Már 4 bankot támogat a "magyar PayPal", az Abaqoos

Mai hír, hogy az Abaqoos magyar online fizetőrendszert immár nem csak az OTP, hanem az Erste, a CIB és a K&H ügyfelei is igénybe tudják venni. Mind a négy bank fiókhálózatában készpénzben is lehet az Abaqoos-számlára befizetni, függetlenül attól, hogy a befizető ügyfele-e az adott banknak. Az Abaqoos a mostani 4-en felül szeretné a közeljövőben az összes fontosabb magyarországi bankot bevonni a fizetési rendszerbe.

A használathoz egy Abaqoos vásárlási utalványt kell regisztrálni, majd kiválasztani, hogy melyik webszájton akarunk fizetni vele. A rendszer egyik fontos előnye, hogy a felhasználónak sehol nem kell megadniuk bankkártya- vagy személyes adataikat.

Technikailag úgy működik az egész, hogy a felhasználó regisztrál egy vásárlási utalványt és utána utal az Abaqoosba pénzt, a közleménybe pedig beírja a regisztrált vásárlási utalvány felhasználónevét. A rendszer automatikusan jóváírja a felhasználónév alapján a befizetett pénzt az Abaqoos vásárlási utalvány egyenlegén.

Az utalványt a felhasználók több részletben is el tudják költeni. Így ha valaki feltölti például 5000 forinttal az Abaqoos vásárlási utalvány fiókját, akkor többször is tud például a Netpincéren ételt rendelni.

A fizetési rendszert jelenleg ezeken a szájtokon lehet igénybe venni.

Címkék: magyar fizetés e commerce abaqoos
2010.03.18. 17:13. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elég lassan jön össze a megállapodás a bankokkal, pedig egyértelmű h ez az Abaqoos sikerének kulcsa - csak ezért senki nem vált bankot.

Fontos h (legalább) azt a kényelmi szintet hozza mint a PayPal és ha meg tudják oldani h a (Mo specifikus) valóban micro-payment ("tetszett a cikked, meghívlak egy kávéra" - párszáz forintos utalások) is üzlet legyen akkor szeretettel várom és használni fogom.
Sok olyan magyar oldallal találkoztam már, ahol az ott levő tartalomért hajlandó lettem volna fizetni, de paypal nuku, csak emelt díjas SMS. Semmiféle kultúrája nincs itthon a micropaymentnek, se szolgáltatói, se fogyasztói oldalról, szvsz tök fölösleges egy magyar paypal-klón, amikor már használható a kiforrott és jól működő eredeti paypal.
Egy szóval mondjam? Bonyolult!!!!
nem tudom, én 2010ben nem fizetnék be prepaid semmit senkinek....még Magyarországon sem.
az e-kereskedelemben a lemaradásunk kb. egy évtizedes, de végül is elvagyunk ebben a posványban még 5-6 évet ilyen látszatmegoldásokkal. Gondolom ez nem az Abaqoos hibája talán, hanem az "innovatív" magyar pénzügyi szektornak köszönhetjük. bár az egész EU hasonlóan gagyi, talán UK kivételével.
biztosan jó dolog ez (rendszeresen használom a paypalt) de egy jól működő megoldás magyar változata nekem mindig feleslegesnek és erőltetettnek tűnik.

bár nem a legjobb példa rá de nekem ilyenkor mindig a youtube --> indavideó dolog jut az eszembe ami a magyar web legjobban erőltetett és legnagyobb mocsadéka.

egyébként ha egyszer véletlenül úgy jön ki a dolog, hogy valahol ezzel kényelmesebb lesz fizetnem, akkor természetesen használom majd.
viszont abban az országban, ahol még az offline bankkártyás fizetéses rendszer is 20 évvel le van maradva, addig ez is bukovári. ha online ha offline.
@Sherko: az első használat után pofonegyszerű!
Kár, hogy a "pénztárca" egyelőre ugyanúgy csak otpdirekteseknek érhető el.
paypal iszonyu draga. felhaboritoan. verlazitoan. majd megnezem ezt az abaqoost is, de multkor annyi maradt meg hogy ez valami otp machinacio, es az otpben soha sehol semmikor nem szbad megbizni, ez alaptetel ;-)
megneztem, ez otp only tovabbra is. az utalvanyt csak annak kibocsajtojanal lehet felhasznalni, tehat epp semmi ertelme. jovore ujra probalkozunk.
(az egyetlen ertelmes a moneybookers volt, mig ki nem csillagtak magyarorszagot a forgalombol.)
@[imi]: Ne a mi mércénkkel nézd, nekünk persze hogy egyszerű.
"Technikailag úgy működik az egész, hogy a felhasználó regisztrál egy vásárlási utalványt és utána utal az Abaqoosba pénzt, a közleménybe pedig beírja a regisztrált vásárlási utalvány felhasználónevét." - nevetnem kell... Így akarunk normális micropayment rendszert itthon?

Hosszabban: érdekes módon az elektronikus számlakezelés működik normálisan a szolgáltatóknál (tavszamla, dijnet), úgy fizetsz már szinte, ahogy akarsz. Mikroszintet miért nem lehet kifejleszteni? Vagy ez ilyen berögzült magyar hülyeség, hogy utalunk, megjegyzést írunk, postázunk, UTALVÁNYT veszünk, stb? Nincs RÖGTÖN NAGY pénz benne a bankok számára, ezért nem is érdekük normálisan kezelni, a mobilszolgáltatóknak meg persze, hogy jobb az emeltdíjas sms. Más meg nem fog micropaymentet csinálni itthon...
A Paypal egy gyakorlatban is működő dolog. Egyenlőre az Abaqoos le van maradva. Ha lenne magyar verzió nem is lenne semmi egyébre szükség.
Szerencsére azért már több honlapon kezdik használni.
Most nem értem, mit keres ez itt a PayPal mellett??? Mondjuk azt sem értem, hogy a PayPal miért nem erőlteti jobban a magyar jelenlétet. Én eddig a PP-lal mindent meg tudtam venni, nem érzem szükségét új megoldásoknak... Miben is nyújt _többet_ ez az A*? Mert ha el akar terjedni, kevés lesz csak ugyanazt tudnia...
ah korrekcio. visszaraktak. akkor moneybookers ismet, koszonom sracok, nelkuletek sosem neztem volna ra megint. ;-)
@tünde, KK: A PP iszonyú drága. Én örülnék egy magyar micropayment lehetőségnek (amit NEM az OTP csinálna, ha lehet), mert annak díjai talán jobban közelítenének a magyar valósághoz. Persze a PP (de főként a MB) előnye épp a nemzetköziség, de lássuk be, hogy azért a magyar lakosság döntő része nem külföldről vásárol (nem mer, nem is jogtalanul). Szerintem mindkettőnek van létjogosultsága.

Én nekikezdtem vmikor 8 éve egy hasonló projektnek, de aztán főként a jogi környezet miatt leálltam vele. Pedig tök egyszerű az alapeset: prepaid, és fizethetsz vele szerződött tagoknak majdnem ingyen (nekik, neked nyilván ingyenes), külsősöknek meg az átutalás díjáért (hacsak át nem vállalják). Így a költségek alacsonyak maradnak mindkét oldalon (eladó, vevő).

Csak ilyet ma magyarországon még nem lehet, ha nem vagy bank vagy matáv. (Részben, mert kell hozzá venni egy csokor politikust is, és az még mindig elég költséges.)
Köszönjük a kommenteket. Ezekből is lehet tanulni.

Az Abaqoos PayPal összehasonlítás jól esik egyrészről, másrészről viszont félrevezető. Természetesen a PayPal egy zseniálisan kivitelezett rendszer. De az Abaqoos nem PayPal klón kíván lenni. Európában most több kezdeményezés is van, ami kifejezetten a banki átutalások automatikus feldolgozásását tűzte ki.

A célunk az az, hogy minden magyar bankban bankon belüli átutalással lehessen fizetni a kereskedők részére. (Ezt követően pedig a magyar piacon kívül több kelet-európai piacot is megvizsgálunk.) Az Abaqoos annyiban tudja segíteni a vevőket és a kereskedőket, hogy nekünk a legnagyobb bankokban van (a többiben pedig lesz) bankszámlánk és a tranzakciós forgalmunkat automatikusan tudjuk feldolgozni. A feltöltések átutalással és készpénz befizetéssel is működnek. Így a prepaid egyenlegeket nagyon gyorsan fel lehet tölteni. A gyors és költség hatékony feltöltéseket követően bankkártya használata nélkül, azonnal lehet fizetni ezekről a prepaid Abaqoos egyenlegekről. A feltöltési és a fizetési forgalom pedig jól követhető az Abaqoos fiókok tranzakció történetében.

Még egy másik félreértés az Abaqoosszal kapcsolatban. Az Abaqoos nem kifejezetten mikrofizetési megoldás. Az igaz, hogy akár nagyon kis összeget is lehet fizetni vele, de a tényleges tranzakciók átlaga több ezer forint. De ahhoz, hogy legyen mikrofizetési piac, ahhoz kellenek tartalomszolgálatók is. Ez nem rajtunk múlik.

@grin: Az utalvány kibocsátója nem az Abaqoos, hanem az elfogadó kereskedő. Abaqoos vásárlási utalvány elfogadásba megpróbálunk a a jövő hét folyamán minden jelenleg Abaqoos elfogadóhelyet bevonni.
@Abaqoos: A teljes káosz szerintem a szolgáltatás lényegében van, és jó, ha kimondjuk, hogy ez NEM micropayment. Amennyire értem, az egész lényege az, hogy vásárlásnál bankkártya helyett, de azzal egyenértékűen fizessen az ember Abaqoosszal. Ez tehát egy elektronikus bankkártya. (Az utalvány része egy kabaré, de ezt hagyjuk, mert biztos vagyok benne, hogy nektek is érdeketek a teljeskörű elfogadhatóság.)

Nekünk sajnos micropayment kell, vagyis hogy 100 forintot is lehessen KÖLTSÉGHATÉKONYAN utalni. Nyilván ezt sem a bankok, sem a bankkártya (sem az Abaqoos) nem tudja.

Most csak fejből leírom, hogy mit tud a moneybookers, aztán mindenki hasonlítsa, amivel akarja. Feltöltési költség 0 EUR (utalási kts magyar számlára). Lehívási költség 1.8 EUR (500Ft, százmillió forintra is). Pénz fogadás 0 EUR. Pénz küldés 1%, de maximum 50 eurocent (140 Ft, százmillió forintra is). Ennyi.

Emiatt nekem megérte ezen küldeni 500 forintot valakinek (költsége 5 Ft), neki kivenni meg szinte semmi, mert 2-300 utalásra jut egyszeri 1.8 EUR. Ez a micropayment lényege, és valóban, az Abaqoosnak ehhez semmi köze.
(De nyilván macropaymentre is jó, hiszen akár több millió forintot lehet küldeni gyakorlatilag ingyen.)
Hopsz, ez a moneybooker tényleg jó árakkal dolgozik, mindjárt meg is nézem.

Bocs, hogy az Abaqoos ellen kommentelek, de ez az ultalványosdi tényleg vicces.

A Micropaymentnek nem (csak) az a lényege, hogy kis összeget fizetsz, ha nem, hogy tipikusan csak EGYSZER. Mármint egy embernek egyszer, több különböző embernek nyilván többször.
Az Abaqoos vásárlási utalvány, az offline vásárlási utalványok mintájára készült elektronikusan beváltható (nem papír alapú) vásárlási utalvány. Tehát nem a PP és az MB konkurens megoldása.

Viszont ha valaki egy adott elfogadóhelyen szeretne fizetni (vagy egy ismerősének szeretne egy ilyen utalványt ajándékozni), akkor egyszerűen regisztrál egy ilyen utalvány fiókot és feltölti egy általa kiválasztott értékkel. A vásárlási utalványok feltöltése pedig elég egyszerű: online átutalás és készpénz befizetés. Ennyit állítunk a szolgáltatásról és nem többet.
@Abaqoos: Csak a kommentekből kiindulva, mennyibe telne egy, a papíralapú utalványhoz hasonló általános pakkot megvalósítani?? Egy utalványcsomag sok kis címletet tartalmaz, amit annyi felé oszt el az ember, ahány felé akar...
@CssaBee: általános pakk alatt mire gondolsz? Melegétkezési utalványra?

Az Abaqoos vásárlási utalvány inkább egy MediaMarkt, Jackpot jellegű vásárlási utalvány. Ha gyakran vásárolsz a helyen, akkor ez is számításba jöhet. Az értékét, a papír alapú utalvánnyal ellentétben, olyan részletekben költöd el, ahogy jól esik. (A papír alapú utalványoknak általában a teljes értékét le kell vásárolni egyben. Az Abaqoos vásárlási utalványét nem kell. Mivel az Abaqoos vásárlási utalvánnyal a pontos összeget fizeted, ezért nincs értelme külön címletekre bontani.) Az Abaqoos vásárlási utalványt azoknak az online boltoknak ajánljuk, akiknek széles visszatérő ügyfélköre van.

A Netpincér esetében viszont egy picit tényleg hasonlít a melegétkezési utalványra, abból a szempontból, hogy nagyon sok helyen elfogadják a Netpincér-Abaqoos vásárlási utalványt..
paypal kéne
más nem kell
Van paypal accountom... szóval akkor erre miért is lenne szükségem?

Illetve, fogalmazzuk át? Létezik a PayPal, és elérhető itthonról. Akkor erre KINEK is van egyáltalán szüksége?
Amúgy az utalvány, mint olyan, egy elég érdekes objektum, már papír formában is. Az én kultúrkörömben az egyetlen jogos használati módja az adóoptimalizálás cafeteria rendszeren keresztül.

Manapság legalábbis az énáltalam frekventált körökben már nem ciki pénzt ajándékozni - utalványt viszont annál inkább.

Persze ettől még lehet piaca a dolognak, bár szerintem az "utalványozós" emberek metszete a webet aktívan használó emberekkel igen kicsi lehet.
Most PayPal-t használok.

Győzzetek meg, hogy miért váltsak ablakosra?

Egyelőre nem látok jó érvet.
Én PayPal-t nem, de Moneybookers-t elég régóta használok és múltkor akadtam rá az Abaqoosra is.

Szerintem az előnye a gyorsaságában lehet, legalábbis bizonyos szolgáltatásokkal kapcsolatban. Egyik pókeroldalra akartam befizetni, hogy tudjak játszani ott is, de mivel MB-em üres volt így arról nem tudtam. Péntek délután lévén mire banki átutalással befizetek MB-ra az 2-3 munka nap, tehát szerda körül jut el a pénzem a teremig.

Ez az Abaqoosszal kb 10 perc volt regisztrálással együtt. És ha jól emlékszem tisztán megérkezett a pénz minden levonás, kezelési költség nélkül.

Csak mivel a MB-t, PP-t szinte mindenhol elfogadják az Abaqoost meg még kevés helyen így sokszor marad ez a kettő.