Karácsonyi appok: bpMenetrend, Foursquare, HVG, Miso...

bpMenetrend + Android. Karácsonyi meglepetés, hogy kijött az első publikus bétája a bpMenetrend androidos verziójának. Az alkalmazás innen tölthető, és nagyjából azt tudja, amit az iphone-os verzió. A friss budapesti BKV-menetrendet lehet rajta nézegetni. El tudjuk menteni kedvenc járatainkat. Illetve azt is gyorsan és egyszerűen megtudhatjuk, hogy hány perc múlva kell, hogy megérkezzen a következő járat az adott megállóba. Méltó ellenfele lesz ez az app a SmartCity-nek

Ha már itt tartunk, a bpMenetrendből nekem nagyon hiányzik, hogy nem tudja megmondani az alkalmazás, hogy az adott földrajzi helyzetemhez képest hol vannak a legközelebb megállók, és azokkal hova tudok eljutni. Erre törekszik egyébként a SmartCity is. És szerintem ez jó irány minden menetrendes alkalmazásnak. A másik, hogy el lehetne vinni ezt az appot egy kicsit közösségibb irányba is. Foursquare-en megosztani, hogy épp melyik buszmegállóban várakozom, melyik villamoson ülök, stb...

És még egy megjegyzés, ami úgy általában az androidos appoknál szokott hiba lenni. Beszédes, informatív, jól használható nyitóoldallal kell köszönteni a felhasználót, ahol gyorsan és könnyedén lehet navigálni az app mélyébe, a különféle funkciók, aloldalak, beállítások felé... Nem szabad azt vrni az androidos júzerektől, hogy minden esetben eszükbe jut a "menu" gombra kattintani. Ki kell tenni a felületre a navigációt és a beállítási lehetőségeket.

A menetrend témakörben egyébként nagyon sok lehetőség van. És ha végigtekintjük, hogy mely országokban mik a legnépszerűbb helyi androidos alkalmazások, a menetredes cuccokat mindig a legelsők közt találjuk. Úgyhogy hajrá bpMenetrend, hajrá SmartCity...

Foursquare + fotók. Korábban már írtam róla, hogy érkezik Androidra is a Foursquare új verziója. Az újdonságok között a fotóval becsekkolás és a venue kommentezés szerepel. Pár nap használat után azt tudom mondani, hogy ezzel a verzióval egy egészen más minőségre emelkedett a szolgáltatás: életre kelnek a különféle helyek azáltal, hogy a felhasználók fotókat is megosztanak róluk. Ráadásul minden venue-höz látjuk az összes korábban készült képet, kommentet is. Érdekes látni, hogy valaki nem csak becsekkol, mondjuk az egyik budapesti KFC-be, de egyből azt is megosztja, hogy milyen menüt eszik éppen, vagyis láthatóvá válik maga az életmozzanat, a történés. A leghasznosabb pedig az, amikor ismerőseink olyan helyekre csekkolnak be, ahol mi magunk még nem jártunk, de a megosztott képekből kaphatunk egy kis ízelítőt abból, hogy milyen ott a hangulat. A Foursquare kezd valódi közösségi térként üzemelni. A szolgáltatás jó termékfejlesztését dícséri, hogy még olyan szűk körben is jól működik, mint amilyen a budapesti Foursquare-közösség. 

Mi a Miso? Kicsit ide kapcsolódó téma, hogy a magyar júzerek körében is elkezdett terjedni a Miso, vagyis a közösségi tévénézős mobilalkalmazás. A Misóval a felhasználók azt osztják meg egymással, hogy milyen filmet vagy sorozatepizódot néznek éppen most. Szóval az igazi filmbuziknak és sorozatjunkie-knak való a szolgáltatás. A sorozatjunkie vagy a comment:com minden bizonnyal nagyszerűen tudná integrálni a Misót saját blogjába. Amúgy meg érdekes látni, hogy ismerőseink éppen milyen sorozatokra vannak rákattanva. Bár az is igaz, hogy lassan mostmár annyi mindent osztunk meg magunkról online, hogy külön titkárra vagy titkárnőre lesz szükségünk ahhoz, hogy minden információt minden csatornán up-to-date tudjunk tolni. Amúgy a Misónak épp karácsonyra jött ki az új androidos verziója. Érdemes belekukkantani, keresni pár ismerőst és új filmet, sorozatot...

HVG + iPad. Végül egy kicsit megint a saját munkahelyemen zajló fejlesztésekről. Az új iPhone-app után a HVG most a print kiadvány iPad-verziójával jelentkezett. (Videó az app működéséről itt.) Elsőként az Év krónikája különszámot lehet végiglapozgatni a táblagépen, de hamarosan minden heti lapszám elérhető lesz iPaden. A nagyon közeli jövőben pedig újabb mobilplatformokon is megjelenik majd a print, illetve a hvg.hu tartalma. Amint abba a szakaszba érünk, mondani fogom a legfrissebb infókat. 

Nos hát, én ezeket a cuccokat próbálgattam a hét vége felé. Ha tudtok érdekes magyar webes vagy mobilfejlesztésekről, ne habozzatok megosztani velünk. És még egyszer kellemes ünnepeket, és kütyükben, netezésben, fejlesztésben gazdag új évet kívánok mindenkinek!

Címkék: hvg android lbs ipad miso foursquare helyzetmegosztók bpmenetrend hvg ipad
2010.12.25. 16:13. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A bpMenetrendnek nem méltó ellenfele a SmartCity. iPhone-n semmiképp. Menetrendje pontatlan, nem töltődik be, hibákat dobál. Jeleztem screenekkel a fejlesztőknek, de még csak annyit se írtak a Smartosok, hogy kössz!
A smartcity mostanaban nem az igazi. utvonaltervezes egy csomoszor nem megy, server connection errort ir, a menetrendtervezés pocsék, valamint maga az app is sokszor lefagy.
Ami komolyabb és sokakat érdekel azok közül szerintem csak a Vatera appokról nem volt még írás, meg talán a mobil index.hu-ról is lehetne valami szösszenet.
Nem ismerem a SmartCity-t, de tudok egy másik app-ot ami az említett útvonaltervezést és megálló keresést tudja. Öffi a neve bár csak Németországban részletes elsősorban és az európai nagyvárosokban. Ha valaki arra jár szerintem ezt érdemes használni.
@stenza:
Kipróbáltam a bpMenetrendet.
1. frankó hogy csak 172kb SD-re telepítve, de első indításkor letölti a legfrissebb menetrendet a belső tárhelyre (!), ezután már 7,4 Mb-ot foglal a cucc...
2. hol van a térképes útvonaltervezés? ahogy láttam, ez csak egy menetrend gyűjtemény, semmi több...
Ezek alapján miért is nem méltó ellenfele a Smartcity?
Szerintem pont az a jó, hogy offline az adatbázis. Így nem kell wifi után rohangálni, vagy fogyasztani a drága netkapcsolatot.
@Gyulus: legyen offline persze, na de elég amatőr dolog egy több megás adatbázist a belső tárhelyre menteni és nem SD-re, ahol elvileg korlátlan hely lenne ilyenekre
@szcsongor: mint írtam is, én iphoneról beszélek, ott nincs ilyen másolgatásos para.
tervezni nem tud valóban a bpM, de ennyi eszem van. persze aki ismeretlen a városban annak biztos jobb a Smart, leszámítva hogy egyszerűen tele van buggal.
@szcsongor: ez egy béta verzió és a véglegesben a legfontosabb pont az SD kártya használat (és a külön design a három felbontásra).
Véleményeket, ötleteket várunk szívesen a bpmenetrend@imind.hu -ra.
@szotyi254: oké vettem, nyilván egy bétában ez valóban elnézhető dolog még
amúgy tetszik a kezelőfelület, és ha lesz benne a smartcity megoldásához hasonló tervező is, akkor nyerő lesz