Kell-e nekünk valójában az OS X Lion?

Már csak párat kell aludni, és érkezik az OS X Lion az App Store-ba. Az persze mindig jó hír, amikor egy oprendszer frissül. Az már egy sokkal nehezebb kérdés, hogy vajon valóban megéri-e frissíteni.

A Lionnal kapcsolatban már mindenki elmondta azt a 10 dolgot, ami miatt egyáltalán érdemes beszélni róla. Az Apple csillámporos reklámjában ennyire önfeledt, boldog élet vár ránk:

Jesus Diaz (Gizmodo) viszont lehűtötte a kedélyeket, és egyenesen a Microsoft Vista-buktájához hasonlítja a Lion-t:

If it weren't for the fast, rock-solid Unix, graphics and networking cores, Lion would be Apple's very own Vista.

Érdemes végigolvasni a postot, mert nagyon jól össze van benne szedve, hogy mik a nehézségei az Apple azon törekvésének, hogy közelítse az OS X-et az iOS-hez és vissza. Vegyük például a navigációt...

There's the issue of inconsistency in gestures. Never mind the introduction of Natural Scrolling, which basically reverses the way you have scrolled all your life to match the way the iPad does it (your brain will adapt to it in a few minutes--but you can always turn it off). The problem is that gestures are not consistent between applications.

Végkövetkeztetése szerint: 

I love Mac OS X. I've used it since the very first and painful developer preview, back in September 2000. I love iOS too, because its modal nature simplifies powerful computing, and, at the same time, empowers normal people. I hoped Mac OS X Lion was going to merge both perfectly. Sadly, from a user interface point of view, it has failed to achieve that. And by failing at this task, it has made a mess of what was previously totally acceptable.

Sajnos ez a post túlságosan is alapos és átfogó ahhoz, hogy ne menjünk el mellette szó nélkül. A legnagyobb baj persze, hogy a Lionból nincs trial verzió. És miután az ember kifizette érte a 30 dollárt, már biztosan szélsőségesebben fogja megítélni az újításokat. Vagy a vak, kritikamentes szerelem, vagy a vak düh fogja hatalmába keríteni.

Azért nagyon remélem, hogy az Apple nem bassza el, és nem próbálja meg ipadesíteni fapadosítani az asztali gépei és laptopjai operációs rendszerét, csak azért, mert meg akarja tolni az iPhone- és iPad-eladásokat.

Címkék: apple os x ios os x lion
2011.07.11. 15:35. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem foglalkoztam a Lionnal egészen idáig. De most megnéztem a videót, és nagyon csúnyán nézek, hogy a scrollozást pont megfordították :/
A többi hülyeséget inkább nem is sorolom, a gizmodos cikk szépen rávilágít a lényegre. Köszi!
engem még mindig az érdekelne hogy pl. a 999 dolláros macbook air, az itthon miért 293 000 ftba kerül?
1 het Lion GM hasznalat utan a cikk cimeben levo kerdesre a valasz: Igen.

Elolvastam a Gizmodos cikket, hat en ezt nem tenyfeltaronak, hanem szandekos lehuzos cikknek neveznem.

Csak egy peldat kiemelve:

"This mix and match of concepts brings a lot more problems. Take this example: when you are in a full screen app, there's no easy way to open a new app. You either have to swipe your way back to a Desktop space and launch your app from the Dock or the Finder or Launchpad. Or you swipe your three fingers up to access Mission Control and launch your app from the Dock or click on Launchpad in the Dock and find your app there. Or you can access the Command + Tab menu and access Launchpad from there. Or you can find your app in the Spotlight widget on the top menu of the full screen app."

Nem a feneket nincs. Most hogy inditunk programokat OS X alol? Vagy a Dockrol, vagy Spotlightbol.

Lion alatt, ha epp egy full-screen appot nezunk, akkor ugyanugy mukodik a spotlight mint eddig. De ha lustak vagyunk levenni a kezunket a trackpadrol, akkor egy gyors gesture-el elojon a LaunchPad (ezt miert nem emliti?) es a Dock is. Remekul mukodik, minden fontosabb alkalmazast kipakoltam Dockra + Launchpad fo oldalara, pillanatok alatt indul minden.

Most a cikkiro vagy nem ismeri eleg jol a rendszert, hogy ezt a gestureos launchpad inditast nem emliti, vagy direkt nem rakta bele, mert az a celja hogy lehuzza a Liont. Mindket eset gaz, es jellemzi mennyire tenyszeru a cikk.
Pedig e videó (youtu.be/p92QfWOw88I) tanúsága szerint is nagyon úgy néz ki, hogy sötét erők egybe akarják gyúrni az asztali és mobil operációs rendszereket. A Lion és a Windows 8 is ebbe az irányba tesz komoly lépést, márpedig ha mind a Microsoftnak, mind az Applenek valóban célkitűzése ez, akkor abból valami komoly is kisülhet.
ON:
A Mac OS és az iOS közelítésekor két dolgot lehet csinálni:
1. Az iOS-t "okosítjuk fel" a Mac OS-hez
vagy
2. A Mac OS-be viszünk át némi iOS-es szemléletet.

Az első út azt jelentené, hogy az új iPhone-ba, iPadbe multitouchos touchpadet teszünk, meg egérkurzort. Dehát ott van az érintőképernyő... az egérkurzort esetleg finom pozicionálásra lehetne használni, de erre nem egy PDA/tablet való.

A második út pedig azt, hogy az iOS-ben megszokott mozdulatokat a Mac OS-ben is elérhetővé teszik. Figyelem, nem biztos, hogy kötelező lesz ezeket használni, akit az inverz görgetés zavar, valószínűleg visszatérhet a régi koncepcióra.

Egyéni vélemény: Engem már az egérgörgő is zavar, a gesztúrák még jobban. Miért kell egy egy gombbal kiváltható funkciót ennyi hadonászáshoz kötni? Egy joystick-szerűség sokkal ésszerűbb lenne. Sajnos ilyet egérben se kapni.

OFF:
@CruelAngel: Nettó árat ne hasonlíts bruttóhoz. Az egyszerűség kedvéért számoljunk nettóval.
999.0 USD azaz ~715 EUR (USA nettó ár)
839.5 EUR (európai nettó ár, 999 EUR bruttó - német Apple árakat vettem alapul)
+ importőri, forgalmazói jutalékok, szállítás, árfolyamkockázat (~30EUR/8.000HUF)
----------
~870 EUR, vagy 234.400HUF (magyar nettó ár)
azaz fizetendő 234.400 Ft+ÁFA = 293.000 Ft.

Az Apple - hasonlóan más amerikai cégekhez - az európai piacon érvényes (euróban megadott) hardverárait a dollár árfolyamától és a vámszabályoktól függetlenül 1:1 átváltási aránnyal állapítja meg. Tehát ugyanaz a MacBook Air Németországban 999.- € (viszont ez már bruttó ár, a $999 pedig nettó). Ez a gyártó üzletpolitikája, nem tudunk ellene mit tenni. Az alacsonyabb USA-beli alapár felfogható honfitársi kedvezménynek is. Elvileg Magyarországon csak európai piacra szánt termékeket enged forgalmazni az Apple (javíts ki, ha tévedek), tehát a mozgástér láthatóan elég kicsi. És kis piac is vagyunk, tehát a kereskedők nem kapnak akkora mennyiségi kedvezményeket, mint a német kollégáik. Ha nem ragaszkodsz a kipróbáláshoz, megtapogatáshoz, akkor rendeld meg külföldről a Macet. A legjobb az amerikai ismerős. De vannak már erre szakosodott oldalak is akik kint átveszik és eljuttatják a címedre.