A 360°-os videók kora: virtuális séta Haitin

A CNN publikált néhány exkluzív videófelvételt Haitiből. A felvételek érdekessége, hogy panorámakamerával készültek. A netező a videó nézése közben tud zoomolni, és változtathatja a szöget. Szóval teljesen olyan az egész, mintha mi magunk sétálnánk a felvétel helyszínén...

A technológiát a CNN számára az Immersive Media biztosította. (További videók Haitiról itt.) A cég amúgy Dodeca (.pdf) kamerarendszerrel dolgozik, ami 2400x1200 pixeles mozógép rögzítésére alkalmas, 30fps mellett. A nagy felbontásra persze szükség is van, elsősorban a jó minőségű zoomolás miatt.

Nyilván egy nagyon drága és bonyolult technológiáról beszélünk jelenleg. Viszont abban is biztosak lehetünk, hogy éppen az ilyen fejlesztések jelenthetnek új irányt a digitális tévézésnek és persze az online videótartalmak publikálói számára is.

Nem tartanám teljesen elképzelhetetlennek, ha valamikor a jövőben mondjuk a Vimeón vagy a YouTube-on is hasonló technológiával készült amatőr felvételeket nézhetnénk és irányíthatnánk... Egyben jó példa a panorámavideó arra, hogy miért fogják megtartani a videmegosztó szájtok a flashlejátszót a html5 lejátszó mellett.

Mondjuk az is igaz, hogy az ilyen minőségű videók nem netbookra és nem is a mobiltelefonra vannak optimalizálva. Talán majd ebben is lesz előrelépés.

Címkék: média dev videó cnn panoráma 360 kísérleti haiti
2010.01.23. 19:05. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meg persze az ilyen technológia nem nagyon fog a laboratóriumokból kikerülni, képzeld el bármilyen éles szituációban ezt a rendszert. Itt nem a technológiával van a baj, hanem a használhatóságával.
Elképzeltem, hogy egy sportesemény pók kamerája (ami a pálya felett drótokon mozog) ezzel a technológiával rögzíti a meccset.
@KGyST: nyilván nem a háborús övezetekben fogják használni elsősorban, de ahol nyugalom van, illetve nagyobb eseményeknél elég valószínű, hogy alap lesz pár éven belül, hogy ezzel fogják venni a dolgokat
mikor lesz már 3d?
Helló,

csak a teljesség kedvéért,
www.angle2.com
magyar csapat, az immersive media eszközei árának töredékéből hasonlót készítettek, ami egyébként live panorama streamet is képes kezelni. A felbontása sajnos fele ekkora, de egész élvezhető képeket készítettek a Clark Ádám térről is.
Ez a videó nagyon jó! :-)
@pfr123: klassz. elsosorban a streamkepesseg miatt.
@agyvihar: Szvsz semmit nem fognak ezzel venni, mert ez egy tipikusan haszontalan találmány. A kutyát sem érdekli, mi van a háta mögött, nem véletlen, h az embernek sincs hátul szeme.
automatikusan elinduló videó a blog főoldalán? Ez nem a jövő :) sztem tedd tovább mögé.
@KGyST: pl. tüntetésen sétál a kamera, sok minden történik, az operatőr nem tud mindenfelé nézni, én viszont körbenézhetek, visszatekerhetek, és megnézhetem, ki, mikor, mit csinált (tüntetők, rendőrök, stb.)

Nem tudom, mekkora az eszköz, és ki tudja megfizetni, de ha az egyik nagyobb TV ezzel forgatna, az hasznos lenne.
most látok először ilyen fajta videót, és hát nagyon tetszik
igaz a kép szélein a homályosság meg az elnyúlás eléggé zavaró
@KGyST:
Hogy a viharba ne érdekelné.
Csak nincs hátul szeme. :)
Ezzel a megoldással új típusú filmeket lehetne forgatni!
Eddig nem láttam ilyen videót,de tetszik..Vajon sokan fogják-e hasznáni és elfog-e tejedni ?Csak Haiti képe szomorú.
Végy egy gúgli autót, tegyél rá immersive matricát, végy egy katasztrófa sújtotta övezetet, egy szarban lévő tévétársaságot. Add el az egészet újdonságnak, és a részvények mindjárt ugranak 6%-ot.
tévedtem, még tart a lejtmenet. finance.yahoo.com/q?s=twx

Amúgy a film tetszetős. Már csak a 3d hiányzik belőle.
tisztára mint a CoD-ban az átvezetők :D
hát de mikor fog oda menni, ahova én akarom. én akarom a mozgatni a kamrát, tehát nem előre bejárt úton... :D
@Itschykhatschy: de legalábbis a street view-t átállíthatnák erre

A google autó videót venne fel, és a térképen a megfelelő helyre kattintva odaugrana a video stream-ben, és mutatná, ahogy éppen ott halad el az autó, és körül lehetne nézni. 1-2 év, és talán már ilyen lesz.
Hm, még a végén egy felvétel lesz az eseményekről és minden tv/hírportál olyan szögből mutatja amilyenből csak akarja...
@agyvihar: Nálunk 1-2 év múlva street view lesz. New York-ban azt sem tartom kizártnak, hogy még idén megcsinálják. :)

A videó jó, amit látok benne szomorú.

@originalBalintos: Ebben viszont 100%-ban igazad van. :)
@kisPocok:
"A videó jó, amit látok benne szomorú."
Nagy igazság!!
ez fantasztikus, nagy változásokat fog hozni