Hogyan pusztítják el a dizájnerek a világot?

Ezzel az előadáscímmel provokálta Mike Monteiro (Mule Design) az új-zélandi Webstock konferencia résztvevőit idén. A prezentáció egy életet rombadöntő történettel indít, melynek középpontjában a Facebook privacy beállításainak rossz tervezése áll. Innen indulva próbálja megértetni velünk Monteiro, hogy a kifogáskeresések, a főnökre mutogatás helyett próbáljunk meg felelősen gondolkodni, amikor termékeket, funkciókat, grafikai elemeket, arculatot tervezünk, kódolunk, fejlesztünk, megvalósítunk... Olyannyira felelősen, hogy tanuljunk meg határozott nemeket is mondani, még mielőtt elhatalmasodik rajtunk a töketlenségünk...

Monteiro lényegi megállapítása szerintem, hogy a tervező (legyen grafikus vagy mérnök), azzal, hogy ezt a szakmát választotta, kutya kötelessége felelősen, etikusan (és nem csak lelkiismeretesen) végeznie a munkáját. A dizájn ugyanis azt a kommunikációs réteget jelenti, mely jó esetben segít problémákat megoldani, problémákra választ találni, és végső soron jobbá tenni a világunkat, más emberek életét. Ha ezek a szempontok elvesznek, akkor a dizájn öncélú, sőt, ártalmas. Nem csak a saját portfoliónkra, a saját önképünkre, szakmai életünkre, hanem a munkánkon keresztül mások életére is. 

Akik szerint a fenti előadás túlságosan is idealista, azoknak idemásolom a videóhoz érkezett egyik kommentet és Monteiro válaszát is. 

Arsen Arzumanyan
this man lives in a fantasy world , and is very insulting to a lot of people. I'm assuming he was never poor and struggling to make money for himself and his family. A rich man has the advantage of choosing "world changing projects" , everyone else needs to eat and pay rent. Nothing he says will ever happen because most designers (and all people in general) are not trust fund babies.

Mike Monteiro
Dear Arsen, my parents immigrated to the United States when I was three years old. I grew up in North Philadelphia. My mother was a seamstress and my father worked construction. They struggled to pay their bills, their rent and feed their kids every week. But they made an honest living and taught us the value of hard work. If you're too much of a coward to do the job right, please rest assured that it's your own fault. I came from very little. And worked my ass off to get where I am. I'm not a trust fund baby, I'm just not relying on the same excuses that you are.

Lábjegyzet: Az előadás egyik első hivatkozási pontja, Kálmán Tibor grafikus dizájner, aki szüleivel 56-ban hagyta el Magyarországot, és elsősorban a Colors magazin miatt szokás ismerni. Néhány évvel halála előtt jelent meg vele egy rövid interjú a Wired-ben, ami még fellelhető a neten. A prezentációban említett két könyv pedig innen rendelhető: Design Is a Job, Design for the Real World

Címkék: mike monteiro ux design designer felelősség dizájn manifesztó
2013.10.08. 23:28. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Részben kapcsolódóan, de a címhez nagyon is illően A List Aparton jelent meg nemrég egy cikk ökológiai szempontból rámutatva a (web)designerek felelősségére, érdemes elolvasni:

alistapart.com/article/sustainable-web-design