Megbolondult a Google [frissítve]

Akik ma a Google.com vagy Google.hu oldalakat használták, észrevehették, hogy a kereső rengeteg találathoz azt írja, hogy "Az oldal káros lehet a számítógéped számára."

A hibaüzenet szövege többféle url-re mutat. Például ilyenekre. Viszont ami kínosabb, hogy a találatokra kattintva is vészjósló hibaüzenetre jutunk.

Mindenesetre ilyen méretű hibát még nem láttam a Google keresőjében. A visszajelzések szerint globális problémáról van szó. Rémisztő. Szerencsére a hiba kevesebb, mint egy óráig állt fenn. Mostanra úgy tűnik, a Google visszavette az irányítást saját keresője felett.

Amúgy elképzelhető, hogy a probléma ennél is nagyobb. A Twitteren sok amerikai felhasználó arról számol be, hogy a Webmaster Tools és a Gmail spamszűrője is megbolondult: minden levelet a spam fiókba tesz.

A Gmail-felhasználóknak tehát érdemes visszanézni a spam fiók tartalmát.

Valószínűleg az egyik, rosszindulatú tartalmakat monitorozó malware-szoftver kelhetett öntudatára. Úgy tűnik, a Google antispam partnerszervezete, a StopBadware szállhatott el teljesen.

A StopBadware egyébként két nappal ezelőtt azt közölte, hogy az elmúlt napokban egy új féregvírus, a Conficker/Downadup szedi áldozatait: több millió személyi számítógépet fertőzött meg eddig. És éppen ezzel egy időben a Google jelentése szerint nagy arányban nőtt a rosszindulatú oldalak előfordulása a weben.

Are these related or just a spurious correlation? It’s hard to be sure. Google has been known to tweak its systems, sometimes leading to a significant increase or decrease in the number of reported hosts without any change in external conditions. On the other hand, it seems very possible that there is a direct link. (StopBadware blog)

A Conficker/Downadup vírus egyébként egy windowsos biztonsági rést kihasználva a pendrive-okon és mp3-lejátszókon (tehát az usb-s eszközökön) keresztül terjed szerte a világon.

A Google részéről először azt nyilatkozták, hogy a hiba természetét még nem ismerik. Ugyanakkor minden megjavult. És jelenleg is folyik a vizsgálat. Majd a részletesebb közleményből kiderül, hogy egy emberi hiba következtében az összes "/" karaktert tartalmazó url-t rosszindulatú szájtnak nézte a Google és a StopBadware. Vagyis gyakorlatilag a szájtok 90 százalékát.

Szóval ezek szerint nem a féregvírus, hanem egy karakter rossz definiálása okozta a világméretű hibát. So lame.

Címkék: google keresők spam gmail error
2009.01.31. 16:04. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No akkor nem csak nekem tűnt fel :)
Gyors csekkolás után elmondható, hogy pl. Angliából próbálkozva is ez a helyzet. Lovely.

*elvágtak volna vmi kábelt? :)
épp azért jöttem most a webisztánra, hogy itt majd elolvasom, miért van ez a hülyeség :) az megnyugtató, hogy más is megrémült tőle :)
először azt hittem, a hiba az én készülékemben van, először ez a post győzött meg, h nem:
www.freerepublic.com/focus/f-news/2175606/posts
Elsőre azt hittem, hogy valami olyan spy/féreg/vírus van a gépemen ami nem enged tűzfalra rákeresnem. De aztán mindenre ezt írta. Megremegett az óriás? Nem is, inkább a SKYNET öntudatra ébredt, és ez az első lépés...
Én is azt hittem, hogy nálam a bibi, mondom akkor /.mozilla átnevez /.mozilla.old-ra, Firefox elindít - az eredmény ugyanaz.
Mondom akkor Opera letölt, elindít - ugyanaz.

Akkor most WTF.
Azt hittem hogy csak nekem csinálja ezt! de így már megnyugodtam!!! :D
Lehet most indítják be a gdrive-ot, és az vágta haza. :D
Nekem nincs semmi baja.
Két-három napja mással is szivatott a google, akkor is adott keresési javaslatokat (a találati lista elején kettőt), amikor nem kértem (kikapcsoltam a beállításaimnál), ráadásul a javaslataihoz tartozó találati számot adta meg, nem a keresett kifejezés találati számát. Azért idegesítő volt...
nem csak percekig volt így, hanem kb. egy óráig

valszeg össezfüggésben lehet azzal, hogy mellétették most a kis ikonokat az előre soroláshoz, meg a törléshez
Nekem most ezt irja ki a webmastertools:
Lehet, hogy a webhely ártalmas szoftvereket terjeszt. A Google-felhasználók számára figyelmeztetés jelenik meg, ha ennek a webhelynek az oldalaira próbálnak lépni. Az észlelt problémákról a webhelye biztonságos böngészésével kapcsolatos elemzésünket tartalmazó oldalon talál részletes tájékoztatást. Súgó
Olvassa el a StopBadware.org webhelyekre vonatkozó biztonsági tippjeit , és végezze el webhelyén a szükséges módosításokat. Ha már biztos abban, hogy webhelye tiszta, kérjen új felülvizsgálatot, és mi elvégezzük a webhely értékelését.

@georgejr: Megnézném én a StopBadware.org-ot, ha az meg bejönne. :D
Szerintem reklám. Pont 30 percig volt fenn a dolog... Csináltam is egy remek screenshotot, amin az látszik, hogy a google saját magát veszélyesnek gondolja... A stopbadware meg szerintem azért nem jött be, mert kapott mondjuk 5 millió letöltést 1 mp alatt.
@GYUSZI BACSI: A google.com is ezt csinálta, és ott már régóta vannak searchwiki linkek. Egyébként az elmúlt pár napban folyamatosan volt valami hülyesége, hol a Docs nem engedett bejelentkezni, hol a Reader halt le, hol a levelek kiterjesztéseihez nem akart hozzáférni, úgyhogy valami nagyobb átalakítás folyhat náluk.
azt hittem (én hülye), hogy csak nálam van baj a guglival. ezek szerint nem.
Én is megtapasztaltam a jelenséget, de kösz, hogy a gmail spamszűrőjéről is szóltatok, gyorsan meg is nézem.
A Skynet megfertőzte a Google-t! A Google öntudatra ébredt!

Terminator 5 A Google lázadása :D
gmail: Warning: This message may not be from whom it claims to be. Beware of following any links in it or of providing the sender with any personal information. Learn more
hehe én rákerestem az okra és a google saját oldalát is veszélyesnek vette, akkor kezdett gyanús lenni
Mi van, ha webisztán tényleg káros a számítógépre?:-)
Én egy internetkávézóban dolgozom, itt különösen vicces volt... alig értették meg az emberek, hogy a hiba nem a mi készülékünkben van... mindenesetre jól mutatja egy ilyen gixer, hogy mennyire befolyásos a google... sokan a keresősávba írják be, hogy www.akármi.com, és a találati listában klikkelnek az első helyen! Sokan a címsort mint olyat nem ismerik, ezt itt a kávézóban naponta sokszor látom/tapasztalom, hogy így csinálják a kezdő internetezők, ami ilyen esetben gáz.
Csak biztosra akartak menni :)
Minden hetre kell valami moka.
A StopBadware már működik, és ők is kérdően állnak a Google előtt, hogy akkor most mi történt.
nekem is behülyült a search is, mail is. (Google Apps felület.) mázli, hogy ez nem hétköznap következett be, mindenesetre rövid időn belül másodszor gondolkodom el a levelezésem visszamigrálásán saját szerverre. persze minden béta, meg ingyen van, úgyhogy ha nem tetszik, nem kell használni, a problémákkal meg forduljunk az ott látható téglafalhoz :)
Hiba lokalizálva! :D
Én röhögtem rajta. Először vmi driver keresése közben voltam, aztán amikor minden déndzsörúsz lett, akkor kipróbáltam a f*sz és a retek szóra a keresést, azon is minden kegyetlen veszélyes, egyenesen életveszélyes lett.

De vicces azért, h egy ekkora mamut meg tud barmulni.

Biztos véletlenül google-éknál egy Homer Simpson-szerű forma elaludt és megnyomta a resetet. :D
Ezt én is tövig beszoptam. Pont kellett volna használnom, próbálkoztam a yahoo-val, de katasztrófa...
Jól sejtem-e hogy az USA-ban ma megnőtt 1-gyel a munkanélküliek száma? :-)
Saját google profilból kijelentkezni majd ismét bejelentkezni s mükszik.
Saját profil nélkül nem találkoztam a problémával.
@Mr. Zebra: Azért várjuk ki a végét, hátha nem kell elküldeni senkit. :)
@megoldom: már nem áll fenn a probléma, de egy ideig volt ilyen. Tele van vala lassan a sajtó. ;]
news.google.com/news/story?pz=1&ned=us&num=10&ncl=1299361887&topic=t
@Berci_JCHC: csak azért írtam mert amiko fenn állt akkor ezzel megoldódott s gondolom másko is fenn fog állni
@megoldom: bevallom, nehezen tudtam értelmezni, hogy most bejelentkezve működött-e, vagy kijelentkezve, saját profil nélkül. :O

A hivatalos verziót meg várom. :)
@loop: WTF, sikerült a teljes / tartományt tiltólistára tenni? Na az szép. Akkor mégis a StopBadware.org a hunyó, mert ők rakták bele a teljes / tartomány tiltását. :D
@Berci_JCHC: És csodálom, hogy nem futott végtelen ciklusba az egész Google, létrehozva a fekete lyukat, amit mindenki az LHC-től vár. :D
A StopBadware szerint a listát nem tőlük kapják. Ez már kezd egészen hazai ízű lenni. :D
blog.stopbadware.org/2009/01/31/google-glitch-causes-confusion
Én ma egész nap nem tudok belépni az adsensbe. Mindig a reg oldalra dob pedig be vagyok lépve a GAccountommal, így automatice be kéne tennie, ha az adsense oldalára megyek fel...
Én adózási törvényekre kerestem rá és ott minden honlapot károsnak minösítette. A pénztárcámra mindenképpen károsak. MUHAHAHA
@marosy: én is éppen apeh és pszáf oldalakat kerestem, amikor megjelentek ezek a figyelmeztetések:)
Ezen én is leakadtam 16:15 körül, felhívtam a melóhelyemen a kollegámat, hogy ott is ez van-e, azt mondta, hogy ott jó, úgyhogy gondoltam, fasza kis vírust szedtem össze, aztán kísérletképpen szimplán kitöröltem a sütiket meg egyéb szarokat, és attól meggyógyult szerencsére.
Ugyan miért kellett volna pánikba esni?! Én rögtön megnéztem más keresőkkel és ott nem volt probléma, tehát nyilvánvaló volt, hogy a Google a szar.
nákám nem jelez ilyásmit kérámszépen.
A Spyware véd talán meg?
Szerintem nem kell ilyen nyilvánvalóan tiszavirág életű hibákon lovagolni, ez sokkal érdekesebb hír:
Expect 7 new languages in Google Translate soon: Albanian, Estonian, Galician, Hungarian, Maltese, Thai and Turkish.
googlesystem.blogspot.com/2009/01/new-languages-in-google-translate.html
A hír forrása nem szerepel az oldalon sajnos.
én is így jártam, de azért van még más kereső is, ahol értenek a szakmájukhoz, pl. : www.yahoo.com
ennyi
@Ubuntufan:
Lehet, csak a kereséshez nem értenek.
Ennyi.
Vagy azt nem találom meg vele, amit az Amazonnal sem, a guglival viszont bármikor.
A Google nem mindenható, és a gépemen nem is hagyom, hogy az legyen (toolbar, desktop etc..., azoknak helye nincs)
Gyaníthatóan az sem volt mindegy, hogy épp mit keresel, és milyen egyéb web-bel kapcsolatos program van a gépeden.
A párom weboptimalizálással foglalkozik, nála előjött ez a probléma, míg nekem, ugyanazon router mögül, de másra keresve nem.
@Ubuntufan: yahoo? na neeee.

rákerestem erre: víztorony
eszeveszett hülyeségek jöttek ki.

a 10. találati oldal után következik csak néhány olyan, ami víztornyokkal foglalkozik (pl. viztorony.hu)