A Google Wave halálára

A jövőben nem emaileket fogunk írni vagy csetablakokat nyitogatni. Hanem "hullámokat" (vagyis topikokat) indítunk, majd ahhoz rendelünk tartalmakat és embereket és megjelenési felületeket. És mindez azonnal, élőben történik. Vagyis miközben megírjuk, hogy nyaralni voltunk, ebből keletkezik egy beszélgetés mondjuk a családtagjainkkal meg a barátainkkal, és eközben máris ott lesznek a megosztani kívánt képeink és videóink.

- írtam a Wave-ről annak tavalyi megjelenésekor. És lássuk be, az akkori prezentáció nagyon is reménytelinek hatott. Továbbra is tartom, hogy ez egy olyan projekt volt a Google-ban, ami megkísérelte újraértelmezni az online kommunikációt, és - mint ahogy Pozsi barátom fogalmazott az imént a Google Buzzon (!) - bár a világ nem áll még készen a Wave-re, azért a törekvést, az újítani, újragondolni akarást mindenképpen díjaznunk kell ebben a projektben.

Ne feledjük, hogy a Wave nyomdokain született meg a Google Buzz is. A Buzz februári megjelenésekor azt írtam, hogy

Innen visszatekintve persze a Wave semmi más nem volt, mint az egész social network útkeresés nyilvános alfatesztje.

Hát igen. Azért ha most innen, 2010 augusztusából szemléljük a dolgokat, abban sem lehetünk biztosak, hogy a Google Buzz túléli ezt az útkeresést. Bár sokkal erősebben és agresszívebben tolja a Google ezt a szolgáltatást (Gmailben, mobilon), mint a Wave-et, de az is látszik, hogy valahogy nem tudnak ráérezni erre a közösségi web témára.

Jó példa erre a Picasa is, mely annak ellenére, hogy szép sikereket ért el az elmúlt években, nem tudott olyan közösséget építeni maga köré, ami a Flickr-nek például sikerült.

Na de vissza az eredeti gondolatmenethez. A Wave halálának mostani bejelentése nem jelenti azt, hogy a jövőben nem kell újragondolni az online kommunikáció és információmegosztás mikéntjét. Én továbbra is azt gondolom, hogy a Gmail felületi megoldásai, és a Wave-ben rejlő ötletek jó irányt képviselnek. Csak valahogy az egészet olyan egybitesre kellene megcsinálni, mint ahogy a Facebooknál mondjuk ez a lájkolás dolog is működik. Egyszerű, érthető, bárki tolhatja, nem kell gondolkodni. Gombot nyomunk, megosztunk, profilozzuk magunkat. Csoki.

Lehet, hogy Mark Zuckerberg iq-ban a közelébe nem ér a Google Wave megalkotóinak, ugyanakkor az is világossá vált az elmúlt másfél évben, hogy Rubik-kocka helyett gyerekbiztos jojót kell a nép kezébe adni.

Ennek ellenére (vagy ezzel együtt) számomra mindig is az okos, innovatív és bátor emberek lesznek a szimpatikusabbak. Rubik Ernő, mondd a titkot!

We try things and remember we celebrate our failures. It’s absolutely OK to try something very hard, have it not be successful, take the learning from that and then apply it to something new. In that sense Wave is a exact analog. (Eric Schmidt, Google CEO)

Címkék: google rip google wave
2010.08.05. 12:23. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én sajnálom, használjuk. Klafa cucc...
Én sajnálom, mindenegyes alkalommal amikor válasz-választ vagy továbbítást kell küldenem emailben eszembe jut, hogy mennyivel faszábban lehetne ezt waven megoldani. Csak épp egy büdös ismerősöm nem használja... és a várva várt privát szerverek (szabad protokoll volt b*meg, nem úgy mint a facebook vagy a twitter!) sem jelentek meg.
I am seriously disappointed.
Sokkal jobban menne ha jobban integralodna a meglevo dolgokkal. Kirakhatnam az igoogle oldalamra, emailt kuldhetnek a wavekre (sot nem wave userek is feliratkozhatnanak ra es ok emailben kapnak a dolgot) es mondjuk nem onallo app lenne hanem a gmail-ban uldogelne. Raadasul jobban is kezelhetnek a tul nagyra dagado waveket es a UI is neha idegesito volt, hogy ha csak kicsit melle kattintottam, maris uj bejegyzest akart.

Egyebkent az otlet marhajo es mindenfele programot, hosszabb tavu aktivitast azon szoktuk megtervezeni, ezert komoly gyasz van most :(
Annyira szánalmasnak tartom, hogy a "nagy vállalatok" legyőzhetetlen kényszert éreznek arra, hogy minden fontos szolgáltatásból legyen nekik is egy. Például Microsoftnak mindenképpen kell egy kereső, Googlenek mindenképpen kell egy social network, egy mobil meg egy oprendszer. Ez szerintem a hülye és szűklátókörű részvényesek hibája.

Hasznosabb lenne, ha a saját piacukon alkotnának olyat, amit más nem tud utánozni. Pl. Google ahelyett hogy megveszi a metaweb-et, inkább járt volna elöl és csinálta volna meg ő. Persze miután már beelőzték, jó döntés volt megvenni.

De social webet ne akarjon, a nagy G, mert mi, átlag emberek úgysem fogjuk ezt az adatot IS rábízni a Googlere, így is éppen eleget tud rólunk.

A Wave-et viszont nagyon sajnálom, jó projekt volt.
A Wave hibája az volt, hogy nem épült bele a már megszokott, bejáratott Gmailbe.
@EdgarPE: A beírásod első fele sajnos az egy kóla, egy szappan, egy emailszolgáltató rendszert támogatja? Miért ne csinálhatná meg mindenki a maga keresőjét, facebook-klónját? Jó lett volna, ha google marad a keresésnél és sosem csinál email-szolgáltatást???

A social web meg nem azért bukott el a google-nél, mert nem akartak az átlagfelhasználók rábízni adatokat, hanem mert más jobban csinálta, használhatóbban.

Ez a wave dolog már az elején bűzlött: egy belterjes, geek-köldöknézés volt, az átlagfelhasználó számára hozzáadott érték nélkül.
Nekem valamelyest bejött a Wave, csak sajnos Opera alatt aligha volt teljesen használható, így én is lemondtam róla...

De mondjuk a Google is csóró, világ egyik legnagyobb IT cége, és nem képes egy böngészőre is használhatóvá tenni a projektjék... Ez kész...
Többen írjátok, hogy nem épült be a gmailbe. Van benne valami, csak a kérdés az az, hogy hogyan tette volna ezt meg? Ez azt jelentené, hogy egy statikus email backendnek kéne lennie, különben legfeljebb csak gmailesek játszhatnának egymás között.
Nem tudom, hogy hogyan működik egész pontosan a Wave protokol, de valami fajta visszafele kompatibilitás azért valóban kellett volna az emailekhez. Tehát mondjuk felvehető lett volna X@Y.Z cím is egy wavehez, majd maga a wave szerver meg pingelné Y.Z-t, hogy wave vagy email szerver-e, ha utóbbi, akkor minden kis jegyzetet, vagy mondjuk óránként egy összesítést eldobna oda emailben.
ahogy megfogalmazták kicsit burkoltabban itt: Az volt a wave baja, hogy értelmes emberekre készítették, így az átlag egyszeri felhasználó akinek nemcsak hogy lövése sincs a normális internet használatról de még csak nem is akar ezen változtatni nem értette, hogy mit hogyan mikor miért. Aztán innentől mivel tényleg nem is nyomatták eléggé nem is terjedt el. Sajnos az egyszerű dolgokra van csak igén manapság normális alkalmazások az átlagnak túl bonyolultak.
Ez van sajnos :( De azért ha jól tudom pár wave-el kapcsolatos dolgot nyilvánossá fognak tenni, lehet, hogy a romjaiból még házilag össze lehet valamit kaparni...
@tommybravo: Nem értek egyet. Hozzáadott érték lett volna ha privát wave szerverek keletkeztek volna. Szoktál emaileket küldözgetni? Mennyivel szebb lenne ha nem kéne mindig a teljes válasz rengeteget átdobni, hogy mindenki tudja miről van szó. Ráadásul van aki a válaszok felett, van aki alatt válaszol, sőt vannak esetek amikor soronként is szoktak válaszolni az emberek. Ráadásul ha már több mint két ember között megy az emailezés, akkor egyik félnél a visszaküldött válasz rengetegben előfordulhat hiányzó darab, mivel a válsz emailjét előbb kezdte el írni, mint hogy egy másik fél újabb válasza érkezett. stb. Ilyesmit igenis megkönnyítette volna a wave, ha és amennyiben használták volna... csak épp senki nem használta és semmilyen egyéb szolgáltató legyen kicsi (ISPk, kisebb free email szolgáltatók) vagy nagy (MS, Yahoo) nem csinált saját wave szervert és nem ajánlotta föl az ő email szolgáltatásukat használóknak, hogy próbálják ki.
Információk rendszerezésére is jó volt. kifejezetten jól jött, hogy tudtam az egyik wave-et a másikba linkelni.
Aztán előre elmentett kereséssel a főwave-et megnyitni.

És persze amikor többen használtuk, akkor sokkal kényelmesebb volt, mint ímélezgetni.
Egyébként is jobban szeretem ezt a fajta fórumszerű kommunikációt.

Azt írták, hogy majd lesznek eszközök, amivel könnyen ki tudjuk menteni az infót a rendszerből. Remélem google docsba való konvertálást megoldják, ha már cloud, akkor működjön is úgy...
A Wave bukásához szerintem nagyban hozzájárultak a webfelület technikai problémái is. Igaz, hogy egy webalkalmazáshoz képest álleesős dolgokat valósítottak meg benne, de összességében mindennapi használatra elképesztően lassú, főként nagyobb wave-eknél. Akadozó, használhatatlan scroll, hosszú töltési idők jellemezték az egész felhasználói élményt, nálam már itt megbukott, hogy éles szituációkban ezt használjam.

Ráadásul szintén a többszáz résztvevős wave-eknél figyelhető meg, hogy az egész átláthatatlanná, kezelhetetlenné válik, és egy nagyon buta fórum motorrá degradálódik. Lehet ezt arra fogni, hogy az emberek nem állnak készen a wave-re, én inkább koncepcionális hibának gondolom. Amit ennyi idő alatt nem tanultak meg használni, azt tömegesen soha nem fogják.

Összességében pedig a legtöbb dolog, ami miatt menőnek tűnik a Wave tulajdonképpen egy wikivel is megvalósítható, igaz parasztvakítós párhuzamos szerkesztés nélkül, de legalább gyorsan.
úgy kellett volna megcsinálni, hogy sima emailek is tudjon fogadni és küldeni
A Wave alapvető problémája az volt, hogy olyan dolgokra adott választ, amire már volt működőképes megoldás, viszont ezekkel a megoldásokkal többé-kevésbé inkompatibilis volt.

Az e-mail működött korábban is, a Skype is. Hogy az igazán fontos dolgokról, mint pl. a fórumok (amik nem trendiek, de minden fontos infó rajtuk van) ne is beszéljünk.

A Wave-nak akkor lett volna értelme, ha a fontosabb ketyerékről megoldják a sima áttérést a Wave-re, úgy, hogy a régi adatok az új rendszerben flottul működjenek, de hát erről lekéstek. Pl. a meglévő index fórumokat át lehetett volna egy az egyben Wave platformra tenni.

Olyan ez, mint a QWERTY billentyűzet tízévente feltalált utódja: hiába jobb, senki nem képes átállni.

Innen nézve a Wave persze nem Rubik-kocka, max a marketingje hasonló. Vagy inkább csak a színei.