Itt az új Szörcs.hu: magyaros trendek és egy nagy adag önbizalom

Nos, ha minden igaz, hamarosan élesedik a Szörcs újabb, immár publikusan elérhető verziója. Barátaink még júniusban indították útjára a keresőjüket, azzal az ígérettel, hogy - legalábbis idehaza - versenyre keljenek a nagy nemzetközi keresőkkel.

Akkor még csak zárt bétában lehetett nézegetni a szájtot. Nekem egyébként nem is tűnt olyan szolgáltatásnak, mely legalább részben kiváltaná mindennapi netezesem során a Google-t. Na de nézzük, hogy mi változik most. 

Számomra a legfeltűnőbb újdonság a dizájn. Nagyon szép, egységes, finom külalakot kapott a kereső. Kifejezetten jó ránézni. Íme:

Na de persze egy keresőtől elsősorban azt várjuk, hogy jól keressen. Ez itt a lényeg. A mostani verzióban a belépett felhasználók keresési történetét eltárolja a Szörcs, vagyis a felhasználók aktivitásai is belemérnek elvileg a relevanciába.

A személyes beállítás egyelőre egy tiltólistában merül ki. Vagyis kitilthatunk bizonyos domaineket a találati listáinkból.

Az algoritmusról fogalmam sincs, de nekem a júniusi verzióhoz képest sokkal jobb az összebenyomásom. A leghülyébb keresőkifejezésekre is kaptam releváns, friss találatokat. (Bár azért relevanciában még mindig nem olyan erősek, mint például a Google vagy a Bing.)

Két további problémám volt a Google-hoz képest. Az első és legfontosabb a Szörcs.hu lassúsága, a második pedig a "did you mean"-szerű keresőkifejezés-pontosító megoldás hiánya.

Nagyon jó élmény, hogy a találati listákon a képek, videók és a blogpostok/twitek szeparáltan jelennek meg. Az elrendezés talán még jobban is sikerült, mint mondjuk a Google vagy a Bing esetében.

Na de mitől lesz magyaros a Szörcs? Első ránézésre attól, hogy előtérbe helyezi a magyar web közösségi tartalmait (blogok, twitek), valamint figyeli a magyar keresési trendeket, és fel is kínálja azokat úton-útfélen a felhasználónak.

Zerking, a Szörcs.hu alapítója azt mondja, a trendfigyelés (vagy ahogy ő fogalmazott: a trend sourcing) során egyrészt percről percre figyelik a magyar weben létrejövő tartalmakat, másrészt figyelembe veszik a közösségi szájtokban keletkező párbeszédeket. Gondolom ezalatt valami olyasmit kell érteni, hogy az online közösségek hozzák létre a hírekből a trendeket, azáltal, hogy például tömegesen reagálnak bizonyos témákra. És a kereső ezt a folyamatot követi le.

Amikor teszteltem, meglepően gyorsan került a Trendek közé például a "budapest szmog". Ha jól láttam, még azelőtt mutattak rá erre a trendre, hogy a nagy hírszájtokon is vezető téma lett volna a sztrájk és a szmog vélt összefüggése. Kérdés persze, hogy a napi használat során mennyire fog jól működni a trendkövetés.

Egy igazán forró témára keresve azt láthatjuk, hogy a Szörcs egyszerre baikizik egy nagyot (első találatnak a svéd nyelvű Wikipedia "Kina" szócikkét dobja vissza), és egyszerre hozza a releváns friss találatot, ráadásul releváns, kapcsolódó társtalálatokkal. 

Bár továbbra sem vagyok teljesen meggyőzve arról, hogy lehetséges legalább olyan jó keresőt csinálni, mint amit a nagyok előállítottak, de mostmár látszik, hogy a srácok komolyan gondolják ezt az egészet, és ha nem fogy el az ötlet és a lelkesedés, még az is meglehet, hogy lesznek pillanatok az életünkben, amikor ez a kereső fog a jobb választásnak bizonyulni.

Ehhez persze nyilván arra lesz szükség, hogy a Szörcs elhitesse velünk azt (amit a nagy nemzetközi szájtoktól hiába is várnánk), hogy odafigyel ránk, és kifejezetten nekünk, magyar netezőknek fejlesztik ezt a keresőt.

Címkék: keresők magyar startup trend szörcs.hu trendsourcing trend sourcing
2010.01.13. 18:34. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Édes vagy hogy httpauthal védett oldalt linkelsz, így mindenki biztosan megtudja majd nézni! :)

beta.szorcs.hu/trendek/

Egyébként 2. helyet nálam már megnyerte a szörcs ;)
gyors próba kereséseimre kaptam releváns találatot. Amit hiányolok az egy kifejezett képkereső, illetve valamilyen searchplugin amit betehetnék a böngészőmbe.

thews (törölt) 2010.01.13. 19:13:06

laikusként tetszik :)
nekem nem tetszik a rózsaszín és foszöld dizájn, de a keresési találatok magyar viszonylatban egész jók.

Nem szárnyalták túl a google-t, csak beérték.
nálam elég lassú. meg van pár dolog, ami nem teszik. lusta vagyok leírni. hajrá zerking, vagy kicsoda.
túlszárnyalni nem egyszerű, nagy ötletekre van szükség, esetleg új kulcsszó-értelmezésre, bár ez sem tuti, hogy bejön (wolfram-alpha).
beérni, nálam mindenesetre beérte. :)
Eddig sem volt valami szép a design, most viszont egy koppintott, sznob szarság...

Szerintem időpazarlás volt minden másodperc, amit ezen projekttel foglalkoztak.

Csak az első oldal találatainak van értelme, ami viszont feltűnően hasonlít a googleéhoz.

Semmi értelme az egésznek. Meg az a srác, aki ezt az egészet "csinálja"... kész.
@Takács Árpád - @Konrad: Ha koppintásnak nem is lehet mondani, de erőteljesen hatott a fejlesztőkre a Bing megjelenése. A főoldal struktúrája emlékeztet a Bingre ez nem kérdés.

Egyébként szerintem a Bluu jobb találatokat ad és sokkal több szolgáltatást is tartalmaz, bár designban le van maradva a Szörcshöz képest.
A trending cuccot lehetne egy online újság címlap kinézettel is prezentálni.
A probléma név megválasztásával kezdődik: se nem frappáns, se nem vicces - gondolom azok szerettek volna lenni + az ékezetet el kell hagyni, ha beírom, "szocs" meg elég hülyén hangzik.
Dizájn: elsőre nem tetszett, de egyre jobban bejön - csajos :D. Kéne még pár virág, cipő, táska, és nálunk működne :D - főleg, ha első körben csajos témákat dobna fel :)
ami még nagyon jó (főleg vizuális típusoknak), hogy megmutatja az főoldal képét.
Kereső nőknek? :D
tetszik, leszámítva azt hogy a keret.png sarkai eléggé szarul sikerültek :/ pfuj

a találatokat elég érdekes hozza, de elég jól hoz engem is, szóval nem lehet rossz
ez a képeket, blogokat, twitter üzeneteket hozó dolog kifejezetten tetszik, örülnék ha videókat is hozna annál az oszlopnál, mondjuk a youtube és a vimeo rendszeréből
@cerlux2008: hát igen, a bluunál "érdekes" az a szemkibaszós, erősen rikító sárga szín használat
remelem lesz valaszthato, szineiben visszafogottab skin is mert ez a mostani nagyon gaz
magenta meg benettonzold meg nemtommi
izlestelen
vagy 12 eves kislanyok a celkozonseg?

en ilyenben nem akarok keresni, sorry
mar kereses elott ugy erzem, hogy komolytalan az egesz
be lett bizonyítva, hogy valamit el lehet érni itthon ezzel a projekttel - nyilván a meló komolyabb része még csak most jön...

de ez eddig is egy szép eredmény, én követni fogom a fejlesztéseiket
vannak hibák, de jó irányba haladnak a dolgok. Csak gratulálni tudok. A dizájn meg ízlés kérdése - remélem lesznek választható skinek :D
És senki nem jegyezte meg hogy a triforce a logója. Eszméletlen! :)))