Dugó, GyP és a webkettő

Egy órát ültünk a dugóban, és jó hogy mégiscsak van egy út, amin el lehet jutni a Krisztina körútra. A lényeg, hogy bent vagyunk a Matáv székházban, s persze már itt az összes ember, akit érdekel ez a szimpózium.

György Péter épp a webkettőt méltatja. Most már az identitásképzésnél tartunk. Azt is megtudtuk, hogy György példaképe MacManus. Narratív sémák vesznek körül minket. Szabályrendszerekben élünk, de azt nem tudjuk, hogy lesz-e kollektív intelligencia. György Péter elköszön, jön a következő előadó.

Ő pedig Bodó Balázs, aki a Creative Commonsról beszél. A jog és az internet nem mindig jár kéz a kézben: jogi ignorancia, underground. Utóbbi például a p2p fájlcserélőket jelentené, melyek ugye nem feltétlenül jogi utakon járnak. De a webkettő mainstream akar lenni, ezért nem lehet ándergránd. És itt lesz fontos a CC, mely valójában egy szerződés. Előnye: szabad terjesztés, megkötöttségekkel. (Például: kereskedelmi célú felhasználás tiltása.)

És most jöjjön a vita: Juhász György (Ringier), Bodó Balázs (CC), dr. Tóth Péter Benjamin (Artisjus).

Juhász: tradícionális és új netes irány: a kérdés, hogy mennyi ebben a közös terület.
Tóth: A CC a szerzői jogra épít.
Kávézni voltunk. De most visszatértünk.
Juhász beszél arról, hogy egyelőre a Ringier a pénzt a printben látja.
Tóth lehűti a kedélyeket: a szerzőjogok védői is emberek, még akkor is ha a webkettes szcéna nem szereti ezt elfogadni. A szerzői jognak igenis van célja: nem más mint az állami kultúrafinanszírozás legolcsóbb változata. A szerzői jog veleje, hogy a magát eltartani képes kultúrát védi.

Bodó: naivitás azt gondolni, hogy a szerzői jog jóindulatúan alakul. A multik lobbiznak a politikánál, a politika meg ettől befolyásoltan szabályozza a szerzői jogokat.
Na, úgy tűnik, a jogi vita a végéhez közeledik. Újabb szünet jön, aztán már új postban: az iwiw és a többi magyar social network startup.
Címkék: web2symposium
2006.05.29. 09:58. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.