Itt az új Gmail app Android 2.2-re

A Google függetlenítette az Androidtól a Gmailt, vagyis mostantól nem az operációs rendszer frissítésével fog érkezni a Gmail új verziója, hanem attól függetlenül, a Marketből is frissíthető lesz az app. (Bár persze ez kicsit tovább fragmentálja az egész Android platformot, hiszen a 2.1-esek megint lemaradnak egy kicsit, de reméljük, hogy a Google tudja mit cisnál.)

Egyelőre csak Android 2.2-es telefonokra lehet tölteni a Marketből az új, 2.3-as verziót. Az új funkciók közt van pár fontos is: 

Belekerült a Priority Inbox egy verziója. A labelek alatt található "Important" menüpontra kattintva érhetjük el a Gmail által fontosnak gondolt leveleinket. A fontos levelekre amúgy mostantól shortcutot is tudunk tenni a telefon desktopjára. Ugyanakkor a Priority Inbox teljes fícsörszettje nem jelent meg az appban. Nem látjuk tehát egy felületen a fontos, a csillagozott és az egyéb leveleket.

Előzmény. Szintén új, hogy a levelek immár tartalmazzák a "quoted text"-et, épp úgy, mint a desktop verzióban. Vagyis egy email előzményét is könnyedén meg tudjuk nézni az email oldaláról.

Akciógombok mindig felül. Ha egy levél hosszabb, mint a kijelző, és lefelé görgetünk, mostantól fent maradnak a főbb akciógombok (contact picture, csillagozás, reply, reply all, forward), vagyis a levél közepén is tudunk reply-t nyomni, nem kell le- vagy felgörgetni a levél végére vagy elejére.

Gyorsabb. A Google állítása szerint az emailek pusholása és az app működése is gyorsabb lett a korábbi verzióhoz képest.

Viszont még mindig akad pár bosszantó hiányosság. Az egyik az, hogy az új verziót sem lehet átmozgatni az SD-re. A másik, hogy a Google nem készített widgeteket a Gmailhez. Azért éppen a Google-nek illene a saját alkalmazásaiból kihozni azt a maximumot, amit az Android 2.2 lehetővé tesz.

Címkék: google mobil gmail android app froyo
2010.09.22. 11:00. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy kb. 3 hete vettem egy HTC Desire-t kártyafüggetlenül és még mindig nem ajánlotta fel, hogy frissítsem 2.2-re. Ha pedig manuálisan keresem a frissítéseket, akkor azt mondja, hogy up to date a telefonom. Valaki találkozott már ezzel a problémával?
@moTa: hülye kérdés, de nem lehet, hogy 2.2-vel vásároltad? verziószám?
isten lett. még nemtom mennyivel gyorsabb.

@moTa: nem az van hogy törve nem tud bejelentkezni szerveroldalon? nem lehet, hogy te hivatalosan függetlenül vetted, de valójában törve volt? csak tipp. nem találkoztam még a problémával amúgy.
@agocsadam: bocs, de ez nem ájfón, itt nincs "törés", és mindenféle hülyeség. Egy esetleges SIMLockból függetlenítés maximum annyiban befolyásolhatja a nemfrissítést, hogy az eredeti ROM "kiadója" - azaz a szolgáltató, ahonnét a telefon véve lett - még nem frissítette a saját, aktuális ROM-verzióját.

Egyébként egy verziószám-ellenőrzés, illetve gyanús, nem odaillő alkalmazások a ROM-ban (pl. orange, T-Mobile appok) viszonylag gyorsan megmondják ezt.
@moTa: páromnak és nekem is 1-1 desire-ünk van. az övé mindig pár nappal (néha 1-2 hét is) hamarabb kapja meg a frissitéseket, az enyém meg mindig azt mondja ezalatt, mint a tiéd. Állítólag szériaszám intervallumonként osztja ki a szerver szép sorban őket, szóval türelem. :)
Nekem Legend-em van, és már tűkön ülök a 2.2 miatt. Van már valakinek Legend-en 2.2-es frissítés?
Köszönöm a válaszokat! Akkor még várok egy kicsit... És igen, még 2.1 van rajta és én nem hekkeltem... A dobozt pedig ott nyitották ki előttem(legalábbis le volt ragasztva, bár ezt tudom nem jelent semmit)
@moTa: Kezzel probaltad ellenorizni vagy automatikusra varsz? Mert lehet ki van kapcsolva az automatikus ellenorzes:

Menu/Settings/About phone/System Software Update
A Gmailben alul miert nem Archive/Backtoinbox/elore/hatra van?

Ki torol mar le barmit is?
Nekem tegnap ajánlotta fel, de délután le is kellett szedni a frissítést a froyo-mról. Egyáltalán nem szinkronizálta a leveleket (még force-re sem), és így a push sem működött. (A hibakereső azt mondta, hogy a cache-t kell ilyenkor törölni, de sem segített.)
@xstranger: +1, abszolút jogos, a delete gomb mehetne a menu more részébe, így a második opció a goto inbox lenne, így annak a helyére a menü gomb megnyomása után a select text kerülhetne, amit viszont újraírhatnának kicsit tisztességesebben, kicsit kínszenvedés a használata.
felraktam ezt a gmail frissítést, és onnantól nem kezelte a csatolmányokat. levettem a frissítést és ismét kezeli. járt még így valaki rajtam kívül?
ja, froyós desire-em van.
Desire,2.2-es és tökéletesen működnek a csatolt elemek.