A magyar Wikipedia vajon mi?

Gervai Péter felvezető beszédet tart. A konferencia finisébe értünk. Ő képviseli a magyar Wikipediát. Kezdésnek elmagyarázza, mi az a wiki: olyan weboldal, amit szerkeszteni lehet, akár többen is, akár regisztráció nélkül is.

Majd a Wikipedia elődeit sorolja: Interpedia (halva született), Nupedia (túl szigorú volt az ellenőrzés, hierarchizálás). Aztán jött a kánaán. 2001-ben startolt a nyílt wikizés. Ez volt a UseModWiki, a Nupedia kiegészítése. Majd egy év múlva a MediaWiki.
Közben elfogyott az aszpartámos kóla, és végre csak simát (pirosat) lehet bontani a kijáratnál. Megérkezett valamilyen front is, csepeg kint az eső, egyre többen panaszkodnak fejfájásra, egyre jobban fogy a kávé. Egyre hosszabb a nap.
Gervai a Wikipedia alaptulajdonságait sorolja: objektivitás, enciklopédia-jelleg, szabad tartalom (nincs reklám, támogatásból él a WP), civilizáltság és rugalmasság.

A Wikipedia-történet hosszú és bonylult: sokat újítottak ezen a szolgáltatáson, sok minden változott. Lehet már híreket is összewikizni, satöbbi. Egyre többen szerkesztik a Wikipediát, egyre több a szócikk. Egy szóval egy sikersztori, na. Mármint elsősorban az angol verzió.

A Wikipedia alapvetően angol, de jön föl a német, a francia és a legynel, valamint a japán és a holland is. A magyar le van szakadva, de Gervai optimista.

Érdekes előadás lett volna, de a csúszások miatt lekeverik a szónokot. Nem baj, majd elolvassuk a Wikipedián.
Címkék: web2symposium
2006.05.29. 17:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.