Morzsák a közösségi webről

Megváltoztathatja-e a világot a Web 2.0 - ezzel a címmel közölt hosszú írást az MSNBC. A téma egy jobbára elfeledett Netsquared-konferencia, melynek mottója a "Remixing the web for social change", vagyis "újraértelmezni a webet a közösségi változások érdekében".

A webkettő kapcsán a közösségi jellegről esik a legtöbb szó, mely a nyugati demokráciában talán újfajta részvételre buzdíthatja az emberek egy részét, míg a nem éppen demokratikus országokban az ellenállás, a lázadás egyik eszköze lehet a "saját média", médiatér megteremtése. Utóbbi kapcsán természetesen elsősorban a blogokról, az ébredező helyi blogközösségekről beszélünk.
"The citizen witness with a camera is not new — consider the Zapruder film of the JFK assassination.  But imagine what would have happened if there had been a thousand cameras at Dealey Plaza that day, and they were all hooked to the Internet. Overnight, we’d have had 3D renderings of exactly what took place." (Dan Gillmor)
Az kétségtelen, hogy a nyugati világban igenis van mozgosító ereje a nagy és sikeres webkettes alkalmazásoknak: a MySpace tízmilliókat késztet aktív netezésre, a szintén sokmilliós blogoszféra pedig ha lehet még aktívabban vesz részt ennek a virtuális közösségnek az építésében.

Az persze más kérdés, hogy a webkettes szolgáltatások hosszú távon is képesek-e profitábilisak lenni, az viszont például a Netsquared alapítója szerint kétségtelen, hogy a közösségi web hosszú távon is létezni fog. A konferencia annyiban mindenképpen említésre méltó, hogy ha valakiknek, akkor a non-profit szervezeteknek biztosan nagy lehetőséget jelent egy erősödő, öntudatosabb webközösség, közösségi web.
"While it’s important to be realistic about utopian hopes in new technology, this is definitely one time to be very optimistic." (Howard Rheingold)
A konferencia néhány érdekesebb témafelvetése:
Címkék: konferenciák civil újságírás
2006.06.13. 12:22. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.