Amerikában már a mobil appok, idehaza még a social appok éve lesz 2010

Jelentős növekedésre számítanak az USA-ban a mobil alkalmazások piacán, míg a közösségi szájtokhoz készülő alkalmazások biznisze idén már stagnálni fog a tengerentúlon.

Engagement was the top reason to choose either mobile or social as an app platform, but social sites were perceived as better for many top goals, including engagement, audience targeting, sharing and branding potential, and reach. Mobile scored higher on creative control and persistence.

Amennyire én látom, idehaza még egy lépéssel hátrébb tartunk. Bár már 2009-ben láthattunk pár sikeres próbálkozást közösségi kisalkalmazásra (iWiW-en és Facebookon egyaránt), valószínűleg nálunk idén fog kiteljesedni a közösség erejére építő miniappok piaca.

Amerikában jövőre az iPhone-ra fejlesztett alkalmazások már beérhetik a Facebookra fejlesztett alkalmazásokat. Legalábbis ami a beruházást illeti. És nyilván Magyarországon is forró trend lesz idén az iPhone/Android platform, de várhatóan egyelőre csak a fejlesztők és a kísérletezőbb, bevállalósabb online hirdetők/cégek körében.

Címkék: dev iwiw üzlet facebook iphone app mibol
2010.01.22. 08:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meg kell mondanom, 2010-ben nekem még nem sikerült megértenem, mire jó a mobil internet. Valszeg a saját hibám, de nagyon ritkán távolodom el a számítógépektől annyira, hogy mobil cuccokra legyen szükségem.

Otthon és a munkahelyen, ugye minden stabilan van. Bringán/autón nem tudok erre figyelni, mert annak baleset a vége, nem tömegközlekedem. Amikor emberek között vagyok, nem ezzel foglalkozom. És itt kb vége is van a sztorinak.
és mi a helyzet a mobil+social appokkal (foursquare, gowala)? Okosok azt is mondják (pl. mashable.com/2009/12/31/2010-location-predictions/), hogy a location based service éve lesz 2010. Azok meg ugye kimondottan mobilra kitalált social appok.
Nyilván egyre inkább el fog mosódni a határ, ahogy egyre jobban terjednek a szélessávú és olcsó mobil internetes telefon előfizetése.

Ráadásul mivel egyre több platformhoz fejlesztenek különböző appokat, majdhogynem mindegy lesz, hol és min keresztül használjuk ezeket.
@KGyST: Hát igen, te nem tömegközlekedsz, de sokan igen! Én több mint egy órát, jó lenne ezalatt rendezni a már-már napi rutinná váló facebook, e-mail stb dolgaimat. Nekem csak az a bajom, hogy nincs normális előfizetés, lehetne pl. olyat kínálni h otthoni net + mobil egy csomag.De erre még itthon nem gondoltak.

De igazad van max. a tömegközlekedőknek jó, máshol én sem használnám.
meg kell mondjam, az anyagi helyzetem az ok még mindig, hogy nem használok mobilinternetet. nem érzem azt, hogy a hazai szolgáltatók ezt úgy támogatnák, hogy "megérje" felmennem a netre mobilról.
pedig de jó lenne mobilról twittelni! :)
Meg kell mondjam, h számomra nem nagyon vonzó egy dugig tömött HÉV-ről, vagy egy hiper-zötykölődő buszról netezni.
@KGyST: én főként metrozom és távolsági busszal is gyakran járok. Távolságin gyakran használom a laptopot, de ez elég kényelmetlen megoldás.
Mondjuk itt mobil internet alatt inkább a telefonról, és nem a laptopról elérhetőt értjük. Ha le tudok ülni valahova egy laptoppal, persze, tudok mit csinálni.

Úgyhogy továbbra sem értem a dolgot.

Egyébként én a franciáknál, a vonaton láttam, hogy komoly mennyiségű munkát végeztek a vonaton, persze náluk van vasút.
az iphone-alkalmazásfejlesztés már a spájzban van
a social+mobil kombó pedig minden bizonnyal a jövő jövője
@KGyST: Én is a telefonról elérhetőre gondolok, mikor előbirkózom a 3 kilós laptopot a tatyómból. Egyről beszélünk! Ezért mondom, hogy fontos és jó dolog.
használom a mobilnetet iphone-ról, és nekem nagyon bejön. pár perces műveletekről van szó, csekkolni a leveleket, megnézni a tweeteket, a facebookot menet közben. Öt perc net az orvosi rendelőben, a fodrásznál várakozáskor, esetleg egy-két válasz is belefér. aztán ami fontosabb info, az csillagot kap, és a notebookon intézem később. én nem gondolom ezt olyan távoli dolognak.
@Artuum: Rendes munkát nem fog telcsin végezni, ahhoz az kicsi. Egy könyvet sem fog telefonon úgy elolvasni, h azt mondd rá, hogy az nem volt kényelmetlen, a szemed kifolyik a felbontástól függetlenül.

@vatim: Ezt már inkább el tudom képzelni mobil internetnek, csak enélkül meg nagyon jól elvagyok.
Azért idehaza is vannak már olyan emberek, akik sokkal előbbre gondolkoznak :)
Pl az inFashion.hu oldal kérte, hogy legyen iPhone alkalmazásuk is!

Ami egyébként letölthető innen, ha valakit érdekel: itunes.com/apps/infashion