A Facebook ma feltalálta a Foursquare-t

Egyelőre Magyarországról nem elérhető a Places, de reklámvideók már vannak a weben: 

Vicces, hogy az emberek a videóban úgy beszélnek a közösségi helyzetmegosztásról, mintha azt a mai napon találta volna fel a Facebook. Mondjuk annyit azért hozzáadtak a törtenethez, hogy a facebookosok egymást is be tudják csekkoltatni különféle helyekre. (Nyilván én is ezt a funkciót fogom kikapcsolni először.)

Ennél sokkal érdekesebb, hogy a html 5-öt támogató böngeszőkkel is működik a cucc. So 2010. Ugyanakkor nagyjából végére is értünk az újdonságoknak. Egy Foursquare-t kaptunk a Facebookba. Ennyi a sztori.

Az bizonyos, hogy a helymegosztás a mai Facebook-bejelentéssel hivatalosan is a közössegi web legfontosabb jelensége lett. De vajon mit fog lépni a Facebook Places megjelenésére a Google...? Annyit már tudunk, hogy a Foursquare és a Gowalla rá fog kapcsolódni a Places API-ra. Nem tudni, hogy mi a háttérmegállapodás köztük és a Facebook között, de minden valószínűség szerint a két helyzetmegosztó szolgáltatás sarokba szorítva érzi magát egy picit, így nagyon sok választásuk nem lehetett. 

A fejlesztőknek mindenesetre jól fog jönni az új API. Hiszen a facebookos júzerek publikus csekinelései és helyei is lekérhetők, kereshetők lesznek. Ezzel pedig egy sor szájtnak megjöhet a kedve ahhoz, hogy a Facebookra kapcsolódó, geolokáció-alapú funkciót fejlesszen saját szolgáltatásához. 

Hirdetői és marketing oldalról nyilván nem kell magyarázni, hogy milyen potenciált fog rejteni magában egyes helyek felhájpolása a facebookos közösségi térben...

Nagyobb összegben fogadhatunk, hogy a Google nagy erőkkel próbálja majd meg lefojtani a Facebook Places népszerűsödését. A Facebook pedig, ha bejön az új irányvonal, egyértelműen jobb választás lesz a hirdetőknek, mint a többi közösségi szájt. És a hirdetői pénz vándorlása a Facebook felé alapvető hatással lehet az online piacra. Mostmár tényleg csak a Facebook ronthatja el...

Címkék: videó facebook places helyzetmegosztó
2010.08.19. 11:42. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Apple is forradalmian új dolgot dobott piacra. A tábla gépet...
Nem nagy ügy, tulajdonképpen az egész webkettő ilyen nagy találmányok sorozata.
Ennek nem feltétlen örülök, a 4square-t is csak spamként észlelem a twitteren.
Véletlen, hogy a kávézó neve Four Barrel a videon?
2 kérdés:
- Mikor lesz elérhető androidon?
- Mikor lesz elérhető hazánkban iphonon?
egyelőre nem hiszem, hogy nagy jövője lenne a dolognak, ráadásul itthon az okostelefonok aránya sem olyan nagy, akinek van, az se nagyon használja ki a funkciókat:(
megszámoltam hány androidos telefont mutattak a demóba.
akkor most menjetek fel az app store-ba és frissítsetek, és voila. nekem már le is jött a places. :)
öö a Googlenak nem a Latitude a hivatalos helymegosztója? amit ugyanaz a cég csinált mint aki a foursquare-t...

emellett nekem androidon van egy olyan ilyan is hogy Footprints...
@MrTotheee: nem olyan nagy az okostelefonok aránya? lehet, te bármennyit tennék rá, hogy exponenciálisan növekszik. 2012-ben az emberek minimum fele touchscreenes távrecsegővel fog futkosni!
@torpotroh: meg 20 milliós hitellel a hátukon :) Előbb fog csődbe menni a nyugat - mert nem termel semmit, csak facebook-ozik a munkahelyen - minthogy Magyarországon eljutna az okostelefon a tömegekhez.
kivancsi vagyok, mikor jonnek az elso olyan kocsma hirdetesek, hogy "annyi szazelek engedmenyt adunk az augusztusi elso sorod arabol, ahanyszor juliusban loginoltal nalunk"
@horpa: hát, szerintem nem holnap. Azért ez a Topguest-es alkalmazás jól hangzik, nem hagyták kihűlni... tudtok más említésre méltó üzleti alkalmazásról?
tolem a Gmail ma bekerte a mobilszamomat tokeletes phisinggel (de megneztem, a Google volt). este pedig ugyanez a gmail azt mondta, hogy 2010-ben ingyen telefon az USA-ba es Kanadaba, es nevetsegesen alacsony arak Europaba.

a Google a Skypeot nyomja eppen lefele.