Érkezik Androidra is a budapesti SmartCity

A Ponte.hu pár hónapja indította el a SmartCity iphone-os verzióját. A SmartCity egy Budapestre készült útvonaltervező alkalmazás. Nagyjából azt tudja, amit egy átlag navigációs szoftver, csak épp nem az autósoknak, hanem a tömegközlekedőknek segít megtervezni, hogy milyen útvonalon, milyen járatokkal érdemes eljutniuk A-ból B-be.

Nos, a magyar fejlesztőcsapat elkészült az androidos változattal is. Volt szerencsém kipróbálni az előző, zárt béta verziót is. Meglepően hasznos alkalmazásról van szó, hiszen Androidra nem nagyon létezik jelenleg olyan app, mely tartalmazná a friss BKV- és MÁV-menetrendeket, ráadásul még azt is kikalkulálná, hogy milyen útvonalon, milyen járatokkal érdemes eljutnunk a célpontunkba.

A SmartCity persze egy kicsit a Google Maps for Mobile funkcióit gondolja újra. Ami egyelőre azért nem probléma, mert egyelőre nem úgy tűnik, hogy a Google Maps for Mobile magyarországi verziójába a közeljövőben belekerülne a tömegközlekedéses útvonaltervezés, vagy épp a vasúti menetrend.

Sallai Péter, a Ponte.hu projektigazgatja azt mondja, hogy látják a veszélyét annak, hogy a Google esetleg a jövőben előrelépne ezen a területen, de ők bíznak abban, hogy a helyi tapasztalataik és a gyorsaságuk sikeressé teszi a SmartCity-t...

Nekem az első benyomásaim nagyon pozitívak. Bár nem túlságosan intuitív a felület használata (a nyitóképernyőn sem keresőmező, sem útvonaltervező segédlet nincsen), ugyanakkor maga az útvonaltervezés hasonló a Google Maps-éhez. Tehát térképen és szövegesen is megkapjuk, hogy hogyan kell eljutnunk A-ból B-be. Például ilyen etapokkal: "Szállj fel a 128-as buszra, az Érsebészeti Klinika megállónál. Utazz 2 megállót. Szállj le a 128-as buszról, a Moszkva tér M (Várfok utca) megállónál. Time: 00:03 Distance: 896m" - és így tovább...

Az alkalmazást élesben, tehát valódi úticélokkal is próbáltam. Bár az útvonaltervezés nehézkesen működött, de a menetrend pontos volt, így tegnap este elértük a Meetupról a PechaKucha Night felé tartó trolit időben.

Ugyanakkor nagyszerű lenne, ha csak a menetrendek offline is elérhetőek lennének. Állítólag hamarosan ez a funkció is belekerül az alkalmazásba. Ugyancsak jó lenne, ha nem csak Budapesten, hanem a nagyobb magyarországi településekre is elérhető lenne a menetrend.

Sallai Péter azt mondta erről, hogy "a célunk egyébként az, hogy nem csak Budapest, hanem az egész országot lefedjük, a vidéki és országos szolgáltatókat is bevonva. Így például (erre már csináltunk egy demo adatbázist) Debrecenből elindulva, akarsz elmenni Pécsre, akkor a Debreceni helyi közlekedéstől kezdve, a MÁV-on át, a Budapesti átszállással együtt, egészen a pécsi tömegközlekedésig háztól-házig megtervezi az utat."

A navigációs mobilalkalmazások persze akkor tudnak igazán sikeresek lenni, ha a telefon GPS-funkcióját tényleg csak akkor használják, amikor arra feltétlenül szükség van. Például ha a felhasználó kifejezetten elkavarodik az utazás közben, vagy újra akarja tervezni az útvonalat.

A SmartCityben a felhasználók kommenteket tudnak írni helyekhez, járatokhoz, ami sokszor valóban hasznosabb információ, mint mondjuk a menetrend. Bár egy igazán jó dugófigyelő/jelentő megoldás is jó tudna lenni egy ilyen alkalmazásban: ha egy klikkel tudnám jelezni, hogy a város adott pontján épp dugó van, illetve annak mértékét is meg tudnám osztani a többi felhasználóval.

Egyébként már önmagában egy naprakész menetrend is elég ütős történet ahhoz, hogy több tízezer androidos és iphone-os júzer aktívan használhassa ezt az appot.

Én személyesen nagyon hiányolom, hogy a városi bicikliseknek nincs hasonló segédletük. Épp múlt héten jött volna jól, ha valaki meg tudja nekem mondani, hogy a Ferencvárosban merre vannak bicikliutak, illetve olyan utak és utcák, melyek alkalmasabbak a biciklizésre, mint mondjuk az Üllői út. Szóval ugyanez az útvonaltervezős téma épp bicikliseknek is jól tudna jönni, nem csak a BKV és a MÁV járatait használó polgártársaknak.

Mindent egybevetve, a SmartCity azon kevés mobilalkalmazás közé sorolható, melyek valódi problémár aadnak valódi megoldást. Vagyis kiváló segédletként tudnak működni. Az alkalmazáson magán az is látszik, hogy a fejlesztők megpróbáltak egy igényesen kinéző és jól használható appot összetenni. Ezt a hozzáállást pedig csak üdvözölni lehet.

Csak így tovább, srácok! Ha a kereső, az offline mód és a bicajos jóság is benne lesz, akkor bérelt helye lesz az appnak a telefonomon.

Címkék: budapest magyar startup android app útvonaltervezés smartcity
2010.10.06. 14:54. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Telepítés után: Inicializálási hiba... (Android 2.1, Samsung Galaxy Spica)
A Google Maps-ben akkor lesz ilyen, ha az érintett cégek a megadott szabványos formátumban feltöltik az adataikat, szerintem ezt nem a Google fogja csinálni vagy kezdeményezni.

Ilyen esetben a fejlesztők megkeresik a cégeket engedélyért vagy kalóz a dolog? Persze a kérdés furcsa állami közszolgáltatások esetén, de mégis mindenhol van ezt tiltó licensz.

A készítőknek mi a motivációja? Romantikus okból, referenciának vagy van üzleti modell mögötte?
@pozsi: nekem faszan felment desire froyo kombora.
nálam is elhasalt, egészen addig, amíg nem kapcsoltam be a locations alatt a mobile locations-t (vagy hogy hívják. nem a gps, hanem a másik. így már működik)
bepróbáltam, nálam teljesen jó működik. vicces, ahogy a térképen az iphone-féle gombostű alakú megjelenítőt használja a kiválasztott ponton.

a posztban egyébként az egyik, androidon meglehetősen hiánypótló funkciója nincs megemlítve, ráadásul ez offline is működik: a BKV járatok menetrendje szépen lenézhető innen. az egyetlen szépséghiba, hogy nincsenek benne az éjszakai járatok, remélhetőleg belekerülnek, mert szerintem sokan pont akkor akarnának menetrendet nézegetni, nem napközben, amikor nagyjából tudják, hogy mi, merre és mikor.
/OFF offical Twitter app működik desire-froyo-n nálatok? Reggel óta lehalt nálam (semmi frissítés, még ki sem kapcsoltam) és nem akar újraindul. Mit lehet ilyenkor tenni? Reinstall?
Jó lett volna, ha kikapcsolja a gps-t, legalább ha háttérben fut. Egyébként profi, nagyon tetszik! Köszi a fejlesztőknek!
én kipróbáltam az smartcity.hu-n

tíz különböző általam jól ismert útvonalat írtam be, sajnos csak egy esetben adott jó megoldást,

olyan mintha egyes busz járatok hiányoznának belőle,

kár, használtam volna
@sDavid: reinstall segített. nem is értem mi lehetett...
akinek MÁV menetrend kell az esetleg kipróbálhatja az imenetrend.com -ot :)
igaz nem natív hanem csak webapp...
Sziasztok!

Probléma volt az adatbázis elérésével, ezért nem tudta letölteni a telefon a szükséges fájlokat, újratelepíteni nem szükséges, csak indítsátok újra a SmartCity-t!

üdv,
Ponte.hu
T-mobile Pulse mini nem találja a marketben :(
@p3d3str1an: Kis felbontású készülékekre nem elérhető tudtommal.
@Gerusz: Sziasztok! Igen, ez a verzió nem támogatja még a kisebb felbontást, de néhány napon belül kiadunk egy frissítést, ami már menni fog ezeken a készülékeken is.

Üdv,
Péter
Írtam a BKV-nak egy-két hete, és azt válaszolták, dolgoznak a Google-el a menetrend adatok átadásán az útvonal-tervezőhöz. És amúgy is, mire jó valami olyasmin dolgozni, amit nyilván mindjárt megcsinál valaki, aki egyébként jól is csinálja a dolgokat általában. Valami másba kéne ölni a sok kretív energiát.
Hát ez tényleg eszméletlen jó app lett.

Egy apró amatőr hiba van csak. a menterredneknél, nem 3 számjegyet tárol, ezért nem sorban vannak a járatok (pl a 15 nem az elején van hanem a 100-ok között )
A bkv figyelon van cikk arrol, miert nincs gmapsben menetrend. Ha jol emlekszem summazva a lenyeg, hogy a bkv-nak nem eleg jo a google szolgaltatasa.

Biciklis terkep meg van fasza gmaps alapu, azt kene appsba ultetni valahogy.
X10 mini pron, ha kihuzom a billentyuzetet, elforgatas helyett dob egy hatast a program.
Sziasztok!

Feltettük az alkalmazás első update-jét, beletettünk több általatok jelzett javaslatot (QVGA felbontás, következő/előző gombok, jármű nevek sorrendje, lokalizáció..). Valamint hogy lehessen csak belső memóriába is telepíteni az alkalmazást, így reméljük a Galaxy S (illetve egyéb olyan készülékeknél, ahol nincs SD kártya) készülékeken sem lesz probléma az elindításával. A Pulse támogatás még folyamatban:)

Üdv
Bandesz
@charlie: hat nem tudom mit programoznak a BKV-nal, de olyan bena utvonalkeresot meg nem lattam, mint amilyet ok fabrikaltak. Csufosan elbukott nalam, egyetlen tervezest sem tudtam rajta kivitelezni pedig iszonyatosan sokat szoszoltem vele. Ugyhogy visszamentem a regire, az legalabb mukodott.

ja kuldtem nekik bugreportot, de persze az volt a valasz, hogy nem jol hasznalom, de azt mar nem irtak le, mit rontottam el. MIndensetre egy hatalmas nagy dislike a BKV uj utvonaltervezojere es programozoira

udv
Sanyi