Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
 

Videopoll: az élő közvetítés, mint közösségi élmény

Talán az indás projektek (az Index- és a Velvet redizájn) óta nem nagyon írtam arról, hogy mivel foglalkozom. Az utóbbi hónapokban sikerült tető alá hozni egy cégen belüli miniprojektet, Videopoll munkacímen. Ezt demóztuk is a mai Meetupon. Akik esetleg lemaradtak, de érdekli őket, hogy mi ez, azoknak összefoglalom pár bekezdésben a történetet...

Az alapindíttatást a real-time web, vagyis a (közel) valós idejű információáramlást lehetővé tevő webes szolgáltatások megjelenése adta. Szerintem fontos, újszerű élményt jelentenek ezek a szolgáltatások. Gondoljunk csak a Google-ba vagy a Bingbe integrált friss, releváns twitekre...

Ehhez a filozófiához szorosan kapcsolódik persze az online videótartalmak, a live-streaming népszerűsödése és szerepének növekedése az online médiában. Ma már magától értetődő számunkra, hogy másodpercpontosan kapjuk a legfrissebb híreket, és hogy a videótartalmakat, élő streameket minden pillanatban fogyaszthatjuk, sőt, készíthetjük és megoszthatjuk a netezőkkel. Magyarországon például a harmadik legnépszerűbb webszájt a YouTube.

Ezeken gondolkodva villant be egyik kedvenc sorozatom, a West Wing egyik epizódja (s03e11), melyben az elnök évértékelő beszédének tévés közvetítésekor élőben jelenítik meg a reprezentatív szavazói csoportok tetszési indexét. (Egy távirányító-szerű eszközt csavargatnak a fókuszcsoport tagjai, attól függően, hogy épp tetszik-e nekik az, amit a tévében hallanak.)

Szóval ezek a benyomások álltak össze a fejemben egy webes projektté. Mi lenne, ha valahogy a webre is megkísérelnénk értelmezni ezt az élményt.

Az világos volt, hogy a weben kevésbé fontos, hogy egy ilyen cucc reprezentatív mintán mutassa a szavazás alakulását. Sokkal fontosabb a részvételiség, a közösségi élmény. Vagyis hogy minden netező tudja nyomogatni a gombokat, és az eredményt is valós időben követhessék. Mert bár a pollozás nem lesz reprezentatív, de tendenciákat azért remélhetőleg jól fog mutatni egy ilyen szabadon használható webes verzió is.

Szóval elindult cégen belül egy agyalás a fejlesztőkkel, hogy akkor milyen formában is tudnánk megvalósítani egy ilyen valós idejű szavazásos, adatvizualizációs közvetítést. Hogyan tudjuk szinkronban tartani a júzereknek szükségképpen különböző késéssel megjelenő élő online képpel az élőben beérkező nézői szavazatokat, és annak vizualizációját?

Végül úgy döntöttünk, hogy a grafikonrajzolásnál a relatív elmozdulásokat, vagyis a tendenciákat fogjuk mutatni, és a laggeléseket megkíséreljük úgy összehangolni, hogy a netező számára valós idejűnek tűnjön az élő kép, a szavazás és a grafikonrajzolás hármasa. A közvetítést magát a Ustream API-ján keresztül fogjuk megjeleníteni, és e köré tesszük majd a kliensen a szavazási és vizualizációs lehetőségeket, saját backenddel és hostinggal megtámogatva az egészet.

Az első demoverziót több embernek megmutattuk. Az egyik első volt az Origo főszerkesztője, akinek egyből megtetszett az ötlet és a megvalósítás, úgyhogy eldöntöttük, hogy csinálunk pár közös közvetítést, amit ők kipakolnak az Origo címlapjára, és megnézzük, mennyire lesz sikeres a szolgáltatás.

Az első közvetítést számunkra is meglepő sikerrel zárult, úgyhogy nekiláttunk még pár dolgot belehegeszteni a Videopollba. Az egyik ilyen fícsör - amit a március 15-ei közvetítéseknél láthattatok -, hogy a szerkesztő on-the-fly tud kérdéseket feltenni a nézőknek, akik másodpercpontosan láthatják a válaszok arányainak alakulását.

A választások napjára is készülünk új fícsörökkel. Rajongói csoportok szerint is lehet majd nézni a közvetítést. És ha minden jól megy, egy ingyenes verzió is bele fog férni a terveinkbe. Emellett van még 4-5 ötletem, amit mindenképpen szeretnék belegyúrni a Videopollba, annak reményében, hogy az élő online videóközvetítések témakörben valóban kihozzuk a maximumot interaktivitás, real-time adatvizualizáció, online videó és közösségiség szinteken.

A Videopoll-közvetítések nem csak népszerűnek bizonyultak, de egy előfeltevésünkre is megkaptuk a statisztikákból a választ: a könnyű, és látványos online interativitást támogató megoldások valóban sokkal tovább kötik le az emberek figyelmét. Bizonyos szempontból tehát beigazolódott számunkra az, hogy a passzív médiafogyasztással (például: szimpla tévénézéssel) szemben a web jobbat és érdekesebbet is tud nyújtani az embereknek. Már ezért megérte belevágni ebbe a projektbe.

Címkék: magyar stream videó startup ustream real time videopoll
2010.04.07. 19:36. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Petyaaaa · http://susnya.hu/ 2010.04.07. 20:01:37

Remélem életképes lesz az ötlet, mert tetszik! Amúgy csodálkozok már egy ideje, hogy a Meroving-Internet Kutató Kft. miért nem lépte meg ezt eddig ...

Ja, és nem tudom tudtad-e, de a Superbowl reklámfilmjeinél lehetett már látni ennek az elképzelésnek egy amerikai csíráját is. :)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2010.04.07. 21:42:58

Kign, pont annyi aktivitást követel meg, amennyi "felesleges energiája" van a t. nézőnek. Tévézés2.0.

konto · http://koncertblog.hu/ 2010.04.08. 00:35:06

Mi koncerteket közvetítünk élőben, ami azért jóval passzívabb szórakozást tesz lehetővé, mint a színpad előtti őrjöngés, de mégis sokat számít azoknak, akik nem tudnak eljutni a helyszínre. Nézzétek, ha van kedv: koncertblog.hu/

is 2010.04.08. 09:02:56

szóval ti voltatok! nekem nagyon bejött!

tjp 2010.04.08. 09:20:10

azt szeretnem hangosan kiabalni, hogy no-es-ku-el.

jozsi_az_infomunkas · http://socialworker.blog.hu 2010.04.08. 09:50:01

CNN-en minden 4 évben láthatsz ilyet, sőt asszem idén a state of the union alkalmából is nyomták.

Ott az az érdekes, hogy külön színt kaptak a demokrata és a republikánus választók, így még jobban látszik, hogy az egyes jelöltek mondanivalója mennyire jön be a másik tábornak is.

capo|sfu · http://www.sixfeetunder.hu 2010.04.08. 10:56:41

Eeeeez, nagyon finoman hangzik. Választás napján le is tesztelem. Sok sikert a fejlesztéshez.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2010.04.08. 15:33:08

tetszett nagyon, gratulálok és sok sikert a további fejlesztésekhez!

capo|sfu · http://www.sixfeetunder.hu 2010.04.09. 10:14:23

Bocs az offért, de tegnap nem bírtam nézni a streamen Mészárós Dóra bejelentkezését az Index-en. Úgy ringtak becses mellei, hogy azt hittem, dombormű a monitorom. Nah ha erre egyszer majd bejönnek a 3D kijelzők ... Kész életveszély lesz egy ilyen live stream. :)

Bocsi az offért mégegyszer.


Blog, azoknak, akik a weben élnek, és már elfelejtették, hogy merre van Offlájnia.

A blog szerzője Szabó Gergely.

Email: webisztan at gmail

wwbutton.png

 

Hirdetés

Ezt olvassátok ti

Munkához friss linkek

Témák

android (109) app (40) apple (82) beharangozó (53) bloggerek (126) blogok (129) blogszolg (33) böngészők (34) bulvár (159) copyright (30) dev (83) dizájn (51) facebook (204) feed (30) filozomatika (120) firefox (34) gmail (83) google (515) google maps (49) hirdetés (34) how to (44) ingyen (31) ipad (31) iphone (87) iwiw (102) kávéhoz (84) keresők (51) kommuniti (133) konferenciák (51) lol (91) magyar (383) marketing (71) mashup (45) média (113) meetup (39) microsoft (95) mobil (115) myspace (46) politika (34) social network (161) startup (124) stat (111) térképalkalmazások (50) twitter (164) üzlet (129) videó (150) videómegosztók (94) wikipedia (35) yahoo (57) youtube (94) zene (63) MÉG TÖBB TÉMA

Olvasó szez

A Webisztánon még

Feedek