Mit keresett negyedmillió magyar a Gawkeren?

Tegnap publikálta Twitteren a Gawker Media blogbirodalom fővezére, Nick Denton szájtjai látogatottsági adatait. Az adatsorból amúgy továbbra is az világlik ki, hogy a Gizmodo a zászlóshajója a Gawkernek: naponta átlagosan közel 3 millióan követik a techblogot.

A második helyezett maga a Gawker.com, amit 1,7 millióan néznek átlagosan naponta. A Gawker.com statisztikáiban ugyanakkor van egy érték, ami elsőre meglepetést okozhat: 

Vagyis volt olyan nap, amikor a Gawkert 231 ezren nézték meg Magyarországról, miközben az átlag napi érték mindössze 754 magyarországi látogató. Kellett lennie tehát egy eseménynek, ami a magyarokat is érdekelte annyira, hogy tömegesen látogattak el a Gawker.com-ra. A grafikonból ki is derül, hogy melyik volt kiemelkedő időszak a magyarországi látogatások szempontjából: március második felének valamelyik napja.

Az én személyes tippem az volt, hogy a megfejtés valami indexes cikk lehet Charlie Sheenről, melybe be volt linkelve valami gawkeres post. Az Index és a Gawker amúgy is egymáshoz közel álló cégek, hiszen utóbbi budapesti fejlesztői irodájában dolgoznak az Index korábbi meghatározó fejlesztői közül többen is. És az Index amúgy is előszeretettel szemlézi a bulvártémákra fogékony Gawker.com-ot. Harmadrészt Charlie Sheen hírhedt interjúja idehaza is hatalmas mém lett, nem csak a tengerentúlon.

Az Index archívumát bogarászva ugyanakkor nem találtam március közepén olyan tudósítást, mely több százezer látogatót irányított volna a Gawkerre egy jól elhelyezett linken keresztül. A statisztikában szerepel egy 2011 január 11-ei dátum is, ami a látogatószám-kiugrást jelöli, de ezen a napon sem találtam olyan magyar webes tartalmat, ami a Gawkert hivatkozná forrásként, és ekkora forgalmat lenne képes terelni az amerikai blogra.

A megfejtést tehát máshol kell keresni. De hol? Honnan jött a Gawkernek negyedmillió magyar olvasó egyetlen nap alatt?

Címkék: média blogok index stat gawker charlie sheen statisztikák gawker media
2011.04.23. 10:03. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@harse: en is gondoltam ra, de nem gondolnam h ez a cikkecske vezeto lett volna az indexen fel napig. 231 ezer latogatot nem tud az index sem terelni egymaga, egyetlen cikkel. vagy csak nagyon ritka esetben, es nagyon eros linkelesekkel.
berlusconi orgiarol kiszivargott kepek
@zsolti: erre en is gondoltam, de az index pl nem linkeli e tema kapcsan a gawkert:
index.hu/kulfold/2011/03/23/kiszivarogtak_a_bunga-bunga_partik_kepei/

velvet.hu/blogok/gumicukor/2011/03/23/kiszivarogtak_berlusconi_orgiajanak_kepei/

btw, a velvet egyaltalan nem szokta linkelni a gawkert, amikor hivatkozik ra.
@hírbehozó: ja, ok. most vettem eszre, hogy a velvetes postban a kep alatt a gawker linkje van. egyuttal erdekes h a google insights nem mutatja h extrem nepszeru lett volna a "berlusconi" kereses idehaza ebben az idoszakban.
Január 11-én az Indexen a Külföld rovatnak 17 ezer látogatója volt, a Kult rovatot 98 ezren nézték, a teljes Velvetet pedig 185 ezren (forrás: Webaudit). Szóval ők elég nehezen terelhettek volna 231 ezernyi forgalmat bárhova.

Itt vannak a január 11-i Gawker-posztok

http://gawker.com/#!classic?p=103
http://gawker.com/#!classic?p=104

el nem tudom képzelni, melyik érdekelte annyira a magyarokat.
nagyon kattintgatunk a Gawkerben munka kozben, el se tudjatok kepzelni