Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
 

Meddig fogunk még .hu alatt blogolni?

Nagyon ritkán írok politikával kapcsolatos témákról ezen a blogon. Akkor is jobbára a netsemlegesség kapcsán. És a jövőben sem szeretnék gyakrabban. Kivétel:

Bár a kormány a médiatörvény angol nyelvű magyarázatában még azt állította, hogy nem kell a blogokat regisztrálni, elképzelhető, hogy lesznek olyan blogok, amelyeket mégiscsak nyilvántartásba vesz a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, hangzott el egy háttérbeszélgetésen. A hatóság azt mérlegeli, hogy ha egy blog üzleti céllal működik, akkor nyilvántartásba veszik, így a médiahatóság jogköre alá kerül és bírságolható is lesz. (...)

A médiatörvény szerint azok a tartalmak regisztrációkötelesek, amelyek informálnak, szórakoztatnak, oktatnak, amelyekért egy médiaszolgáltató szerkesztői felelősséget visel és gazdasági céljuk is van (hirdetési vagy más bevételek révén). (forrás: Index)

Nincsenek szavaim. A végtelen politikai szubjektivitás és önkény korszaka jöhet el a .hu alatti tartalomgyártásban. Lehet, hogy nem lesz így. De a lehetősége, úgy tűnik, ezentúl fenn fog állni. Amennyiben a Webisztánt regisztrációköteles blognak minősítené a tisztelt hatóság, bezárom a bazárt. A .hu alatt legalábbis biztosan.

Jó fél éve még csak tragikomikus rémálomnak tűnt ez az egész...

[A]z Estében maga Rogán Antal is kicsit bizonytalannak tűnt a témakörben, a korábban megismert törvénytervezet szinte minden egyes durvább pontjától visszakozott, és csak az internetszabályozás szükségessége mellett érvelt hevesen. Elmondta például, hogy igenis regisztráltatni kell majd a magyar nyelvű blogokat, ám a Belváros agilis és ambiciózus polgármestere szerint ez akár tíz perc alatt is elintézhető lesz majd. Valamint hogy az nem lehet, hogy az interneten csak úgy közölni lehessen “tényszerű hazugságokat”. (Internetet szabályozni = NEM MENŐ)

Amúgy pedig mindenki számíthat a szolidaritásunkra, akinek a médiahatóság elé kell majd járulnia, hogy regisztrálja magát azért, mert volt képe weben - akármilyen - tartalmakat publikálni.

Vajon twitterezés, tumblrezés, Facebookon note-ok írása is blogolás a médiahatóság szerint? Hány "tényszerű hazugság" ára egy regisztrációs űrlap? 
 

Bloggers' Rights at EFF

Címkék: blogok politika cenzúra médiatörvény szájkosár regisztrációköteles blogok blogok regisztrálása
2011.01.06. 15:31. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

saabi 2011.01.06. 15:56:36

.hu végződésű domain lehet regisztrálandó, vagy a magyarország területén megtalálható serveren tárolt tartalom? Az én .hu domainem tartalma például nincs az országban. Remélem az énblogok felügyelete még nincs tervben.
Ha a .hu a felügyelet alapja, hát átköltözöm .eu alá! :-)

Merker Iván 2011.01.06. 15:56:59

Az idézethez:
1. A médiatörvény "Hivatalos"(=kormány által kiküldött) változata nem túl mérvadó.
2. A "mit kell regisztrélni" kérdéskörbe meg az összes blog bele fog számítani. Elég kevés olyan blog van, ami nem informál vagy szórakoztat (netalántán oktat), vagy nincs rajta reklám.

A cikk többi részéhez:
*meghajlóssmiley* Egyetértek, én már December végén megmondtam, hogy .hu-s domainen objektív politikai oldalak/blogok/postok (social network oldalakon) nem fognak létezni, csak kormányközeli blogok, pár hírportál, néhány olyan oldal, ami nem érint politikai ügyeket, és nem kapnak lehetőséget a költözésre (pl. a mobilarena.hu nem tudna csak úgy beregelni magának egy másik oldalt, mint mondjuk te, aki a blogspotra regelsz a blog.hu helyett oldalt).

cserepj · http://www.szeretgom.hu 2011.01.06. 15:57:11

" bezárom a bazárt"

Vagy ott a másik opció, hogy polgári engedetlenkedsz és egyszerűen magasról sz.rsz a regisztrációs kötelezettségre. Ha mindenki ezt teszi, nem tudnak mit kezdeni a helyzettel.

lipilee · http://lipilee.hu 2011.01.06. 15:57:21

asszem ezen a ponton fellendül a .org domainek regisztrációja...
vicces, hogy a napi 3 látogatót generáló blog, amin kint van egy Google AdWords, innentől regisztrálandónak (regisztráltathatónak) minősül.

Merker Iván 2011.01.06. 16:11:53

@lipilee: Nem vicces, hanem röhejesen iszonyatos.

Peresztegi Zoltán 2011.01.06. 16:15:02

arabnews.com/saudiarabia/article228424.ece

Végre van, aki érti, mi a helyes. Végre van, aki követi Viktort. Legyünk rá nagyon büszkék. (Az mikor jön vajon, hogy a nõk nem blogolhatnak?) ;)

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2011.01.06. 16:20:19

vicc.

blog.hu mit szól ehhez? nem tenne jót nekik, ha a porontyok elvándorolnának.

egyébként meg: "Koltay magánvéleménye szerint pár banner még nem jelent gazdasági célt" - kurva jó, hogy a médiatanács tagja a magánvéleményével próbálja tompítani a baromságot. de mi lesz, ha a másik tanácstagnak más a "magánvéleménye"?

Kuruttya 2011.01.06. 16:28:07

Csak ezért elkezdek blogolni. Az lesz a címe, hogy "regisztrálatlan blog". :P

bbenoe 2011.01.06. 16:42:51

Utánjárással és az internetszolgáltatóra mért APEH-nyomásgyakorlással BÁRMILYEN domént ki lehet szűrni. Ahogy Kína és Irén és stb. csinálja. Ha nem is teljesen, de erősen meg lehet nehezíteni az elérést.
Éljen a műholdas internet! A 21. századi Szabad Európa

srácz 2011.01.06. 16:46:18

Kezdjünk el átköltöztetni a blogokat Romániába, a székelyeknek úgyis most fogadták el a saját domain nevüket :)
en.wikipedia.org/wiki/.sic

bbenoe 2011.01.06. 16:46:23

Irén is agresszív, de Irán sokkal inkább...

bellini · http://doily.hu 2011.01.06. 16:50:30

Ki tudja, ha külföldi szerveren működik egy .HU oldal, akkor biztosan nem vonatkozik rá a törvény?

Oscee · http://blog.oscee.com 2011.01.06. 16:57:26

"a napi 3 látogatót generáló blog, amin kint van egy Google AdWords, innentől regisztrálandónak (regisztráltathatónak) minősül."

én is így értelmeztem. Az enyém pont ilyen, bár .com domainen és pénzem még nem volt belőle, az életben nem kapok annyi klikket, hogy eljussak 100 euróig :) (amúgy nem érdekel, nem azért van). A .hu domain vásárlást viszont bizonytalan idővel elhalasztottam.

Viszont ez árnyékolja a dolgot:

"médiaszolgáltató szerkesztői felelősséget visel"

ki/mi lehet médiaszolgáltató? és mi az, hogy felelősséget visel?
mondjuk a Velvet szennyére azt mondja az Index, hogy én nem viselek felelősséget, akkor nincs mögötte médiaszolgáltató és akkor máris oké?

KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.01.06. 17:13:33

Üdv, én úgy emlékszem, hogy a Médiahatóság a törvényben jogot formál bármilyen médium feletti kontrollra, amit jellemzően Magyarországon fogyasztanak, jellemzően Magyarországra szól. Ez nem csak a külföldi domének alá regisztrált (de pl fizikailag Magyarországon, v magyar állampolgárok által gyártott) tartalmakra vonatkozik, hanem pll a totál külföldi műholdas tévékre is, pl.

Érdemes lenne ennek utánanézni, a nyári vízió sokkal teljesebb totalitarianizmusról szólt.

NJoco · http://www.futoterkep.hu/futasok/feltolto/njoco/ 2011.01.06. 17:13:44

Emlékezzetek a "spamtörvényre".
Ne szerintem ezzel is az lesz, semmi több.
Szerintem már rég rájöttek, hogy lukba léptek, csak nem jöttek még rá, hogy lehetne elegánsan visszacsinálni.

Peresztegi Zoltán 2011.01.06. 18:11:32

@NJoco: Pali bácsi túl gyors lett volna? ;)

ytg 2011.01.06. 18:11:41

És olyat nem lehet, hogy a blog.hu-t beregisztrálják és minden alatta működő blog megy tovább ahogyan eddig is, és az egyszerű blogger észre sem vesz semmit az egész médiatörvényből?

dat 2011.01.06. 18:11:47

Ez a "külföldi szerveren mindent lehet" dolog azért nem ilyen triviális. Idézet a törvényből.

A törvény hatálya:

" b) központi ügyvezetésének helye a Magyar Köztársaság területén található és a
médiaszolgáltatással, sajtótermékkel összefüggő szerkesztői döntéseket a Magyar Köztársaság
területén hozzák,
c) ha a központi ügyvezetés és a szerkesztői döntések meghozatalának helye közü l
csak az egyik található a Magyar Köztársaság területén, de a médiatartalom-szolgáltat ó
munkaerejének jelentős része a Magyar Köztársaság területén dolgozik,"

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2011.01.06. 18:23:17

Megint csak beböfögtek egy olyat, amiből süt a hozzá nem értés. egyébként meg hiába viszed külföldre, ha azt mondják az internetszolgáltatóknak, hogy ezt meg ezt a domaint nem lehet az előfizetőknek átengedni. Tudni kell, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság felügyelte az internetszolgáltatókat, most az NMHH. Szóval a szolgáltatóknak is úgy kell táncolni, ahogy Annamaris csuklik hülyeségeket. Attól tartok nem a blogoknak kell költözni, hanem az embernek innen el.

AZso.hu · http://www.azso.hu 2011.01.06. 19:10:56

Én már tavaly nyáron léptem, van a talonban szép amerókai domain és a tartalom is ott van. Mit csinál vele a T. Hatóság?

Tettem ezt annak ellenére, hogy nem írok semmmi olyat, ami bárkit is zavarhatna. Viszont ha a kormányzat keménykedik, akkor én nem belföldön fogyasztok.

Donald R. DeCicco 2011.01.06. 19:58:59

azt mondjátok, most érdemes befektetni egy proxyfarmba? :)

foodlfg 2011.01.06. 21:04:40

Ez már annyira meredek, hogy nehéz elhinni hogy működőképes lenne (kissé ködös a megfogalmazás is). De ha akarják, csinálják csak, meglátjuk mi lesz... :D

Egy egyszerű bloggernek nincs olyan sok vesztenivalója a költözéssel. Az index viszont megszívta. Goodbye!

KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.01.06. 21:22:26

@lebowski71:
Ezekre a felvetésekre az lehet a válasz, ami Kínában: egy nemzet fog megtanulni villámgyorsan ezt meg azt megkerülni, higgyétek el, ami tilos, az mindig vonzó.

Egyébként az ország gyorsan eljutott a teljes kiábrándultságba (egy éve mennyire mást gondolt mindenki :), pedig a gazdaságról szó sem esik, ahhoz képest meg minden más sikertörténet.

Forestdream 2011.01.06. 22:12:39

Tudom, hogy hülye vagyok, szőke és nő. Valaki, nagyon kérem, részletesen, mint egy idióta gyereknek, magyarázza el, hogy miről van szó. Pro és kontra olvastam rengeteg érvet, megpróbáltam elolvasni a törvényt is. NEM ÉRTEM.

viktor134 2011.01.07. 01:37:03

@dat:
ez csak azért nem működik, mert a magyar törvényeknek nincs joghatása külföldön.

Övönaluli Lali 2011.01.07. 10:02:49

Nos, én már kiköltöztem a blogommal, semmit sem bízok a véletlenre!

Övönaluli Lali 2011.01.07. 10:03:07

Apropó:
A magyarországi blog- és tárhelyszolgáltatókat egyértelmű kár éri.
Nem elég a nyomott piac ugyebár... Oviktor kártérít vajon?

A másik:
Most minden magára picit is adó blog szedi a sátorfáját fél éven belül? Vagy bevállalósan majd meglátjukoznak? És az Unió csendben visszavonulót fúj közben?

1984

dat 2011.01.07. 10:03:18

@viktor134: Ennek mi köze a külföldhöz? Ha külföldi szerveren van a tartalom, de a szerkesztést itthonról végzik, akkor ha jól értelmezem a szerkesztőket itthon elmeszelhetik, nem? Legalábbis a törvény hatálya alá tartoznak.

Gaboro · http://goo.gl/MULS 2011.01.07. 11:38:03

W arra biztat ( w.blog.hu/2011/01/07/egyutt_sikerul ), hogy a nép polgárilag engedetlenkedjen. Sok embernek és hangosan kell elküldenie Viktort a picsába, és akkor nem lesz semmi baj.

Tigris 2011.01.07. 15:01:45

Hol van a törvényben, hogy csak a .hu-s domainekre vonatkozna? Csak mert az én olvasatomban hiába költözik .com-os címre, külföldi szolgáltatóhoz, ha az oldalt itthon szerkesztik. Tévednék?

Tigris 2011.01.07. 15:01:50

Az IWIW regisztrációköteles lesz vajon? Gondolom igen. Figyelni fogják az üzenőfalakat-fórumokat-klubokat? Gondolom igen. A Facebookra szerintem ezt nem fogják tudni megcsinálni. Ezek alapján nem csak a blog.hu-t, hanem az IWIW-et is bazi nagy kár fogja érni… A tavalyi IWIW-hanyatlás után ez lenne neki a kegyelemdöfés.

grgrgr 2011.01.08. 16:12:54

ha énnekem van egy blogspot.com-os blogom, akkor a médiahatóság majd kikéri a Google-tól az Ip-címemet, a netszolgáltatómtól meg majd beazonositanak, és akkor jól leellenőriznek majd ugye? És Google segít Annamarinagysasszonynak? És hány médiahatósági alkalmazott kell mindennek a kivitelezéséhez? Vagy igy fogják megteremteni a beigért egymillió munkahelyet?
Eszement dolog ez az egész.
És? Lesz internetes szamizdat is? Remélem, stencilezve... aztán majd Amrikában bescannelik...?

BOTICSELLI 2011.01.08. 16:13:15

Komolyan mondom nem értem a felháborodást.

"...lesznek olyan blogok, amelyeket mégiscsak nyilvántartásba vesz a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, hangzott el egy háttérbeszélgetésen. A hatóság azt mérlegeli, hogy ha egy blog üzleti céllal működik, akkor nyilvántartásba veszik, így a médiahatóság jogköre alá kerül és bírságolható is lesz."

Nekem is van blogom, meg honlapom -olyan is amely kifejezetten üzleti céllal működik- és egyáltalán nem aggódom.
Nyilvántartásba vesz a médiahatóság?
Na és?
A gépkocsim is nyilvántartásba van véve, a lakásom is, a vállalkozásom is.
A médiahatóság büntethet.
Meg a rendőr is, meg az adóhivatal is, és még sorolhatnám...
Sőt, a rendőrnek fegyvere is van! Akár le is lőhet, mégsem hevernek hullák az utcán, ugye?
Remélem értitek.
Nem kell megszegni a törvényt és kész.
Engem tutira nem fog megbüntetni a médiahatóság, mert nem adok rá okot.
A webisztánt sem! :-)
(egyébként imádom a blogod) :-D

A kritizálók, úgy tesznek mintha Magyarországon ezzel megszűnne a sajtószabadság, csak nem értem, hogy ezt mire alapozzák?
Teljes a sajtószabadság, elég ha megnézed a napi balliberális újságokat, internetes portálokat, TV csatornákat:
másról sem szólnak, mint a kormány durva kritikájáról.
Ez így maradt a médiatörvény hatályba lépése után is.
Annyiszor mondják el a Heti hetesben, vagy bármelyik internetes oldalon, hogy Orbán "dölyfös akarnok" ahányszor csak szeretnék.

Elolvastam a médiatörvényt, ti is megtehetitek itt:
www.nmhh.hu/dokumentum.php?cid=25674

Nem értem a problémát, legyetek szívesek világosítsatok fel!

is 2011.01.08. 23:12:34

@BOTICSELLI: talán annyit mondanék, hogy a Vastagbőrön mejelent egy poszt az újabb UD Zrt.-s telefonokról. élt 10 órát kb. tudsz mondani ilyet korábbról?

thisismynickname 2011.01.12. 11:26:56

@Peresztegi Zoltán: OMFG! Eloszor azt hittem vicc de nem. Orban elfelejtette megemliteni Saudi Arabiat mint azon orszagok egyiket melynek mediatorvenyeibol ossze lett ollozva ez az etelkozi inges-gatyas remekmu.

NewWay 2011.01.12. 11:49:03

@BOTICSELLI:
"A kritizálók, úgy tesznek mintha Magyarországon ezzel megszűnne a sajtószabadság, csak nem értem, hogy ezt mire alapozzák?"

Ez a "központi utasítás", ezt kell szajkózni.

Nekem az a legnagyobb bajom, hogy szinte mindenhol csak annyi jelent meg, hogy "rossz a médiatörvény", de az nem, hogy "miben rossz".

Ez alól a mostani poszt kivétel, mert itt arról van szó, hogy a posztoló valahogy értelmezi a törvényt.

Ha nyitok egy Józsika Blogja blogot, akkor vajon kell-e regisztrálnom?

"A médiatörvény szerint azok a tartalmak regisztrációkötelesek, amelyek informálnak, szórakoztatnak, oktatnak, amelyekért egy médiaszolgáltató szerkesztői felelősséget visel és gazdasági céljuk is van (hirdetési vagy más bevételek révén)."

Informálok, szórakoztatok - megvan.
Médiaszolgáltató szerkesztői felelősség - nincs.
Gazdasági célja van? - nincs.

Tehát: nem kell.

NewWay 2011.01.12. 13:19:28

Azt hiszem, megtaláltam a belinkelt törvényben azt, amire az indexes cikk alapul:

www.nmhh.hu/dokumentum.php?cid=25674
------------
60. Sajtótermék: a napilap és más időszaki lap egyes számai, valamint az internetes újság vagy hírportál, amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak, amelynek tartalmáért valamely természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság szerkesztői felelősséget visel, és amelynek elsődleges célja szövegből, illetve képekből álló tartalmaknak a nyilvánossághoz való eljuttatása tájékoztatás, szórakoztatás vagy oktatás céljából, nyomtatott formátumban vagy valamely elektronikus hírközlő hálózaton keresztül. A szerkesztői felelősség a médiatartalom kiválasztása és összeállítása során megvalósuló tényleges ellenőrzésért való felelősséget jelenti, és nem eredményez szükségszerűen jogi felelősséget a sajtótermék tekintetében.
------------

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.01.12. 15:34:40

@NewWay: "Médiaszolgáltató szerkesztői felelősség - nincs."

"A szerkesztői felelősség a médiatartalom kiválasztása és összeállítása során megvalósuló tényleges ellenőrzésért való felelősséget jelenti"

Médiaszolgáltató szerkesztői felelősség - VAN (ha akarom)
Ha Te is választod ki és állítod össze és "ellenőrzöd" amit magad írtál;)

Egyszerűbb lett volna konkrétan kimondani a dolgokat, mint így homályosan elkenni. Mégiscsak több ezer érintett(?) emberről van szó!

HohenTrollner 2011.01.17. 23:40:19

latszik, hogy kevesen olvastatok a torvenyt. nem csak a .hu-ra vagy a magyar szerverekre vonatkozik elviekben.

Archenemy 2011.07.04. 14:21:47

index.hu/belfold/2011/07/03/a_kommentekre_nem_vonatkozik_a_mediatorveny/?rnd=178

"A médiatörvény hatálya az internetes sajtótermékekhez fűzött kommentekre, blogbejegyzésekre, fórumokra nem terjed ki"

fel lehet lélegezni, a gonosz orbándémon még nem ette meg az internetet