Berlin - "szinte minden ismerősöm startupoknál dolgozik"

Pár napja írtam arról, hogy Európán belül Berlin jelenleg az egyik érdekesnek tűnő hely, ha tech startupok alapítása a téma. A post nyomán egyik olvasónk, Maczak Attila írta le saját tapasztalatait.

Pont egy hete jartam Berlinben (csak latogatoban) es elkepeszto a fejlodes. En egy evet eltem ott (tavaly repultem tovabb), es szinte minden ismerosom startupoknal dolgozik, szoval egesz jo ralatasom van a tech szektorra. Szerintem egy startup kozeg fejlettseget azon lehet merni, hogy hany "alacsony koltsegvetessel" indulo friss ceg jelenik meg. Ilyenbol SF kornyeken tobb szaz van, nagy reszuk nem eri el a felszint, nem lesz sikeres, de ez a dolgok rendje. Szoval mig 2 eve az volt megfigyelheto Berlinben, hogy csak majdnemhogy betonbiztos cegekbe ontottek a penzt, az elmult evben elszaporodtak ezek a parszazezer dollarral indulo feltorekvo cegek. Ezt pedig egy biztos jelenek tartom az igazi kockazati toke megjelenesnek. Itt van jo peldanak a startup ahol egyik haverom dolgozik: http://moped.com/ Kezdetben meg amerikai penzre volt szukseguk, de mar tudtak Berlinben is toket emelni. Ez pedig jo, es abba az iranyba mutat, hogy a kontinensen is megjelenik majd az igazi kockaztato penz. Masreszt a varos azert baromi erdekes, mert keves a nemet ezekben a cegekben. Berlin lett a nyugat kapuja, teli van del- es kelet-europai sracokkal, es jo adag amerikai is erkezett az elmult evekben. Ez igazan szines kulturalis kozeget teremtett, mert ezek az emberek imigransok, mar volt batorsaguk koltozni, hasonloan az amerikaiakhoz, meresz vallalkozo szellemuek. Az idojaras lehetne jobb, es tengerpartja sincs, de talan ezert dolgoznak tobbet az emberek...

Címkék: vélemény berlin európa startup tech startup
2012.07.25. 13:15. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyetértek a levélíróval. Berlin hihetlenül sokarcú, minden kerülete más világ, nagyon izgalmas város.
A berlini startup-oknak egyébként még saját rádiós talkshow-juk is van, angol nyelven: www.fridayatsix.com