Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
 

A YouTube lesz a jövő kábeltévéje?

Lassan itt van a 4G hálózat, a zsebünkben lapuló telefon immár élő közvetítések, jó minőségű videók futtatására is képes, lenyomják a torkunkon az ölbe engedhető tévé (tablet) koncepcióját is. Set-top-box, Google TV, iptv whatsoever...

Mindeközben a YouTube-on felhalmozódó sok-sokmillió videótartalom nagyobb része láthatatlan számunkra. Kinek van ugyanis ideje naponta órákat tölteni azzal, hogy kibányássza a kismillió érdektelen videó közül az érdekeseket? Ezt jelenleg facebookos ismerőseink, az online média és a blogok, Twitter- és Tumblr-júzerek teszik meg helyettünk. Mi max lájkoljuk, továbbosztjuk ezeket a tartalmakat. 

Csakhogy a tartalommegosztásnak ez a módja nagyon esetleges. Igazából nem tudunk rendszeresen minket érdedeklő videótartalmakat fogyasztani online. Ha az életem következő két óráját új, friss, engem érdeklő YouTube-videók nézegetésével kellene töltenem, majdnem biztos, hogy az időm nagyrésze keresgetéssel telne, és a keresgetés közben ráakadnék a weben egy sor más tartalomra. Cikekkbe, emailekbe, Wikipedia-szócikkekbe, Facebook postokba, stb, stb. Szóval végül nem jönne össze a 2 óra youtube-ozás.

A YouTube jelenleg nem adja meg azt az élményt, amit mondjuk egy tematikus kábelcsatorna ad azok számára, akiket valóban érdekel az adott téma. 

Bár vannak a YouTube-on csatornák, de ezek tartalmai rendszerint sem minőségben, sem mennyiségben nem elegendők ahhoz, hogy rendszeresen ellátogassak oldalaikra. Ki az, aki minden nap megnézni a Science & Tech kategória alatt ajánlgatott videókat?

A YouTube-nak ennél sokkal jobban kell összeszerveznie a hozzájuk feltöltött tartalmakat. Nem mellesleg folyamatosan tartalmakat kell tudniuk ajánlani nézőiknek. Itt nem csak egyszerű ajánlórendszer-finomításról van szó, hanem a tévészerű, brandelt csatorna élményéről. 

Át kell vennie a YouTube-nak a tematikus tévécsatornák szerepét, és egyre több jó minőségű, saját gyártású videótartalmat kell tudniuk mutatni az adott téma iránt érdeklődő netezőknek. Lehetőleg úgy, hogy ne jusson eszükbe elkattintani a YouTube-ról 10 perc után sem...

Salar Kamangar, a YouTube frissen kinevezett vezetője azt szeretné, ha a YouTube tartalmai úgy lennének összeszervezve, hogy azok rétegigényeket kiszolgáló tévécsatornákként tudjanak funkcionálni az online világban

A YouTube 600 dolgozója azonban ehhez a projekthez, az online TV közösség kialakításához kevés lesz, ezért is próbálják bővíteni most a Google-on belül divízióként működő céget, hogy az sokkal erősebb legyen termék oldalon. 

Ahhoz persze, hogy a YouTube-ból ne kopjon ki a közösségi jelleg, arra is szükség lenne, hogy aktív felhasználóiknak egyre könnyebbé tegyék a minőségi videók készítését, vágását és megjelenítését a YouTube-on. 

A Google-nak hála a YouTube-on releváns videókat találni gyerekjáték. Már nem ez az érdekes. Sokkal játékosabbá, élményszerűbbé kell tenniük a szájt használatát. Nem csak a nézők, de a videók előállítói számára is. 

Nehéz feladat, hiszen a videózás/tévézés de facto online platformjává kell válnia a YouTube-nak, következő korszakában. Erre pedig csak akkor lesz képes, ha a rögzített és élő videók, az amatőr és profi videók, a feltöltők/broadcastolók és nézők számára egy sokkal élményszerűbb, érdekesebb szórakozást kínál a maihoz képest. 

Jelenleg a YouTube egy nagy, jól működő tárhelyszolgáltatás, némi közösségiséggel. Innen kell fellépniük az online szórakoztatáshoz vezető következő lépcsőfokra.

Címkék: google youtube filozomatika
2011.03.07. 19:31. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Kow 2011.03.08. 15:26:59

Nekem két nagy segítségem van:
documentaryheaven.com/
topdocumentaryfilms.com/
Főleg YouTube-on hostolt videók vannak fent és elég tematikusan tudok keresni.

Vannak nagyon jó csatornák, csak ismerni kell őket és megnyomni a signup gombot. :) Amióta átalakították a nyitólapot, azóta könnyű követni, hogy mikor ki mit tölt fel, vagy tesz a kedvencek közé.


Blog, azoknak, akik a weben élnek, és már elfelejtették, hogy merre van Offlájnia.

A blog szerzője Szabó Gergely.

Email: webisztan at gmail

wwbutton.png

 

Hirdetés

Ezt olvassátok ti

Munkához friss linkek

Témák

android (109) app (40) apple (82) beharangozó (53) bloggerek (126) blogok (129) blogszolg (33) böngészők (34) bulvár (159) copyright (30) dev (83) dizájn (51) facebook (204) feed (30) filozomatika (120) firefox (34) gmail (83) google (515) google maps (49) hirdetés (34) how to (44) ingyen (31) ipad (31) iphone (87) iwiw (102) kávéhoz (84) keresők (51) kommuniti (133) konferenciák (51) lol (91) magyar (383) marketing (71) mashup (45) média (113) meetup (39) microsoft (95) mobil (115) myspace (46) politika (34) social network (161) startup (124) stat (111) térképalkalmazások (50) twitter (164) üzlet (129) videó (150) videómegosztók (94) wikipedia (35) yahoo (57) youtube (94) zene (63) MÉG TÖBB TÉMA

Olvasó szez

A Webisztánon még

Feedek