iPhone 5: Mit üzen az Apple az Android-felhasználóknak?

Amire én a leginkább kíváncsi voltam a tegnapi Apple bejelentésen, hogy Tim "Resolutionary" Cook képes lesz-e végre újragondolni vagy újragondoltatni valamit az Apple termékei kapcsán. Lássuk csak, mi van eddig a kalapban: egy tunningolt iPad, egy tunningolt OS X Lion ("Mountain" kódnév alatt), és egy közepesen érdektelen iOS 6. És egy resolutionary "millió forintos" Macbook Pro, tunningolt Macbook Air. Tunning, tunning, tunning. 

Persze tunningolni jó dolog. Látszik ez az iPhone 5-nél is. Jó, hogy lehet olyanokat mondani egy prezentációban, hogy "gyorsabb", meg "könnyebb", meg hogy "hosszabb kijelző", "plusz egy ikonsor". Viszont én nem tudok eltekinteni attól, hogy Steve Jobs úgy építette fel az Apple-t, hogy az ne csak a jómunkásemberek hegesztgetéseiről szóljon, hanem időről időre újra tudjon gondolni egy problémakört, funkcionalitást. Merjen utat mutatni. Ne csak gyorsabban, még hatékonyabban haladni a kijelölt úton. 

iphone5.jpg

Tim Cook egy éve letelt. Ideje tehát mérleget vonni. Az iPhone 5 kapcsán az igazi innovációt és motort megintcsak a termékdizájn és a hardvercsapat képviseli. Viszont az iPhone 4 és 4S hardverben és termékdizájnban is volt már olyan jó, hogy itt nehéz igazán látványosat lépni előre. Azt azért mindenképpen meg kell állapítanunk, hogy Steve Jobs eltávozásánál már csak Jonathan Ive távozása lenne nagyobb érvágás a cégnek. 

Nem hinném, hogy van ma olyan hardvergyártó cég, ahol olyan rigorózus és következetes termékdizájnolás folyna, mint Jony Ive irodájában. Mindennek eredményeként ismétcsak (sorban harmadszor) sikerült úgy újragondolni az iPhone fizikai megjelenését, amiről tényleg csak annyit tud mondani az ember: "óriási". 

Kár, hogy az új iPodokkal sikerült túlszárnyalni minden taiwani termékdizájner képzeletét, és valami olyasmit alkotni, ami nem csak a Hello Kitty világot hozza be az Apple-be, de egyben mindennek az ellentéte is, amit a cég a laptopjaival vagy telefonjával képvisel. Jonathan Ive az iPhone-nal és annak új fülhallgatójával volt elfoglalva. Ez biztos.

Rátérnék egy kicsit arra, hogy Galaxy Nexus tulajdonosként mi a vonzó az új iPhone-ban, és mi az, ami miatt mégsem tűnik természetes választásnak. 

A termékdizájnnal kapcsolatban egyetlen problémát gondolok így látatlanban. Ez pedig az iPhone 5 súlya

Mint a Verge videójában is látható, az iPhone 4-hez képest most a pillekönnyű, műanyag telefon élményt hozza az Apple. Amit jól ellenpontozhat a szépen elkészített ház, de ettől még nem lesz meg feltétlenül az az élményünk, hogy "az iPhone-ban van anyag". 

Ami továbbra is vonzó, és egyre vonzóbb számomra az iPhone-ban, az a fotóképessége. Már a 4-es esetében is egyértelműen előremutató volt az androidos készülékekhez képest ezen a téren. És ha igaz, most még erre is sikerült ráígérni. Én a Galaxy Nexusommal tudok ugyan készíteni 1080p-s videókat, és le is tudom játszani azokat. Tudom használni elég jó felbontásban a natív kamera alkalmazást, de ez az élmény nem hasonlítható ahhoz, amit iphone-os ismerőseim mutatnak a saját készülékükkel. 

Nagy mínusznak, és egyre nagyobb problémának látom az iPhone esetében az iOS-t és a natív appok minőségét. Az Apple-féle Maps erőszakolása már annak a torz gondolkodásnak az eredménye, ami ezt az egész szoftveroldali Apple-élményt nagyon kompromisszumossá és gyengévé teszi. FaceTime: nem kell! Apple Maps: nem kell! iCal: nem kell! Mail app: nem kell! Reminder app: nem kell! Soroljam még? Scott Forstall mondjon le!

Az egyebeket tekintve meg? 

Cseréljem le az 1280x720 felbontást 1136x640-re? A 4,65"-os kijelzőt 4"-osa? Az 1,2-es dual core processzort Apple A6 csipre? orly?

Nem akarom ezt a végtelenségig ragozni. Számomra az Apple folyamatosan csalódást nyújt, amikor szoftver UI-ról, oprendszer UI-ról van szó. Mindeközben nagy rajongója vagyok sok fizikai termékük dizájnjának, hardveres erőfeszítéseiknek és eredményeiknek. 

Megint azt érzem, amit az iPhone 4S megjelenésekor: az Apple szoftveres termékfejlesztés terén követő üzemmódban van az Androidhoz képest. Ez az a követő üzemmód, amit számomra Tim Cook neve fémjelez.

Az Apple-ből kiveszett az a lendület, ami anno létrehozta az iMacet, a PowerBookot, a MacBookot, az Airt, az iPodot, az iPhone-t, az iPadet, stb. 12 százalékkal jobb dolgokat gyártanak az elmúlt egy évben. Ezt üzeni nekem Tim Cook. Csakhogy pont ezt üzeni a Samsung is. Meg mindenki más is. 

Nekik van Jonathan Ive-juk és egy Bob Mansfieldjük. Jószerencse.

Címkék: apple iphone iphone 5
2012.09.13. 14:34. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért kell nekik mindenből saját, hogy még jobban magukhoz kössenek, hogy megnehezítsék a kitörést. Ha videocsetelni (mondjuk nemigen értem mire jó ez, próbáltam, de inkább maradok a csak verbális verziónál) akarsz egy iPhone-os barátoddal, vegyél te is azt. Stb, stb.

Ugyanaz a stratégia, mint anno a MS-nál. Mindenből a sajátot erőltetik.

Kérdés, hogy ez visszaüt-e és ha igen mikor. Nekem mindenesetre nem tetszik.
Törött galaxy s2 tulajként én is ilyen szemmel követtem az eseményeket. A konkluzióm ugyanez: szép készülék, jó kamera, de semmi extra, semmi ami kiemelné a tömegből. Most ez elég lesz a meglévő iPhoneokat cserélő ügyfeleknek, de két év múlva kevés lesz.
Kéne egy ilyen iPhone 5. Android 4.1.1. JB-el telepítve. :)
én elégedett vagyok a sima iphone4-el, és igyekszem nem gondolni a htc oneX óriási kijelzőjére, meg arra, hogy a képek milyen jól mutatnak rajta.

persze megnyugtató, hogy a htc-n android van, és az az os nem jött be annyira.

(az egyetlen droid ami tetszett az a samsung galaxy tab 10)
Szerintem a nexus tökjól fotókat csinál, egyik iphone4-es ismerőstől se látok jobb képeket mint amiket én fotózok. Bár ez lehet azért van mert mindenki elk*rja instagrammal :D
Hát nem tudom, nekem van egy olyan érzésem, hogy
-igazán nagy dobásokat nem lehet minden évben bemutatni, egy év egy vezető távlatos gondolkodására kicsit kevés
-az iPad gondolata nyilvánvaló volt, tábla-PC-vel mindenki kísérletezett, az más kérdés, hogy egy ilyen dizájnmániás volt predesztinálva a sikerre vitelére (illetve egy megfelelő árazás). Az Apple mindegyik termékvonala nyilvánvaló és előre kitalálható volt. Most én nem tudom elképzelni, mi lenne a következő nagy dobás, ilyen szerintem nincsen. (Legalábbis nem a pár éven belül megvalósítható technológiákkal, stb.). Ilyen értelemben Jobs mindent lefejlesztett, amire neki volt affinitása, tudta, mikor kell meghalnia.
Innovációt hiányolod, úgy látom. A cégek most lefölözik az eddigi találmányokból származó profitot, és ez így is lesz még pár évig. Még ha egyébként az Apple az elmúlt évtizedben a legnagyobb újító is volt, szerintem nem várható el, hogy évről évre "vadöfak?!" cuccokkal álljanak elő.

Nekem az innováció most pölö a google glass.

Ami ugyan se nem samsung, se nem apple, de szerintem mégis a legnagyobb potenciális újítás az elmúlt években - még a tableteknek, okostelefonoknak is odaver, hiszen ezek (közel) összes funkcióját tudja, egy rendkívül felhasználóbarát környezetben.
A legenda szerint Steve Jobs négy évre előre meghatározta, hogy mikor és minek kell következnie.
Ergó Tim Cook csak karmester, de azt játsza még három évig, amit Jobs komponált.

Ha a legenda igaz...
Tim Cook 1 éve vette át a vezetést, tavaly ősszel. Az iPhone 5 első leakje, amiből már látszódott a nyújtott deaign tavasszal került ki. Tehát akkor már véglegesítve volt a telefon, már a kínai beszállítók / gyártók kezében volt akik elkezdeték a kiszivárogtatásokat. Biztos vagyok benne, hogy nem fél év alatt dobták össze, az 5-ösben még vastagon benne volt Jobs keze is, ugyanúgy mint az új iPadban is.

Az első, teljesen Tim Cook termékek a jövő éviek lesznek.
"Tim Cook egy éve letelt. Ideje tehát mérleget vonni."

Ez az év még bőven Steve Jobs éve volt. Majd a következő lesz Cook éve. Gondolod, hogy az iPhone 5 fejlesztése pont akkor kezdődött el, amikor TC átvette a kormányzást? Ezt a munkát épp csak finiselni tudta, koordinálva az egyébként már gőzhengerként robogó gyártást és persze a marketinget. Közben ne felejtsük, hogy iszonyú székház építkezés is zajlik, és nyilván ezerrel fejlesztik a 9 hónap múlva esedékes bejelenteni valókat.
Nekem tetszik a cucc es meg is fogom venni, pedig galaxy nexusom van 4.1.1-el.
Nekem nincs ájfónom, sosem voltam apple rajongo. Van egy Galaxy Note-m, ami nem egy kis darab.
Mindamellett nem ertem miert hisztizik mindenki az iP5-re. Most oszinten, mit vart mindenki? Amikor a 4S merete akkora volt mint a régi telefoné, az volt a baj. Most nagyobb lett, most az a baj. A forma nem valtozhat tul sokat, mert attól ájfón az ájfón hogy úgy néz ki, ahogy.
Eddig még mindenhol csak azt olvasom hogy ez rossz, az rossz, minden rossz. Oké a tolto lehetne USB. De azon kivul pontosan mi lenne ami optimalis lenne? Ezt irja meg valaki...
Szoftveres oldalon minden telefongyarto telerakja szarral a termekeit, a Samsung sem jobb. Persze az Androidnak megvan az elonye hogy lehet egy AOKP-t feltenni, de aki tudja mi az az AOKP az jellemzoen direkt Androidot vesz, akinek meg iCal kell, az direkt iP-t vesz. Más a piac, más a célkozonseg. Az androiddal mindig is pepecselni kellett, de utana egy jo telefon jott ki belole, az iP-vel sosem lehetett sokat szarozni, de a tomegeknek jo volt mindig.
Nekem Nokia N9-em van, mert rühellem az Android 2.3 (vagy 2.2) esetén ZTE Blade-n tapasztalt júzer ikszperienszt. Meg lehet érte kövezni, lehet mondani, hogy hülye vagyok, hogy nem egy kategória, hogy a Samsung Galaxy jobb, lehet... Samsungot soha nem akartam, még ha lopják is a designt akkor is ronda minden termékük. A Nokia N9-el a kezemben úgy gondolom, hogy a Nokia megvalósított valamit abból, amit Steve Jobs az iPhone-nal kitalált és elkezdett bevezetni, de gyakoraltilag UX-ben az egész piac csak követi a Nokiát. Szerintem ha Windows 8 telefonon és tableten tényleg fasza lesz, akkor a Lumia 920 messze elveri az iPhone miskulanciát...
Pont most, mar Jobs nem szol bele a fejlesztesbe, mert nem tud lesznek muszakilag korrekt megoldasok.