Új webgazdaság épül a Myspace körül

Egyre szaporodnak azok a szájtok, szolgáltatások, amik a myspace.com parazitáiként - vagy esetleg azzal szimbiózisban - működnek. Ezek olyan mashup alkalmazások, amik teljes egészében a Myspace oldalain megtalálható információkat hasznosítják újra.

A napokban pl. két olyan szolgáltatás is indult, ami a Myspace felhasználóinak profillapjáról azok párkapcsolatának állapotát figyeli, és jelzést küld akkor, ha ez változik, pl. az illető szinglivé válik. A singlestat.us még üzleti modellt is kidolgozott, ami egészen pontosan abból áll, hogy a szolgáltatásért egyszeri 3.95 dollárt kell kicsengetnie a kiváncsiskodó felhasználónak. Gyakorlatilag ugyanezt csinálja a DatingAnyone.com, csak ingyen, bár jóval webkettesebb megjelenésben, sok AJAX, email helyett RSS (a singlestat.us-ról még a béta jelzést is lefelejtették! ejnye!) - mondjuk ez utóbbi szájt éppen nem fogad regisztrációt, miután tegnap lediggelték.

Hasonlóan ijesztő, bár kicsit más szolgáltatás a Stalkerati, itt a beírt személyre kerestethetünk egyszerre több helyen, pl. közösségi szájtokon. A Myspace ezt az alkalmazást egyébként már kiszűri, tehát jelenleg csak a Friendster és a Facebook oldalain keres a kötelező körökön (Google, blogkeresők) kívül.

A fenti alkalmazások közös vonása, hogy gyakorlatilag erőforrás nékül el lehet készíteni őket (a Stalkerati a tulaj bevallása szerint két óra alatt készült el (speciel ezt nem hiszem el, minimum három kellett hozzá), a singlestat.us pedig egy hosszú hétvégés programozóverseny eredménye). Ergo ezek csak az első fecskék azoknak a mashupoknak a sorában, amik a közösségi szájtok adatait aknázzák ki. (Igen, tulajdonképpen a Google sem csinál mást, jól látod, csak az az eg;sz web.)

Steve Rubel már konkrétan arról ír, hogy a Myspace köré új gazdaság (magyarul ekonómia) épül, a fentiek mellett azzal példálódzik, hogy áprilisban technorati.com olvasóinak 30%-a jött a myspace.com-ról, és közel 30%-a kattintott át oda a blogkeresőről. De vehettük volna a YouTube-ot, ahol ez az arány minden valószínűség szerint még ennél is jóval magasabb. Tehát egy érdekes kettős szerep az, ami a burjánzó közösségi szájtoknak jut: csatornáznak (mint a Google) és őket is csatornázzák (mint bármilyen nagy adatbázist vagy akár az egész webet).

(Izgatottan várjuk az iWiW-re épülő első hazai hasonló szolgáltatást!)

Címkék: myspace mashup
2006.06.09. 02:09. írta: sztahanov

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.