Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
 

Itt a Mac App Store

Persze a gyönyörű szép az lenne, ha az Android-Chrome, iOS-OSX határvonalak egyre vékonyodnának. Lassan tényleg ott tartunk, hogy egy okostelefon, egy netbook és egy táblagép között minimális (kijelzőbeli) különbségek lesznek csak. Ilyen szempontból is érdekes figyelni az Android és a Chrome OS egymás mellett fejlődését.

- írtam novemberben annak kapcsán, hogy a Google a Chrome OS-sel be akar lépni a netbook piacra. Mai hír, hogy a Google után az Apple is közelebb húzta az App Store élményt a MacBookokhoz.

Az Apple első körben 1000 alkalmazást kínál a Mac-tulajdonosoknak. Ezzel pedig tovább folytatódik a web konszolidációja. Vagy kissé pesszimistábban tekintve: a webes tartalmak beárazása.

A sort ugye a Google nyitotta meg a Chrome Web App Store-ral. Persze  akettő között azért nagy a különbség. Amíg a Google webes alkalmazásokat (html5+css3 alapokon épülő webszájtokat) árul a boltjában, addig az Apple egyszerűen feltalálta a deszktop alkalmazásokat. Csak épp most pénzt is kér értük. Ezt csinálta már a Microsoft is a Windows 7 Gadgets-szel. Más kérdés, hogy az Apple-nek ott az App Store, amin keresztül egyszerűbben és jobb hatékonysággal tudja elérni az asztali alkalmazásokért és widgetekért fizetni hajlandó felhasználókat.


Vásároljon deszktop alkalmazásokat a MacBookjára. Most csak 15,99 euró!

A Mac App Store és a Chrome Web App Store olyan jövőt vetít elnék, melyben a webes szórakozásunk teljes egészében zárt felületeken, fizetős alkalmazásokban történik. Ez az, amit az Internet Hungary-n kertvárosi webnek neveztem. Pont úgy kezd el kinézni a web, mint az amerikai kertvárosok: tiszta, rendezett, zárt, biztonságos, nett házsorok (appok), amikért bár fizetünk, de cserébe egy sztenderd minőséget, élményt kapunk.

Ha webes életünket a Facebook ernyője alatt, az Apple és a Google ernyője alatt éljük, akkor egyre érdekesebbé fog válni újra és újra az ezen virtuális kertvárosokon kívüli élet: az igaz és szabad web.

Nem feltétlenül állítanám szembe a kettőt. Mindkét világnak megvan a maga varázsa. A nyitott webnek a szabadsága nem csereszavatos a web app store-ok és közösségi szájtok biztonságos, zárt, pénzért valamilyen minőséget kínáló világával.

Ja, és egy mellékkörülmény: a Flash napjai tényleg meg vannak számlálva.

Címkék: apple macbook fizetős mac app store desktop app asztali alkalmazások
2011.01.06. 15:02. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Merker Iván 2011.01.06. 15:37:58

Az Angry Birds kijött Macre? Egyébként meg nem értek egyet a cikkel, a Chrome webstorera igaz, amit írsz, de a Maces App Store-ból lehet appokat, játékokat tölteni (ez látszik is a képen), és úgy istenigazából pont olyan, mint a "rendes" App Store, Android Market, csak rendes gépre való. A Chrome-os market meg internetes cuccokat kínál, de a Chrome OS mindent a weben tart. Persze ne érts félre, biztos sok fizetős webes cucc lesz, de ez a jövőkép picit túlzó lett.
Azt meg nem értem, h e helyett (aminek a jövetelét hónapok óta tudjuk) mért nem inkább a Motorola Xoom nevű tablettel és az Android 3.0 Honeycombal foglakozol.

galgoczg 2011.01.06. 15:54:20

Szerintem a webnek ehhez semmi köze. A Mac App Store-ban desktop alkalmazásokat árulnak egy desktop alkalmazáson keresztül. Ezek az alkalmazások korábban is fizetősek voltak, a „webes életünket" ez az egész disztribúciós rendszer nem érinti.

jtrencsenyi · http://artexgames.tumblr.com 2011.01.06. 16:11:07

Remélem egy páran megnézitek a Fairy Cubes-ot is. :)

Szücs József · http://www.bluu.hu 2011.01.06. 16:28:22

Egyet értek gaigozg-al. Ez egy olyan platform, ami az eddig is elérhető (és persze néhány új) desktop alkalmazást teszi áttekinthetővé a userek számára és könnyebben eladhatóvá a fejlesztők számára.

Köze sincs a web fizetőssé válásához. Azt a Google szorgalmazza a Chrome Web App Store-al.

Windowsra is kijöhetne ilyen, akkor egy friss telepítés után nem kellene összevadászni innen onnan a fontos alkalmazásokat (Total Commander, Firefox...stb)

SeSam · http://sesam.hu 2011.01.06. 16:28:31

Ez így nagyon véleményes. A Mac App Store egyelőre egy integrált disztribúciós rendszer asztali számítógépes alkalmazásokra, ami úgy működik, mint az iOS-en. Köze nincs a webalkalmazásokhoz. Az Apple nem a desktop alkalmazást találta fel, hanem ezeknek a boltját. Ezek a szoftverek eddig is pénzbe kerültek, csak épp kismillió helyről kellett őket összevadászni. Jó esetben az egységes bolt hatására még olcsóbban is hozzájuk lehet jutni.

jtrencsenyi · http://artexgames.tumblr.com 2011.01.06. 16:41:50

@SeSam: pontosan így van. Pl. mi is $4.99-ért adjuk a Mac App Store-ban a fentebb már emlegetett játékunkat Mac OS X-re, miközben a weblapunkon a Windows verzió $9.99. 1-2 éve ezek a játékok még $19.99-ért mentek. A Mac App Store le fogja nyomni az árakat még jobban. :)

Sokamoka 2011.01.06. 17:28:55

Több helyen olvastam, hogy a "Flash napjai meg vannak számlálva". Először is nem igazá értem, hogy jön ez ehhez a cikkhez, másodszor meg a Flash egy "fejlesztő környezet". Abba az irányba mutatnat a dolgok, hogy hamarosan a Flash lesz az elsőszámú HTML5+CSS3 fejlesztő szoftver. Legutóbb be us mutattek a progit ami FLA-ból csinál htm5 animációt. A helyesebb az lenne, ha mondjuk azt írnák, hogy a Flash Playernek vagy az Swf fájlformátumnak lesz vége hamarosan. Ehhez azért még nagyon sokat kell fejlődnie a html5-nek, mert a flash mai tudását megsem közelíti és még addig mennyi minden kerülhet bele (pl.: OpenGL 3D).

andrisi 2011.01.06. 18:26:39

Szerintem is tökre félrefilozófálod az App Store-t, ami csak egy csinibb apt vagy rpm, és amit mind az Apple-nek, mint a Microsoft-nak már jópár évvel ezelőtt ki kellett volna találni - vagyis az update-letöltő szolágltatásukat meg kellett volna nyitniuk külső fejlesztők felé. Egyszerűen szánalmas, hogy még most is vadászni kell a drivereket a netről. Az App Store egyébként ingyenes programok terjesztésére is jó - úgyhogy a jó kis segédprogramokat, open source izéket is sokkal könnyebben meg lehet majd találni és telepíteni.

Az MS ott bénázta el, hogy a weben próbált versenyezni a többiekkel, miközben a desktopot kellett volna sokkal jobban netesíteni, pl. a Word (natív) sokkal jobb szerkesszünk-közösen-gdocs-ot csinálhatott volna, hűdenagy doksikra is, stb. Most kicsit efelé lépett az Apple - egy kis plusz lökést adott a desktop programoknak.

Bandroid · http://bandroid.blog.hu 2011.01.06. 20:18:20

Én sem értek egyet. A felhő nem csak adatot tartalmazhat, hanem alkalmazást is. A kód adat. Maga az AppStore is visszalépés ebből a szempontból. Az Open Screen Project gyalul majd, és az Apple vagy kiballag a felhasználó és énközülem (értsd: a programozó közül), vagy nem fogok rá programozni.

kérdés 2011.01.12. 17:51:20

Szép lenne, ha tényleg elmúlna a Flash, de szerintem nem erre mutatnak a történések. Tudom, HTML5, nagyon szép és jó, de videóban gyengébb (nem csak kodekekben). A Google éppen most fogja eltávolítani a h264-támogatást a Chrome-ból. blog.chromium.org/2011/01/html-video-codec-support-in-chrome.html

Hónapok óta beépített flash-sel jön a Chrome egyébként. Tudom, az iphone-on nincs flash, de azt meg beelőzi az android.


Blog, azoknak, akik a weben élnek, és már elfelejtették, hogy merre van Offlájnia.

A blog szerzője Szabó Gergely.

Email: webisztan at gmail

wwbutton.png

 

Hirdetés

Ezt olvassátok ti

Munkához friss linkek

Témák

android (109) app (40) apple (82) beharangozó (53) bloggerek (126) blogok (129) blogszolg (33) böngészők (34) bulvár (159) copyright (30) dev (83) dizájn (51) facebook (204) feed (30) filozomatika (120) firefox (34) gmail (83) google (515) google maps (49) hirdetés (34) how to (44) ingyen (31) ipad (31) iphone (87) iwiw (102) kávéhoz (84) keresők (51) kommuniti (133) konferenciák (51) lol (91) magyar (383) marketing (71) mashup (45) média (113) meetup (39) microsoft (95) mobil (115) myspace (46) politika (34) social network (161) startup (124) stat (111) térképalkalmazások (50) twitter (164) üzlet (129) videó (150) videómegosztók (94) wikipedia (35) yahoo (57) youtube (94) zene (63) MÉG TÖBB TÉMA

Olvasó szez

A Webisztánon még

Feedek