A legfontosabb Android appok (július)

Nézzünk pár jó és pár kevésbé jó példát. 

FxCamera / ToyCam effect
Az egész alkalmazásból én csak ezt a ToyCam effektet használom, azt viszont elég sokat. Érdemes kipróbálni. A legbénább témából is ki lehet vele hozni viszonylag jó képeket. Én a zöldes effektbeállításra esküszöm (ez amúgy a default). Külön az effekteket is ki lehet tenni shortcutként az asztalra, megspórolva ezzel pár kattintást. Két apróbb hibája van csak: az egyik, hogy egyelőre 960x640-es a legnagyobb választható képméret. A Desire meg ugye ennél jóval többre is képes lenne. A másik hiba, hogy a fejlesztő nemrégiben beletett egy shutter soundot. Csak épp kikapcsolni nem lehet. Úgyhogy jelenleg elég béna hanghatás kíséretében lehet csak képeket lőni. Reméljük, a jövőben ez is kikapcsolható lesz.

RockPlayer
iPhone-tulajdonosok most ne figyeljenek ide. Ott van .avi-ban a laptopomon egy film. Rádugom a telefont a laptopra, egy mozdulattal rámásolom a filmet, és máris nézhetem a mobilomon. A RockPlayer nem csak a DivX, avi, mkv, rmvb formátumokat támogatja, de még a feliratokat is képes megjeleníteni. Sőt, a feliratok mérete és színe is állítható. Kiváló alkalmazás, melynek segítségével kiváló minőségben lehet .avi-kat nézni.

picplz
Viszonylag új szolgáltatásról van szó, de én hamar megszerettem. A lényeg, hogy egy általunk készített fotóval tudunk becsekkolni helyekre. Annyi a történet, hogy az apphoz kötjük a foursquare-es és twitteres accountunkat, majd amikor be akarunk csekkolni valahova, a picplz-zel készítünk egy képet, majd esetleg adunk neki valamilyen címet, kiválasztjuk, hogy melyik helyre is akarunk becsekkolni, és a kép url-je automatikusan megjelenik a bejelentkezésünknél. Amúgy ez tipikusan olyan funkció, amit a Foursquare-nek már alapból kellene tudnia. Na de addig is itt van nekünk a picplz.

Nimbuzz
Lévén natív Skype alkalmazás még mindig nem létezik Androidra, a Nimbuzz-zal kell beérnünk. A cucc meglehetősen akadozósan megy, de ha jó a netkapcsolatunk (3g, wifi), még voip-telefonálni is tudunk Skype-kontaktjainkkal. Akiknek a munkájuk vagy magánéletük miatt fontos a Skype-jelenlét, azoknak kötelező app. Már ameddig a Skype engedi ugye. Lásd még Fring-ügy...

És akkor pár bénaság...

Egyszerűen érthetetlen számomra, hogy a Facebook hogyan képes egy ennyire használhatatlan mobilalkalmazást összedobni. Nem látjuk a "Top News / Most Recent" leválogatás. Az eseményekről nem küld értesítést az app. Nincs "events" menüpont. Egy sor tartalomnál nem kattintható a kép vagy a link. Nem lehet videót feltölteni Facebookra... És még sorolhatnám. Én rászoktam arra, hogy a mobil böngészőjében nézzem a Facebookot. A "full site" verziónál pont ugyanazt kapom ugye, mintha laptopon nézném a szájtot. Nincsenek kompromisszumok, nincsenek problémák.

A másik, számomra érthetetlenül elnagyolt alkalmazás a Gmailé. Nincs épeszű ember, aki meg tudná indokolni, hogy miért nem lehet az emaleikben szöveget kijelölni és másolni, miért nem lehet fájlt vagy képet egyszerűen csatolni levélhez. Miért nem lehet könnyedén elérni, váltogatni a labeleket. Miért történhet meg, hogy bizonyos levelek elküldésére akár hosszú perceket is várni kell. Bosszantó bénaságok ezek.

Amiről nem beszélünk...

Lévén idehaza még nem elérhetők a fizetős appok, ezért egyesek warezolt fizetős appokat is telepítenek telefonjukra. Természetesen mindez nem szép dolog, annak ellenére sem, hogy a Last.fm Personal Radio alkalmazás Androidra az egyik legjobb dolog a szeletelt kenyér feltalálása óta.

A többi, fixen a telefonon pihenő appom itt található.

Címkék: mobil android app htc desire
2010.07.26. 10:47. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebookot Androidon kizárólag a touch.facebook.com -on érdemes használni. az official kliens röhej, a m.facebook.com pedig régi mobil eszközökre van optimalizálva.
warez helyett pedig célszerű a Market Enablert használni: én pl. most vettem meg a Document Scanner alkalmazást, majdnem 900 forintért (nem érte meg egyébként, Scan2PDF jobb), osztrák T-Mobile ügyfélnek kiadva magam. de tényleg emberek: ne warezoljatok!
Google most ügyködik azon, hogy a mobil szolgáltatón keresztül menjen a market fizetés. Megveszed az appot, a T-Mobil / Pannon / akármi meg hozzácsapja a havidíjhoz. Persze ettől még szerintem jó messze vagyunk idehaza.

Nekem egyik kedvencem most a Ghostify, írtam is róla saját blogra, de röviden: úgy spórol helyet a memórián, hogy töröli a kijelölt programot, előtte lementi SD kártyára az .apk-t, és bármikor visszahozható kb. 2 klikkel.
@lipilee: amit van fizetős store, az emberek kisebb része fog warezolni.
@Appdroid Hungary: Micropaymentben anno a T-Mobile (akkor még Westel900, vagy mi) élen járt, talán van remény. addig meg Market Enabler.

memóriaspórolásra meg Apps2SD ;)
"A másik, számomra érthetetlenül elnagyolt alkalmazás a Gmailé. Nincs épeszű ember, aki meg tudná indokolni, hogy miért nem lehet az emaleikben szöveget kijelölni és másolni, miért nem lehet fájlt vagy képet egyszerűen csatolni levélhez. Miért nem lehet könnyedén elérni, váltogatni a labeleket"

Valószínűleg a Google-nél se tudták megindokolni, mert Froyón már ezt mind lehet.

A Last.fm app meg hogy kerül a fizetősök közé, ha egyszer ingyenes? www.csmarshal.com/android
Pár app, ami szerintem kihagyhatatlan:

- Camera 360 (sok effect, jó képminőség fényképezéshez)
- PicSay (kép manipuláló, feliratozó, clipart stb.)
- Thinking Space (tervezéshez, gyors eszmefuttatás utáni jegyzeteléshez használom)
- Network Monitor (van maximális adatforgalmam, ezzel mérem, így nem lehet baj! :)
- IMDb (no comment)
- gReader (google reader, menet közben jó olvasgatni)

Ja és AppBrain! :-)
"Lévén natív Skype alkalmazás még mindig nem létezik Androidra..."

www.skype.com/intl/en-us/get-skype/on-your-mobile/skype-mobile/android/ :)

A szeletelt kenyér meg a világ leggusztustalanabb dolga.
@srácz: sajnos a skype desire-re meg mindig nem mukodik...
Facebook app: dettó
Gmail app: dettó (kivéve levélküldés para)
Úgy látom, ugyanazok zavarnak.
Gmail appnál nektek nem csinál olyant, hogy egyszerűen nem frissíti magát automatikusan? Engem ez idegesít, délután ránézek és még a reggeli levelek vannak legfelül, illetve ha elküldök vmit, akkor szintén egy refresh-t kell sokszor nyomnom, hogy tényleg elmenjen. Baromi idegesítő, amikor azt hiszem, hogy elküldtem a levelet és egy óra múlva hívnak, hogy mi van.

Ami nekem még nagyon nem tetszik, az a Google Maps alkalmazás. Volt szerencsém összehasonlítani az iphone-éval, ég és föld. Pedig csak annyit akartam volna, hogy rábökök egy helyre a térképen, tegyen oda egy olyan gombostűt és mentse el a kontaktok közé. Valahogy iphone-on ez ment természetesen, itt meg szenvedni kellett vele. Nameg hogy forgassa a térképet észak felé, azt is tudhatná.

Viszont most elvittem a telefont szervízbe, mert állandóan resetelte önmagát, remélem hamar megoldódik.
@sDavid:

A Camera 360 sajnos fizetős, az ingyenes meg kis méretű fotókat készít, amúgy tényleg jó program lenne.
a RockPlayer egész jó!

érdemes kipróbálni a file-böngészőjével a törlést :)
Kösz a tippeket.
Vásárlásra az andappstore.com/ -ot ajánlom, nem teljes a választéka, de sok minden fent van és támogatja a PayPalit.
RockPlayer-t már tolom is a telefonra kipróbálni :) még talán írok is róla... ;)

FaceBook app tényleg szánalom; fényképezni általában az alap kamera alkalmazással szoktam, eddig nem nagyon volt szükségem effektezni, meg ilyesmi; Nimbuzz már az iPod-on sem volt túl hatékony, Androidra le sem töltöttem.

Ami szerintem még hasznos, bár bevallom, nem tudom, pl. a Desire hogy kezeli ezeket, de a Call Meter mér hívást, sms-t, adatforgalmat - ez utóbbiból csak a mobilnetet, de úgyis az az érdekes :)
jah, és ha már AppBrain, akkor tegyétek fel hozzá Fast Web Installer kiegészítőt, és a weboldalról az Install gombbal lehet egyből telepíteni a telefonra :) nagyon jó cucc :)
Mire is jo az a last.fm app? De most oszinten. Megnezhetem vele a zenekarok profiljat, meg scrobble-zhatok vele, amire kepes a Simple Scrobbler is. A lenyeg, a radiohallgatas kis fika orszagunkban nem mukodik.
@chr(27): hat pont ez az, hogy a warezolt verzioval mukodik a radio is. probald ki.
@chr(27): Nem kell "warez" verzió hozzá. Az alkalmazás maga ingyenes csak kicsi honunkba nem engedik a letöltését.
Innen le tudod kapni: mp3pintyo.blog.hu/2010/07/15/lastfm_android
@Asszem: "Viszont most elvittem a telefont szervízbe, mert állandóan resetelte önmagát, remélem hamar megoldódik."

Az enyémért holnap jönnek az HTC-sek, ugyanezért.

Az elfogulatlanság jegyében érdemes volna kibontani, hogy ez a probléma meglehetősen általános az HTC Desire-nél, és ha nagyobb médiahátszéllel menne a telefon, akkor könnyen lehet, hogy bele is bukna.

lásd még:

androidforums.com/htc-desire/79515-htc-desire-restars-all-time.html

forum.xda-developers.com/showthread.php?t=675810

és még rengeteg, ha az ember rákeres az HTC Desire random rebootra. És ez bizony nem nagyon szép egy ilyen telótól :(
Eltűnt a RockPlayer, mi lett vele :(