HTC Desire: részletes tapasztalatok

Egy hete már megírtam első benyomásaimat az újonnan beszerzett HTC Desire-ról. Azonban szükség volt még egy hétre, hogy részletesebb és biztosabb tapasztalatokkal rendelkezzek új okostelefonomról. Nézzük akkor, hogy mik voltak a szempontok. És miért döntenek a geekek egymás után a Desire mellett...

 

Pozitívumok

Ár/érték. Kezdjük mindjárt azzal, hogy a csúcskategóriás, független okostelefon 129-139 ezer forintba kerül idehaza, a viszonteladóknál (2 év garanciával, helyi szervizeléssel.) Ami teljesen jó árnak mondható, főleg, ha mondjuk egy itthon vásárolt, hivatalosan függetlenített iPhone 3GS árával vetjük össze. Ár/értékben a Desire a jó választás. Ezt nehéz lenne vitatni. Akinek a 129 ezer forint túl sok, az ebben a kategóriában egyelőre nem talál magának készüléket. (Akinek a gyengébb felbontás és a gyengébb proci is rendben van, annak ott a Deziré kistestvére, a HTC Legend.)

Kijelző és felbontás. Kezdjük vizsgálatunkat a legszembetűnőbb tulajdonsággal. A Desire AMOLED-kijelzője olyan élmény, ami után bármilyen más telefon kijelzője avittnak, gyenge minőségűnek hat. Szóval ez az egyik nagyon fontos pozitívum. Ki kell próbálni. Mindehhez egy nagyon kellemes 480x800 WVGA felbontás is párosul. Ez a két tulajdonság együttesen a biztosíték arra, hogy megjelenítésben a Desire valóban a csúcskategória csúcsát képviseli.


Két klikk: fotózom, megosztom.

Processzor, memória, gyorsaság. Már a tech specből is egyértelmű, hogy az 1 gigahertzes cpu, az 512 MB rom, valamint az 576 MB-nyi ram repíteni fogja az alkalmazásokat. Ez pontosan így is van. Ritkán akadnak az animált váltások, vagy a programok. Az a lóerő, amit a Desire-be tettek szükséges is, hiszen egy multitaskingot támogató készülékben észrevétlenül lopjuk bele a feladatokat a memóriába és szívjuk fel a processzor motorját.

Multittasking. Teljesen egyértelmű, hogy az okostelefonok gui-ja indokolttá, sőt, szükségessé teszi a multitaskingot. Sok szituációban egyszerűen elképzelhetetlen lenne, hogy ki-be lépkedjünk az alkalmazásokból. Egyszerűen teljes értékűvé válik a Desire  azáltal, hogy úgy használhatjuk, mint egy igazi számítógépet. És egy másik kérdésre is megkaptam a választ: a Dezirén azért van 4+1 fizikai gomb, hogy ne kelljen bonyolult gesztusnavigációval lépkedni ide-oda. A "home", "back", "search", "menu" gombok épp a multitasking, vagyis a több alkalmazás egyidejű futtatása és használata miatt válik indokolttá. Azt gondolom tehát, hogy a HTC mérnökei mélyen és helyesen értették meg, hogy hogyan használja az ember az okostelefonját. Örvendetes, hogy a borítás dizájnjának oltárán nem áldozták fel a használhatóságot és a funkcionalitást.


Áttekinthetőség. Az összes desktop és widget összerántva egy felületre.

Multimédia. Nekem konkrétan tátva maradt a szám, amikor kipróbáltam az 5 megapixeles, vakuval, autofókusszal megtámogatott kamerafunkciót a telefonon. Soha nem gondoltam volna, hogy mobiltelefonnal lehet szép, éles és színgazdag képeket készíteni. És eddig nem is találkoztam olyan géppel, ami ezt tudta volna. A Deziré tudja. Sőt, bizonyos szituációkban jobban is teljesített, mint a Canon PowerShot G10-es kompakt fényképezőgépem. Hasonlóan jókat tudok elmondani a 800x480 WVGA felbontásra képes videórögzítő funkcióról is. Persze a mobilkamera mobilkamera marad. Így a mozgásoknál a tipikus hullámzás itt is tapasztalható. És a mikrofon sem rögzít igazán jó hangzást. De a felvételek szépek és jó minőségűek. Adja magát, hogy az ember a Desire-t használja instant fotó- és videórögzítésre. Szintén nagyon intuitív a képek és videók megosztásának módja. Egy klikkel tudunk képet vagy videót tölteni Flickr-re, Picasára, YouTube-ra, Twitterre, Facebookra. És persze az emailben küldés is épp ilyen egyszerű.

Sense, Android 2.1 és a gui. Akik azért vettek eddig iPhone-t, mert a gui intuitív, egyszerű, működik, azok a Desire-rel is megtalálják számításukat. A Sense-nek hála, a Desire felületeinek, működésének kialakítása is éppen olyan finom, magától értetődő és használható, mint az iPhone OS-é.

Flash. Kár tagadni, az emberiségnek jelenleg, és a közeljövőben szüksége lesz a flashre. Lehet, hogy átmeneti időket élünk, és pár év múlva már nem így lesz. De ma még így van. A Desire böngészőjében ott van a flash bekapcsolása opció. Azzal együtt, hogy alapvetően nekem nincs bekapcsolva a flash, az elmúlt egy hétben is volt 3-4 alkalom, amikor jól jött, hogy egy weboldalon meg tudtam nézni a flash-alapú elemeket is. A választás szabadsága...


Egy klikkre a flashtől.

Váz, borítás. Elsősorban iphone-os ismerőseim jegyezték meg, hogy a Desire fogása sokkal jobb, mint az Apple telefonjáé. Nincs az az érzése az embernek, hogy mindjárt kicsúszik a kezéből. Tapintásra nem hideg, viszont kézre áll. Ez is egy olyan tulajdonság tehát, amit csak akkor tapasztal meg igazán az ember, amikor rendszeresen használja. A HTC tehát ebben is hozza a csúcsminőséget.

Micro SD. A Dezirébe akár 32 gigás micro SD kártya is pakolható. Nekem egy 16 és egy 4 gigabájtos kártyám van. Egyszerűen jó érzés, hogy cserélni tudom a tárhelyet a készülékben. Ez márcsak azért is fontos, mert a Dezirén valóban szép és jó élmény sorozatokat nézni. És a micro SD egyszerűen szabadságot ad. Nem kell a tárhelyen állandóan takarítani. Elég cserélgetni. És ha a 16+4 gigabájt is kevés lenne, veszek egy 32 gigabájtosat, rámásolom az összes kedvenc filmemet, és beteszem a pénztárcámba. Ha utazás közben filmet akarok nézni, akkor ott lesz. Kéznél. Lepattintom a hátlapot, akksi ki, kártyacsere, és ott lesznek a kedvenc filmjeim. Mivel a készüléket könnyedén tudjuk használni külső vinyóként is, nincs iTunes-hoz gyanús asztali programokhoz kötve a Deziré, ezért a töltés mellett a telefonon tárolt fájlok menedzselése is egyszerű és gördülékeny.

Notification. A Desire egyik legjobb tulajdonsága, hogy a beérkező információkat egy hírfolyamban jeleníti meg. A képernyő tetején található sávot egy gesztussal lenyitjuk (mint egy virtuális redőnyt), és máris láthatjuk, hogy érkezett-e email, akar-e csetelni velünk valaki, van-e friss twit vagy facebookos aktivitás, letöltődött-e már az alkalmazás, történt-e változás a beállításokban, van-e a közelben nyitott hotspot, stb... Szóval van egy egyszerű, kronologikus hírfolyam, ami a történéseket mutatja meg számunkra. Nem maradunk le semmiről. És finomhangolás után kiváló virtuális személyi titkárként üzemel ez a funkció.


Értesítések a lehúzható virtuális redőny alatt.

Szövegtördelés böngészőben. A böngészőben duplaklikkre teljes szélességre tördelődik a fókuszban lévő szöveg. Az újratördeléssel kiváló nagyításban és rendereléssel kapjuk vissza a textust. Az egyik legfinomabb megoldás a Desire-ben.


Duplaklikknyire van az olvashatóság.

Tethering. Egy klikkel oszthatjuk meg a Desire és egy másik számítógép között a netkapcsolatot. Azt hiszem, ehhez nincs mit hozzátenni.

Billentyűzet, gépelés. Eleinte kicsit nehézkesem ment a gépelés az érintőképernyőn, ám szerencsére rátaláltam a "calibration tool"-ra, és rövid tanulás után a készülék finomhangolta a klaviatúra érzékenységét. Az élmény olyasmi, mint egy iPhone esetében. Az ékezetes billentyűk is könnyen elérhetők, sőt, adott beviteli mezők esetében ".com" és "@" gombokat is kapunk a virtuális klaviatúrára. Azt nem mondanám, hogy hosszabb postokat szívesen írnék ezek a billentyűzeten. De twitelésre, csetelésre, rövid emailek megírására optimális.

Social contacts. Szintén kiváló elképzelés, hogy az ismerőseim Facebookon, Gmailen megosztott kontakt adatait passzintsa valahogy a telefon a híváslistámmal. Bár a HTC egyelőre nem tudta tökéletesre megcsinálni ezt a funkciót, de azért így is jó néhány facebookos ismerősömet társította telefonszámhoz. Vagyis híváskor az adott ismerős emailcímét, profilképét és egyéb elérhetőségeit, valamint legfrissebb facebookos híreit is látom. Remélhetőleg ezt a funkciót továbbfejlesztik majd, és egy igazán hasznos unified kontaktkezelés lesz az eredmény.

Telefonálás. A téma szorosan összefügg az előző bekezdéssel. A kontaktlista kitisztításához kellett pár nap. Plusz a kontaktok kereshetőségére rásegítettem azzal, hogy a "call history" és a "search people" ikonokat kitettem a nyitólapra, hogy könnyebb legyen elérni ezeket a funkciókat. Maga a telefonálás jó minőségű. Fura, de az iPhone próbálgatása után ez kifejezetten pozitívumnak számít. Akinek korábban nem volt érintőképernyős mobilja, az a "gyorsan felhívom ezt vagy azt" élethelyzet okozhat nehézségeket. De egy hét alatt megszokható a gyors gépelés, hívás, hívásmegszakítás mikéntje. Ebben nincs nagy különbség az iPhone-hoz képest. Aki iPhone-on tud rendesen telefonálni és hívást fogadni, hívást megszakítani, annak a Dezirével sem lesz gondja. A készülék hangja és mikrofonja pedig optimálisan, jól működik. Problémám nem volt eddig vele.

 

Negatívumok

Rendelkezésre-állási idő. Kezdem mindjárt a legfájdalmasabb negatívummal: a Desire akkumulátora aktív használat mellett nem bír ki egy napot. Sőt. A maximum nekem eddig 10-12 óra. Bárhogy is szépítjük, egy olyan készülék, amiben bika hardver van, és kialakítása, funkciógazdagsága, intuitív megoldásai arra ösztönzi használóját, hogy folyamatosan használja azt, nem köthet kompromisszumokat az akkumulátorral sem. Engem cseppet sem zavarna, ha a készülék néhány dekával nehezebb lenne, ha ezzel együtt a rendelkezésre-állási idő legalább a kétszeresére növekedne. A mostani felállásban viszont hozzászoktam ahhoz, hogy a töltő (de legalábbis egy mini usb kábel) mindig legyen a zsebemben. Mert könnyen előfordulhat, hogy belefeledkezem a Deziré használatába, és így út közben fogy ki belőle az energia. Pozsi barátom szerint áthidaló megoldás lehet, ha pótakksit vásárol az ember. És így biztosítja be magát a pirosan égő akku ikon rémképe ellen. Lehet, hogy igaza van. De azért lássuk be, nem ez a megoldás. Tessék jobb akkuval is árusítani a készüléket, és majd a fogyasztó eldönti, hogy pehelykönnyű, vagy hosszú élettartamú készüléket szeretne-e vásárolni.

Hangerőszabályzó. Nem tűnik nagy problémának, de én nagyon nehezen tudom megszokni, hogy a készülék bal oldalán van a hangerőszabályzó. Vagyis jobbkezes embereknek nem a hüvelykujjra, hanem a mutatujjra esik ez a funkció. Ami sokkal nehézkesebbé, esetlenebbé teszt a használatát.

Billentyűkombinációk hiánya. Ugyancsak hiányzik nekem, hogy a készülék fényerejét például ne segédalkalmazással, hanem használat közben, on-the-fly egy fizikai billentyűvel lehessen állítani. Szintén zavaró, hogy jelen pillanatban sincs screenshot funkció az Androidban. Fogalmam sincs, hogy miért maradt ki ez az egyszerű dolog. És miért kellene rootolnom a Dezirét ahhoz, hogy képet készíthessen a képernyőről. A screenshot tehát az a Desire-nek, mint a copy-paste vagy a multitasking volt az iPhone-nak: nevetséges hiba.

No avi. Klassz, hogy lehet mp4 videókat tenni a készülékre. És ha elég jó minőségű a videó, kiváló lesz az élmény is. Én ugyanakkor egy HTC készüléktől már 2010 tavaszán is elvárnám, hogy tetszőleges kiterjesztésű videofájlt le tudjon játszani.

Zenehallgatás. Egy hete gondolkodom azon, hogy vajon miért ilyen béna az Android zenehallgató szoftvere. És hogy a HTC miért nem volt képes egy jót, használhatót gyártani. Ne kerteljünk, a zenelejátszó nagyon gagyi a Dezirében. Talán az az oka, hogy az Android és a HTC fejlesztői is arra várnak, hogy valami nagy zeneipari cég finanszírozza és működtesse a zenelejátszást és -vásárlást a készüléken. Akármi is az indok, ez a funkció elnagyolt, és méltatlan a Desire egyéb képességeihez. 

 

Verdikt.

Sok mindent fel lehetne még sorolni pro és kontra. Én azt gondolom, hogy aki ma csúcsminőségű okostelefont szeretne vásárolni, és ehhez mérten funkciókban, használhatóságban, élményben a ma elérhető maximumot szeretné kapni, annak a Deziré a jó választás.

Még egyszer hangsúlyoznám, hogy a készülék aktív használat mellett nagyon hamar (7-8 óra alatt) lemerül. Akinek ez túl nagy kompromisszum, semmiképp se vegye meg a telefont.

Persze, biztosan lesznek még jobb és még tökéletesebb eszközök a következő hónapokban, években (az új iPhone, az új HTC-k és egyéb androidos készülékek), de a Dezirével a zsebemben nem fogom rosszul érezni magam ettől. A Deziré egy kerek, végiggondolt, működő csúcstechnológiát képvisel.

Mint a jobb oldali képen láthatjátok, geek ismerőseim közül jópáran már az első héten leadták voksukat.

Természetesen a HTC Legend, az iPhone 3GS, a Xperia X10, esetleg a Spica vagy a Droid is nagyszerű készülékek. És mind jó választás is. Én azonban felfogásában és technológiájában a számomra legszimpatikusabb terméket választottam. A legjobb, hogy az elmúlt egy hétben egy pillanatig sem kellett győzködnöm magam arról, hogy jól döntöttem. A tapasztalt negatívumok ellenére sem. És végülis ezt várjuk egy ilyen összegű kütyüberuházástól.

Holnap arról fogok írni egy összefoglalót, hogy milyen appokat használok a Dezirén.

Címkék: mobil teszt htc htc desire
2010.04.19. 12:51. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Desire akksija aktív használat mellett nem bír ki egy napot"

Ez pontosan mennyit jelent? Ha reggel fullra volt töltve az aksi, normális (de aktív) használat mellett nem bírja ki estig?
A fényerőt lehet szabályozni egy gombnyomással a beépített power control widgettel..
@aldaris: de en nem widgettel akarom hasznalni. hanem billentyukombinacioval. pelda: epp fenykepezek, es tul eros a napfeny, es szeretnem pl a hangeroszabalyzoval feljebb tekerni a kijelzo fenyerejet.
@hírbehozó: Már akkor látnod kéne a napfényparát, mikor megtalálod a kijelzőn a Camera ikont. :) Nem is nagyon láttam még ilyen funkciót más telefonokon se mondjuk..
Én még hozzátennék pár negatívumot:
- nokia fülessel próbáltam meg használni a lejátszót ami három, egymás utáni fagyást eredményezett, de ezt nem mondhatnám tényleges hibának. Gyárival viszont nincs gond, csak fapados a fülese szerintem (viszont irányító gombot is kapott ami jó).
- Szinkron win7-el 3-ból 3 gépen sikertelen (32/64bit).
- Mini usb-t azóta hordok mióta az új telefonom "Deziré" lett.
- Szeretném, hogy a android marketben legyenek fizetős alkalmazások is (olyan a helyzet mint a wewantapplehungary.com -nál), ez is rendeződik majd idővel, ahogy terjed a piac.

A negatív meglátások után megszeretném jegyezni, hogy igazi hiba csak a win7 szinkronnal van, amit valószínüleg úgyis orvosolni fognak, ez nem zavar, egyedül a gyenge aksi bánt, amire az usb a nem éppen ideális, DE megoldás.

Ezen felül MINDENNEL MAXIMÁLISAN megvagyok elégedve, percig sem bántam meg a vételt, fantasztikus appokat találtam rá holott erre is panaszkodtak. Gps, wifi, bluetooth zseniálisan megy, beépített szoftverek a mindennapi használat 80-90%-át lefedik! Sens meg lenyűgöző. Beépített webbrowser 116/160 html5 támogatásban, ami szintén jövőbe mutat. Ja és várom, hogy essen a hó, hogy lássam milyen a kijelzőn megjelenő hópelyhek bekapcsoláskor, unom már az esőt! :)

ja és a felső teló a képen (a kis koszos) az én társam! :)
@hh: én konkrétan Legendet használok, mikor megvettem, úgy éreztem, még nincs szükségem egy Desire szintű készülékre (és drágább is volt). A poén az, hogy 600mhz ide vagy oda, amiket írsz, azt a Legend is tudja, leszámítva a multimédiás (videónézés) funkciókat. semmivel nem lassabb a működés, a gui, és az appokat is nagyon szépen lövi le a háttérben mindenféle task killer segédalkalmazás nélkül. A zenelejátszóban pedig soha nem zavart az equalizer hiánya.

Egy gyors kérdés: hogyan rootoltad? A Legendhez még nem tudok megoldást, pedig elkéne az a market enabler.
@kisPocok: a weather widgetnél az ablaktörlő effekt azért mekkora gáz... :)
akkura: kapcsold ki az automatikus szinkronizációt, így nem lesz 0-24-ben online, igaz így a gmail-es levelek sem érkeznek meg egyből. A fényerőt állítsd be manuálisra, kb a felére és máris bírja két napot, intenzív használat mellett, vagy töltsd naponta és szerezz be a munkahelyedre egy dokkolót.

A rootolás érdekes dolog, ugyanis ha fejlesztő vagy muszáj lesz rootolnod a telefont, hogy tudd normálisan tesztelni.
@EdBoyWW: Én jópár percig nevettem mikor elösszőr láttam az ablaktörlőt és azóta is tetszik! Hétvégén volt egy kis napsütés, elösszőr megijedtem, hogy mi a fenéért csillog a kijelző, majd 5ször ki-be kapcsoltam a screent, hogy újranézzem... :)
Most, hogy írtam a kommentemet win7 szinkronizáció gondokról, újra utánajártam és úgynézki már van is rá megoldás:

www.htc.com/europe/SupportDownload.aspx?p_id=283&cat=3&dl_id=933
köszi a "kiadós" tesztet, és kíváncsian várom az appok leírását - ez az előnye megvan a late adopterségnek (bár ez így furán hangzik :)), hogy mire meglesz, már felkészülhetek mindenre :)
Egyre jobban meggyőződök, hogy jól döntöttam, hogy megrendeltem :) Csak érne már ide! :)

@BRaMo: nálam ezek alap dolgok, amiket leírtál, én az iPhone-on is mindent automatikus cuccot kikapcsoltam, sőt, ha otthon a 3G is off volt. A fényerő lekapcsolását meg néha túlzásba is viszem :D
Továbbá:
"Zenehallgatás. Egy hete gondolkodom azon, hogy vajon miért ilyen béna az Android zenehallgató szoftvere."
Mortplayer. Kiváló zenelejátszó, még WinMo-n is ezt használtam. Minek olyan fejlesztésbe ölni amit más úgyis megold?

@kisPocok:
"Szeretném, hogy a android marketben legyenek fizetős alkalmazások is (olyan a helyzet mint a wewantapplehungary.com -nál), ez is rendeződik majd idővel, ahogy terjed a piac."

külső forrásból is meg lehet venni a progit és úgy is telepítheted. Tehetd mindezt úgy, hogy ellátogatsz a készítő oldalra és megveszed ott vagy ha nincs lehetőség, akkor írsz neki és ha jó fej akkor fizetés után elküldi neked. Nekem már bejött.

@hírbehozó:
"de en nem widgettel akarom hasznalni. hanem billentyukombinacioval. pelda: epp fenykepezek, es tul eros a napfeny, es szeretnem pl a hangeroszabalyzoval feljebb tekerni a kijelzo fenyerejet."
Vannak kamerás alkalmazások, mint pl a Camera ZOOM Fx. Ha teszem azt nem is fogod tudni hardveres gombokkal állítania fényerőt - mert a hangerőgomb a zoom - attól még a kijelzőn megvannak rá a lehetőségek. Igazából ez fejlesztői feladat lenne, mert az alap hardveres gombokból kettő (keresés és a settings) másképp viselkednek bizonyos programokban, tehát az android képes rá, csak a fejlesztők gondolják másképp és valahol logikus is. Egy biztos: ez csak programozás kérdése.
@Gyurma Pappa:
akkor nem lesz probléma. Igaz, nem szokásom ezeket kikapcsolni, mert munkahelyen dokkolóban van, de mikor külföldi kiruccanást tweeteltem (fényképekkel) a készülékről akkor direkt mindent lekapcsoltam (már csak azért is, hogy ne legyen felesleges adatforgalom) és vígan elvolt 2 napig is.
A nexus-os háttér (bár zabálja az aksit gondolom) engem már nemegy meetingen segített transzközeli állapotba jutni.

Az appos posztot várom nagyon, én ezt imádom a legjobban a telefonban, olyan mint régen a Firefoxot először felturbózni...

Nálam azért produkált pár furcsaságot a telefon, de lehet, hogy csak én fogtam ki egy hibás példányt vagy telepítettem valamit, ami nem kellett volna, vagy nem tudom, de ami nagyon zavar és nem tudom, másnál előfordul-e:

-telefonbeszélgetés közben a képernyő ki-be kapcsol, így nem tudok headsetet használva beszélgetés közben a neten kikeresni valamit pl.
-egyszer fordult elő eddig, de más telefonnál még sosem, hogy a hang teljesen elváltozott ilyen felgyorsított gépi terminátorossá, teljesen ijesztő volt, és utána gyors hívásmegszakítés és ismétlés után is előjött. Nem tudom mitől, csak egy emberrel fordult elő, lehet, hogy az ő tellájában volt a hiba (bár az előtte jól működött, tudom, mert én használtam :-) és csak egyszer, de akkor is.
-az SD kártyán tárolt mp3-akat társítottam a különböző ébresztési és kontakt notificationokhöz, majd megdöbbenve tapasztaltam, hgoy totál random módon felcserélte ezeket a számokat mindenféle más zenékre.
Majdcsak raknak valamelyik modellbe fényérzékelőt
@Asszem: "-telefonbeszélgetés közben a képernyő ki-be kapcsol, így nem tudok headsetet használva beszélgetés közben a neten kikeresni valamit pl."

Úgy vettem észre, hogy bal felső sarokban fényérzékelő lehet így ha odatapintasz beszélgetés közben, azt hiszi, hogy a fülednél van. Ez problémás lehet, ha a headsettel beszélsz és tapogatod...
Nem technikai specifikáció bogarásztam ezt csak a tapasztalataim írom le.
@kisPocok: kipróbáltam és tényleg, köszi a segítséget, éjjen a közösség ereje :D:D:D

Most kicsit úgy érzem magam, mint apám, amikor felhívott a friss XP telepítése után, hogy valami baj van a monitorral, mert a bal felső sarokban mintha fényesebb lenne :-)

Bele sem merek gondolni, hogy unokáink agyvezérlős-telepatikus interfészeit mennyire nem fogjuk tudni kezelni...
lehet h nem nyomogatom eleget, de nekem 12-16 kozott birja, sot, volt mar 24 folott is, igaz akkor csak wifi+gps volt bekapcsolva. a legrovidebb pedig akkor volt, amikor gugli navival lementem videkre, folyamatosan bekacsolva a gps+3g intenziv hasznalata (muholdkepes taj, meg szep!) 3-4 ora kozott csontra meriti.

az allando online jelenlet kapcsolot mar a heronal is probalgattam, de annak semmilyen hatasa nincsen szerintem.
ja, en nagyon gondolkodom a tartalekakksin, 7000 ft alatt bejon angol ebayrol, de az nem tetszik, h benan lehet szetszedni a telefont, minden egyes elemcserenel azon izguljak, h most letorik-e egy pocok vagy nem?
Gyorsbillentyűk és az Android: androidhungary.com/2010/01/egyszerusitsd-az-eleted-hasznalj-gyorsgombokat-az-androidon/

Tuti van AVI lejátszó is (ami nem AVI, hanem vélhetően DivX, mert az AVI csak egy kontent, azt kész), legalábbis @sanciman barátom mutogatott valamit nekem.

A hangerő a legtöbb PDA-n ezer éve a bal oldalon van. Megszokás kérdése.
Bocs, a linkelt gyorsbillentyűk nem mindegyike lesz itt jó, mert ugye ez nem hw qwerty-es. :)
@hh azt még meg tudnád mondani, hogy mekkora adatforgalma van álalános használat mellett? Milyen 3G csomagot érdemes venni mellé?
Valami kimaradt a tesztből.. hogy vajon telefonálni lehet e vele? Pl érdekelne, hogy ha hívás közben hirtelen úgy döntesz, hogy rögzíted a beszélgetést, akkor a felvétel minősége milyen?
Értem én, hogy web2-es a világ (web3?), de miért kell minden készüléket a social application irányból (is) tesztelni? A 100e Ft feletti készülékek nem hiszem, hogy social life-ot élő embereknek készülnek...

Nem akarom kisarkítani, de az IWIW-ező Mancikának Sony-EriCCSon telefonja van, Tescoban vette, akinek okosabb készüléke van, az meg nem fecsérli az időt farmville-ekre...

Egyébként jó kis készülék.
@Symbol Developer:
"A 100e Ft feletti készülékek nem hiszem, hogy social life-ot élő embereknek készülnek..."

WTF? :D 100e ft feletti telefont ezekszerint csak a zsíroshajú nördök vesznek?
van egy lassan masfel eves nokia 5800am, lassucska mar ( bar okosok hegesztettek romot ra es most "szaguld" ) nem android ( google fiokom mondjuk amugy sincs ) hanem symbian, de mindazt tudja amit te itt felsoroltal, raadasul klasszikus mobiltelefon koritessel (akarki akarmit mond a nokia ebben verhetetlen, ok telefont gyartanak nem droidjatekszereket ), es a fenyerore meg annyit mondok hogy automatan felhuzza ha nem latnam napfenyben, a zenelejatszoja meg teljesen rendben van plane hogy hongkongbol lehet hozza rendelni stereo bluetooth fulest amit a gyarbol hoznak ki szoval kell a francnak android:) varom mar a kovetkezo nokiakat mert ez mar kezd rongyolodni annyit dobaltam.
kedves post-tolo! egyszer egy i8910 (samsung Omnia HD) készüléket vegyél a kezedve, ami egy egy éve piacra dobott készülék. Az általad leírtak mellett ez a telefon jóval többet tud. Szal nem igen értem a cikket. Nem hájfonnal kell összehasonlítani hanem az igazi kemény vasakkal. :)
"Mindehhez egy nagyon kellemes 480x800 WVGA felbontás is párosul." Új iphonerol hallottál már? 960x450-es felbontás. Forrás: 960x450
@MikulásCentrum Mikulás Rendelés Házhoz Télapó: jol hangzik, ez is androidos? Mennyi alkalmazas van ra?
@MikulásCentrum Mikulás Rendelés Házhoz Télapó: jol hangzik, ez is androidos? Mennyi alkalmazas van ra?
@John A. Dragon prof: biztos vagyok benne h az is egy nagyszeru telefon... lesz. ha olvastad a temaban irt eddigi postjaimat, akkor szerintem egyertelmu h miert dontottem ugy, hogy desire-t veszek.
@zm: a postot folyamatosan frissitem. jo otlet, irok egy bekezdest a telefonalasrol is.
@hírbehozó: az applicationos poszt mikor varhato, engem az erdekelne legjobban, ki mit hasznal, foleg net, zenelejatszo, naptar, tasks, notes temakban
@Asszem: ez már inkább fórumra való téma. :)

én még egy teljesen másik telefonon sajnos android 1.5-ön ragadtam, de a következőkkel tolom:
net: dolphin browser + opera mini, de a desire-ben (és a 2.1-ben úgy általában) valszeg van annyira gyors és jól megcsinált a böngésző, hogy nem keresnék feltétlenül alternatív megoldásokat.
zene: alap androidos, ennek több oka is van, most nem fejteném ki.
naptár: ????
tasks: ha to-do alkalmazásra gondolsz, akkor astrid, egyértelműen a legkonfigurálhatóbb, kicsit talán már túlságosan is. azért ezt választottam, mert van ingyenes szinkronizációs lehetőség a remember the milk-kel (aminek a használata viszont fizetős lenne), úgyhogy lehet backupolni.
notes: 3banana. minden van benne, ami kell, és lehet itt is szinkonizálni (bár a webes felület elég primkó). az evernote ui-ja jobb, és talán könnyebben is használható, viszont a cuccok folyamatosan a felhőben csücsülnek, nincs offline elérési lehetőség a telefonon, ami szerintem agyonvágja az egészet.

utóbbi kettőhöz egyébként annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy én igyekszek folyamatosan olyan alkalmazásokat keresni, amik képesek valamiféle online szinkronizációra, mert a folyamatos backupolási kényszertő biztos, hogy idegbajt kapnék azok után, hogy a google szolgáltatásinál már megszoktam azt a luxust, hogy nem kell ilyenekkel foglalkozni.
@helikopter: kösz, szerintem értelmesebb dolog arról kommentezgetni, hogy ki milyen appot használ és miért, mint azon vitázni, hogy miért nem ifont,samsungot, egyéb tellát használ vki...

Nekem valahogy nem jön be a 2.1 böngészője, a dolphin-t próbáltam, illetve most az xScope Lite-ot, és persze Opera Mini-t, ha nincs gyors net, viszont azzal nekem is fontos szempont, hogy a mobilon könyvjelzőzött dolgok szinkronizálva legyenek mindennel, az Opera Link-et ezért szeretem.

naptár: nekem baromira nem tetszik az android widgetes megjelenítése, úgyhogy most a CalWidget és CalendarPad-dal próbálkozom, de még keresem az igazit.

az astrid-ot nem ismerem, de mindjárt kipróbálom, köszi a tippet (erre jó a komment, nem flémelni), a gmail gtask-jára írt appot használom, mert az szinkronizál, viszont baromi ronda a widgetje.

a 3banana-nak már a neve is elég vicces ahhoz, hogy kipróbáljam, az evernote-ot pedig pont azért kezdtem újra használni, hogy ki tudjam menteni a telefonból az adatokat...
"Sőt, bizonyos szituációkban jobban is teljesített, mint a Canon PowerShot G10-es kompakt fényképezőgépem."
:-)

Ismered is a fényképezőgéped, vagy csak PhD felhasználó vagy? (push here, dummy) előbbi eseten igencsak meglepődnék....
Ha már kiegészíted az írást, igazán leírhatnád részletesen, kipróbálva azt az egyszerű rootolást.

Csakmert amit a Google-ben találtál (fastboot oem unlock), az a Nexusra vonatkozik, és nincs benne a Desire bootloaderében.
abban a pillanatban, amikor egy androidos mobilon pontosan annyira kifinomult lesz a multitouch, rohanok és veszek egyet.
addig a sok korlátozás és az apple idegesítő hülyeségei ellenére marad az iphone.
Ki milyen kiegészítőket vásárolt a Desiréhez? Autóstöltő, vedőfólia, tok?Vajon ki tudja használni a Class 10 sdhc kártya sebességét?
Van egy laikus kérdésem. Ha jól tudom ez a készülék sincs magyarítva. Ezek szerint, ha Angliában veszek egyet az ugyanolyan, mintha itthon? Van bármi különbség a kint és az itt vett készülék között (mondjuk a leírásban, amenüben vagy bármiben)?
@café: az en peldanyom minden valoszinuseg szerint lengyel es cseh piacra keszult eredetileg. keyboard language: English. locale: English (Hungary). amugy a billentyuzet alapbol tartalmazza a magyar karaktereket is. ugyhogy no para.
@hírbehozó: valahol azt olvastam, hogy egész ügyesen ismeri fel a hangokat szövegbevitelnél, de mivel nincs magyar változat, ezért a magyar hangzást nem ismeri fel. Ez igaz?
theiss: (DISCL: Legendről van szó) Mivel tudomásom szerint nem lehet hozzá csak a gyári headsetet használni (nekem kellenek a kontroll gombok), ezért csak egy védőfóliát vettem a Speedshopban egy fóliát rá, az szerintem nagyon hasznos. Tok még úgy tudom, nincs olyan, ami szabadon hagyná a hangerőgombokat is.
@EdBoyWW: a védőfólián én is gondolkoztam, de nem tudom, tényleg szükséges-e.

Mi ellen véd? Karcolás, víz, eső (szemerkélő, nyilvánnem zuhi), leejtés? Mennyi ideig lehet használni egy fóliát? Ha leszedem, akkor utána nem fog ragadni a képernyő?
@greg03: Szerintem sose lesz olyan kifinomult. Apple nem hagyja, fejleszteni fogják a multitoucht gőzzel.
@Asszem: a google task-kel az a baj, hogy nem lehet emlékeztetőt beállítani rajta, nálam itt sajnos el is ásta magát.

3banana valóban vicces nevű, de gyakorlatilag az evernote-tal megegegyző funkcionalitású (egy dolgot nem tud, ez talán van, aki számára fontos lehet: voice memo). a webes felülete viszont mint írtam, csúnyább. nekem ennyit megér az offline elérhetőség.
@Asszem: na ez engem is erdekel. vedofoliat probalt mar valaki?
A rootot nem akarod javítani?
Ez a szabadságos bullshit elég nevetséges.
@Ulkesh: Elég elfogult, az biztos.
@Ulkesh: "Ez egész addig jó megoldás, míg nem kerül elő valami fizikai meghibásodás a gombsoron és akkor használhatatlanná válik az egész készülék."

Sőt, ha a kijelzője tönkremegy, akkor látni sem fogsz semmit, micsoda design flaw!
@Taiskelden: De, csak a bloghu admin (fck editor) nem mukodik mobilrol :)
sajnos ulkesh minden szava igaz, a cikk meg nagyon elfogult, reklámszagú
jobb lett volna az egész témát kihagyni webisztánról :(
Ulkesh hat ez eleg fizetett szagu lejaratas kommentre sikeredett, mi a faszert nem tudtad szemelyeskedes es inszinuacio nelkul megfogalmazni a kritikad, foleg akkor ha nem minden erved iranyul olyan targy tevedesek ellen, mint pl a rootolhatosag? A multitask kerdesenel abszolut nem ertek veled egyet, de nem akarok ugy ervelni, hogy te tevedsz azert mert valojaban szukseged van ra csak nem vallod be... inkabb azt mondom, hogy attol mert neked ninxe, masnak lehet.
Par alapdolgot tisztazzunk: a telefont a sajat penzembol vasaroltam. A htc-hez semmi kozom. Pontosan latom a telefon hibait is. Nem csak az erenyeit. Mivel a sajat tapasztalataimat, velemenyet tudom csak megirni, nyilvan szubjektiv vagyok. A trollokat tovabbra is ki fogom moderalni. Amugy minden ertelmes pozitiv es negativ kritika erdekel a telefonrol. Ennyi.
Ulkesh nagy mobilarenatroll ott is mindent szapul ami nem apple, az ignore a legyegyszerűbb módszer ellene.

Nekem az a nagy egyetlen kérdésem hogy androidhoz télleg kell google fiók?
@hírbehozó: Szerintem ulkesh elfogadható kritikát írt.
@John A. Dragon prof: Persze apple-fanként nyilván másként látom, ráadásul te írta a cikket. Valszeg te ezt láttad: ulkesh provokálva kezdi a kommentjét, ment a levesbe, én azért megfigyeltem, hogy ellenérveket mondott a pozítívumokra (persze nem biztos, hogy igaza volt).
Szia. Fólia: igen. Nekem van 4 hónapja, és szinte új. Nem érzem, hogy visszafogná az érintőképernyőt, bár csak így használtam.
@Bandroid: erdekes. koszi az infot. lehet h veszek probakeppen egy foliat ra.
Helló mindenkinek!

Én is nem rég vettem egy ilyen telefont és nagyon meg vagyok vele elégedve, egyedül a telefon memóriájával van gondom:

feltettem egy pár appot(Astro, Advanced Task Manager, Autolock, Battery Indicator PRO, Doodle Jump, Jorte, Last.fm, Ringdroid, fring, imusic tao) ez összesen kb 11 mega, van még 12,09 mega hely és a telefon folyton low disc space felirat van és telepíteni sem tudok semmit...

Telepíteni a HTC SYNC-el telepítettem a programok nagy részét gépről...

Ezt csak a root oldja meg? Ez így elég idegesítő, hogy nem fér rá több program...

Javaslatok?

Előre is köszi,

Májki
@Asszem: ezt a képernyő ki-be kapcsolást minden HTC csinálja és nekem is totál az agyamra megy, mert nem kell a füledhez tenni, amúgy is kikapcsol, mikor a hívást felveszik (nekem Diamond van)

nem lehet kikapcsolni belőle és megőrülsz, hogy "ha a ...-nal akar beszélni, nyomja meg a 2-es ..." te meg nem tudod megnyomni, csak ha 2 percig bohóckodsz a telefonnal, hogy bekapcsoljon a képernyő, utána hogy bekapcsoljon a szám-képernyő

ez már annyira az agyamra megy, hogy én emiatt fogom eladni a telefonomat, mert ezt nem vagyok hajlandó tovább csinálni
@GYUSZI BACSI: a Desire-n, mint azt vki itt korábban kommentben jelezte, a kikapcsolás a bal felső sarokban lévő érzékelő miatt van, tehát ha azt a területet elkerülöm, akkor bekapcsolva marad a képernyő, szóval még a legundorítóbban idegesítő hatvanszint mélységű telefonos menükben is el lehet vele navigálni, csak vigyázni kell, hogy a notificaton bar-t ne a bal, hanem a jobb felső sarokból húzd le.
@Asszem:
" multitask kerdesenel abszolut nem ertek veled egyet, de nem akarok ugy ervelni, hogy te tevedsz azert mert valojaban szukseged van ra csak nem vallod be… "

Várom az érveidet.
Egy hete használom a Desire-t, de bőszen irtom a háttérben maradó taszkokat, mert a rendelkezésre állási ideje így is szánalmas, hát még ha folyamatosan meríti egy-egy háttérben futó alkalmazás. (Hasonló felhasználással a 3GS 80%-ig, a Desire 13%-ig merül le estig.)
@hírbehozó:

"Pontosan latom a telefon hibait is. Nem csak az erenyeit. Mivel a sajat tapasztalataimat, velemenyet tudom csak megirni, nyilvan szubjektiv vagyok. A trollokat tovabbra is ki fogom moderalni."

Értem, szóval mint Desire felhasználó (ugyanis a kritikámat úgy írtam meg, hogy itt van az asztalon és én is azt használom már jó pár napja), kiakadok a valótlan állításoktól hemzsegő írásodon, amivel esetleges vásárlókat téveszthetsz meg, akkor az a megoldás, hogy nem az írást javítod, nem az állításokat cáfolod, hanem törlöd a hozzászólást és letiltod, hogy hozzászóljak.

Ne haragudj, de ez eléggé vicces hozzáállás a részedről és csak azt igazolja, hogy komoly érdeked fűződik a készülék mindenáron pozitív szemléletű bemutatásához.
@h.majki:
"feltettem egy pár appot(Astro, Advanced Task Manager, Autolock, Battery Indicator PRO, Doodle Jump, Jorte, Last.fm, Ringdroid, fring, imusic tao) ez összesen kb 11 mega, van még 12,09 mega hely és a telefon folyton low disc space felirat van és telepíteni sem tudok semmit…"

Igen, ez az Android sara, alkalmazást csak a belső memóriába telepíthetsz és az jelen esetben szabadon kemény 140 mega körül van.

"Ezt csak a root oldja meg? Ez így elég idegesítő, hogy nem fér rá több program…"

Igen, illetve a root + egy app2sd nevű alkalmazás ha jól tévedek. Sajna Desire-re még sem a root, sem az adott alkalmazás nem érhető el.

---------

Ilyenkor tudom átkozni az ilyen cukormázas leírásokat, ahol folyik az ömlengés, de arról mélyen hallgatnak, hogy az adott eszköz milyen korlátozásoktól, hiányosságoktól szenved.
140 mega az alkalmazásoknak! Könyörgöm 3GS-en egy jobb játék nagyobb méretű, nem csoda, hogy Androidra nincsenek minőségibb alkalmazások, ha még hely sincs, ahova fel lehetne telepíteni...
@Asszem:

Engem inkább az zavar, hogy csak a telefonhívásoknál kapcsolja ki a képernyőt.
Ha a Fring-et, vagy Nimbuzz-t használom beszélgetésre, akkor folyton elnavigál össze vissza a beszélgetés alatt, mert a kijelző végig él, míg a fülednél van a készülék.
@Naranek001: Az a baj, hogy a htc fanok is trollok. Szidnak mindent, ami Apple.
@Naranek001: ha igazad van abban, hogy fizetett pr cikket írt hh, akkor is mit várnál, hogy leveszi a posztot? ha viszont nem, akkor gondolj bele milyen bunkó módon vádoltad, Szóval ezért mondom hogy hagyd a személyeskedést. a kritikád maradjon objektív.

a telefonról beszélgessünk és kulturáltan vitatkoztunk, sem hh személye ne legyen téma, és a Dragon féle gyerekes fanozást is hanyagoljuk ...
@Naranek001: a rendelkezésre álló idő tényleg gáz, de ez nem a multitask elleni érv, hanem a szar aksi gáz :p
ami engem most legjobban zavar az az, hogy néha nem kapcsolódik vissza a mobilnetre , kikapcs és bekapcs kell. másnál van ilyen hiba?
"ha igazad van abban, hogy fizetett pr cikket írt hh, akkor is mit várnál, hogy leveszi a posztot?"

Nem is ez volt a cél, hanem a ténylegesen valótlan állítások javíttatása. Nem kellene félrevezetni olyat aki vásárlás előtt áll és később meg koppanik egyet, mert nem ezt olvasta róla.

"akkor gondolj bele milyen bunkó módon vádoltad"

Ebben nem volt semmi bunkóság, ha az is volna a cikk, akkor sem lenne baj, csak akkor más is úgy olvassa, hogy fenntartásokkal kezeli a tartalmát.

"Szóval ezért mondom hogy hagyd a személyeskedést. a kritikád maradjon objektív."

Igazad van, kicsit erős volt a hangnem, ezért elnézést kérek. De a reakció amit kiváltott szintén elég érdekes volt.

"a rendelkezésre álló idő tényleg gáz, de ez nem a multitask elleni érv, hanem a szar aksi gáz"

A 3GS-ben gyengébb aksi van, mégis sokkal jobban bírja.

"ami engem most legjobban zavar az az, hogy néha nem kapcsolódik vissza a mobilnetre"

Ezt nálam is csinálta, de én beállítottam neki, hogy ne tartson fenn folyamatos adatkapcsolatot, azóta nincs ilyen gondja (a Wifi-nél szintén megadtam, hogy 15 perc tétlenség után kapcsolódjon le). Valószínű nem érzékelte a rendszer, hogy már nincs létező kapcsolat és nem kezdeményezte az újabb kapcsolatfelvételt.

Valamelyikőtök nem találkozott Androidra adatbázis kezelő alkalmazással? 3GS-re volt egy célszoftver amivel a különböző fogyasztókat (víz, villany, gáz) követtem nyomon és ilyet egyáltalán nem találtam (itunes.apple.com/us/app/meter-readings/id320551309?mt=8), de egy kis adatbázis kezelő is jó lenne, amivel kényelmesen fel lehetne venni a napi rekordokat (most egy excel táblát csináltam, de elég kényelmetlen és buta megoldás a régihez képest).
Aksi vs multi-task: Tenyleg latot mar valaki olyat, hogy a hatterben futkoso app-ok szivtak volna le az aksit? Nem szoktam kilodozgetni az App-okat, folyamatos 3G es/vagy wifi kapcsolatot hasznalok, minden szinkronizal a hatterben, megis mindig a Display teszi ki a fogyasztas 30-70%-at. BTW: Settings -> About Phone -> Battery use.
@gyabonyi: na igen, ha leveszem a nexus one-os hátteret (amiért vérzik a szívem, mert imádom), akkor szignifikánsan csökken a merülés sebessége, de még így is oda kell figyelni sajnos, szóval engem az zavar hogy egy napot sem bír ki stabilan, ha rendesen használva van...

pl. most hétvégén elmentünk családdal hajógyári szigetre, csak a próba kedvéért felvettem oda-vissza utat MyTracksel, ott végig ment a latitude, hgy megtaláljuk egymást, gowalla, foursquare, amikor nyugi volt kicsit neteztem verőfényben tehát maxra állított képernyőn, meg emailezgetés, és pár perc telefon és délutánra 15%-ra csökkent, szóval mindent le kellett vegyek, hogy kibírja a hazaút felvételét mytracksre.

mondjuk lehet, hogy ez nem rendeltetésszerű használat, de számomra az lenne az ideális, ha egy napot akármilyen használat mellett kibírna. éjszaka úgyis töltöm.
Még mindig nem tudom, hogy az Android tud e javát.
@John A. Dragon prof: a kérdés alapvetően rosszul van feltéve, hiszen az android alkalmazások nyelve alapból a java - no nem a JavaME könyvtárral, hanem az android saját könyvtárával.

De hogy ne csak kukacoskodjak, igen, lehetséges JavaME programokat futtatni rajta third party megoldásokkal. Még nem próbáltam, szóval a használhatóságáról nem tudok nyilatkozni:

www.netmite.com/android/
@Álmos: Köszi! Nem tudtam, hogy alapból Javában vannak az appok.
@John A. Dragon prof:

Sajnos abban vannak, így igazán minőségi és gyors alkalmazások nincsenek, mert közvetlen hardverhez való hozzáférés csak bonyolultan oldható meg. (Viszont kis méretűek maradnak az alkalmazások, ami a limitált programtelepítési terület miatt létkérdés.)

Valaki elmagyarázhatná, hogy ez a felhasználó szívatásán kívül mi másért jó dolog.
@Naranek001: ez elfogult butaság. Javaból is natív kódot hívnak meg a programok, tehát pl. egy felhasználói felület kirajzolása, vagy zene/videó lejátszás, OpenGL-es grafika, stb. minimális cpu időt tölt a DalvikVM által futtatott kódban. Egy átlagos mobilalkalmazásnak ritkán van szüksége számításigényes algoritmusok futtatására, de ha mégis, a fejlesztő nyugodtan implementálhatja őket az NDK segítségével natívan, és meghívhatja javaból.

Nem tudom mit értesz a "közvetlen hardverhez való hozzáférés" alatt, de ha natív alkalmazások írását, akkor nem tudom miért lenne körülményes. Letölthető a hivatalos NDK az android honlapjáról, doksival, példaprogramokkal, aztán hajrá. Csak kódolni kell tudni. Egy srác pár nap alatt portolta a Quake3-at androidra, ez talán elmond valamit a dolog körülményességéről... És teljesen játszható sebességgel fut a Motorola Milestone-on.
@Naranek001: Elmagyarázhatnád, hogy miért hiszed azt, hogy a java kód lassú. (A minőség pedig programnyelvtől teljesen független.) C-ben is lehet pocsék alkalmazást készíteni.

Hogy 10 évvel ezelőtt láttál legutóbb java kódot, még nem jelenti azt, hogy ma is lassú. Tájékozatlan vagy, vagy csak elvakult?
@Álmos:
"Letölthető a hivatalos NDK az android honlapjáról, doksival, példaprogramokkal, aztán hajrá. Csak kódolni kell tudni."

Akkor csak egy kérdésem van, hol vannak ezek a natív alkalmazások? Miért szinte minden program lassú és primitív?
Vagy itt üt vissza a nagy "szabadság", hogy szinte csak hobbysta programozópalánták játékszere ez a rendszer és komolyabb fejlesztő cégek egyelőre figyelmen kívül hagyják?

Szinte egyetlen iPhone-on használt és megszokott alkalmazásnak sem találtam olyan alternatív megoldását androidra ami nem a kompromisszumokról szól és ez azert is döbbenetes, mert sokszor ugyanannak a fejlesztőnek azonos nevű alkalmazása ugyan létezik, csak funkcionalitásban messze elmarad az iPhone-os párjától.
@szmeby:
Bocs, de itt van a kezemben a Desire (ezt is arról írom) és ezt tapasztalom. Egy közel 2x gyorsabb hardverrel sem képes az android azt a gyors gördülékeny működést biztosítani, mint a 3gs, akkor most miről is beszélünk?
@szmeby: van olyan szituáció, amikor jól láthatóan lassabb a VM-ben futó kód, intenzív számításokat igénylő feladatoknál. Mármint ez az androidra vonatkozik, nem a sun javara. Nem véletlenül van NDK is.

@Naranek001: nem tudhatod, hogy egy adott alkalmazás tartalmaz-e natív kódot vagy sem, de mint írtam, egy hétköznapi alkalmazás esetében nem lassabb a tisztán java sem.

Azzal, hogy szerinted minden program lassú és primitív pedig nem nagyon tudok vitatkozni. Szerintem meg nem. Mint ahogy ahhoz sem tudok hozzászólni, hogy azért nem írnak "komolyabb fejlesztő cégek" programokat a rendszerre, mert bárki írhat :)
Sziasztok.Tudna valaki segíteni?Most vettem egy HTC Desire-t,az a problémám,hogy hiába van teljes hangerőn a teló,ha benne van a tokban nem hallani,másnak is van ilyen tapasztalata?Eddig HTC HD2 volt,azzal nem volt ilyen problémám.
Sziasztok,

Legendet akarok a vodafonetól de néhány ideillő kérdésem van (miután az appok rész lecsengett)
szóval:
- magyar tözsdeadatokra valami megoldás?
- beszélgetést fel lehet venni telefonálás közben?
- hangjegyzetre van jól kezelhető lehetőség?
- vakut be lehet kapcsolni fixre (zseblámpa funkció)
ezek a kérdések részben már voltak csak még nem jött rájuk válasz. talán majd most :)
előre is kösz.
@koconborz: ezek deviza árfolyamok nekem tőzsdei értékpapírok kellenének, vagyis csak egy, ami az Otp-t mutatja.
Sziasztok!
Yahoo-val szeretnék levelezni,de azt írja ki,hogy authetication failed.Ellenőriztem a nevet és jelszavat,minden stimmel.Köszi
Régi Nokia fan vagyok, de a desire appok személyre szabása megnyert. nekem olyan telefon kellene amin 1 oldalra fel tudom tenni a teendőimet, naptáramat, névnapokat, (ezért lett kilőve az I phone). van egy oldalam ahol a projektejeimhez kapcsolodó appok vannak és telefonszámok. szoval ez mind szuper. ami viszont a telefont néha földhözvágással fenyegeti az a akku élettartalma- mult héten Google navigate funkciót használva a készülék 1 órát se bírt ki!!! A kocsn az usb-n töltve pedig nem volt neki elèg a töltés hogy fönttartsa magát! Kikattant és csak az aksi kivétele után tudtam újra indítani.
Magyar szótárt hogyan tudok hozzáadni, mert a predictive text állandó javítása fárasztó?
A màsik idegesítő dolog rajta az optikai trackball ez szart sem ér! Másoknak is ez a tapasztalata vagy csak én vagyok béna?
"nekem olyan telefon kellene amin 1 oldalra fel tudom tenni a teendőimet, naptáramat, névnapokat, (ezért lett kilőve az I phone)."

Hehe, kb. 8-10 alkalmazás van ami ezt iPhone-on is kényelmesen megoldja :)

"Másoknak is ez a tapasztalata vagy csak én vagyok béna?"

Én már visszaraktam a SIM-et a 3GS-be és bőszen hirdetem a Desire-t.
Nálam is a kis rendelkezésre állási idő, meg a kevésbé stabil rendszer borította ki a bilit végleg. Ugyanazzal a felhasználással amivel a 3GS-t 75-80%-ig merítem csak le a nap végéig, a Desire ki sem bírja töltés nélkül, az meg rohadt bosszantó, hogy már 3x előfordult hogy szépen csontrafagyott a zsebemben (semmire nem reagált, sötét képernyő mellett), az aksi ki-be, meg eléggé horrorisztikus megoldás ezzel a hátlapletépős megoldással, főleg az utca közepén...
@Naranek001: Szia,érdeklődnék,hogy hol hírdeted a desire-t?köszike:Titana
@Naranek001:

Tudtommal 512M a belső memória mérete ami valóban nem túl sok az alkalmazásoknak de ha arra figyeltek hogy mp3-at videókat egyéb adatokat az SD kártyára mentsétek akkor csak az alkalmazásoknak talán elég.Nokia telómnál is alapból a telszámokat,videókat,mp3-at a memória kártyára mentem.
A bátrabbak próbálkozhatnak root kit-el

myhtcdesire.com/tutorials/how-to-root-the-htc-desire-updated-easier-method

Akik meg még vacilálnak vagy nem elég bátrak azok várjanak a HTC INcredible érkezéséig abba 8G belső memória van :)

mobilarena.hu/hir/aprilis_vegen_erkezik_a_htc_incredible.html
Nekem nincs még ilyen telóm csak tájékozódom, olvasom a véleményeket. Eddig a belső memória mérete és az alacsony készenléti idő az ami negatívumként jön át. A belső memória problémaval kapcsolatban már olvashattátok mit gondolok a készenlétről meg annyit hogy egy csomó dolgot ki lehet kapcsolni hogy ne frissítsen illetve ne fusson állandóan a háttérben, fényerőt levenni stb. Szóval sztem nem szabad pár hét használat után azt mondani h sz@r. Finomhagolás az biztos h kell mert ahány ember annyi féle felhasználói szokás.
Engem is zavar az aksiidő, plusz az is, hogy ha kikapcsolom a telefont, akkor reggel nem kapcsol be az ébresztésre.

Így viszont megtörtént, hogy vendégségben a telefon este 20%-on volt és reggelre szépen lemerült, pedig direkt levettem mindent (gps alapból kikapcsolva, de ellenőriztem, wifi, 3g, képernyővilágosság minimumon, háttér sima fekete, majd lock) szóval ez az aksis dolog gáz.

Meg még van pár problémám a tellával, leginkább az, hogy durván sérti a fülemet a hangja telefonálás közben headseten és kihangosítva is, de most egy ismerősöm is vett vadi új Desire-t, majd vele összehasonlítom.
Multitouch problémák...
www.youtube.com/watch?v=5MLUmJL_Px0
Kérdés hogy ez napi használatban mennyire érezhető? Desire tulajok írjatok!

Teszt programok:
Multitouch Paint
Multitouch Visible Test
@sinkoneri: kiprobaltam ugyanezekkel a tesztelo szoftverekkel. nekem hibatlanul mukodik.
@hírbehozó:
Szuper ez jó hír, köszi az infót!
@sinkoneri: Én vagyok szerintem a Desiré állatorvosi lova, nálam előfordul néha, hogy a főképernyőkön nem érzékeli a multitouch-ot, többféleképpen is:

1. egyáltalán nem. Ekkor ha elindítok egy böngézsőt vagy bármit, amiben mennie kéne, abban sem megy. Mintha valami disabledolná a funkciót. Kikapcs-bekapcs segít rajta.

2. Ha sok minden fut és belassul, akkor a főképernyőn csak 3-4 próbálkozás után veszi a lapot, hogy ez most multitouch akart lenni. Főleg akkor, ha a középső, nagy órás képernyőn próbálom, ilyenkor mindig elindítja az órát, mintha csak arra kattintottam volna. Ez sokkal gyakoribb jelenség.

Más desiiré tulajoktól kérdezném újfent: nektek milyen a hangja? főleg kihangosítva, megint az volt, hogy annyira recsegett, hogy alig lehetett érteni.
DivX avi-t lejátszik a Desire?
@sinkoneri: tudtommal meg nem. egyelore csak .3gp, .3g2, .mp4, .wmv
@sinkoneri: már lejátszik. RockPlayer a Marketben megtalálod (HD mkv-kal megküzd de a hagyományos divx-eket viszi smooth-on)