Budapest Cycle Track: mennyit tekernek a budapesti bringások?

Végtelenül egyszerű, ám - remélhetőleg - ennek következtében népszerű alkalmazással állt elő három magyar fejlesztő srác. Az iPhone-ra és Androidra elérhető app semmi mást nem csinál, mint a GPS-adatok alapján méri, hogy mekkora távot teszel meg bicajozás közben Budapesten.

Mi számít biciklizésnek az app szerint? Amit a felhasználó annak számol el. Az alkalmazásban egy érintéssel jelezhetjük, hogy épp bicajra ültünk. És egy következővel, hogy leszálltunk a bicajról.

Az adatok tehát nem lesznek száz százalékosan megbízhatóak, de ha bízunk a felhasználók becsületességében, akkor talán megtudhatjuk, mik a legnépszerűbb útvonalak a városban, és mennyit teszünk meg átlagosan két keréken.

"Amint összejön a 10 000 km, az adatokból megrajzoljuk Budapest bringás forgalmi hőtérképét, így láthatóvá válik, hol van leginkább szükség bringautakra.   Ezenkívül lehetőséget adunk bárkinek, hogy saját vizualizációs algoritmust készítsen, és azt a Google szerverfarmján lefuttassa (cloud), majd az elkészült vizualizációt a honlapon közzétegye" - ígérik az alkalmazás-fejlesztők.

Az iPhone- és Android alkalmazást, valamint az egésznek a backendjét, a szájtot három srác dobta össze. Egyikük, Véhmann Fecó azt mondja, az egész onnan jött, hogy 2 éve bringázik Pesten, és utálta, hogy nincs rendes bringaúthálózat a városban. Ugyanakkor a Critical Mass nagy tömegeket mozgat meg, és mégsincs ebben változás.

A Budapest Cycle Track pedig segíthet abban, hogy valamivel jobb képünk legyen arról, hogy merre kéne bicajút, biciklibarát közlekedési feltételek a városban. Mondjuk elképzelésem nincs, hogy az ilyen méréseket, statisztikákat miért nem az állam kezdeményezi vagy legalább szponzorálja. Városfejlesztési szempontból nagyon is fontos dologról beszélünk. Megkockáztatom, hogy még az utcanevek és terek átnevezésénél is fontosabb, hogy a több tízezer budapesti bringás milyen körülmények között tud közlekedni a városban, valamint közlekedésbiztonságilag fog-e javulni a helyzet a közeljövőben.

Ha máskor nem, a hét végi Critical Mass-en érdemes lesz használni az alkalmazást. Meglátjuk, lesznek-e meglepő eredmények a statokban.

A Budapest Cycle Track elérhetőségei: web, facebooktwitter, iPhone app, Android app.
 
Címkék: iphone kerékpár android app biciklizés városi biciklizés budapest cycle track
2011.04.29. 16:16. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez ilyen "primitiv" sport tracker végülis? nem lenne jobb pl a google mytracks kimenetét bekérni? tehát a program készvan, sok adatot kaphatnának. igaz a juzernak kéne feltölteni...
Ennek így nem sok értelme van szerintem...

Vannak ilyen tracker appok Androidra, amik nyújtanak is valami hasznos infót a felhasználónak (átlagsebesség, eltelt idő, stb) aztán feltöltheted az adatokat, és Google térképen láthatod, valahogy így: sportypal.com/Workouts/Details/1096573

Érdemes lenne a hasonló appok
@Gery.Greyhound: dehát ha jól értem, ennek teljesen más a célja: nem a magad számára trackeled az útvonalat, hanem azért, hogy később az egész összeálljon egy nagy adatbázissá. én amúgy is mindig elindítom az endomondót, amikor bringára ülök, legközelebb ezt is benyomom mellé. aztán remélem, valami értelmesre fogják felhasználni az adatokat.
Szerintem is gáz így. Így senki nem fogja használni, ha nincs semmi feedback... Ez az egyik vastörvénye a mobil app-oknak, hogy azonnal legyen valami hasznom is, jutalmam is belöle... Valamit valamiért. De így.... nyomogassam, és ha minden jól megy akkor majd a jövőben, valami oldalon... ugyan. Legább valami HELP lenne a programban, hogy mi ez... Egy jól felépített site... Így sajnos halott az ügy, hiába a lelkesedés, meg pár haver aki nyomogatja lelkesen... Pedig jó a cucc...
Vagy legalább valami verseny lenne, hogy aki a legtöbbet trackel, az kap valami "csillagot"... Mit foursquare-ben a bejelentkezésért...
@cadmagician: valoban vannak ilyenek, de ezek aggregalasa eleg nehez feladat a felhasznalora bizva, ha egy-ket gomb megnyomasanal bonyolultabb. persze ha van mukodo megoldasod, szivesen vesszuk a segitseget :)

@helikopter: koszi. remeljuk mihamarabb osszejon vmi hasznalhato, azonnal mutatjuk majd.
@fatso: igenigen, azért írtam a végére, hogy a juzernek kell...

egyébként én végignéztem az elmult pár napban/hétben jopár ilyen trackert, fotok geoteggeléséhez, de komolytalan gagyi egytől egyig az összes. csiricsáré, reklám benne, bonyolult, lassu. a google my tracks appja ami még a leghasználhatobb kategoriába esik. érdekes, hogy a nokián már sikerült megoldani, egy nagyon prima app, sports-tracker.com , sajna még androidra meg ifonra nincs, de ha lesz, azonnal váltok rá.

visszatérve az eredetire, nehéz a helyzet, ugyanis rá kell venni a népet igyis ugyis, hogy elinditson mégegy appot, érted, neked. én lehet hogy megnyitnék egy kaput, és adnék lehetőséget, hogy utolag töltse fel neked az exportált gpx vagy kml fájlt. hirtelen ilyent tudtam csinálni:

pix.pixup.hu/2011/04/29/2011_04_29_190413.jpg
@Shadwell: koszi az eszrevetelt. igyekszunk a lehetosegekhez merten (anonymitas ugye) orvosolni az ugyet.
Andoridra töltöttem le.
Nagyon élvezem... ;)

Nem tudnátok előzetes adatokat térképre tenni? Jó lenne látni, hogyan nő az Út.