Hogyan jelenítsük meg a Facebook "like" gombját blog.hu-s blogunkban?

Nyilván az olvasók többsége tudja, hogy hogyan kell helyesen beszúrni egy html sablonba egyetlen sornyi iframe-et, de biztos vannak olyanok is, akiknek ez nehézséget okoz.

A Facebook új "Like" buttonja azért jó, mert ha blogunk olvasói erre a gombra kattintanak, ennek a postnak a linkje automatikusan kikerül az olvasó facebookos hírfolyamába. Amúgy pedig jó visszajelzés is arról, hogy ismerőseinknek tetszett-e a post, illetve, hogy összesen hány olvasónak nyerte el a tetszését az írásunk.

Na de hogyan kell megjeleníteni a "like" gombot a postjaink alatt? Íme:

A Blog.hu adminfelületén a "Megjelenítés" fül alatt nyissuk meg blogunk aktuális sablonjának html-szerkesztőjét. Majd kopizzuk ezt a kódot...

<br /><iframe frameborder="0" scrolling="no" style="border: medium none; overflow: hidden; width: 500px; height: 80px;" allowtransparency="true" src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href={blh:post_permalink}&layout=standard&show_faces=true&width=500&action=like&font=arial&colorscheme=light"></iframe>

...kábé a következő sor után: <blh:post_more text="tovább" /></div></div>

Valahogy így. Ennyi.

Címkék: blogok blog.hu facebook help how to like button lájkolás
2010.04.30. 14:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valaki meg tudja mondani, hogy egy statikus oldalba berakott like gombnál miért nem írja ki, hogy hányan likeolták? Csak annyit, hogy mondjuk te és még valaki. De azt nem, hogy és még 48-an. Miért?
Nagyon jó már be is épitettem!
izoom.blog.hu/2010/04/26/kola_puska
Köszönöm az infót!
Még egy kérdés. A saját webshopba is bele lehet építeni ezt?
@Kütyüuniverzoom: bárhová be lehet építeni, csak a href={blh:post_permalink} helyére kell az aktuális url-t, amit likeoltatni akarsz beírni.
Köszi, a blog.hu nevében is! :)
milyen jól be lehet lassítani egy blog listaoldalt ezekkel :)
Tyú srácok az egész emberiséget mentettétek meg ezzel a leírással.

És ha érdekel titeket a Half-life 2 képregény akkor nézzétek meg a blogomon és lájkoljátok :D (ez volt itten a reklám helye)
Ez itt a segitseg.blog.hu ?
Köszönjük a hasznos info-t.
hat nekem nem jelent meg a like gombra kattintasra a fb hirfolyamomba :)
@sDavid: a blog.hu megcsinálhatná magától is minden blogra automatikusan, de úgy látszik, nem kell nekik az ingyen marketing
"A Facebook új "Like" buttonja azért jó, mert ha blogunk olvasói erre a gombra kattintanak, ennek a postnak a linkje automatikusan kikerül az olvasó facebookos hírfolyamába."
Meg azért is, mert ezzel lehetővé teszed a Facebook számára, hogy a blogod összes (nem csak a lájkoló, hanem az összes beeső) látogatójáról és ezzel persze magáról a blogodról is minden adatot beszipkázzon. Minél több blogra kerül ki ez a gomb annál több és pontosabb információja lesz mindig a Facebook-nal arról, hogy hol és merre jártál, mit csináltál, ott mennyi időt töltöttél, kiknek szóltál be közben, stb.
@[megmondoember]: te valahogy ugy kepzeled, hogy a facebook kozpontjaban epp a te nagyszeru kommentjeidet bogarassza egy kutatocsoport? nem. te csak egy statisztika vagy. mint mindenki mas. vajon az internetszolgaltatod mennyit tud rolad? vagy maga a bloghu? eleg mar ezekbol a paranoid ostobasagokbol.
@hírbehozó: Ha legközelebb majd figyelmesebben olvasol, akkor észre fogod venni, hogy én nem egyes szám egyes, hanem egyes szám kettes ill. többes szám kettes személyben beszéltem. Tehát nem elsősorban magamról. Tőlem azt raki mindenki amit akar, mert én amúgyis úgy blokkolom akár a Facebook like gombját a blogodból, akár bármi mást, ahogy és amikor akarom. Ha akarom.
@[megmondoember]: egyetertunk. Mindenki azt hasznal, amit akar. Ennyi.
Az univerzum bármely weboldalán működik a következő megoldás:

<script type="text/javascript">
url=escape(location.href);
document.writeln('<p style="text-align: left"><iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=' + url + '&amp;layout=standard&amp;show_faces=true&amp;width=265&amp;action=like&amp;font=verdana&amp;colorscheme=light" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" style="border:none; overflow:hidden; width:265px; height:32px"></iframe></p>');
</script>

Ennek hátránya, hogy javascriptes, tehát a felhasználók kb. 10%-ánál nem fog megjelenni. Igaz, ők egyébként sem tudnának like-olni.

Frame-ekkel meg session-id-kkel persze lehetnek kavarások.
Köszönöm, most már nem kell keresgélni, hogyan lehet szűrni a Facebook Like gombját.
@UnA: Valóban, ennyiből is nagyon barátságos és biztonságos a Facebook frame-es megoldása.

Egyébként gyanítom, hogy nem jegyzetelik, hogy hol jársz, mivel az haszontalan számukra, de nagyon megüthetnék miatta a bokájukat.

Az viszont, hogy mi tetszett neked, az fontos minősítési pont a webkeresőben. Nem az egyetlen azonban - ezért is haszontalan önmagában a látogatottságot mérni, mert a keresési algoritmusba megbízhatóan egy népszerűségi elemet belevenni is többé-kevésbé hazárdjáték, eléggé a találatok minősége és a változatosság rovására tud menni. Akkor pedig már a Like hasznosabb, mint a sima nézettség.

Másrészt (a világban legalábbis) már most olyan méretekben like-olnak a felhasználók, hogy másnak a rögzítése már nagyon drága lenne, ellenben kevés hasznot hozna, hiszen majd' mindenki like-ol. Amit pedig nem like-olnak, az kevés pontot kap. Dislike gomb pedig nincs.
Van valami megoldás arra, hogy a főoldalon ne, csak a cikk oldalának alján mutassa?
@hírbehozó: na ne má... ezeket át szoktad ugrani hh.
@Foli: Bloggeren ezt kel ele
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
ezt meg moge
</b:if>
Egyebkent en beraktam 3 verzio 3 bloger blogba+ 1 normal weboldalra ,teszteltem 2 bongeszovel 3 emberrel es nem akar szamolni sehol csak a bejelentkezett emberkerul mondja meg hogy o szereti e vagy sem. A hvg-nal mukodik mer meg ezer helyen a weben.
layout lehet standard+ face off/on es lehet csak counter (button_count) de ugy se szamol :(
@zero: neked mééééér mükodik a tiniabortuszos cikket mar 8-an likeoltak
Sziasztok! Valaki segítsen plííz, beillesztettem a linket s minden oké is kivéve, hogy ha rákattintasz a likera felugrik egy ablak, ezt írja ki: "Jelentkezz be Facebookra hogy személyesítsd ezzel a társadalmi beépülő modullal kapcsolatos tapasztalatodat." Elvileg bejelentkezés nélkül működnie kellene nem????? Ha igen, mit tegyek, hogy ne ugorjon fel az ablak?
Kösszi előre is!!
@AdriEnn: bejelentkezes nelkul honnan tudja szegenykem ki lajkol?
Köszi, tegnap éjszaka óta tököltem ezzel valami hibaüzenet miatt, de a segítségetekkel sikerült az áttörés.:)
Köszi:) Szöveg színét lehet-e változtatni???
csak a stilusat light/dark
aki a like gombot szereti rossz ember nem lehet.. akinek a like gomb bejött ezt is csípni fogja:
Activity Feed
thinkdigital.blog.hu/2010/05/01/meg_egy_hasznos_facebook_plugin_akar_blogokra_is
Jahhhj és majdnem elfelejtettem, lenne egy óriási kérdésem!!
Nem lehetne a blog.hu-s blogom kommentjét Facebookosra cserélni? Vagy a blog.hu alapból nem engedi ezt? Szerintem bátrabban menne a kommentelés, nem mindenki indás, de lassan mindenki Facebookos, egyszerűbb lenne.
A vizsgálat tárgya:
developers.facebook.com/docs/reference/plugins/comments
@Artuum: Total elzarkoztak a iwiw azonositos kommentektol is es attol is hogy nevtelen kommentezest visszallitsak. kicsit eroltettet regisztracio gyujtes, biztos jo nekik a statisztikaba amikor mutatjak a hirdetoknek
@Artuum: Gondolom ha kikapcsolod alapból a blog.hu-s megjegyzéseket és utána a skinbe berakod a Facebook javascript kódját (developers.facebook.com/docs/reference/javascript/) és a kommentek helyére, hogy:
<fb:comments numposts="10" width="550"></fb:comments>
az megoldaná dolgot.
Egyebkent erdekes mert a Lujkoljunk.hun a hvg-s budapest regifotos cikhez 1914 share van irva a hvg oldalon meg csak 263 like.
Legyszi lajkoljatok mar be a iiifeel.blogspot.com oldalon a elso siralyos kepet, teszt miatt. koszi. Nem reklam, tenyleg teszt, mert 1 hete nem birom szamolasra birni a likeszamlalot pedig biztos 10nel tobben nyomtak mar de lehet van valami facebook gond is a dologban mert mashol is irtak hogy a szamlalo nem jol szamol. kivancsi vagyok ha tobben nyomjak beindul e
Ez a facebookos comment box biztos kiveri a biztositekot blog.hu-nal :)
@Zslot: A tetszikre nyomás és a megosztás külön számolódik, nem csoda, hogy más számot mutat a számláló.
Nekem nem jelenik meg a hírfolyamban, csak az adatlapomon. Sőt, másét is csak az adatlapján látom. Ami csak annyiból gáz, hgoy szeritem azFB használók nagy része a hírfolyamon él, nem az adatlapokon.
én arra nem tudok rájönni,az a szünet utána, az az 1-2centi,az minek van?
@e-lias: van egy fajta szűrés, hogy ne jelenjen meg minden jelentéktelen dolog a hírfolyamban (pl. valamilyen szinten a barátaid státuszüzenetei is szűrve jelennek meg), de van amikor az ilyen tetszik gombra nyomás igenis megjelenik a hírfolyamban. Szóval fel a fejjel :)
@Kontárblog: szerintem a szelessege nagyobbra van allitva mint amekkora a szoveg de vigyazz mert ha lecsokkented akkor lefogja vagni a hosszabb szoveg veget
kérnék egy kis segítséget, betettem a kódot, erre az add-to-any átvándorolt jobbra igazításba:)
mi lehet az oka?
ha megcserélem őket, úgy jók, de én ebben a sorrendben akarom őket:)
a kódban nem találok rá magyarázatot...köszi:)
@Dami123: Engem nem igazán mozgat a dolog, csak úgy felvetettem, mint nemértemmiértígyvan dolgot. :)
@Benbe: köszi a tippet, én freeblogos blogba applikáltam a gombot és ezzel a kóddal tökjól működik, attól eltekintve, hogyha az ember egyposztot lájkol, akkor az összes előző poszt is lájkolódik automatikusan :D :D ezt hogy lehetne megoldani vajon? :P
Csak az én szememet szúrja a banner sarkában levő Tetszik gomb? A cirka 100 pixel magas feliratnak nem értem miért kell háromszor olyan magas háttér...
@sophie.: Valahogy meg kéne oldanod, hogy pl. csak a bejegyzés oldalakra rakod a gombokat, vagy ha a többi oldalra is, akkor az egyes bejegyzések urljeit behelyettesíteni. Enélkül a gombokkal gyakorlatilag az egész blogot lájkolják, nem csak az adott posztot, kb. mint a jelenlegi like gomb a Webisztán fejlécében.
@Dami123: Nade a kód pont ezt teszi: behelyettesíti az adott lap URL-jét. Ráadásul a freeblogon az egyes cikkek statikus URL-t kapnak, nincsenek paraméterek. Nem igazán értem.
@Benbe: Nade a főoldaladon az "adott lap urlje" = a főoldal urlje. Modosítanod kell a szkripten, hogy ne az adott lap urljét, hanem az adott bekezdés urljét helyettesítse be.
Valószínűleg van erre egy spéci változó a freeblogos sablonkészítőben és ha azt ellesed és megfelelően beilleszted a szkriptbe, akkor jó esetben működni fog.
nekemis sikerult Tumblr-re. nemvolt konnyu menet, kicsit mashogy kell mint a tobbi blogra, de vegul egeszjo lett. :)

fuckyeahmedia.tumblr.com/
@Dami123: Arról nem volt szó, hogy a főoldalon van egy tucat Like-gombja!

A kód helyes, mivel oldalt, URL-t, stb.-t kapcsol. Bármely oldalon működik.

Ha egy oldalon több Like gombot szeretnél, akkor nem. De biztos van egy 113 kB-os .js fájl, ami automatikusan tudja a Levis farmer webshop megoldását is! :)

Ez egyébként is fapad, hiszen ha bélyegképet, leírást meg ilyesmit szeretnél, akkor muszáj a head-ben metainformációkat is elhelyezned.
@Benbe: "Arról nem volt szó, hogy a főoldalon van egy tucat Like-gombja!"

Pedig ez elég valószínű felállás @sophie bejegyzéséből kiindulva.
Azt tudjátok, hogy Like BOX-ot (régi rajongói box) hogy lehet betenni a blog.hu sablonba? Egyszerűen nem jelenik meg, de másnál is volt ilyen probléma, pedig ez is iframe-es, mint a like button. Ötletek?
erdekes ez a like gomb egyik blogomon van csak szamlalos like gomb raadasul a fooldalon tobb is, egyik 2 a masik 4et mutat, ha atalitom face true ra meg standardra(hogy meg tudjam kik szeretnek :) nem mutat semmit ha visszaalitom szamlalosra ujra mutatja az ertekeket
de az biztos hogy tob nap kell neki amig beindul
@Zslot: az arcokat csak akkor látod, ha az ismerőseid lájkolnak, különben nem.
@Molnár Gergö: engem is ez érdekelne. a dobozt meg tudom jeleníteni a facebook által generált kóddal, de a kis ablakban mégsem a like box jelenik meg, hanem a facebook főoldala, illetve annak egy részlete. mit tanácsoltok, van már megoldás erre?
@Molnár Gergö: az iframe nekem se működött, de a Facebookos Javascript SDK (developers.facebook.com/docs/reference/javascript/) beillesztésével és az XFBML kód bemásolásával az iframe-es verzió helyett már rendben van (lásd a huwiki.blogspot.com -on)
@Dami123: köszönöm, műkszik! íme: kobli.blog.hu
@Kontárblog: a szunet utana aze van, mer oda rakja be azoknak a nevet akik ranyomtak a gombodra, ala pedig a profilkepuket, felteve ha ismered oket
@Molnár Gergö: A Like Box nekem sem műkszik! Fogalmam sincs miért...
@Artuum: Lásd pár sorral feljebbi hozzászólásom a Facebook hibájának megkerülésére.
Kösz sokat segített nekem ez a bejegyzés! :)
Sziasztok!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy miképpen tudom a facebook oldalamat promózó boxot letölteni és betenni az oldalamba? nem a like gombra lennék kíváncsi, hanem arra a boxra, ami tagok képeit jeleníti meg...
előre is köszi a segítséget!
hm, betettem egy weboldalba a like gombot.
kb 2 hétig szépen növekedett a szám, aztán 2 napja lenullázódott. nem értem. ötlet?
@mr.president: Lásd developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box és olvasd el a korábbi megjegyzéseket, ha valamiért nem működne.
Tehát jól értem, hogy ennek alapfeltétele a saját sablon? Mert a gyári sablonomban én nem is látok olyat, hogy html-szerkesztő. Bocs az evidens választ igénylő kérdésért!
@barcavideo: persze, de a gyári sablon egy gombnyomással lemásolható és így lesz belőle saját sablon.

segitseg.blog.hu/2008/12/04/hogyan_tudok_sablont_szerkeszteni
@dave_he:

nekem ugyanez a problémám, úgy látom hogy csak azt látom aki fb-n ismerősöm. azt hogyan lehet megcsinálni, hogy ismeretlenek lájkolását is lássam? névvel
Egy olyan like gomb kellene a blog.hu-ra, ami a post szövegének végére kerülne automatikusan, mert akkor az RSS-en olvasókban is megjelenne a szöveg végén, és ott is meg tudnák nyomni, nem csak ha elmennek a blogra.
@mangorlo: Névvel nem. Ha lehetne, akkor óriási adatvédelmi botrány lenne ebből. (Nem mintha a Google Readerben egyébként nem lennének nyilvánosak a lájkolások név szerint.)

@agyvihar: Eddig még nem láttam működő like gombot RSS feedben, viszont megosztó gombot elég könnyen lehet csinálni.
Hegel köszöni az infót, ki is rakta rögtön a lájkot.
Sziasztok. A "like" gombot sikerült elhelyezni. Köszönöm is a segítséget, de hogyan kell a blogom facebook-os adatlapjának linkjét elhelyezni az oldalon, netalán egy ablakban látszódhatnának az ismerőseim is? Egyszerűen nem sikerül rájönni... Segítségetek előre is köszönöm & üdv!
@helyzetjel: Talán ezekre gondolsz: www.facebook.com/badges/ ; bár valószínűbb, hogy erre gondolsz: developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box.

Egyébként időközben július 23-án frissítették a like gombot; az iframe-s verziónál lehet megjegyzéseket hagyni lájkolásnál (ha az iframe min. 450 képpont széles); és az Insightson keresztül elérhető a tetszik gomb megnyomásának statisztikája. developers.facebook.com/blog/post/397
"bárhová be lehet építeni, csak a href={blh:post_permalink} helyére kell az aktuális url-t, amit likeoltatni akarsz beírni."
és a {blh:post_permalink} helyére mit írjak be, h ha csak egy bejegyzést akarok lájkoltatni?
www.sandee.blogol.hu lécci nézzétek meg, mert lájkoltma egyik(kipróbáltam) , és mindegyiket lájkolta:\