A Google kinyírja a Readert - merre tovább?

readerbitch.png

Július elsejével megszűnik a Google egyik legjobb szolgáltatása, a Reader. (A feedjeinket így tudjunk kimenekíteni a halálzónából.)

Még mielőtt rátérnénk arra, hogy hova érdemes továbbállnia a Reader-felhasználóknak, pár szóban méltassuk a terméket. 

A Reader nem sokkal a Gmail indulása után keletkezett, és mindkét szolgáltatás valami nagyon alapvető dologban segített minket a kétezres évek közepén. A Gmail megmutatta, hogy a webmail nem csak egy fájdalmas, nehézkes, spamekkel tarkított szolgáltatás lehet, hanem egy nagyon is hasznos, jól működő kommunikációs eszköz. A Reader pedig abban segített ezekben az években, hogy a rengeteg blogtartalmat, amit követni szerettünk volna, egy helyen tartotta, gyorsan áttekinthetővé tette. 

Én ezekben az időkben a Gmail mellett a Readert is mindig nyitva tartottam a böngészőmben. Ez volt az a két cucc, ami fontos volt, hogy kéznél van. 

Az egész feedalapú hírolvasás nagyon hatékony dolog szerintem. Egyrészt azért, mert én kontrollálom, hogy miket olvasok, másrészt nagy mennyiségben tudom áttekinteni a híreket. És ezzel még egy N címlapos Index sem tudna versenyezni.

A kétezertizes évekre ezt a funkciót a nagy átlagnál átvette a Facebook, a Twitter, a Reddit vagy a Tumblr. A lényeg, hogy aktív üzemmódból passzívba váltott a tartalomfogyasztás a közösségi weben: azt fogyasztjuk, ami a Facebookon, Twitteren, Tumblren elénk kerül. 

A másik, ami nehezítette a Reader túlélési esélyeit, hogy egyre csökken a publikus feedek száma és népszerűsége. Egyre inkább réteg dolog ez a feedolvasósdi. Függetlenül attól, hogy speciel én továbbra is nagyon hasznos dolognak tartom. És nyilván ti is. 

Alternatívák? 

Netvibes? Feedly? Nyilván lehet ezeket meg hasonlókat próbálgatni. De én személy szerint most ott tartok, hogy a Flipboard és az aktív bookmarkolás, valamint Instapaper utat választom. Még akkor is, ha tudom, hogy így sokkal nehézkesebb és hatékonytalanabb lesz az életem.

Illetve vegyünk kezünkbe a kormányrudat, szerkesszünk fasza feedeket és építsünk a saját opml-fájlunknak interfészt. 

Ti hogyan tovább? 

reader2dead.png

update // A Flipboard azt mondja, hogy ők letárolják a readeres feedeket, nem fog elveszni. Klassz!

Címkék: google reader rss olvasó feedolvasó google reader alternatívák
2013.03.14. 11:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én most arra fogadok, hogy meggondolja magát a Google. Nagy a nyomás.
En most elofizettem egy evre a NewsBlurre ( newsblur.com ). Elfogult vagyok vele olyan szempontbol, hogy abban van a legjobb sharing tamogatas: kovetes, shared oldal, hozza rss, mukodo bookmarklet, szoval minden ami kell. Tovabba openszosz, a keszito nagyon reszponziv mindenhol. De nyitva tartom a szemem hatha felbukkan valami megjobb.
Részemről böngészőben feedboard(.net) bár ehhez mák is kellett, hogy kapjak early accot, mobilon még keresek egyelőre.
1. reggel, ágyból flipboard pörgetés, érdekesebb kontentet emailben sharelem magammal

2. laptop mögött: feedly, illetve facebookon a gondosan kiválogatott 'news' listám elemeinek végigpörgetése.
a google plusra lehet appokat írni,

szerintetek mekkora dolog lenne készíteni egy olyan appot, ami mindent tud amit a reader tudott?

remélem lecsap valaki a lehetőségre, és megmenti vele a világot
feedly teljesen rendben van. most álltam át
Tesztelés alatt áll a The Old Reader (theoldreader.com/)
Az már most látszik, hogy ritkábban frissít, mint a Reader, de a felülete majdnem ugyanolyan, vagyis jó.
Én még kivárok. 3 hónap alatt csak kiderül mi a nyerő váltás. És kedvelt androidos olvasóm írója talán kitalál valamit.
Feedly tesztelés alatt... eddig jónak tűnik, pláne az, hogy gyakorlatilag átszívott mindent a readerbol egy gombnyomásra.
A feedboard ami fentebb lett linkelve az egyik fejlesztésem. Mivel erősen alfa verzió, nem publikus még egy darabig. Aki ennek ellenére kipróbálná és nem zavarja hogy még nem teljes kiépítettségű, valamit véleményt mondana, hogy tudjon haladni a fejlesztés, az az info kukac feedboard pont netre írhat early tester accért.
A Feedly mint alternatíva ? Vicckeltek ? Olvasni szeretnék nem képeket nézegetni.Katasztrófa a kinézete.Nekem kell a minimalista GR továbbra is.Semmi gondom nem volt vele.
a feedly egyáltalán működik mint önálló kliens?
nem csak a google reader-el szinkronizál?
ha nem lesz google reader mivel fog szinkronizálni?
24 óra után kezdem úgy érezni, hogy jót fog tenni a piacnak ez a változás - megélénkül a verseny egy eddig gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő termék távozása után.
Mit tudtok a Tiny Tiny RSS-ről? Elvileg open source, saját szerveren telepíthető és van Android kliens is hozzá. tt-rss.org/redmine/projects/tt-rss/wiki
Pulse: Mindenen megy, jo nez ki.
Flipboard nem hajlando rendes idosorrent tartani, titeket nem zavar?
Most probalom news republicot, erdekes magaval ragado, rss nelkul, reklamokkal de megis a lenyeg benne van, tagokkal lehet csatornakat kepezni
Haha, aki a Google Readert használja, az annyit is ér.

Aki strukturáltan akar összerendezett híreket olvasni, az meg a Netvibest használja az egyébként teljesen ismeretlen Remixed Feeds Readerrel, a Google olvasója a kanyarban nincs ezekhez képest.
A ríder a share with note kinyírásával megdöglött imho. Azóta lett egyre kevesebb a publikus feed, ahogy én látom, meg elkezdtek szépen nem full feedeket adni sokan, emiatt gondolták az emberek, hogy akkor minek, és egyre kevesebb lett a feed nekik is belül, egyre kevesebb a ríder júzer.

Ebbe a körbe tartozom én is, gondolom sokan mások is ugyanígy vannak ezzel.
@KGyST: a Netvibes-ban fizetős a kereső funkció, amit a Reader kiválóan tud alapból, ha régi itemeket kulcsszó szerint kell előbányászni. Ezt én sokszor használtam, hogy a reader archivál minden itemet és lehet turkálni bennük kereséssel.

Egyébként pedig több helyen írják, hogy érdemes kivárni a váltással. Július 1 még messze van, addig még tisztul, hogy melyik eszköz mennyire jó alternatíva, illetve esetleg még a Google is meggondolhatja magát látva a felháborodást.
Nem tudom elhinni, nem-nem. A reader és a jó kis billentyűzetkombinációk, ezt nem kapcsolhatják le csak úgy, ha már annyit dolgoztak rajta.

Szerintem max. a Plusba valahogy beépítik majd.
A Chrome-ból is kiszedik az RSS-olvasót:

techcrunch.com/2013/03/15/google-kills-rss/

Egyesek szerint ez arra utal, hogy a Google is saját walled garden-t akar, mint a Facebook, a Google+ alá akarja terelni a népeket, és nem akarja, hogy legyen egy olyan nyílt szabvány, amivel úgy lehet olvasni Google tartalmakat, hogy pl. el sem mész a Google+-ra.

Remélhetőleg ez csak egy pesszimista jóslat, mert nem lenne jó, ha a jövőben a nyílt net szétesne ilyen befalazott területekre, amelyek között nincsen átjárás.
Én már egy ideje mobilon a Press nevű alkalmazást használom ami nagyon pöpec (és halál szép) :D

play.google.com/store/apps/details?id=com.twentyfivesquares.press&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS50d2VudHlmaXZlc3F1YXJlcy5wcmVzcyJd

ATTENTION: Even though Google Reader will shut down on July 1, Press will migrate over to a new backend syncing solution before that date. We'll provide details with our migration plan when that's ready. We love Press and we're going to keep making it better!