Milyen termékeket rendelhetünk az Amazontól Magyarországra?

Három és fél éve írtam már arról, hogy bár az Amazon birtokolja az amazon.hu domaint, nem tervezik, hogy megnyissák magyar nyelvű online boltjukat. Sokáig úgy tűnt, hogy magyarországi címre csak könyveket, cédéket és dvd-ket fog szállítani a cég brit szájtja.

Ám az elmúlt hónapokban olyan emaileket kezdtek el kiküldeni a legkülönfélébb uniós országokban élő felhasználóknak, hogy mostantól egy sor más dolgot is lehet tőlük rendelni az adott országban található szállítási címre. Én például ezzel a fejléccel kaptam tőlük emailt legfrissebb ajánlataikról: 

A fenti képre kattintva erre az oldalra jutunk el. Csakhogy ezen az oldalon semmi információt nem találunk arról, hogy például Magyarországra pontosan milyen amazonos termékeket is lehet rendelni. Hogy mennyire nem egyedi hibáról van szó, jól mutatják az oldalhoz írt felhasználói kommentek. Szinte mindenki - Szlovéniától Svédországig - azon van kiakadva, hogy bár ugyanilyen levelet kaptak az Amazontól, mégis, az emailbe ágyazott link egy tökéletesen haszontalan oldalra mutat.

Én nem adtam fel ilyen könnyen. A Help menüben rákerestem arra a kifejezésre, hogy "Hungary", és meg is találtam a megfelelő aloldalt. Íme. Eszerint valóban igaz az, hogy immár Magyarországra is többféle terméket lehet rendelni a brit Amazontól, mint eddig. A könyvek, cédék és dvd-k mellett újabban gyerekcuccokat, elektornikai, kertészkedéssel kapcsolatos eszközöket, valamint ékszereket, sporfelszerelést, cipőt és karórát is rendelhetünk Magyarországra. Sőt, felkerült a listára a pc- és videojáték, valamint a szoftverek és a telefonok is. (Utóbbi miatt vált lehetségessé egyáltalán, hogy tőlük rendelhettem meg a HTC Desire-t.)

Amúgy önmagában az is árulkodó volt, hogy az Amazon.hu immár nem egy üres oldalra mutat, hanem az amazon.eu domainre irányít át, ahol három ország (francia, német, brit) Amazon-oldala kínálja portékáit, feltehetően a magyarországi kiszállítási címmel rendelkezőknek.

És a végére még egy jóság: amennyire látom, a kiszállítást többé nem bízzák a Magyar Postára, hanem stabilan a DHL-lel érkeznek a pakkok. Halleluja. Sajnos megerősíteni nem tudom, hogy valóban minden rendeléskor így van-e. Mindenesetre a legutóbbi kiszállításkor így volt. Biztos, ami tuti, azért kértem rá "gift wrap"-et. Mert így nem derül ki a csomagolásból, hogy mi van benne.

Címkék: magyar amazon e commerce
2010.04.02. 08:51. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem a postával jönnek a cuccok, hanem a DHL-től? Juhú! Nekem is, mint sok más olvasónak is voltak problémáim a postával, de nem erről szól a cikk. Ha nem lenne ismerősöm Londonban, most ez a hír nagy változást hozott volna az életembe. Ez biztos vagy még csak terv? És ha biztos, mikortól veszi át a DHL a szállítást?
ez a dhl-es info engem is érdekelne, de nem lelem az amazonon sehol :| a .de azzal szállít, azt tudom, de az angol? :o
Furcsa is lenne, ha az unión belül korlátoznák az áruk szabad mozgását. Az USA-beli bolt esetén persze sajnálatosan az elektronikai dolgok többnyire kiesnek.
a német oldalról rendeltem pár napja, a visszaigazolásban írták, hogy a DHL-lel jön
Azt mondja meg nekem valaki, hogy miért drágább a Nexus One, mint a HTC Desire.. amikor elvileg az utóbbi még jobb is több szempontból.
@Álmos: Mert előbb jelent meg, így csökkennek az okostelefon árak.
@Nakhchivan: de hát nem jelent meg előbb! A Nexus One már január óta megvehető, a Desire meg csak mostanában jött (jön?) ki..
Gift wrapre nem kell vámot fizetni?
Ja, most látom csak, hogy UK, nem .com :) Azt hittem már amerikából lehet ennyi mindent rendelni...
Biztosan én vagyok a láma, de hol lehet kideríteni a szállítási költségeket?
Kb. mennyiről indulhat a DHL-es szállítás?
KOnyveket minden gond nelkul eddig is szallitott az Amazon az USA bol. Nekem anno nem DHL el,hanem UPC, vagy UPS el jott. Nem emleksze, de digitalisan kellett alairnom az atvetelkor.
De ez a cikk is megerosit,hogy pl amig itt az USA ban a Costco ban megveszem az iPod Touch ot $260 ert 32gb (54e huf), otthon ugyanezen aron a 8gb osat kapom meg, de meg akkor az Amazon is olcsobb, 64e huf atszamitva kb, plusz discount, minusz szallitassal is jobban jarok. Ha megnyilik a piac Magyarorszag fele,akkor bezarhat egy-ket bolt, vagy mas strategiat kell valasztaniuk.
De orulok vegre ennek,hogy hajlandoak felenk is elmenni/eljonni.
ja,hogy az amazon magyarorszagra kuldes csak az amazon termekekre vonatkozik, a hasznalt (marketplace) cuccokra nem. ennek igy? FAIL
@sallaister: persze, az a baj, hogy UK Amazon is ugyanazokat szállította eddig, mint a US, csak magasabb áron (amikor a dollár gyenge volt, 20-30%-kal olcsóbban lehetett (illetve jött ki) vámmal, áfával együtt könyveket, dvdket, cdket rendelni az amazon.com-ról, mint a co.uk-ről...)
Amúgy itt az amazon.com Global oldala, ahol csak olyan termékek vannak, amiket Magyarországra is szállítanak: www.amazon.com/b?ie=UTF8&node=230659011
@jed: megjött, a Magyar Posta adta át :(. de egyben van meg minden :)
Ha Kindle rendelésen gondolkodtok, ez az oldal jelentősen leegyszerűsítheti a dolgotokat: www.konyv-olvaso.hu/kindle-rendeles/