Közösségi szolgáltatássá alakítja a Live Messenger-t a Microsoft

Bekövetkezett az, amit múlt héten csak sejtettünk: a Microsoft csetalkalmazásának ma demózott új verziója immár mélyen integrálja a közösségi szájtokon zajló aktivitásokat is. Így a felhasználók egyenesen a Live Messenger csetablakából is cserélhetnek tartalmakat facebookos, myspace-es, linkedines ismerőseikkel. Sőt, követhetik ismerőseik egyéb aktivitásait is (pl. youtube-os és flickres megosztások, stb.)

A Microsoft tehát valódi közösségi platformmá alakítja legnépszerűbb szolgáltatását, a Live Messengert. Nem saját közösségépítő szolgáltatást hoz létre. Hanem a meglévő sikeresekre, elsősorban a Facebookra támaszkodva próbál beépülni (újra) az egész online közösségi térbe.

Ennél is meghökkentőbb, hogy a hírek szerint hamarosan kimegy a Live Messenger iPhone-alkalmazása is. Na erre varrjon gombot Angelday! Az app az előzetesen kiszivárgott infók szerint minden fontosabb új funkcióját tudni fogja a Messengernek.

A Microsoft mostani törekvése érthető is, hiszen a Messengernek világszerte több, mint 320 millió felhasználója van. És Magyarországon is több mint 2,5 millióan regisztráltak maguknak Messenger-accountot. Ezzel az alkalmazással kell tehát előre menni, újabb sikereket elérni.

A Microsoft mostani próbálkozása kicsit rímel nekem a Google Buzz projektjére. A Google ugye a Gmail felhasználótáborára támaszkodva próbálja felfuttani a Buzz-t. A Microsoft talán most egy picit ügyesebben gondolkodik a Google-nál: a már meglévő, sikeres közösségi szolgáltatásokra (Facebook, LinkedIn, Flickr) támaszkodva próbálja szexibbé tenni felhasználói számára a Messengert.

Nem vagyok biztos benne, hogy a Microsoft nem késett-e el ezzel a lépéssel. Mindenesetre épp azt sem tartom teljesen elképzelhetetlennek, hogy a jövőben a Live Messenger lesz a core csetszolgáltatása és üzenetküldő platformja a Facebooknak. Miként a Bing is szépen beintegrálódott mára a Facebook keresőjébe.

A fenti fejlemények persze azt is világossá teszik, hogy a Messengert továbbra sem lehet olyan könnyen leírni - még geek körökben sem -, mint mondjuk az Internet Explorert. Ha egyszer felhasználók milliói aktívan használják ezt az alkalmazást, és ez a alkalmazás hajlandó nyitni más platformok, szolgáltatások felé, akkor nem is kérdés, hogy oda kell figyelni rá. Júniusban jön a béta. Meglátjuk, hogy tényleg annyire ígéretes-e a mostani Messenger revamp, mint a demóból kitűnik.

Címkék: microsoft mobil chat social network facebook iphone linkedin app live messenger
2010.04.28. 21:40. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy rohadt t betűt nem láttam a videón, pedig akkor lenne igazán "szexi" a fejlesztés, ha a twittert is bekötnék..
@naive: a twitterrel egyelore nincs meg a megallpodasuk. de szerintem ez csak ido kerdese. mindkettojuknek jot tenne egy oda-vissza integracio.
Morcos lennék, hogy ha a nagy nehezen kiharcolt Jabber alapú facebook chat-et kidobnák a kukába az alig dokumentált, összevissza működő WLM protokollért cserébe.
@naive: kiegészíteném a dolgot azzal, hogy ubuntuéknál jól sikerült néhány brainstorming: wiki.ubuntu.com/MeMenu
Gyanúsan hiányoztak a Google szolgáltatások és termékek, csak a YouTube volt benne, az is csak azért, mert gyakorlatilag a Youtube A Videómegosztó portál.

@CruelAngel: Miért dobnák ki? Csak be tudnak építeni egy Jabber-klienst a WLM-be...
(azt azert ne feledjuk, ha microsoft resztulajdonos a facebookban.

nem csak egy egyszeru egyuttmukodesrol lehet itt szo, hanem egy hosszutavu, integracios terv egyik allomasarol)
Személy szerint jobban örülnék, ha az ellenkezőjére törekednének, a wlm szerintem már jelenlegi formájában is bloatware. Kb ugyanez történt szép fokozatosan a neróval: full installon ráterpeszkedik az egész rendszerre, holott te csak cd-t akartál írni. Értem én, hogy miért mennek ebbe az irányba ms-ék, de sztem nem csak én vagyok úgy vele, h jobban örülnék egy egyszerű, minimál felületű im-kliensnek.
Digsby mond valakinek valamit? Ugyanis már egy ideje tudja ezt a nagy újdonságot (Egy kliensbe különböző IM (MSN, Jabber, Gtalk, stb.) és Közösségi (Facebook, MySpace, Twitter, stb.) szolgáltatások integrálása)

www.digsby.com/
@H3c: hmm, megelőztél :D
Szerintem ez nagy ötlet. Akarok ilyet Skype-ra is :)
amikrol itt irkaltok azokat en nemneveznem 2010-ben hasznalhato kliensnek :C

ubuntut meg hasznalhato os-nek

de mindegy is, ujabb msn protokolokkal nincs semmi baj, se a wlm-el, es amig ms penzel wlm lesz..
Microsoft a régi világból örökölt monopóliumait csúcsra járatja, hogy megpróbáljon belekapaszkodni az új trendekbe..
@gemina: nem tudtam, hogy az im kliensek is idővel megromlanak :)

Amúgy mi kell kétezertízben azon kívül, hogy tudjak írni az ismerőseimnek, ők erre tudjanak válaszolni, és mindeközben a kliens a lehető legjobban tűnjön el az utamból?
A legnagyobb baj az alternatív kliensekkel, h - legalábbis nálam - nagyon gyakran nem fogadnak minden üzenetet, ami azért elég bosszantó.
@kokoagb: pidgin-nel nálam nem volt még ilyen probléma. Ill. annyi, amennyi a hivatalos klienssel is előfordul néhanapján:)
@Álmos: pedig de, valtoznak az idok, az igenyek es mininalis elvarasok egy kliensel szemben.

az kell, hogy mukodjenek normalisan a beepitett funkciok amiket tamogat a protokol, webcam, voicechat, fajlkuldes ne jelentsen problemat, letisztult, egyszeru gui amit megert barmelyik atlagfelhasznalo egybol.

ezekkel a "mindent tamogat" kliensekkel az a bajom altalaban, hogy (jo esetben) uzenetkuldesen es fogadason kivul valoban nemjok masra :\
@gemina: hagyjuk ezt a változnak az idők bullshitet, pont ugyanazok az igények, mint öt évvel ezelőtt.

A pidgin egyébként a webcamon kívül mindent támogat, amire nekem pont nincs is semmi szükségem.
Szerintem a WLM a legjobb chatszolgáltatás, sokkal jobb, mint a facebook chat. Webcam arra jó, hogy videócsetelj a haveroddal.
A Youtube-on akartam megnézni a videót, erre feldobja, hogy ha akarom a jövőben magyarra váltja a nyelvi beállításokat. Ami ugyan nagyszerű, de én már hozzászoktam az angolhoz. De azért jó dolog, szerintem.
@Álmos: nagyon nem ugyanazok az igények, mint 5 évvel ezelőtt...100x lustább a netező. Már nem hajlandó a google-ban keresni, inkább keressenek az ismerősei és linkeljék be a facebookra...ha azonban ez a tendencia nem változik, akkor a google-nak ki kell találnia valamit...
@Álmos: Meg nem működik a direct file transfer, azaz a fájlküldés szerveren keresztül megy, max 3 kb/sec sebességgel. Három, dolgok használok az msn/wlmben: üzenetkülddés, fájlküldés, webcam. Ebből gyakorlatilag egyet tud. A baj az ilyen külsős kliensekkel az, hogy a pidgin/libpurple még az előző msn protokolt próbálja lemásolni, mikor a ms már kiad egy újat. Mindig az ms után fognak kullogni egy lépéssel.
@kino: valóban, de számomra a Digsby maradt meg úgy, mint amelyik azt reklámozza magáról, hogy ezeket mind tudja (egyébként én is Pidgin felhasználó vagyok)
@RandomHunter: persze, hogy az alternatív kliensek mindig egy lépéssel a wlm mögött lesznek, hisz' az egy zárt formátum...
(de nem akarok nagyon belefolyni a vitába, mert nem vagyok szakmabeli, csak egy egyszerű júzer)

Don PUA (törölt) 2010.04.29. 11:14:30

hát például Trillian Astra már rég ilyen.
@zéka: egyrészt nem értek egyet, másrészt ennek csekély köze van az IM protokollokhoz :)

@RandomHunter: azért az a 3kb/s túlzás. Képek, pdf-ek, stb. átküldésére jelenlegi formájában is pont elég. Eleve baromságnak tartom az IM-en keresztüli fájl küldözgetést, sokkal jobb módszerek vannak erre. Ráadásul az ms egyre több mindent nem is enged átküldeni, mert a sok marha így szopja be a malwaret..
A cikkben linkelt windowsteamblog.com alján link:
"You can also learn more about the upcoming Messenger release at http://www.messengerpreview.com"

Vajon az új WLM is ilyen stabil lesz? :)
Status update a volan mogott, gratulalok hozza...
hűha tab-os beszélgetés, MSN plus nem is tudom hány éve tudja

kapott a VLM egy uj skin-t meg mostmár HD camozni is lehet vele?

gr8

WLM kliens legalább valamennyire szép, de remélem nem az MS fogja diktálni a dolgokat, mert akkor csúnya világ lesz
Hm, itt az ideje egy régi wlm protokollra saját klienst írni. A facebookon is idegesít már a több tonna szemét, mert mindenki oda linkel, ír be vmit:S Nem kell ez az msn-be...
OFF:
Időközben javították az oldalt, amit írtam. (Későn jövők kedvéért: Kb. 1 napig nagy .NET hiba oldal jött be a messengerpreview.com-on)
nekem a legnagyobb bajom az msn klónokkal, hogy nem tudja kezelni az egyszerre több helyről való belépést. pedig nem egyszer kellett volna android alól msn, közben meg otthon maradjon belépve.

majd tán évek múlva.