Nyöszörög a Windows Phone

A Microsoft pr-főnöke azt postolta, hogy: 

Windows Phone has reached 10 percent market share in a number of countries, and according to IDC’s latest report, has shipped more than Blackberry in 26 markets and more than iPhone in seven.

winphone8.gifHát ez nagyszerű (pr) hír, csakhogy a 7 kérdéses piacot már nem elmíti a cikk. Az IDG viszont igen: Argentina, India, Lengyelország, Oroszország, Dél-Afrika és Ukrajna, valamint Horvátország. Az elemzések szerint ezeken a piacokon az erős Nokia brand húzza felfelé a Windowst. És nem a WinPhone menetel saját jogon.

Érdemes kontextusba helyezni ezeket a számokat. Itt van mindjárt az Adobe friss mérése, mely azt mutatja, hogy a különféle mobil oprendszerek hogyan részesednek az internetes forgalomból. Ebből jól látszik, hogy a nagy piacok közül még a legjobban Nagy-Britanniában muzsikálnak. Itt az okostelefonos internetforgalom 1,4 százaléka az övék. És az iOS? 53,5%! 

Utóbbi mérés azért is fontos, mert ugye senkit nem annyira az érdekel, hogy melyik fogyasztónak milyen a telefonja, hanem, hogy mennyit internetezik, mennyire használja azt. 

Persze nincs mit meglepődnünk azon, hogy a Windows telefonok egyelőre nem a világ legtöbb internetforgalmat bonyolító eszközei. A szerény alkalmazástámogatottság, és a szegmens, ahol ők jobban teljesíthetnek (nem annyira geekek), predesztinálja ezt.

winnokia.png

Én azt gondolom, hogy két jó dolog történt velük az elmúlt évben. Az egyik a WinPhone 8, a másik a Nokia Lumia termékdizájnja. Ez a két előfeltétel jó marketingpozícióból indította a Microsoft-Nokia tandemet. 

windows_phone_market_share.pngA Nokia esélye az lett volna, ha az Androidot választja (nem volt rá lehetősége). A Windows pedig akkor tudna lendületet venni, ha olyan keretrendszert építenének, melynek segítségével ugyanazt az alkalmazást a desktop oprendszerben és a mobil oprendszerben is lehetne futtatni, és könnyű lenne azt Androidra portolni. Valami belső, házi PhoneGap projekt...

De erre szerintem már nem lesz energiájuk.

(Végezetül felvetnék egy másik típusú problémát is. A WinPhone-féle Metro (Modern UI) dizájn bár nagyon szigorú és egyenletes élményt eredményez a mobilon, mégis: nagyon kevés olyan alkalmazást találni winPhone alatt, mely képes volt a saját formanyelvét, brandjét, élményvilágát ezek között a kötött struktúrák között megtalálnia. Avagy: nem fun Windowsra tervezni...)

Címkék: windows phone nokia windows phone nokia lumia nokia windows milyen telefont vegyek
2013.05.07. 11:32. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha volna egy kis esze az MS-nek, felfogná, hogy ebben a szegmensben nincs vezető szerepe, ezért nem lehet zárt, önálló logikájú az ökoszisztéma. Ha máshonnan akar elhódítani felhasználókat, akkor nyitottnak kell lennie a többi rendszer irányába és lehetővé kellene tennie, hogy az átállás andridról/iOS WP-re minden erőfeszítéstől mentesen, tökéletesen menjen végbe.

Legalábbis engem az tart vissza még a kipróbálástól is, hogy a WP nem szinronizál jól a Google Contacts-szal, és a fenének van kedve mind a 300 kontaktomat úgy átírni, hogy jó legyen a WP-hez, stb. Emellett az egységes hangerőt is felfoghatatlannak tartom, de az már egy másik kérdés.
Eddigi leghitelesebb mobiloprendszer kritikusom a 12 éves lányom, aki használja a családi ipadet, neki magának Android telefonja van. Amikor kipróbálta az öcsém Wp telefonját, annyit mondott a következő telefonja mindenképpen ilyen legyen. Nagyon tetszik neki.
Persze ő nem tech újságíró és fogalma sincs arról, mi az, hogy oprendszer, és pláne nem tudja, hogy melyik a cool.

Coming out: én két hete Lumia 820-ra váltottam. Élvezem, hogy nem olyan telefonom van, mint mindenki másnak :)
@chabusch: Ez teljesen igaz. Legutolsó belépőként neki kellene alkalmazkodni mindenki máshoz.

Amúgy a kontaktkezelése nagyon jó, ahogy a mail, facebook és linkedin profilokat összekapcsolja, és magában a névlistában látod az összes aktivitást.
@kereso:
"Coming out: én két hete Lumia 820-ra váltottam. Élvezem, hogy nem olyan telefonom van, mint mindenki másnak :) "

Én is. Ezért használok még ma is Nokia 2110-et!!

Nem baj, hogy szar, de legalább egyedi!
@kereso: a probléma nem ezen a téren van, hanem ott, hogy nálam a Google Contacts-ban tárolt adatmennyiség és struktúráltság túlmegy a haver telefonszáma típusú megoldásoknál.

Pl. egyes a céges kontaktnál 15 féle telefonszámot és egyéb adatot tárolok egyedi megnevezéssel (központi, ügyfélszolgálat, külföldről hívható szám, közvetlen szám, időpont egyeztetés, stb., főnök, helyettes, azok kontakt adatai), és csak azokat a adatokat veszi át a WP, amelyeknek a megnevezése véletlenül azonos az Outlook sztenderddel (Hivatali, Másik hivatali, stb.). A WP egy nyamvadt szót sem szólt, hogy volnának még itt adatok, de azokat nem tudom kezelni, stb. Úgyhogy amikor a szinkronizálást próbáltam és nem tudtam felhívni a bankom ügyfélszolgálatát, mert egyetlen telefonszámot sem vett át, le is mondtam erről az egész WP bohóckodásról.
(Ha nem lenne probléma a Treo650-em telefon részével, vagy ha a Palm Pré nem merülne le minduntalan váratlanul, azt használnám.)

Egyébként a nagy Lumia olyan szép, hogy először meg akartam nyalni, és valahogy a ház design is stimmel az UI csempékhez, és az egész telefon valahogy olyan ízléses.

Az se butaság, hogy jó a fényképezője.
@chabusch: "hogy a WP nem szinronizál jól a Google Contacts-szal"
Nokia Lumia 620-am van Windows-zal, tökéletesen szinkronizálja a Google Contactokat.
Én Samsung Galaxy I-ről váltottam, mert problémáim voltak vele, tartottam tőle, hogy lassan beadja a kulcsot. Eddig nem bántam meg. Nem vagyok geek, csak a szokásos alkalmazásokat használom (címtár, naptár, gmail, twitter, facebook). Azt hiszem mondhatom magamat átlagos felhasználónak. Erre teljesen jó a készülék.
mindenki a WindosPhone-ról meg az Androidról beszél,
de érdemes megnézni, hogy az USA-ban újra feltámadt az iOS, és bizony állva hagyta az Androidot is:

gs.statcounter.com/#mobile_os-US-monthly-200812-201305

megérne egy cikket