Magyar kísérlet a webes videókkal

Már többször, több helyen is írtunk róla (például itt), hogy a kapcsolatépítő szájtok (social network) mellett a másik nagyon sikeres webkettes irányvonal az online videómegosztás. A legkiemelkedőbb sikereket eddig a YouTube könyvelhette el.
Nem kellett sokat várni, hogy idehaza is megjelenjenek az első értelmezések. Itt van mindjárt a friss és ropogós Blogter VideoBomb. A névről nekem az energiaital ugrott be, pedig nem akartam, illetve hogy a Blogter nyilván nem csak a hazai közönségnek építi ezt a szolgáltatást. Állítólag nem is tévedtünk nagyot ezzel a megérzésünkkel.

A tartalom jelenleg úgy áll össze, hogy a blogteresek maguk töltik fel a videókat, de a netezők is küldhetnek nekik linkeket. A netezők a linkbeküldés mellett egymásnak is ajánlhatják a videókat (linkként utalva rájuk). Van értékelés is: külön regisztráció nem kell hozzá. Lehet diggelni szabadon.

Ha a modell beválik, vagyis a netezők ráharapnak, akkor az ígéret szerint megnyitják a nagyközönség előtt is a szolgáltatást. Vagyis mindneki szabadon töltögetheti majd fel saját kedvenc klipjeit. A Blogter egyébként több újítással is készül. Úgy hallottuk, a nyáron más közösségépítő modelleket is kipróbálnak.

Térjünk még vissza a YouTube-ra egy picit. És ezzel együtt a hazai videómegosztó próbálkozások várható sikerére. A Wikipedián a YouTube szócikkben 5 kritikai megjegyzést sorolnak fel:
  1. Rossz minőségű videók
  2. Szerzőjog-sértések
  3. Költséges fenntartás - hiányzó értékes üzleti modell
  4. "Félrecímkézés"
  5. Erőszakos tartalmak
A fentiek közül az első biztosan nem releváns kritika, hiszen ezekben a videókban nem a minőség hanem a történés a fontos. Ráadásul általában rövid videóklipekről beszélünk, és nem egész estés börleszkparádékról. A második pont: a szerzői jogok sérelme a videótartalomnál épp úgy fennáll, mint a blogoknál vagy épp a zenék jobbra-balra másolgatásánál.

A harmadik pont, vagyis a költséges fenntartás (nagy tárhely és állandó sávszélesség biztosítása) valóban az egyik Achilles-pontja a videómegosztóknak. Itt nyilván két kiút adódik első ránézésre: a hirdetések beszivárogtatása, illetve a szolgáltatás "racionalizálása" (régi videók automatikus törlése, feltöltendő fájlok méretének és számának limitálása). A YouTube az előbbit választotta. Egyelőre. Kérdés persze, hogy a hirdetési bevételekből bejön-e annyi, ami fedezi a költségeket.

A negyedik pont nem túl érdekes, hiszen tudjuk, hogy a tartalom címkézése sosem 100 százalékos, ugyanakkor a felhasználók többsége saját érdekében mégiscsak kereshető és releváns címkéket társít videóihoz. Hiszen a cél, hogy sokan megnézzék fájljainkat.

Az ötödik pont valós probléma, de nyilván az ilyen szolgáltatások is csak némi felügyelet mellett üzemelnek optimálisan. Lásd még: szerzőjog-sértések kiszűrése.

A VideoBomb tartalma egyelőre kísértetiesen hasonlít a YouTube-éra. Talán nincs is ebben semmi meglepő. Magyarországon még csak nagyon kevesen vannak, akik mobiljukkal vagy digikamerával felfegyverkezve készítenének saját házi videót, és azt be is küldik egy ilyen szolgáltatásba. Ennek mindenképpen változnia kell a jövőben, különben itthon a YouTube-os videók nézegetésénél és küldözgetésénél fog megragadni a történet. Ami újabb bizonyíték lenne arra, hogy a digitális szakadék szélesebb és mélyebb mint gondolnánk.

Nem lenne jó, ha így lenne.
Címkék: youtube videómegosztók videobomb
2006.06.07. 21:15. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.