mehet rajtuk keresztül a vétel... 110 + szállítási költség lenne az ára így.

Apropó! Kell valakinek Nexus One 145-ért? :D

Vásárlás előtt szeretném megfogni és kipróbálni. Valaki akinek van ilyen kütyüje, nem ér rá 15 percre, hogy megnézzem? :)
Nem reklám, de speed shop-ban ki lehet próbálni. Én már megtettem, nekem bejövős.
Már megint igazam lett!
Nem is kellet várni az iphone 4. Generációjára,hogy megbukjon a nexus one.mégpedig a youtubon elterjedt videókra gondolok amin oda visza veri a nexust a 3gs.egyedüli előnye a szép kijelző