Milyen favicon formátumot használjunk: ico vagy png vagy gif?

A négyszázötvenedik webes projekt környékén újra felmerült bennem, hogy ugyan csak megoldotta már a világ, hogy faviconokat simán png-ben is elegendő legyen belinkelni a html-be. (Szórakozott professzorok próbálkozhatnak a gifekkel is.) Tettem is pár kört Google-ben, Wikipedián, Stackowerflow-n, de minden jel arra mutat, hogy a favicont feltaláló Microsoft továbbra sem képes a nyílt formátumú png támogatására faviconok esetében. 

Úgyhogy a kötelező kört továbbra is be kell szúrni az oldalakba: 

<link rel="shortcut icon" href="/favicon.ico" />

Az ico fájllal a legnagyobb probléma ott van, hogy fölösleges vesződség. A png kényelmes és könnyen kezelhető. Miért kell állandóan még az ico konvertálással is foglalkozni? Angelday küldött egy jó linket Grubertől, ami bár jó mentőövnek, de a fölösleges kört ezzel nem úsztuk meg.

Közben meg körbenézve a frissebben buildelt szájtokon, sok helyen azt látom, hogy elkezdtek magasról tenni arra, hogy az IE mit támogat és mit nem. Egyszerűen nem foglalkoznak a kérdéssel. Nem vesződnek az ico fájllal. IE-ben nem lesz favicon, na puff. Kit érdekel.

És igazuk van.  

(Ha mégis szeretnénk szerencsétlenkedni az ico fájlokkal, íme Audrey Roy kiváló sorvezetője, amiben nem csak a desktop böngészőkre, de a mobileszközökre és az összes méretre is kitér. Hajrá!)

Címkék: favicon .ico favicon generátor favicon png ico support ie
2013.09.03. 20:47. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzátenném még, hogy a sok Apple mindenféle méretű PNG ( lásd: plastik.hu/2013/02/10/plastik-favicon/ ) mellett nekem nem gond még az MS által bejáratottat is megforgatni 16 és 32 px-ben egyaránt.
Általában photoshoppal létrehozok egy 16x16-os képet, amibe bezsúfolom a logot, egy betűt vagy valami egyedit, majd ellátogatok erre a nagyszerű oldalra ( www.favicon.cc/ ), ott Import Image és egyből legenerálja az .ico-t. Vállalkozó szelleműek kézzel is rajzolhatnak favicont. :)