Gmailből 4,5 forint/percért hívható Magyarország?

Most érett be igazán a három évvel ezelőtti GrandCentral-felvásárlás. A Google tegnap jelentette be, hogy a Gmailbe integrált VoIP-telefonnal immár ingyenesen hívhatunk amerikai és kanadai mobilszámokat. Ha jól látom, a Voice ezen verziója nem csak az amerikaiak számára érhető el, hanem például a magyarországi Gmail-felhasználóknak is. Úgyhogy elméletben ingyen hívhatjuk amerikai és kanadai ismerőseink mobilját, közvetlenül a Gmailünkből. (Még nem teszteltem. De amint felébrednek New York-i ismerőseim, teszek egy próbát.)

Még ennél is jobb hír, hogy elvileg magyar számokat is hívhatunk a Gmailből. A Google árlistája kér percdíjat mutat Magyarországra: 0,02 USD (~4,45 forint) és 0,15 USD (~33 forint). Gondolom előbbi a vezetékes telefonokra, utóbbi pedig a mobilszámokra vonatkozik. A Google amúgy 0,10 dollárt ingyen ad. Szóval az első próbahívást kreditfeltöltés nélkül is meg tudjuk tenni. A kreditfeltöltéshez azonban egyelőre még egy Amerikában élő ismerőst kell szereznünk. Európából a Checkout feltöltés még nem működik. Elvileg a kreditfeltöltés is működik már.

Eddig egyetlen hasonló ingyenes szolgáltatása volt elérhető a Google-nak Magyarországról. Ez pedig a Google Calendar ingyenes sms-értesítése. Ha abból indulunk ki, hogy évek óta ingyen sms-ekben kérhetünk Calendar-értesítéseket, lehet, hogy az sem teljesen elképzelhetetlen, hogy valamikor a jövőben - valamekkora havi kredit erejéig - hazai mobilszámokat is ingyen hívhassunk, közvetlenül a Gmailből.

A Google a mostani újítással persze komoly riválissá lépett elő például a Skype-pal szemben. De ami még ennél is fontosabb, a Google egyelőre nem vitte ki a Voice-ot asztali kliensébe, a GTalkba. Ami arra enged következtetni, hogy a Google-nál továbbra is azon próbálnak erősíteni, hogy a felhasználók minél többet használják Gmailjüket. Vagyis a Facebook elleni hadjárat legfontosabb fegyvere továbbra is a Gmail marad.

Majdnem biztosak lehetünk benne, hogy a Facebook térnyerését megállítani hivatott, várható új Google-szolgáltatások is a Gmailhez lesznek kötve valamilyen szinten. (Akárcsak a Google Buzz. És egyre inkább: a Chat.) A pletykák szerint közösségépítő szájtot vagy játékszájtot fognak indítani, melytől azt remélik, hogy sok szempontból vonzóbb lesz a netezők számára, mint a Facebook.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy jelenleg a Facebookból nem lehet telefonálni, főleg nem ingyenesen. Avagy: a tegnapi naptól kezdve a Gmail nem csak a többi webmail szolgáltatáshoz képest tett szert nagy előnyre, hanem olyan fícsört sikerült kitalálni, ami a Facebookból is teljes mértékben hiányzik.

És nyílt egy még ennél is érdekesebb front: az androidos telefonokon alapból támogatott funkció a Google Voice. Így nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan percdíjak nélkül telefonálhatnak majd egymással az androidosok. Ez persze egy sor kérdést felvet. Például, hogy ezzel a mobilszolgáltatók levesébe mennyire köp bele a Google. Ez azért is érdekes kérdés, mert az Android terjedésében nagyon fontos szerepe van a mobilszolgáltatóknak. Hisz ezek a cégek tudják olcsóbban adni a készülékeket ügyfeleiknek.

Nem teljesen elképzelhetetlen, hogy a korlátlan mobilnettel rendelkezők a jövőben egyáltalán nem fognak sima mobilelőfizetéseket kötni, pláne nem roamingolni, hiszen a VoIP segítségével a nethálózatot fogják használni telefonálásra és hívásfogadásra. Pontosabban, ahogy újabban hívjuk: hangalapú csetelésre...

Címkék: google voip telefon gmail ingyen voice
2010.08.26. 08:47. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az amerikai hívás részére én is kíváncsi lennék, és ahogy látom a Google nagylelkűen adott 10 centnyi kreditet is, amiből a Google Voice weboldal szerint 5 percnyi magyarországi hívás jön ki, viszont egyenleget feltölteni nem lehet, mert arra már a "Google Voice is not available in your country." üzenetet kapok :(
lehet én vagyok a hülye, de én nem találom... google.com/voice oldalon azt írja hogy nem elérhető a szolgáltatás USA-n kívül, de majd terjesztik... van valami megoldás hogy legalább amerikába telefonáljak olcsón?
vagyis ha jól értem hh-t, akkor ez nem egy web-es feature a gmail ui-n belül, hanem egy külön feltelepítendő alkalmazás, amit el lehet érni a gmail felületéről is...

jól látom?
Skype dijak: 2 eurocent/perc (AFA-val!) magyar vonalas, 20 eurocent/perc mobilra (AFA-val). a Google egyelore AFA-t nem szamol, es a dollarcent gyengebb az eurocentnel vagy 30%-kal. ez barmikor valtozhat, de lesz arverseny, az biztos, es az csak jo.

az amcsi es kanadai hivasok azert ingyenesek CSAK IDEN EV VEGEIG, mert ott letezik a havi korlatlan tarifa, es az ott belfold. nagyon kivancsi vagyok, hogy tenyleg ingyen enged-e Mo-rol az USA-ba hivni. szerintem nem, benne is van a posztban, hogy a nemzetkozi hivasokon fogja halalra keresni magat (kifizet egy vagy ket belfoldit, a ket orszag kozott meg atloki interneten, es kifizetteti veled).
Tegnap közvetlenül indulás után simán bejött a google voice, láttam a call historyamt, tudtam volna kreditet tölteni checkout-tal, és volt egy gomb, hogy "upgrade your account", ami nem volt elérhető Magyarországról. Most már mindenre csak azt kapom, hogy not available in your country. Fura. Mindenesetre itthoni mobil hívásra még mindig gyatra ez a percdíj, egy sima témobilos díjcsomag jobb ennél.
@Álmos: igen, de amint kilepsz az orszagbol, maris menonek fogod erezni h viszonylag olcson hivhatod a magyar mobilokat.
"You get an initial calling credit ($0.10), but unfortunately you can only add credit if you're in the US."

Szoval ezert nem lehet kreditet feltolteni?

forras: googlesystem.blogspot.com/2010/08/make-free-phone-calls-from-gmail.html
hát nálam nagyon nincs semmi ilyesmi a gmail-ben....
(igen, angolul használom én is)
Nálam tegnap este még ott volt, ma délután már eltűnt a "Call Phone" link. Eltűnt, kész, volt, nincs.
@hírbehozó: Hááát azért a külföldi adatforgalmi díjakat figyelembe véve ez nem biztos hogy így van….
"A kreditfeltöltéshez azonban egyelőre még egy Amerikában élő ismerőst kell szereznünk. Európából a Checkout feltöltés még nem működik."

ugy nez ki, hogy angliaban mukodik. sot, a checkout regisztracional a location listan Magyarorszag is szerepel (es ha az van kivalasztva, akkor ad egy linket a posta.hu iranyitoszamkereso oldalara).
A kreditfeltöltés a call ablakból még mindig nem működik.
Az miért van, hogy én a kreditfeltöltésnél eljutok egészen addig, amíg a bankkártyaszámot kéri, anélkül, hogy figyelmeztetne arra, hogy a szolgáltatás nem elérhető Mo-n? (Tovább nem merészkedtem, arra nincs felesleges 10 dollárom - amúgy UPC netem van és Opera alól nézem)
A feltöltés a Google checkouttal működik és jelenleg csak az USÁban érhető el - bár néhány európai már jelezte, hogy ok . Amúgy a Google Voice egyenlegek érvényesek
De ez adatroaming drágább, mint a hanghívás-roaming, akkor miért is lenne jobb külföldön a VOIP?
Nálunk van már korlátlan mobil net, ami elég gyors is egy ilyen szolgáltatáshoz? Ha igen, nem lehet túl olcsó. Én 5000-nél többet nem költök havonta mobilra, ebből 2000 az adatkapcsolat. Ha 10 vagy 15 ezerért adnak korlátlan mobilnetet minimum 1MB-es sebességgel, akkor nem éri meg nekik?
"Google Checkout is available to shoppers with billing addresses in a number of locations. Buyers can also ship purchases internationally if the seller offers this option. To see if you can sign up or ship purchases to your location, check the Location: drop-down menu on the sign-up page."

Ezek szerint, ha ki tudod választani az országot, azaz a Hungaryt, akkor a Checkout elérhető az adott országban. Nekem pedig kiválasztható magyarország.

Ami pedig a tesztet illeti. A kapott ingyen kreditekből megeresztettem egy csörgetést a házi telefonra, s ment :)
én akármit, akárhányszor, akárhova próbálom, azt motyogja a kiscsaj hogy "we could not complete your call, please try again"

mindegy hogy hángörit vagy usát hívok. egyszer kicsörgött kettőt, de utána újra ezt az üzit kaptam. anyone?
Checkout-ot majd 2 eve hasznalom gond nelkul Lengyelorszagbol, gondolom Magyarorszagrol is mukodik. Ez a "csak Amerkabol toltheted fel" egy baromsag az egyik elso -ha jol emlakszem- techcrunch cikkbol.

Az egy mas kerdes hogy maga a gmail/voice integracio mennyire erheto el az Amerikan kivuli felhasznaloknak.
kerestem ezt a szolgáltatást a gmail fiókomban, de nem találtam sehol:(
Akárhogy próbálom, nálam továbbra is azt írja, hogy az én országomból jelenleg még nincs lehetőség az egyenleg feltöltésére. :( Sőt, most már a hívástörténetet sem jeleníti meg ... :(
nekem mukodik Nemetorszagbol. Bar a Google Checkoutomat meg anno az USA-ban allitottam be ottani kreditkartyaval de most a nemettel updateltem es mukodik. Fenn van a 10$ kredit. Egy lehetoseg ami talan mukodik: USA ismeros teves adatokkal alapit egy G Checkout fiokot, te belepsz es a sajat kartyaval updateled.
checkout van és működik Mo-n, mivel pl. a nagyobb tárhelyet is azon keresztül fizeti az ember és az zokszó nélkül megy.
@charlie: Nem is a checkout az , amit Mo-ról nem lehet elérni, hanem a Google Voice - és ennek következtében a Voice-egyenleg. Jelenleg még a Gmail alatt is a Voice egyenleg terhelődik - kérdés, hogy mikor válik el tőle, ill. mikor lesz a Voice nemzetközi.
Már elnézést, de szerintem itt sokan össze vissza dumálnak. Mert tapasztalatból mondhatom, hogy a Google Checkout az elejétől kezdve működik Magyarórszágban is. És a pár napja indult hívás gmail-böl szintén működik Magyarországon/ból. (Lehet hogy nekem könnyű dumálni, mert angolnyelvűen használok mindent ami "internet".) Akinek sikerült aktiválni és tehát tudd telefonálni gmailböl, de mégsem tudja megtekinteni a hívástörténetét , az tegye ezt: a kis Call ablakban klikkelj a Add Credit-re (igen, akkor is ha nem akarsz újra USD 10-t feltölteni), aztán szépen megnyílik a Google Voice settings oldal, a Billing + Account infóval. Működik, és nagyon jól :) Sok sikert!
Annyit hozzátennék, hogy a Calendar SMS értesítője nem a Google miatt ingyenes. Egy SMS értesítés ugyanis annyiba kerül, amennyi a mobilszolgáltatód által a fogadott SMS-ért számított díj, ez pedig Magyarországon (ha nem roamingolsz) 0Ft, de tudtommal külföldön általános, hogy pénzbe kerül a normál sms fogadása is...
tegye fel a kezét, akinek Linux/Chromium alatt működik
@törzsmókus: Nekem Linux alatt Firefoxból ment a hazatelefonálás, de Chrome-on még nem próbáltam (az még van), viszont Chromiumom nincs.
@codesign: Én egyenleget is tudtam feltölteni, és hívni vezetékes/mobilszámot is. Magyar címmel regisztráltam anno a Checkoutra, de mindent US English nyelven használok.