Földrengés Magyarországon: a Twitter és a Facebook vitte a hírt

A közepes erősségű földrengést Magyarországon számos helyen lehetett észlelni. Budapesttől Győrig jelentették Twitteren és Facebookon a magyarok, hogy éppen megmozdult a lámpa a szobában, vagy elkezdtek mozgolódni a bútorok. A Google-on pedig valós időben lehetett követni a friss híreket, jelzéseket...

Mi például elsőre nem voltunk biztosak benne, hogy mi történt. Ám, amikor rápillantottam a Twitterre, világos volt, hogy nem pillanatnyi elmezavarról, hanem egy a környéken mindenki által átélt földrengésről van szó. 

Mint korábbi, nemzetközi példák alapján már láthattuk, a Twitter és a Facebook, mint közösségi médiák, akkor működnek a legjobban, amikor olyan esemény történik, mely az emberek jelentős részére hatással van. És hát amikor megmozdul a föld, az pontosan ilyen történés. 

A Térképek blog készített is statisztikát arról, hogy honnan érkezett a legtöbb, földrengéssel kapcsolatos észlelés az Időkép olvasóitól.

A Hírszerző pedig Google Maps-en szedte össze, hogy hol hogyan írták le az emberek a földrengéssel kapcsolatos élményüket: 

Mindeközben létrejöttek a Facebookon a földrengéstúlélők csoportjai is. Azt nem tudom, hogy ez is olyan eseményként marad-e meg bennünk, amiről minden "túlélőnek" be fog ugrani a jövőben, hogy mit csinált éppen akkor, amikor megmozdult a csillár. De abban biztosak lehetünk, hogy az ilyen közösségi események megélésére a Twittert és a Facebookot fogjuk használni a jövőben is.   

Címkék: magyar facebook földrengés twitter földrengés magyarországon földrengés budapest szombat földrengés facebook földrengés twitter földrengés
2011.01.30. 09:10. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mindez tok jo,hogy letezik ez a forma, kozossegi szellem, csak attol tartok, az igazan jelentos tortenesek mellett fogunk elsiklani. hiszen nem a technikai letezesenek a kerdese fontos, hanem a tartalom, informacio minosege, jelentosege. ezt milyen formaban tudjuk szűrni? mit nevezünk jelentős, 'életbevágó' informacionak?
talán valami cimkékkel kellene ellátni az információkat. személy szerint én ebben látom a problemat.
Először telefonálni kezdtem, más is érezte-e a rengést. Budapest több pontján azt mondták, nem. Amint kiírtam a facebookon, egy csomó ismerősöm jelezte, igen, náluk is volt.
én csak a hírekből tudtam, hogy földrengés volt. kápmegyeren mi semmit nem éreztünk belőle.
Nálam is pont ugyanez: mozog a szék alattam, a növény mellettem... felkelek, hülye vagyok? Szomszéd nem érzett semmit, index nem ír semmit.. twitter mutatta 1 percen belül, hogy nem bolondultam meg!
@sallaister: érdekes kérdés, szerintem spontán ki fognak választódni azok az aggregátorok, akik vagy amik a minőségi tartalmakra irányítják a fókuszt. Mivel mindenkinek mást jelent a minőség, így az internet áradatában mindenki meg fogja találni a számítását.
Elképesztő, milyen kicsi lett a világ! A fiam kérdezte kb 18.50 kor, telefonon, mi volt ez? 19:05-kor látható volt a denveri (USA)
központ térképe koordinátákkal, Pozsony, Zalaegerszeg és Pécs távolságával az epicentrumtól.Csak reméljük, hogy ezt a csodát, nem rossz emberek fogják az ellenőrzésük alá vonni. Naivak ne legyünk!
Ez hoax, semmi sem volt itt, nemhogy földrengés.
Mind be vagytok szívva. :)
Tehát ebből az következik, hogy ha nem lenne a fb, akkor csak a szomszédtól tudhattuk volna meg reggel, hogy mi történt. Már megérte...
Egy rendes földrengés után meg úgyse fészbúkolna senki.
Addig nincs gond a közösségi hírfolyamnak amíg nem jelennek meg olyan infók mint tegnap FB-n.. Egyik oldalon mi van nagybetűkkel? Meteor csapódott Budapestre :D
Mint ahogy WB-nél is, a végén már páran belsőségeket láttak a földön..
Mivel nálunk 1-2 óráig használhatatlan volt a mobilhálózat, mi is a facebookon bizonyosodtunk meg arról, hogy nem repülő zuhant le a hátsó kertben és nem egyszerre flasheltük ugyanazt.
szerintem a legjobb meroszam az, hogy ha nincs tobb fb es twitter bejegyzes.. ergo az emberiseg eltunt :)

@Asszem: remelem eljon a minosegi hirszolgaltatok ideje is, de valoban igazad van,kinek mi a minoseg. ez is relativ. valakinek a VV lako hirei a minoseg,valakinek a tozsde, vagy univerzum szetrobbanasa. :)
Igen. A hülye TV2 és RTL híradóban annyi spontanítás nincs, hogy legalább a bemondó mondjon valamit róla. Ezekre a híradókra nem nagyon lehet számítani. A fele hatásvadász belezés, a másik fele pedig PR cikk.
@Asszem: a fejlődés következő logikus lépése az lesz, hogy annak ismeretében, hogy mit találok jónak és mit nem, a rendszer nagyobb prioritással mutatná nekem azokat a forrásokat, akik hasonló ízlésűek, mint amilyen én vagyok.

Ennek durva közelítése a jelenlegi rendszer, hogy az ismerősökre alapoznak, de ez csak közelítés, mert attól, hogy valakit ismerek, még nem biztos, hogy ugyanaz érdekel minket.

Az igazi az lenne, ha a rendszer az összes user közül összepárosítana olyanokkal, akiknek ugyanaz tetszik (pl. ugyanarra nyomnak like-ot), mint én, függetlenül attól, hogy ismerjük-e egymást, és azoktól mutogatna elsősorban tartalmakat, akiknek leginkább hasonló az ízlése az enyémhez.

De ehhez persze hatalmas számítási kapacitás kell, hogy sok százmillió felhasználónál minden egyes user szokásait összehasonlítsa mindenki mással, úgyhogy ez még a jövő zenéje, de ez lesz az ideális rendszer, ha megvalósul.
en.m.wikipedia.org/wiki/Flashbulb_memory

flashbulb memory. de szerintem ez nem volt annyira meghatarozo. kerdezz meg 5 ev mulva :-)
ja, nem is kell messzire menni. Ausztraliaban pl arvizado van (lesz),a sok arviz okozta karok miatt. Persze ez legsulyosabb a keleti parton... a nyugati parti Perth -i vagyonos lakosok is fizetik a keleti parton elok karar? :-o
vagy itthon a BKV vesztesegeit az allam fizeti, de ugyanakkor ez az adobol, amit pl egy miskolci lakot is erint?
szoval a hireknek okozati tenyezoi is vannak, amik erinthetnek, fuggetlenul attol,hogy kozvetlenul nem erint, csak koztvetve.
szerintem ezert sem lehet egyertelmuen szemelyre szukiteni a hit. lehet a VV lakoi kihatnak kozvetve a VilagValsagra is :D
@agyvihar: na ezért gyüjti rólunk az adatokat a gugli, hogy minket érdeklő hirdetéseket mutasson és minket érdeklő oldalakat dobjon ki találatnak :)

az FB "ismerősön" alapuló izéjével meg úgy vagyok, mint Sheldon Cooper: nekem is van vagy 100-150 ismerősöm FB-n, de soha egyikükkel se találkoztam és ez benne a legszebb :-D
Persze, hogy mindenki a közösségi oldalakról szedte az infót, mert a GeoRisk honlapja a túlterhelés miatt nanoszekundumok alatt összeomlott, az USGS-nél meg csak némi késéssel jelenik meg az adat.
En csak azt nem ertem, hogy meg hanyszor allapitjuk meg a FB-rol es a Twitterrol, hogy az ami, es ugy mukodik, ahogy? Kezd mar nagyon uncsi lenni. Vagy meg mindig olyan jo erzes minderre ujbol es ujbol racsodalkozni?
Anyukám pasijának az őrző védő cége felügyeli a földrengési központ melletti irodaházat és ő mondta, hogy a húga bátyja látta ahogy a mentők sietve terítik le a földrengést, mert 6 kisebbségi idézte elő az egész földrengést a ruhatárnál. Tudom, láttam, mellettem történt, és a legjobb barátnőm is mellettem állt és ő is látta, kiömlöttek a földrengés belei. Csak el akarják titkolni az egészet, mert a kormány titokban oroszlányba szállított sok-sok vörösiszapot és emiatt történt az egész, csak az ott lakókkal titoktartási szerződést írattak alá, hogy ne derüljön ki, de a földimalacom lakótársa ott volt, látta az egészet.
@Tamáss: A meteoros hírt én is olvastam, meg hogy a T-Mobile küldött valakinek SMS-t, hogy az történt. :D
Hát ez kész.
@agyvihar: A közösségi oldalak a háttérben adatbázisok. Ezért csak a lekérdezést kel megvalósítani hozzá.

Én Bp II-ben átaludtam a rengést. A feleségem rohant be hozzám, hogy éreztem-e. Azt hitte, hogy a nagyobbik gyerek rázza alatta a 150 kg-s kanapét mivel a középső a számítógépnél ült.

Lehet, hogy TV2 vagy az RTL nem érezte. Egyébként ha megfigyelitek a netet és a híradókat akkor az utóbbiak akár 1 napos késében vannak, mert azok is a netről szerzik a hírek nagy részét.
Olyan nincs, hogy valamiről ne lenne xkcd poszt:
xkcd.com/723/
@agyvihar: Az miért lenne jó, ha mindenki csak az ízlésének megfelelő hírekkel, tartalmakkal lenne körülvéve? Szerintem pont az színesíti, tágítja az ember érdeklődési körét, hogy esetleg teljesen más dolgokkal kerül kapcsolatba, mondjuk az ismerősein keresztül.
Nem azt mondom, hogy akit eddig nem érdekelt mondjuk a politika, a klasszikus zene vagy pl. a farmville a facebookon, az így majd megszereti, de van esély rá, hogy valami új dolgot ismersz meg.
Egyébként ez a kis földrengés így ebben a formájában még élmény volt, bár azt nem mondanám, hogy közben nem futott át rajtam - ha nem is pánik, de valami tudatt alatti - félelem.

Az esett után meg pláne.

Nem lehetett tudni, hogy hova, meddig fajul a dolog. Igy igenis ijesztő volt, pedig éppen hogy csak az érezhető kategóriát ütötte meg.
Nagyon szerencsés helyen fekszik ez az ország, hogy már egy ilyen erősnek mondható rengés is ennyire ritkán van itt, és nem okoz katasztrófát.
Én ha nem olvastam volna fb-on másoktól h ezmostakkor ugye az volt, akkor tíz percen belül meghülyülök:)
Kaliforgia s03-ban mikor hankék hálószobája kigyullad, sípol a tűzjelző, füst stb. hangzavar és egyszercsak meglök hátulról a kanapé, az ijesztő. És nem mozog se csillár se kulcs a zárban - én kizártam a földrengést, onnantól viszont tanácstalanul álltam, h ez kezd kurvára nem vicces lenni:)

Úgyhogy nagy megkönnyebbülés volt fb-on olvasni, h de, rengés volt.

viszont érdekes, sztem túlterhelődhetett, alig 1-2 embertől láttam update-et, volt akitől olyat amiből érződött, h nem az első a témával kapcsolatban, de előző sehol. ma reggelre viszont visszanézve ott figyel egy rakás emberé akiét nem mutatta tegnap.
@szcsongor: a vázolt rendszer nem a témákat szűkítené le, hanem azt, hogy ki oszt meg olyan tartalmakat, amiket te jónak találsz

Ha te is mindenféle témában osztasz meg dolgokat, akkor nyilván olyan emberekkel rendelődnél össze, akik hasonlóan széleskörű érdeklődésűek.

Ez a rendszer a számodra értékes források kiválasztását automatizálná, és ez a forrás simán megoszthat új dolgokat is, amiket lájkolhatsz. Itt nyilván egy rugalmas rendszert kell elképzelni, ahol van tűréshatár (akár állítható), amibe belefér a korábbiaktól elütő tartalom megosztása is.
tegnap éreztem valamit, de az a hálóban volt:D
amúgy ez tényleg furcsa, berregett a fb+twitter, és onnan tudtam én is. jobb mint a tévéhíradó az tuti. onlájn vitte ezt a kört.
Nagyon nem volt kellemes érzés... és sokan bírálják is ezért az embereket, hogy ilyen csoportokba belépnek, pedig semmi rossz nincs abban, hisz hirtelen az egész országból egy helyen megtudhatják az emberek hogy mi is történt, majd később ha már elmúlt a láz ugyanúgy egy kattintás kilépni is...